نخستین اقدام دولت آمریکا در عمل به دکترین ترومن، اجراى طرح معروف مارشال براى بازسازى اقتصادى اروپا بود که از اواخر بهار ۱۳۲۶ آغاز شد. ترومن در زمستان سال بعد و به هنگام ارائه اصول برنامه هاى اقتصادى خود به کنگره آمریکا، اصل چهارم را به «اعطاى کمک هاى فنى به کشورهاى عقب مانده جهان سوم» اختصاص داد.
یکی از اقدامات نیکپی تخریب آلونکها بود که با مقاومت مردم بیچیز و فقیر مواجه میشد که با دستور شهرداری بیسکنی میشدند. در جریان تخریب مردم بدن و جان خودشان را سپر میکردند تا آلونک محقرشان تخریب نشود، اما ماموران شهرداری دستور داشتند به هر قیمتی تخریب کنند.
ورود تلگراف به ایران، بازتابی از یک تغییر اجتماعی عمیق بود؛ از جامعهای که اخبار را از ناقوسهای ناقل یا شترهایی با بار نامه دریافت میکرد، به جامعهای که میتوانست صدای خود را با سرعت برق به گوش جهانیان برساند. تلگراف، نه فقط یک فناوری، بلکه نشانهای از مواجهه ایران با مدرنیته و تحولاتی بود که سرنوشت این کشور را برای همیشه دگرگون ساخت.
عکسی از زنان در دوره قاجاریه که بسیار پوشیده هستند، موجود در اسناد ملی
مهمترین مسالهای که زنان دوره قاجاریه را از عکس انداختن منع میکرد، ترس از این بود که مبادا نامحرم چهره آنها را ببیند. همین امر هم باعث شده بود تا معمولاً در خانوادههای اشرف و اعیان، عکسهایی توسط افراد خانواده انداخته شود و به مرور که در برخی زمینهها آگاهی پیدا کردند به مرور عکس انداختن از زنان نیز شروع شد که این کار توسط برخی از زنان عکاس صورت میگرفت.
ماکسیمیلیان روبسپیر، کسی که به خاطر عقاید و سیاستهایش، نه تنها در عصر خود بلکه تا به امروز نیز چهره ای جنجالی و تفرقه انگیز بوده و هست. به عبارتی میراث و کارنامه او همچنان موضوع بحث عمومی و دانشگاهی است.
از قائم مقام رهبری تا درگذشت در تنهایی
آیتالله منتظری اوایل سال ۶۸ و تنها دو ماه پیش از رحلت امام خمینی از جایگاه قائم مقام رهبری عزل شد. شواهد نشان میدهد که در فاصله سالهای ۶۶ تا ۶۸ اتفاقات مختلفی از جمله پرونده سیدمهدی هاشمی و اعدام زندانیان در تابستان ۱۳۶۷ که بعدها فایل صوتی مربوط به آن منتشر شد، اختلاف و فاصله میان آیتالله منتظری و امام بیشتر میشد.
سید محسن ماجدی، ریپژوه، درباره ماجرای نامگذاری گذر مختار خان، تعریف میکند: «مختارخان علاوه بر سمت سیاسیاش، مسئول رسیدگی به مدرسه امینالسطان ری و دکانهای وقفی بازار هم بود. یکی از کارهایی که مختارخان انجام داد اخراج سید جمالالدین اسدآبادی از ایران بود.»
پس از عزل بنی صدر در خرداد ۱۳۶۰ و کنار گذاشته شدن مجاهدین خلق از صحنه سیاست کشور، آنها برای انتقام «پروژه قطع رئوس نظام» را کلید زدند.
آیت الله پشت تریبون قرار گرفت و اینگونه شروع کرد: «برادران، خواهران، فرزندان گرامی، امروز روز خاطرهانگیزی است برای ملت ما. همه در پیرامون تربت شخصیتی مبارز و تاریخی جمع شدهایم». دقیقاً درست و کاملاً به جا گفته شد، ۱۴ اسفند ۵۷ روزی تاریخی بود و روزی تاریخی شد، شاید آنچه آن روز مردم تجربه کردند دیگر هرگز اتفاق نیافتاد، به گفته آیت الله در همان روز «مگر چه بود دکتر مصدق؟! دکتر مصدق خفته در خاک چشم از جهان دوخته، چه وحشتی از او داشتند؟».
تصاویر این مهاجران، روایتی از چهرههای رنجکشیده و بدنی خسته را بازگو میکرد. حضور این مهاجران، هم ابعاد منفی، چون افزایش فشار اقتصادی و هم پیامدهای مثبتی نظیر تبادلات فرهنگی را به همراه داشت. برخی از این آوارگان پس از سالها، ایران را ترک کردند، اما عدهای ماندند و زندگیشان با خاک این سرزمین گره خورد.
سوریه نیز مانند دیگر کشورها در منطقه باستانی که امروز با نام خاورمیانه میشناسیم، تاریخی پرفراز و نشیب دارد. حکومت در آن بارها تغییر کرده و در دوران معاصر نیز کودتاهای متعددی در آن رخ داده است. حافظ الاسد رئیسجمهور پیشین سوریه آخرین فردی بود که در این کشور دست به کودتا زد. با این تغییر و تحولات سیاسی، پرچم سوریه نیز دستخوش تغییر میشد.
۷ روایت از سرنوشت امام موسی صدر
سید موسی صدر گم شدهای در تاریخ است که حداقل ۷ روایت درباره سرنوشتش وجود دارد. تنها بخش قطعی ماجرای آن است که او و همراهانش شهریور ۱۳۵۷ به لیبی سفر کردند و دیگر برنگشتند.
روزولت قصد نداشت پسران آمریکایی را به میادین جنگ در خارج از کشور اعزام کند، اما آگاه بود که برای جلوگیری از استیلای هیتلر، متفقین سخت نیازمند حمایت ایالات متحده خواهند بود.
در سال ۱۳۵۴، ژنرال حافظ اسد، رئیسجمهور سوریه، به تهران سفر کرد و دیدار تاریخی با شاه ایران داشت که تحولات زیادی را در روابط منطقهای و دیپلماسی دو کشور رقم زد.
حافظ اسد و صدام حسین؛ دو مردی که از حزب بعث برخاستند و بهظاهر اهداف مشترکی داشتند، اما سرنوشت آنان را در مسیری پر از خیانت، تنش و دشمنی قرار داد.
بشار، متولد ۱۱ سپتامبر ۱۹۶۵، ابتدا در رشته پزشکی از دانشگاه دمشق فارغالتحصیل شد و پس از آن در ارتش سوریه به خدمت پرداخت. اما پس از فوت برادرش، به سوریه فراخوانده شد تا نقشی مشابه برادر مرحوم خود را ایفا کند. پس از مرگ پدر در ژوئن ۲۰۰۰، بشار اسد با سرعت به صحنه قدرت وارد شد و در تاریخ ۱۷ ژوئیه همان سال، رهبری سوریه را به دست گرفت.
متن اعلامیه سران متفقین درباره ایران
سهیلی نخستوزیر: روز هشتم آذرماه مذاکراتی اعلیحضرت همایونی شاهنشاهی با آقای روزولت رئیسجمهور آمریکا با حضور اینجانب و آقای وزیر دربار شاهنشاهی و وزیر امور خارجه و وزیرمختار آمریکا در طهران به عمل آوردند که کاملا در محیط دوستانه انجام یافت.
ظهور احزاب و گروههای سیاسی مختلف، صدای دانشجویان را برای اعتراض به ظلم و بیعدالتی در سراسر کشور بلندتر کرد. آنها دیگر تنها به مطالبات صنفی خود اکتفا نمیکردند؛ آنها به آتش مبارزه علیه استعمار، فساد و استبداد پیوسته بودند.
شورایی شدن صدا و سیما با حضور چه کسانی انجام شد
شورایی کردن اداره صداو سیمای جمهوری اسلامی ایران که از مدتها پیش صحبت آن بود سرانجام با اعلام اسامی اعضای شورا قطعیت یافت.
شاه عباس با بلندپروازیهای خود و درایت شیخ بهایی، نقشهای نو برای پایتخت خود طراحی کرد؛ نقشهای که شامل خیابانها، بازارها، قصرها و باغهایی بود که هر یک شاهکاری از هنر ایرانی-اسلامی به شمار میرفت. در این میان، میدان نقش جهان همچون نگینی درخشان در این شهر خودنمایی میکرد.