گانیمید، بزرگترین ماهواره سیستم خورشیدی، با قطر ۳۲۷۵ مایل (۵۲۷۰ کیلومتر) بزرگتر از سیاره عطارد است. این ماهواره ویژگیهایی منحصر به فرد مانند میدان مغناطیسی خاص خود و جو نازک اکسیژنی دارد و سطح یخی آن حاکی از اقیانوسی گسترده است که ممکن است بیشتر از تمام اقیانوسهای زمین آب داشته باشد.
دانشمندان با استفاده از تجهیزات ساخته شده توسط «مرکز فضایی گادرد» ناسا و یک تلسکوپ رادیویی در اسپانیا، ساختاری را در نزدیکی سیاهچاله مرکزی کهکشان ما مشاهده کردند که سرشار از موادی مانند مواد ساخت ستاره است.
تصویر امروز ناسا نقشهای از ISM محلی در شعاع ۲۰ سال نوری را نشان میدهد. این نقشه براساس مشاهدات و دادههای کاوشگر IBEX تهیه شده است.
ستارهشناسان آمریکایی یک سیاره در خارج از منظومه شمسی با دنبالهای مانند اجرام دنبالهدار غولپیکر کشف کردهاند.
سال گذشته ناسا تصویر ترکیبی جدیدی از این خوشه منتشر کرد که ستارهها در آن مانند چراغهای کریسمس چشمک میزدند. ناسا در دومین تصویر که به مناسبت کریسمس منتشر کرده است، تصویر خوشه ستارهای NGC ۶۰۲ را نشان میدهد که یک خوشه ستارهای در لبه ابر ماژلانی کوچک و شبیه به یک تاج گل است که با چراغهای کریسمس تزئین شده است.
البته برخی نقصها نیز وجود دارد. به عنوان مثال ارسال پیامک از طریق استارلینک در مقایسه با روشهای سنتی بسیار کند است. یکی از کاربران میگوید اکثر پیامها در عرض ۳ دقیقه ارسال و دریافت میشوند و این بازه زمانی ممکن است تا ۱۰ دقیقه یا بیشتر نیز افزایش یابد.
طول کوتاهترین روز سال به عرض جغرافیایی که در آن قرار دارید بستگی دارد. در تهران، این روز ۹ ساعت و ۴۴ دقیقه و ۲۵ ثانیه خواهد بود، که دو ثانیه کوتاهتر از جمعه ۳۰ آذر است.
هلیوم-۳ یکی از کمیابترین گازها در زمین است و تنها ۰.۰۰۰۱ درصد از کل هلیوم موجود را تشکیل میدهد. این گاز در مناطقی به نام «تلههای سرد» در سطح ماه یافت میشود که استخراج آن نسبتاً آسان خواهد بود.
تنها راه دیدن انحنای زمین این است که بیش از ۱۰ کیلومتر از سطح آن بالاتر پرواز کنید؛ زیرا طول افقی که میبینیم به ارتفاع ما از سطح زمین بستگی دارد.
«اداره هوانوردی فدرال آمریکا» مجوز هفتمین پرواز موشک بزرگ «استارشیپ» را صادر کرد.
کشف معمای منظومه شمسی با کاوشگرهای وویجر؛
وویجرها در سفر به فضای بین ستارهای، مجبور شدند تا از مجموعهای از مرزها عبور کنند: ابتدا یک مرحله termination shock در حدود هفت میلیارد یا هشت میلیارد مایل دورتر از خورشید، جایی که باد خورشیدی بهصورت ناگهانی شروع به کند شدن میکند و در ادامه، هلیوپوز، جایی که فشار بیرونی از باد خورشیدی با فشار درونی محیط بین ستارهای برابر است.
تصویر روز ناسا:
این سحابی در فاصلهای حدود ۷۵۰۰ سال نوری از ما در راستای صورت فلکی ذاتالکرسی قرار دارد.
محاسبات نجومی نشان میدهد امسال در بیشتر شهرها؛ از جمله تهران ۳۰ آذر و اول دی، طولانیترین شبهای سال هستند و از این منظر یلدای ۱۴۰۳ بهتنهایی طولانیترین شب نیست.
رویداد کارینگتون (Carrington Event) در سال ۱۸۵۹ که یک طوفان خورشیدی عظیم بود و انرژی عظیمی را آزاد کرد، برجسته است. بر اساس گزارشها، این انرژی به قدری قابل توجه بود که تخمین زده میشود که معادل قدرت انفجاری ۱۰ میلیارد بمب اتمی یک مگاتنی بود.
طبق یک توافق بین شرکت ژاپنی آیاسپیس (ispace) و شرکت اکتشاف ماه مگنا پترا (Magna Petra) استخراج فضایی به واقعیت نزدیکتر شده است.
تصویر روز ناسا؛
این کهکشان میلیونها سال پیش در اثر برخورد ۲ کهکشان تشکیل شده و ویژگیهای منحصربهفردی دارد. تصویر روز ناسا تمام ویژگیهای شگفتانگیز قنطورس A را بهخوبی نمایش میدهد. نوار غبار در قطر این کهکشان بهوضوح دیده میشود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران لحظه اوج بارش دوپیکری امسال را ۳۰ دقیقه بامداد شنبه ۲۴ آذر دانست و گفت: در حالی که به دلیل نور زیاد و مزاحم ماه، امکان مشاهده شهابهای این بارش حتی در نقاط دور از شهرها امکانپذیر نیست، برخی مجموعههای توریستی به فعالیتهای رصدی و نجومی روی آورده و تبلیغات زیادی را درباره رصد بارشهای شهابی از جمله بارش دوپیکری (جوزایی) منتشر کردهاند.
«برای پیدا کردن سیاره مشتری در آسمان شب، این شبها اگر رو به شرق بایستید سیاره مشتری را حوالی ساعت ۹ شب به شکلی بسیار درخشانتر از سایر ستارگان میتوانید در بین ستارههای صورت فلکی ثور با چشم غیرمسلح تشخیص دهید.»
تصویر روز ناسا:
این هفته میتوانید شاهد بارش شهابی «جوزایی» باشید که یکی از بزرگترین و دیدنیترین بارشهای شهابی سالانه محسوب میشود.
به نظر میرسد این تصاویر مستقیم از یک فیلم علمی تخیلی آمده باشند: برای اولین بار در تاریخ، تصویر واضحی از یک ستاره در کهکشانی دیگر داریم!