۷۸ ایرانی در حلقه یاران پیامبر
بر اساس برخی منابع، افزون بر سلمان، دستکم ۷۸ نفر دیگر از ایرانیان نیز افتخار همراهی با پیامبر اسلام را داشتهاند. این یاران، که اغلب در سایه نام بزرگ سلمان گمنام ماندهاند، بخشی از تاریخ پرافتخار حضور ایرانیان در سپیدهدم اسلام هستند.
نماز حضرت زینب (س) یکی از روشهای مستحب در میان شیعیان است که به منظور برآورده شدن حاجات و رفع مشکلات و گرفتاریها خوانده میشود. این نماز با توجه به جایگاه والای حضرت زینب (س) در تاریخ اسلام و نقش ایشان در واقعه عاشورا، به عنوان وسیلهای برای توسل به این بانوی بزرگوار مورد توجه قرار گرفته است.
نگاهی به کتاب «درباره تجربه دینی»
تجربههای دینی میتوانند شخصی و منحصربهفرد باشند و به فرهنگ، پیشینه مذهبی و شخصیت فرد بستگی داشته باشند. برخی از این تجربیات ممکن است توسط علومشناختی، روانشناختی یا نوروساینس توضیح داده شوند، اما برای بسیاری از افراد، این تجربیات به عنوان شواهدی از وجود الهی یا حقیقتی بزرگتر از زندگی روزمره تلقی میشوند.
در هیچ زمانی و در هیچ مرحلهای تعلق نفس انسان از بدنش از بین نخواهد رفت و اتحاد بین نفس و بدن بهصورت کامل زایل نمیشود؛ بله این تعلق و اتحاد، قوت و ضعف دارد و به حسب شرایط موجود، در مراحلی شدید و در مراحلی ضعیف است؛ و از اینجا روشن میشود اینکه بسیاری از صاحبنظران، مرگ را به انقطاع کامل تعلق نفس از بدن، و خواب را به انقطاع ناقص این تعلق میدانند، سخن باطلی است.
«چنانچه پیروان یک دین یا یک ایدئولوژی خاص اگر اکثریت اعضای یک جامعه را تشکیل بدهند، خواهی نخواهی بر دیگران فشار هنجارین زیادی وارد خواهد شد و آنها ناگزیر به ریاکاری و زیست پنهانی روی خواهند آورد و نقابی از ریا بسیاری از چهرهها را فرا خواهد گرفت و این ریاکاری زیاد سبب تنزّل زیست اخلاقی در زندگی افراد زیادی خواهد شد.»
«علامه طباطبایی آیه ۳۰ سوره قیامت «إِلَیٰ رَبِّکَ یَوْمَئِذٍ الْمَسَاقُ» را هم قرینه برای این تفسیر خود میداند و میفرماید هر نفسی به سوی خدا میرود؛ بنابراین سیری در این آیه دیده میشود؛ ابتدا نفخه صور دمیده میشود و بعد هر نفسی به صورت تنهایی نزد خدا میرود در حالی که یک سائقی پشت سر او هست و یک شاهد بر اعمال او هم وجود دارد. ایشان به قرینه برخی آیات دیگر از جمله «قَالَ قَرِینُهُ رَبَّنَا مَا أَطْغَیْتُهُ وَلَٰکِنْ کَانَ فِی ضَلَالٍ بَعِیدٍ» بگومگوهایی بین فرد و قرین او وجود دارند یعنی همراه انسان علاوه بر سائق و شهید، قرین هم هست و ممکن است چیزهای دیگری هم باشد.»
شیخ نخودکی یکی از آیت اللههای برجسته در تاریخ است که یکی از سفارشهای ایشان برای خوشبختی و عاقبت به خیری را در این مطلب برایتان توضیح دادهایم.
براساس استفتای انجامشده از اکثر مراجع عظام تقلید، خیرین میتوانند زکات فطره خود را به زندانیان غیرعمد تحت حمایت ستاد دیه اختصاص دهند.
از غروب شب عید فطر میتوان فطریه را پرداخت کرد یا کنار گذاشت؛ بنابر احتیاط واجب، مکلف باید فطریه را پیش از نماز عید بپردازد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند دادن فطریه را تا ظهر به تأخیر بیندازد.
در فضیلت و اهمیت عید فطر در بعضی از روایات آمده است؛ اهمیت آن کمتر از شب قدر نیست.
مبلغ زکات فطریه سال ۱۴۰۴ از سوی مراجع تقلید اعلام شد.
فردی که روزه خود را عمداً باطل کرده است، باید کفاره را به شصت فقیر بدهد.
بنابر اعلام دفتر مقام معظم رهبری، مکلف باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و ... به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد، کافی است.
عربستان مدتها است براساس یک معیار جدید اول ماههای قمری را اعلام میکند. این مبنا بر این اساس است که هنگام غروب خورشید در مکه باید هلال پس از خورشید غروب کند. و اینکه قابل رؤیت باشد یا نه در این مبنا جایگاهی ندارد. اما در ایران ملاک رؤیت هلال است. چه با چشم عادی و یا با تلسکوپ و دوربین. در عراق نیز مبنای مرجعیت شیعه رؤیت هلال است نه صرفا تولد هلال.
آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب در آستانه عید فطر به سؤالی درباره زکات فطره پاسخ دادند.
در دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان آمده است: «ای خدا، برتری فضیلت شب قدر را روزیام کن. در روایات، راجع به شب قدر اختلافاتی وجود دارد. برخی اولیاء، تمام سال را احیاء میگرفتند تا آن شب قدر که معلوم نیست چه وقت است را درک کنند.»
در سفر معصیت نماز تمام است و روزه صحیح است؛ چه روزه واجب باشد؛ مانند ماه رمضان و یا مستحب.
بنابر اعلام رئیس مرکز موضوعشناسی احکام فقهی حوزه علمیه قم، تعیین مبلغ فطریه «به تفکیک استانها» در سال ۱۴۰۴ برای اولین بار انجام شد تا ساکنان هر یک از استانهای کشور، مبلغ زکات فطره منطقه مورد سکونت خود را بدانند.
بر اساس اعلام دفتر مقام معظم رهبری مبلغ زکات فطره امسال به قیمت گندم برای هر نفر، حداقل «هفتاد و پنج هزار تومان» است.
فقیهان و عالمان شیعه در حرمت استفاده از سِحر، یادگرفتن، یاددادن و اجرتگرفتن در قبال آن اتفاق نظر دارند. علمای اخلاق اسلامی نیز آن را از گناهان کبیره شمردهاند.