وزیر خارجه پیشین ایران با اشاره به اعلام مذاکره آتی تهران-واشنگتن در عمان، نوشت: ایران انتخاب درست را انجام داده است. اکنون نوبت ایالات متحده است که در این آزمون سرنوشتسازِ ساختن آیندهای بهتر برای منطقه و جهان مشارکت کند.
منابع آگاه میگویند ایران تلاش میکند تا به تضمینهایی دست یابد مبنی بر اینکه مذاکره باید براساس توافق هستهای باشد که حقوق هستهای ایران را حفظ کند.
دومای روسیه معاهده جامع راهبردی با ایران را تصویب کرد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در سفر به وین با معاون جدید مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و رایزنی کرد.
ولی نصر، مشاور سابق اوباما:
ولی نصر، مشاور سابق اوباما نوشت: با اعلام علنی اینکه مذاکرات به صورت مستقیم خواهد بود، ترامپ ایران را در تنگنا قرار داد. تهران برای اینکه نشان ندهد موضعش را تغییر داده، همچنان بر غیرمستقیم بودن مذاکرات پافشاری میکند.
بنابر اعلام یک پایگاه خبری آمریکایی، مسقط واسطه رد و بدل کردن پیامهای بین جمهوری اسلامی وا یالات متحده بوده و عمدتاً این پیامها مربوط به «مذاکره درباره قالب مذاکرات» بودهاند.
سفیر پیشین انگلیس در تهران گفت: ««آمریکاییها بهنظر میرسد که خواهان پیشرفت بسیار سریع بهسمت تسلیم ایران در سه جبهه هستند، اما ایران بهدنبال تسلیم نیست و خواهان مذاکرات جدی و نتیجهمحور است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه ضمن انتقاد از موضع «غیرسازنده» غرب در قبال غرب آسیا و برنامه هستهای ایران گفت: «وضعیت در غرب آسیا و پیرامون برنامه هستهای ایران سالهاست که در کانون توجه جامعه بینالمللی قرار دارد و متأسفانه این وضعیت به ثبات نمیرسد و به دلیل موضع غیرسازنده غرب، روز به روز بدتر میشود.»
وزیر راه و شهرسازی کشورمان در دیدار با رئیس جمهوری آذربایجان به بررسی موضوعات دوجانبه و همکاریهای اقتصادی میان دو کشور پرداخت.
وزیر امور خارجه گفت: «در مورد محور مذاکرات ایران و آمریکا، طبیعی است که هر کسی ممکن است گمانهزنی یا آرزوهای خود را مطرح کند. آنچه مقامات رژیم صهیونیستی گفتهاند (مدل مذاکراتی لیبی)، آرزوهای آنهاست که هرگز محقق نخواهد شد. ما به دنبال تأمین منافع مردم ایران هستیم و برنامه هستهای ما کاملاً صلحآمیز و مشروع است.»
وزیر امور خارجه پیشین با تأکید بر اینکه «توپ در زمین آمریکاست»، نوشت: «هیئت ایرانی به رهبری وزیر امور خارجه قبلاً توانایی و عزم خود را برای دستیابی به توافقات سودمند دوجانبه ثابت کرده است.»
منابع آگاه از آغاز مذاکرات سهجانبه ایران، روسیه و چین درباره برنامه هستهای ایران خبر دادند.
برخی از تحلیلگران معتقدند با پاسخ ایران به نامه رئیسجمهور آمریکا، امروز توپ در زمین ترامپ و امریکاست تا اقدام به اعتمادسازی کرده و دستورالعملی برای انجام مذاکرات ارائه کنند؛ همانطور که وزیر امور خارجه و مسئول مذاکرات نیز اعلام کرده که «اکنون توپ در زمین امریکاست تا به پیشنهاد ایران پاسخ بدهد.»
وزیر خارجه گفت: «دلیل انتخاب مذاکره غیرمستقیم این است که مذاکراتی که آنها به وسیله فشار و تهدید نکات خود را تحمیل کنند، در واقع دیکته کردن است و ما به این شیوه اعتقادی نداریم. مذاکره غیرمستقیم میتواند تضمینکننده یک گفتگوی واقعی و مؤثر باشد. ما هم به این شیوه پیش خواهیم رفت و شیوه دیگری را برای مذاکره نمیپذیریم.»
سخنگوی ریاست جمهوری روسیه از حمایت گفتوگوهای ایران و آمریکا خبر داد و گفت: «مسکو آماده است تا برای حل مسالمتآمیز موضوع هستهای ایران تمام تلاش خود را به کار گیرد.»
از مدل لیبی تا تهدید به بمباران
در دومین دوره ریاستجمهوری ترامپ، فشارهای بیسابقهای علیه ایران اعمال شده؛ از تهدید به بمباران تا پیشنهاد مذاکره مستقیم و طرح بحثبرانگیز «مدل لیبی». ترامپ در تلاش است ایران را میان پذیرش توافقی سختگیرانه یا رویارویی نظامی قرار دهد. اما تحلیلگران هشدار میدهند که این مسیر نهتنها شانس دیپلماسی را تضعیف میکند، بلکه خطر رویارویی را افزایش میدهد؛ آنهم در شرایطی که واشنگتن خود برای جنگی واقعی آماده نیست.
چهره بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، گفت «در حال مذاکره با ایران هستیم»، سوژه کاربران شبکههای اجتماعی شد.
ترامپ مدعی آغاز مذاکرات مستقیم با تهران شد؛
از اظهارات رئیسجمهور آمریکا درباره اعلام شروع مذاکره با ایران میتوان چنین استنباط کرد: «این اظهارات چیزی جز فرافکنی و انداختن توپ در زمین ایران نیست و در راستای اظهارات نمایشی و غلوآمیز ترامپ قرار دارد؛ ترامپ مذاکرات غیرمستقیم مدنظر ایران را پذیرفته؛ و پذیرش مذاکرات مستقیم از سوی ایران است که ترامپ آن را در دیدار با نتانیاهو رسانهای کرده است.»
فاطمه مهاجرانی با تأکید بر اینکه «باورمند به مذاکره هستیم»، گفت: «چنانچه گفتوگو با زبان تکریم صورت گیرد، مذاکرات را به صورت غیر مستقیم و در عمان دنبال خواهیم کرد.»
قائممقام حزب اتحاد ملت و فعال سیاسی اصلاحطلب:
حسین نورانینژاد معتقد است «اصل مذاکره یک نمایش صلح در صحنه داخلی و جهانی به همراه خواهد داشت. البته حضور در مذاکره به معنای پذیرش نظرات یا زورگوییهای طرف مقابل نیست. میتوان وارد مذاکره شد و سپس شکست مذاکرات را هم اعلام کرد. همین عامل به تنهایی هزینه کمتری دارد تا اجتناب از مذاکره.»