حل معمای دیرینه گیاهشناسی؛
در بخشهای زیرین جنگلهای نیمه گرمسیری جزیره شیموشیما در ژاپن که محیط بسیار تاریک و مرطوبی است، گیاهانی انگلی به نام بلوط دارها زندگی میکنند که از ریشه گیاهان دیگر تغذیه مینمایند. نکته جالبتوجه اینجاست که مکانیسم پراکنده شدن بذر بلوط دارها بیش از یک قرن است که به شکل یک راز باقیمانده است.
بررسیهای جدید نشان میدهد بزرگترین کوه یخی جهان به نام کوه یخی A ۲۳ a که دههها پس از جدا شدن از سرزمین اصلی جنوبگان در این منطقه گرفتار بود اکنون در حال حرکت به سمت شمال است.
تخریب زیست گاه، آلودگی، تعارض با انسان و گونههای غیر بومی از جمله عوامل تهدید لاک پشتها هستند. دو گونه لاک پشت غیر بومی از دو دهه قبل وارد ایران شده و گونههای بومی را درمعرض تهدید قرار دادهاند.
برخی حیوانات برای تهیه غذا به آتشسوزی نزدیک میشوند، در واقع هنگام آتشسوزی در زیستگاهها، برخی گونهها از فرصتهای غذایی ایجاد شده، استفاده میکنند و دلی از عذاب درمیآورند.
برای نخستین بار، پنج کلاغ هاوایی که با نام محلی آلالا شناخته میشوند، در جزیره مائوئی آزاد شدند. این اقدام بخشی از تلاش مداوم برای بازگرداندن این گونه به زیستگاه اصلیاش است. کلاغها شامل دو ماده و سه نر بودند که ماهها در مراکز حفاظتی در کنار یکدیگر زندگی کرده و برای زندگی در طبیعت آماده شدند.
دمای این منطقه میتواند به منفی ۹۳ درجه سانتیگراد برسد.
«اورست»، بلندترین کوه جهان، همچنان بهطور پیوسته ارتفاع میگیرد و هر سال دومیلیمتر قد میکشد. حالا پژوهشگران کالج دانشگاهی لندن و دانشگاه علوم زمین چین در مطالعه خود، پدیدهای به نام «برخاست ایزواستاتیک» را دلیل این رشد مستمر میدانند.
چهل سال پیش، گمان میرفت که زنبور بزرگ والاس (Megachile pluto) بزرگترین گونه زنبور جهان با ابعادی حدود چهار برابر یک زنبورعسل منقرضشده است، اما یک کاوشگر آن را در سال ۲۰۱۹ مجدداً کشف کرد.
موجودات زیبا و بامزهای در حیات وحش وجود دارند که به اندازه همان جذابیتشان، خطرناک هم هستند و میتوانند انسانها را تا پای مرگ و حتی مرگ قطعی ببرند. موجوداتی که شاید حتی فکرش را هم نکنید بتوانند از خود دفاع کنند.
وسعت یخ دریای قطب شمال از حدود ۶.۸۵ میلیون کیلومتر مربع، امسال به ۴.۲۸ میلیون کیلومتر مربع رسیده است.
یخها در دریای قطبهای زمین نقش مهمی در تنظیم دمای اقیانوسها و هوا، حفظ زیستگاههای دریایی و تأمین انرژی جریانهای اقیانوسی ایفا میکند، اما «الکساندرا جان»، از نویسندگان پژوهش حاضر و اقلیمشناس دانشگاه کلرادو بولدر، میگوید: «اولین روز بدون یخ در قطب شمال، اوضاع را بهطور چشمگیری تغییر نخواهد داد، اما نشان میدهد ما اساساً یکی از ویژگیهای تعیینکننده و اساسی محیط طبیعی اقیانوس منجمد شمالی را از طریق انتشار گازهای گلخانهای تغییر دادهایم.»
تصویر یک قلاده گونه کمیاب گربه کاراکال در پناهگاه حیات وحش عباس آباد نائین بوسیله دوربین تلهای به ثبت رسید.
به گفته حمید ظهرابی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست بر اساس آخرین آمار به دست آمده هفت یوز بالغ و ۱۰ توله یوز شناسایی شدهاند. «فراز» و «فقه» دو یوز نر بالغ هستند. از یوزهای بالغ ماده «هیوا» تولهای ندارد ولی «مهشاد» چهار توله و «هلیا»، «هرب» و «تلخاب» هر کدام دو توله دارند.
اقیانوس منجمد شمالی ممکن است نخستین روز بدون یخ خود را قبل از رسیدن به سال ۲۰۳۰ میلادی تجربه کند؛ یعنی خیلی زودتر از آنچه دانشمندان پیشبینی کرده بودند.
به بهانه روز جهانی حفاظت از حیات وحش؛
حیات روی سیاره زمین نتیجه تعادلی زیبا بین گونههای مختلف جانوری و گیاهی است؛ تعادلی که برهم خوردن آن با انقراض برخی گونهها آغاز و پیامدهایش مثل زنجیره پاندمیهای خطرناک دامن گونه خودخواه بشر را هم میگیرد.
دانشمندان مدتهاست درمورد مفهوم احساس درد بحث میکنند و سالهای اخیر، برخی محققان استدلال کردهاند ممکن است ماهیها، دوزیستان و اختاپوسها نیز به محرکهای مضر در سطح شناختی واکنش نشان دهند؛ برای مثال، اوایل سال جاری میلادی، تحقیقی نشان داد خرچنگهای ساحلی در مواجهه با شوکهای الکتریکی و نورهای روشن علائمی از اضطراب را نشان میدهند و یاد میگیرند بهمرور از این محرکها اجتناب کنند.
ساندرا لای (Sandra Lai) بومشناس دانشگاه آکسفورد و همکارانش گمان میکنند که این حیوانات وحشی و گوشتخوار ممکن است گردهها را از یک گیاه به گیاه دیگر پخش کنند و گرگ اتیوپیایی را به اولین نمونه از گردهافشانهای گوشتخوار بزرگ تبدیل کنند.
زیر پاهای ما در اعماق زمین، یک مرز مرموز از پوسته شکننده، زمین را از گوشته آن جدا میکند. این مرز که به نام ناپیوستگی موهورویچیچ (Mohorovičić discontinuity) یا موهو (Moho) شناخته میشود، مدتهاست که دانشمندان را مجذوب خود کرده است.
زمانی که لاشههای فیلها شروع به ظاهر شدن در سراسر منطقه دلتای اوکاوانگو در شمال شرقی بوتسوانا در ماههای مه و ژوئن سال ۲۰۲۰ کرد، نگرانیهای جهانی ایجاد کرد. مقیاس این مرگ و میر فیلها بیسابقه بود. ۳۵۰ فیل جان باخته بودند در حالی که عاج آنها هم دست نخورده بود که این مساله احتمال کشته شدن آنها توسط شکارچیان را منتفی میکرد.
کشف رفتاری بیسابقه در دنیای اعماق دریا؛
اختاپوس نارگیل دوست یا رگدار یا Amphioctopus marginatus، موجودی است که در آبهای گرمسیری اقیانوس آرام غربی زیست میکند. این گونه به دلیل توانایی مخفی شدن در پوستههای نارگیل و صدفها شهرت دارد، اما اکنون رفتاری بسیار هوشمندانهتر از خود نشان داده است.