bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۵۲۳۱

ايران جزء معدود كشورهاي فاقد قانون آتش‌نشاني است

تاریخ انتشار: ۱۳:۱۹ - ۰۶ مهر ۱۳۸۷
در حالي به روز آتش‌نشان نزديك مي‌شويم كه به گفته كارشناسان متأسفانه همچنان نه قانون جامعي در زمينه آتش‌نشاني در كشور وجود دارد و نه اين كه سطح ايده‌آل ايمني در كشور به حد مطلوب رسيده است.

به گزارش ايسنا، بر اساس آمارهاي موجود در نيمه اول سال جاري زنگ آتش‌نشاني تهران 7 هزار و 890 بار به صدا در آمد و در پي آن آتش‌نشانان 5 هزار و 148 شهروند را از خطر نجات دادند.

در اين مدت همچنين حدود 10 هزار ساعت عمليات امداد و نجات و اطفاي حريق در پايتخت انجام شد. اما همچنان مسؤولان امدادرسان از وضع موجود رضايت ندارند به شكلي كه معاون عمليات سازمان آتش‌نشاني تهران مي‌گويد: سطح ايده‌آل ايمني در كشور به گونه‌اي است كه اگر خبري مبني بر وقوع يك تصادف و كشته شدن چهار تن منتشر شود، كسي از ميزان تلفات اين حادثه تعجب نخواهد كرد و حتي گاهي با توجه به شدت تصادف منتظر شنيدن تلفات بيشتري هستيم! اين در حاليست كه سطح ايمني در كشورهاي پيشرفته به حدي افزايش يافته است كه با پيشگيري‌هاي انجام شده حتي اگر حادثه‌اي هم رخ دهد احتمال خطر براي مردم بسيار پايين است. 

از سوي ديگر علاوه بر مشكلات مالي و مسكن كه آتش‌نشانان هم همانند ساير مردم تهران درگير آن هستند، شايد حل نشدن مشكل «شهيد خوانده شدن» اين تلاشگران دردي به دردهاي آنان افزوده است؛ اما آنها عاشق هستند، عاشق كارشان و عشق به نجات همنوعانشان آبي است بر زبانه‌هاي آتش تمامي مشكلاتشان.

آنجا كه معاون عمليات سازمان آتش‌نشاني تهران از ته دل مي‌گويد: «آرزويم اين است كه در بزرگترين حوادث بگوييم بر اثر اين حادثه حتي يك زخمي هم نداشتيم»

*ايران جزو معدود كشورهايي است كه قانون آتش‌نشاني ندارد!

*آتش‌نشاني نيازمند پشتوانه قانوني است

مهندس محمد بيات، معاون عمليات سازمان آتش‌نشاني تهران بزرگترين دغدغه آتش‌نشانان را نبود قانون آتش‌نشاني در كشور دانست و در اين باره گفت: ايران جزو معدود كشورهايي است كه فاقد قانون آتش‌نشاني بوده و سازمان آتش‌نشاني در شهرهاي مختلف تنها براساس بند چهار ماده 50 قانون شهرداري‌ها كه داراي تعريف كلي است، فعال هستند.

وي با اشاره به اين كه مقررات بخشي تدوين شده، درباره ايمني جوابگوي مسايل مربوط به آتش‌نشاني در كشور نيست، افزود: سازمان آتش‌نشاني يك سازمان مردمي است كه بدون در نظر گرفتن بحث‌هاي نژادي و مادي خدمات امدادرساني را در اختيار مردم قرار داده و بحث پيشگيري و نظارت بر استانداردهاي ايمني را بر عهده دارد. در نتيجه براي ورود به مباحث پيشگيري و نظارتي نيازمند پشتوانه قانوني است.
بيات با اظهاراميدواري نسبت به اين كه مشكل قانون آتش‌نشاني يك روز در كشور حل شود، ادامه داد: بحث ايمني در كشورهاي پيشرفته همچون ژاپن به عنوان يك اصل مدنظر گرفته شده به طوري كه اين سازمان‌ها در اين ساير كشورها قادر به تعطيل كردن يك سينما و يا پمپ بنزين غيرايمن هستند چون معتقدند كه مردم در يك جامعه ايمن بايد به راحتي به كسب و كار خود بپردازند.

*ترافيك مشكل عذاب آور براي آتش‌نشانان 

* 70 ايستگاه آتش‌نشاني جديد موقت فردا افتتاح مي‌شود

معاون عمليات سازمان آتش‌نشاني تهران يكي ديگر از مشكلات آتش‌نشانان پايتخت را ترافيك دانست و گفت: در حال حاضر ميانگين زماني حضور آتش‌نشانان در صحنه حادثه كمتر از 6 دقيقه بوده كه معضل ترافيك از جمله موارد تاثيرگذار بر سرعت زمان حضور در صحنه حوادث است و يك مشكل عذاب‌آور براي آن‌ها محسوب مي‌شود.

وي گفت: در حال حاضر 85 ايستگاه آتش‌نشاني در تهران وجود دارد كه در روز آتش‌نشان، 70 ايستگاه موقت ديگر نيز به اين تعداد افزوده و در نقاط مختلف شهر مستقر خواهند شد تا در صورت نياز در اسرع وقت در محل حادثه حاضر شوند چون ترافيك موجود حتي ماشين‌هاي آتش‌نشاني را براي خروج از ايستگاه‌هايشان با مشكل روبرو مي‌كند.

بيات چگونگي تماس و دادن آدرس به سامانه 125 را ازديگر عوامل تاثيرگذار براي زمان حضور آتش‌نشانان در صحنه حادثه دانست و ادامه داد: در اين رابطه طي سه سال اخير اطلاع‌رساني بسيار زيادي به مردم از سوي سازمان صورت گرفته است، اما متاسفانه هنوز هم مردم در دادن آدرس‌ها دقت كافي ندارند.

*چرا مكاني كه فاقد نكات ايمني است بيمه مي‌شود؟!

بيات درباره ميزان مشاركت ارگان‌هاي مختلف با سازمان آتش‌نشاني نيز گفت: سازمان آتش‌نشاني به تمام ارگان‌هاي دولتي توصيه‌هاي لازم درباره ايمني را ابلاغ كرده و قدم‌هايي را در راه پيشگيري برداشته است اما بايد اين اقدامات از سوي ارگان‌هاي ديگر نيز انجام شود. به طور مثال سازمان آتش‌نشاني معتقد است كارخانه‌ها و انبارها زماني بايد بيمه شوند كه مسايل ايمني در آن‌ها رعايت شده باشد و صرفا دادن حق‌بيمه تنها شرط براي بيمه شدن اين اماكن محسوب نشود، تا انبارها و اماكن غيرايمن براي بيمه شدن ملزم به رعايت كردن نكات ايمني باشند.

وي بابيان اين كه در سال جاري بزرگترين آتش‌سوزي‌ها در انبارها و كارخانه‌هاي غيرايمن رخ داده است، به آتش‌سوزي يك انبار 20 هزارمتري در كهريزك اشاره كرد و با طرح اين سوال كه چرا مكاني كه فاقد نكات ايمني است بيمه مي‌شود؟ اظهار كرد: بايد هماهنگي لازم در رابطه با اين موضوع بين آتش‌نشاني و شركت بيمه بوجود آيد اما متاسفانه اين هماهنگي هنوز ايجاد نشده است.

*برنامه خاصي براي آتش‌نشانان زن در حوزه عمليات نداريم

معاون عمليات سازمان آتش‌نشاني تهران در ادامه در پاسخ به اين كه چرا نقش پررنگي از آتش‌نشانان زن در عمليات‌هاي اطفاي حريق وجود ندارد، گفت: كشور ما يك كشور مسلمان است و طرح تشكيل آتش‌نشان زن با هدف ورود زنان آتش‌نشان به حوادثي كه خانم‌ها مورد آسيب قرار گرفته‌اند نيز در اين راستاست؛ اما پس از اجراي اين طرح مشخص شد كه در زمان وقوع حريق كسي عنوان نمي‌كند آيا فرد آسيب ديده خانم است يا آقا! همچنين استقرار نيروي آتش‌نشان زن در هر ايستگاه نيزهزينه‌بر است و حتي اگر يك ايستگاه مستقل براي آتش‌نشانان زن در نظر گرفته شود سرعت حضور ايستگاه‌ها در محل حادثه بسيار مهم بوده و بايد نزديكترين ايستگاه به محل اعزام شود، دشواري و شبانه‌روزي بودن كار آتش‌نشاني نيز مشكلاتي را براي خانم‌ها درپي دارد در نتيجه در حال حاضر برنامه خاصي براي آتش‌نشانان زن در حوزه عملياتي وجود ندارد.

وي با اشاره به اين كه بحث آتش‌نشان زن و مرد در كشورهاي ديگر مانند انگليس و امريكا به دور از بحث تفكيك جنسيت بوده و تنها تعريف نيروي انساني در اين كشورها مدنظر گرفته مي‌شود، افزود: حتي در اجراي اين طرح، كشورهاي مذكور موفق نبوده‌اند و بيشتر از نيروي خانم در قسمت‌هاي پيشگيري، روابط عمومي و ساير موارد استفاده مي‌كنند.

*بازنشستگان آتش‌نشاني در طرح ايمن‌سازي شهر تهران به كار گرفته مي‌شوند

*واگذاري 270 قطعه زمين به آتش‌نشانان

معاون سازمان آتش‌نشاني تهران از بكارگيري بازنشستگان آتش‌نشاني در طرح ايمن‌سازي شهر تهران خبرداد و در اين‌باره گفت: بنابراين طرح، بازديد از اماكن پرخطر،‌ ارايه دستورالعمل و آموزش‌هاي ايمني به بازنشستگان آتش‌نشان سپرده خواهد شد.

وي سن بازنشستگي در سازمان آتش‌نشاني را 30 سال خدمت عنوان كرد و افزود: با توجه به امتيازاتي كه آتش‌نشاني درنظر گرفته است،‌ آتش‌نشانان پس از 25 سال خدمت نيز مي‌توانند بازنشست شوند، اما بسيار اتفاق افتاده كه آتش‌نشانان پس از 30 سال خدمت تمايلي به خداحافظي ازكارشان ندارند. در اين رابطه نيز سازمان آتش‌نشاني در تلاش است از تجربيات اين افراد در بخشهاي مختلف استفاده كند.

بيات درباره وضعيت مسكن آتش‌نشانان نيز با اشاره به اين كه آتش‌نشانان هم مانند تمام كارمندان با مشكل مسكن روبرو هستند گفت: تعاوني مسكن سازمان در گذشته فعاليت خوبي را در اين زمينه داشت، اما با توجه به جذب نيروي چند برابر در سازمان، اين تعاوني نيز ديگر پاسخگو نياز متقاضيان نبود اما طي چند روز اخير با تصميم شهرداري در رابطه با وضعيت مسكن، بناست 270 قطعه زمين در آينده به آتش‌نشانان سابقه‌دار پايتخت واگذار شود.

*اكثر آتش‌نشانان دو شغله هستند!

معاون عمليات سازمان آتش‌نشاني تهران، درباره دو شغله بودن بعضي از آتش‌نشانان نيز اظهار كرد:‌ اكثر آتش‌نشانان داراي شغل دوم بوده و در بخش خصوصي مشغول به كار هستند اما شغل دوم آن‌ها مانند تدريس، تعليم رانندگي و ... به سختي شغل آتش‌نشاني نيست و آن‌ها را با مشكلي روبرو نمي‌كند. همچنين موضوع دو شغله بودن آتش‌نشانان با توجه به تعطيلي 48 ساعته اين افراد طي 72 ساعت عمليات، در تمام كشورها مرسوم است.

وي با بيان اين‌كه اميدواريم زمينه‌اي ايجاد شود كه هيچ آتش‌نشاني نيازمند به شغل دوم نباشد،‌ تصريح كرد: سازمان به طور نسبي در حال تامين نياز آتش‌نشانان است.

بيات درباره سطح ايده‌آل ايمني از نظر يك آتش‌نشان نيز به ايسنا گفت: من به عنوان يك آتش‌نشان سه سطح ايده‌آل ايمني را ديده‌ام، يكي سطح ايده‌آل ايمني در كشور ژاپن است كه آن‌ها معتقدند نبايد اجازه دهيم مردم احساس نگراني ونا ايمني كنند. ژاپني‌ها در قطارهاي سريع و سير كشورشان حتي از چكش‌هاي مخصوص براي شكستن شيشه‌ها در مواقع ضروري و حادثه نيز استفاده نمي‌كنند چون معتقدند وجود اين وسايل باعث بوجود آمدن احساس نگراني در مردم مي‌شود.

وي ادامه داد: سطح ايده‌آل ايمني ديگر را در كشورهاي اروپايي ديده‌ام. اين كشورها هر چند معتقدند كه نبايد اجازه داد مردم احساس نگراني كنند اما بر اين باورند كه بايد آمادگي لازم را در بروز هر گونه خطري نيز داشت تا عوارض ناشي از حادثه به حداقل برسد.

بيات ادامه داد: سطح ايده‌آل ايمني در كشور ما به گونه‌اي است كه اگر خبري مبني بر وقوع يك تصادف و كشته شدن چهار تن منتشر شود، كسي از ميزان تلفات اين حادثه تعجب نخواهد كرد و حتي گاهي با توجه به شدت تصادف منتظر شنيدن تلفات بيشتري هستند، اما معتقدم بايد با بالا بردن سطح توقع خود در زمينه ايمني به مقوله پيشگيري توجه بيشتري كرد تا در بدترين حوادث كمترين تلفات را داشته باشيم. آرزويم اين است كه در بزرگترين حوادث بگوييم بر اثر اين حادثه حتي يك تن هم زخمي نشده است.
برچسب ها: اتش نشانی
bato-adv
bato-adv
bato-adv