«شرف شمس»؛ ۱۹ فروردینِ پررمز و راز اصالت دارد؟!

با نگاهی به پیشینه‌ی تاریخی شرف الشمس، روشن می‌شود که این عمل در سیره‌ی عترت جایگاهی نداشته و خاستگاه اولیه‌ی این باور به محافل علوم غریبه باز می‌گردد و در گذر زمان، با افزودن جزئیات و باورهای مختلف، به شکل امروزی درآمده است.
رد شایعه‌ای پرطرفدار در فضای مجازی؛

چشم‌های بادامی؛ ژنتیک یا محیط؟

حامد وحدتی‌نسب به بررسی علمی ادعای تأثیر آلودگی هوا بر تغییرات ظاهری انسان و ریشه‌های تاریخی نگاه جنسیتی پرداخته و توضیح می‌دهد که چگونه تحولات معیشتی، جایگاه اجتماعی زنان و مردان را در طول تاریخ دستخوش تغییر کرده است.

آیا گرمای تابستان بر باروری تأثیر می‌گذارد؟

باور عمومی این است که گرمای شدید می‌تواند منجر به عدم تعادل هورمونی در زنان شده و چرخه قاعدگی یا تخمک‌گذاری را مختل کند. این مسئله می‌تواند پیگیری باروری و تلاش برای بارداری را پیچیده‌تر سازد. اگرچه قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض گرمای شدید ممکن است به‌طور موقتی الگوهای هورمونی را تحت تأثیر قرار دهد، اما آب‌و‌هوای معمولی تابستان معمولاً باعث اختلالات هورمونی چشمگیر یا طولانی‌مدت نمی‌شود.
زیبایی یا فریب؟

چگونه فیلترها اعتماد به نفس ما را می‌دزدند

ابزار‌های ویرایش تصویر که برای زیباسازی و بهبود جلوه‌های بصری به کار می‌روند، دیگر تنها محدود به حذف چند چین و چروک و یا اصلاح رنگ پوست نیستند. این ابزار‌ها به بخشی از زندگی روزمره تبدیل شده‌اند و به نوعی زبان جدیدی از زیبایی را به نمایش می‌گذارند.
گوشواره‌های طلای اتروسک

گوشواره‌های طلای اتروسک

اتروسک تمدنی است که از حدود سال ۷۰۰ پیش از میلاد تا میانه‌های سده اول پیش از میلاد در شبه جزیره ایتالیا دوام داشت
چرا مقبره کوروش با دیگر شاهان هخامنشی فرق دارد؟

چرا مقبره کوروش با دیگر شاهان هخامنشی فرق دارد؟

یکی از معما‌های بزرگ تاریخ ایران باستان تفاوت میان مقبره کوروش کبیر با دیگر شاهان هخامنشی بعد از خود است، تفاوتی که بحث و جدل‌های زیادی را در خصوص تاریخ هخامنشیان به دنبال داشته؛ اما چرا مقبره کوروش با دیگر شاهان هخامنشی متفاوت بود؟ پاسخ را در این مطلب خواهید یافت.
بحران آب؛ آیا به نقطه بی بازگشت نزدیک شده ایم؟

بحران آب؛ آیا به نقطه بی بازگشت نزدیک شده ایم؟

«با تقلیل نگاه محیط‌ زیستی، عملاً ما اندیشمندانی تحت عناوینی چون «فیلسوف آب» یا «فیلسوف طبیعت» نداریم تا اهمیت مسائل محیط‌ زیستی را هویدا کنند. بنابراین، مسئولیت مهم اهالی اندیشه در قبال محیط‌ زیست، تبیین اهمیت آن برای انسان و جامعه است. بویژه آن‌که غفلت اهالی علم در زمینه محیط‌ زیست، منجر به غفلت سیستماتیک و سیاست‌گذارانه نیز شده است.»
تصویر؛ کشف زن و شوهر «سنگی» بعد از ۲ هزار سال

تصویر؛ کشف زن و شوهر «سنگی» بعد از ۲ هزار سال

باستان‌شناسان احتمال می‌دهند که این دو مجسمه سنگی نمایانگر زن و شوهری باشند که در این گورستان دفن شده‌اند. به علاوه، باستان‌شناسان معتقدند مجسمه زن که گیاه برگ بو در دست دارد، ممکن است تندیسی از یک زن کاهن بوده باشد.
هرگز در هواپیما چای ننوشید!

هرگز در هواپیما چای ننوشید!

به گفته محققان بدترین فنجان چایی که می‌توانید بخورید در هواپیما است چراکه ترکیبی از عوامل از جمله فشار هوا کم و هوای خشک کابین می‌تواند منجر به کاهش حساسیت به طعم و بو در ارتفاع شود.

آموزش بلانچ کردن انواع سبزیجات قبل فریز کردن

بلانچ به معنی شوک وارد کردن به مواد غذایی برای غیر فعال کردن آنزیم‌هایی است که باعث فساد و خراب شدن سبزیجات می‌شود. بلانچ کردن باعث می‌شود سبزیجات خاصیت، تردی، مزه و رنگ خود را حفظ کنند.
۱۵۰ سرباز روم باستان از زیرزمین بیرون آمدند

۱۵۰ سرباز روم باستان از زیرزمین بیرون آمدند

در ابتدا باستان‌شناسان از این کشف شگفت‌زده نشدند، زیرا این منطقه به گورستان نزدیک است و در طول تاریخ مرگ‌ومیر‌های دسته‌جمعی (به‌ویژه در دوران طاعون قرون وسطایی) در این ناحیه رخ داده بود. اما آثار رومی تاکنون در این بخش از وین یافت نشده بود. با ادامه حفاری‌ها مشخص شد که تراکم دفن‌شدگان بسیار بیشتر از سایر گور‌های دسته‌جمعی شناخته‌شده در شهر است. در زمینی به ابعاد حدود ۵ متر در ۵ متر، دست‌کم ۱۲۹ اسکلت کامل کشف شده است.
محمد علی شاه؛ صدمین سال‌ مرگ پادشاه مستبد و روس‌گرا

محمد علی شاه؛ صدمین سال‌ مرگ پادشاه مستبد و روس‌گرا

وقتی محمد علی شاه درگذشت فرزندش احمد شاه هنوز پادشاه بود ولی در پاریس روزگار می‌گذراند و اداره مملکت با رضاخان سردار سپه -رئیس‌الوزرا- بود. احمد شاه در مراسم تشییع پیکر پدر شرکت کرد و ترتیب انتقال جسد را به کربلا را داد تا در کنار مظفرالدین شاه، در حرم امام حسین به خاک سپرده شود. چند ماه بعد البته خود احمد شاه هم برکنار و به سلطنت قاجار پایان داده شد.
با ترسیم «نقشه جدید ایران» نظریه‌پردازی «جغرافیای سیاسی» باب شد
رونمایی نخستین کتاب خطی «کُراّسه المعی» در دوره ناصرالدین شاه قاجار؛

با ترسیم «نقشه جدید ایران» نظریه‌پردازی «جغرافیای سیاسی» باب شد

یکی از مهم‌ترین سیاستمداران انگلیسی که ابتدا به عنوان خبرنگار به ایران آمد و سپس در بسیاری از تحولات سیاسی بحران‌خیز در ایران دوره قاجاریه، نقش جدی را برای تأمین منافع ملی انگلستان بازی کرد، لُرد کرزن است. اکنون با توجه به این بیوگرافی کوتاه از شخصیت سیاسی لرد کرزن، آنچه در آرشیو «بخش خطی کتابخانه مجلس» از وی پیدا کرده‌ایم از «حقیقت سیاسی» دیگری برخوردار است که تاکنون برای ما ایرانیان به ویژه در حوزه مطالعات دانش نظریه‌های «جغرافیای سیاسی» که صرفا به کتاب‌های ترجمه شده غربی دسترسی داریم، ناشناخته باقی مانده است.
سفر به خانه احمد شاه قاجار در تهران؛ اقامتگاه باشکوه آخرین شاه ناکام قاجار

سفر به خانه احمد شاه قاجار در تهران؛ اقامتگاه باشکوه آخرین شاه ناکام قاجار

در دل باغ‌های سرسبز نیاوران، کاخ صاحبقرانیه همچون جواهری از تاریخ ایران می‌درخشد. این کاخ باشکوه، اقامتگاه تابستانی شاهان قاجار، روایتگر قصه‌های ناصرالدین شاه و احمد شاه است. با ما همراه شوید تا پرده از راز‌های این کاخ تاریخی برداریم.
bato-adv