bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۶۸۵۵۷
یادداشت علی خرم برای فرارو

توپ مذاکرات هسته‌ای به زمین ۱+۵ افتاد

پس از پایان دو دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ در ژنو که به دلیل اهمیت و حساسیت از دو روز به سه روز هم افزایش یافت و سطح آن در روز سوم هم عملا به وزرای خارجه ارتقا پیدا کرد، با این حال طرفین بدون هیچ توافقی و عملا دست خالی این شهر را ترک کردند؛ این سوال نزد افکار عمومی در ایران مطرح شده است که آیا این دور از مذاکرات موفقیت آمیز بوده است یا خیر؟

تاریخ انتشار: ۱۵:۰۷ - ۱۹ آبان ۱۳۹۲
فرارو- علی خرم*؛ پس از پایان دور دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ در ژنو که به دلیل اهمیت و حساسیت از دو روز به سه روز هم افزایش یافت و سطح آن در روز سوم هم عملا به وزرای خارجه ارتقا پیدا کرد، با این حال طرفین بدون هیچ توافقی و عملا دست خالی این شهر را ترک کردند؛ این سوال نزد افکار عمومی در ایران مطرح شده است که آیا این دور از مذاکرات موفقیت آمیز بوده است یا خیر؟

پیش از آنکه به این سوال پاسخ داده شود باید گفت که اساسا طرح چنین سوالی ناشی از برداشت غیر حرفه‌ای از مذاکرات هسته‌ای است. در برداشت حرفه‌ای از مذاکرت طرفین انتظارات خودشان را از به نتیجه رسیدن، در چند ماه تا چند سال تعریف می‌کنند. یعنی در موضوعی که مهم باشد و به عبارتی تبدیل به اختلاف بین کشورهای بزرگ و با یک کشور شده و یا تبدیل به یک بحران منطقه‌ای و بین المللی می‌شود، دل بستن به اینکه مذاکرات در یک یا دو جلسه و با یک نشست و برخواست حل و فصل شود و توافقی میان طرفین حاصل شود ساده انگاری است.

بنابراین اگر کسانی در ایران این گمان را داشته‌اند که تیم مذاکره کننده اگر به ژنو برود و با یک موافقتنامه به تهران بازگردد یعنی موفقیت و اگر بدون موافقتنامه برگردد یعنی شکست؛ این گمان و نظر اشتباه است. مذاکره کردن همچون آجر روی آجر گذاشتن است. مدت‌ها طول می‌کشد که آجر‌ها به ترتیب روی هم قرار گیرند تا ساختمانی بالا بیاید و تبدیل به ساختمان توافق شود.

بر این اساس نفس مذاکرات طولانی است و بر طولانی بودن استوار است. چون ایران می‌خواهد حقوق خود، منافع و مصالح ملی خود و از آن بالا‌تر امنیت ملی خود را رقم بزند ضروری است به بسیاری از ریزه کاری‌های مذاکره توجه کنند. اگر مذاکره کننده‌های ایران بخواهند با سرعت به دنبال کسب نتیجه باشند احتمالا دچار اشتباهاتی می‌شوند. پس باید سیر تدریجی مذاکرات رعایت شود و آنچه که طرف مقابل به ایران پیشنهاد می‌دهد به خوبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و با منافع و مصالح ملی و همچنین امنیت ملی کشور چک شود. بنابراین حصول توافق بدون در نظر گرفتن تمام ریزه کاری‌های مذاکره چندان دور از دسترس نبود اما تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران به ژنو نرفته بود تا به هر قیمتی توافقنامه‌ای را با خود به تهران بیاورد.

مذاکره استثنایی

با این حال این دور از مذاکرات با وجود عدم توافق هم مذاکراتی استثنایی بود. اینکه این دور از مذاکرات تا این حد از سرعت و شتاب برخوردار شده بود که خانم اشتون، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای گروه ۱+۵ نیاز پیدا کرد که وزرای خارجه کشورهای عضو را به ژنو دعوت کند نشان دهنده منحصر به فرد بودن این مذاکرات بود. دعوت دقیقه ۹۰ از وزاری خارجه به ژنو حکایت از آن داست که توافقاتی روی اصول انجام شده که نیازمند تبادل نظر با رده های بالا‌تر بود. بر همین اساس،‌‌ همان طور هم که دیدیم آقای جان کری وزیر خارجه آمریکا، سفر خاورمیانه‌ای خود را ناتمام گذاشت و برای شنیدن آخرین مباحث مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ خود را به ژنو رساند که مجموع این اتفاقات را باید ناشی از موفقیت در مذاکرات دانست.

شاید اگر قرار بود مذاکرات روال طبیعی خود را طی کند ظرف شش تا یک سال دیگر می‌شد انتظار داشت که وزرای خارجه خود را به ژنو برسانند. با این حال اینکه در فاصله کوتاهی از آغاز مذاکرات نیاز به حضور وزاری خارجه در مذاکرات احساس می‌شود نشان از موفقیت در این دور از مذاکرات داشت که بر اراده و جدیت طرفین استوار شده بود.

اما باید در نظر داشت که در دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵، سهم طرف ایرانی در کسب موفقیت در مذاکرات بیشتر بود. هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران در این دور از مذاکرات با یک ابتکار ویژه رو در روی طرف مقابل قرار گرفت و طرحی را ارایه کرد که در آن هم نگرانی‌های ایران ملحوظ شده بود و هم نگرانی‌ها گروه ۱+۵.

یعنی هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران طرحی را ارایه نکرده بود که تنها نظر خودش را در آن بگنجاند و آن طرح بشود مبنای چالش و طولانی شدن مذاکرات. همانند آنچه که پیش از این شاهد بودیم. ایران برای اولین بار در طرح پیشنهادی خود نگرانی‌های طرف مقابل را هم مورد توجه قرار داد که این خود به مایه موفقیت و سرعت بخشیدن به سیر مذاکرات تبدیل شد.

اسرائیل دست به دامن فرانسه
با این وجود شاهد بودیم که به منظور تلاش برای تامین منافع اسرائیل این طرح جامع و کامل نتواست حداقل در دور دوم مذاکرات مورد توافق همه حاضران قرار گیرد. در این دور از مذاکرات شاهد بودیم که طرف غربی و به خصوص فرانسوی‌ها هیچ ابای نداشتند از اینکه اعتراف کنند علاوه بر منافع ملی خودشان، منافع ملی اسرائیل را هم مد نظر دارند. خوب منافع کلی اسرائیل چیست؟

در بهترین حالت منافع اسرائیل این است که مذاکرات هسته‌ای موفق نشود، ایران با ۱+۵ به توافق نرسد، ایران تمام فعالیت‌های هسته‌ای خود را متوقف کند، تحریم‌های اعمال شده علیه ایران متوقف نشود و روابط ایران با غرب به طور کلی و با آمریکا به طور ویژه بهبود پیدا نکند.

همه‎ی اهمیت جایگاه اسرائیل در خاورمیانه به این است که آمریکا و غرب برای پیشبرد منافع خود روی اسرائیل تکیه کنند و اسرائیل هم از این نیاز غرب، کمال بهره برداری را می‌برد. بنابراین ورود بازیگران جدی و قدرتمند در عرصه رقابت خاورمیانه‌ای می‌تواند جایگاه اسرائیل را بیش از پیش دچار تزلزل کند.

غرب اگر به دنبال صلح و ثبات در خاورمیانه است باید امکان ایفای نقش برابر به بازیگران منطقه‌ای را فراهم کند. بازیگران منطقه‌ای اگر مطابق با توان خودشان در خاورمیانه امکان بازیگری پیدا کنند، از یک سو اسرائیل مجبور می‌شود تن به شرایط طبیعی برای یک زندگی مسالمت آمیز در خاورمیانه دهد که سمبلش می‌تواند پذیرش موجودیت فلسطین و عضویت در پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان پی تی) و قبول بازرسی‌های آژانس از تاسیسات هسته‌ای آن باشد. از سوی دیگر اگر در خاورمیانه صلح و ثبات برقرار شود و اگر بازیگران منطقه‌ای چون ایران و ترکیه بتوانند با تمام نیرو در جهت رشد اقتصادی و صنعتی خودشان گام بردارند، اسرائیل به مقدار زیادی در خاورمیانه عقب می‌ماند زیرا اسرائیل انباشته از تناقضات درونی است. به محض آنکه صلح و ثبات برقرار شود این تناقضات بروز پیدا می‌کند و اسرائیل درگیر چالش‌های داخلی خواهد شد. بر همین اساس هم اسرائیل در راستای پنهان کردن بحران‌ها داخلی همواره در فکر ایجاد بحران‌های منطقه‌ای در خارمیانه بوده است. بنابراین از همین منظر اسرائیل هیچ علاقه‌ای برای بازگشت ایران به همکاری بین المللی و تبدیل شدن به یک بازیگر قابل اعتماد در عرصه جهانی ندارد.

لذا در این دور از مذاکرات اسرائیل وقتی نتوانست منافع و خواسته‌های خودش را از زبان وزیر خارجه آمریکا بیان کند دست به دامن فرانسه - اولین کشوری که ساخت تسلیحات هسته‌ای در دهه ۱۹۶۰ به اسرائیل هدیه داد- شد تا منافع خود را به واسطه این کشور در صحنه مذاکرات ژنو رقم زند؛ آن هم با پررنگ کردن خواسته‌های حداکثری و پیشنهادهای حداقلی.

زرنگ بازی غرب
در این دور از مذاکرات خواسته‌های غرب از ایران، خواسته‌های حداکثری و در مقابل پیشنهاداتی که به ایران ارایه کرد، پیشنهادات حداقلی بود. هیچ دولتی و هیچ مذاکره کننده متبحر و حرفه‌ای در ایران قادر نخواهد بود بین خواست‌های حداکثری و پیشنهادهای حداقلی گروه ۱+۵ یک تناسب ایجاد کند.

اگر غرب بخواهد مذاکرات ژنو قرین موفقیت شود بایستی بین خواسته‌های حداکثری و پیشنهادهای حداقلی تغییراتی به وجود بیاوررد که تناسبی بین آن دو به وجود آید.

توقف غنی سازی ۲۰ درصد یا توقف پروژه آب سنگین اراک یا توقف نصب سانتریفیوژهای جدید و یا تغییر حالت دادن ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی ایران هر کدام به تنهایی برای یک توافق بزرگ کافی است.

با این حال غرب با نوعی زرنگی می‌خواهد هر چهار خواسته‌ها را در کنار هم به یک خواسته تبدیل کند و مابه ازای آن برخی پیشنهادات پیش و پا افتاده به ایران ارائه دهد و آنچه را که حق ایران است را به عنوان امتیاز به ایران بفروشد. مثلا برداشتن اهرم استفاده ایران از منابع مالی خودش در آسیا. این حق ایران است نه امتیازی برای ایران. برداشتن منابع برای صدور پتروشیمی ایران هم حقی است که کشور‌ها در چارچوب صادرات از آن برخوردار هستند، طبق قوانین تجارت آزاد و سازمان تجارت جهانی WTO. برداشتن موانع برای خرید طلا توسط ایران جز حقوق اولیه کشور‌ها است که ۲۱۰ کشور جهان در حال حاضر از آن بهره می‌گیرند.

بنابراین مطرح کردن این پیشنهادات که حق ایران محسوب می‌شود، به عنوان امتیاز در قبال مابه ازای تحقق ۴ خواسته مورد اشاره نه تنها برای ایران قابل قبول نیست بلکه نوعی ساده انگاشتن ایران محسوب می‌شود.

آقای دکتر ظریف به عنوان دیپلماتی حرفه‌ای، تیز بیین و کارآزموده این نکات را به خوبی درک می‌کند. با اینکه راهبرد جدید سیاست خارجی دولت آقای روحانی بر اساس آنچه که آقای دکتر ظریف تعریف کرده‌اند، بر همکاری با جامعه بین المللی و دوری از تنش بنا گذاشته شده است، اما قرار نیست در چارچوب این راهبرد ایشان بتواند با هر طرح غیر متناسب که حاوی امتیاز متناسبی نباشد و صرفا در برگیرنده حقوق ایران به عنوان امتیاز به ایران باشد را بپذیرد.

پس محدودیت‌های وزیر خارجه کشورمان را باید درک کنیم و انتظار نداشته باشیم ایشان تحت این شرایط با یک موافقت نامه به ایران بازگردد. اما همانطور که ابتدا عرض کردم این تصور هم اشتباه است که فکر کنیم این مذاکرات می‌باستی‌‌ همان بار اول به نتیجه برسد. قطعا غرب بسیار مشتاق است از این فرصت به دست آمده به نوعی با ایران به توافق دست پیدا کند. غرب هم می‌داند خواسته‌های نابجای اسرائیل نه تنها برای ایران قابل قبول نیست بلکه در جامعه جهانی هم خارج از عرف تلقی می‌شود. لذا غربی‌ها نیاز به فرصت دارند تا یکبار دیگر بین خودشان به هماهنگی برسند و پس از آن ۱۰ روز دیگر در ژنو با هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران پای میز مذاکره بنشینند.

در این شرایط ایران چیزی را از دست نخواهد داد و فعالیت‌های هسته‌ای خود را ادامه می‌دهد. اکنون توپ در زمین غرب است. هرچه که آن‌ها اتلاف وقت کنند پیشرفت‌های هسته‌ای ایران باز هم بیشتر خواهد شد. درست است که تحریم‌ها برای مردم ایران و برای اقتصاد ایران تنگناهایی به وجود آورده است، اما دولتمردان ایران هم باید یاد بگیرند که در صورت نیاز به جای اینکه با دو میلیون بشکه صادرات نفت، ایران را اداره کنند با یک میلیون و یا حتی بدون صادرات نفت کشور را اداره کنند.

مگر کشورهایی که نفت ندارند از گرسنگی مرده‌اند. ما همه تولیدات داخلی خودمان را متوقف کردیم لنگ قراردادهای نفتی هستیم. راه برای ایران بسته نیست. دولت جدید هم از افراد کارآزموده‌ای تشکیل شده است که همچون ۸ سال گذشته به طرح‌های غیر کار‌شناسی تن نمی‌دهد. لذا وزرای اقتصادی، صنعتی و کشاورزی می‌توانند راه خروج از بحران ناتوانی در فروش نفت را پیدا کنند. شرایط که بد‌تر از ۸ سال جنگ نیست.

بنابراین ضروری است که با قدرت تمام و بدون ذره‌ای پا پس گذاشتن مذاکرات را ادامه داد. در این شرایط ایران یکبار دیگر با این مذاکرات غرب را امتحان می‌کند و تصمیم خود را می‌گیرد. غرب هم اگر از این فرصت استفاده کند می‌تواند زمینه صلح و ثبات در منطقه و جهان را فراهم کند، اگر استفاده نکند حداقل مشکلات خاورمیانه کماکان باقی خواهد ماند. پس ضروری است دو طرف یکبار دیگر جمع بندی دو دور مذاکره خود را برای مذاکرات ۱۰ روز آینده آماده کنند تا این بار زمینه توافق اولیه فراهم شود.

*نماینده پیشین ایران در سازمان‌های بین المللی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
يك پيشنهاد قوي به تيم مذاكره كننده چرا تيم 5+1 يك نماينده معرفي نميكند كه اين شش كشور با اجماع قبلي يك سخنگو داشته باشند چرا كه عملا به خصوص در اين مذاكرات اخير شاهد جلسات 2 به 2 طرف ايراني با نمايندگان 5+1 بوده ايم و خود اين داستان به جز هماهنگيهاي بين جلسه اي و بين مقامات ارشد كشورها است كه اين امور كلي از وقت هر روز جلسات را ميگيرد و اگر قرار است وقتي گذاشته شود اعضا5+1 براي هماهنگي خواسته ها يشان جلسات مكرر بين خودشان بگذارند
ناشناس
Germany
۰۹:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
اقای ظریف از شما وتیم همراهتان متشکریم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
حرفها جز دربخش اخر قابل قبول است. یعنی این که کسی بگوید بدون نفت کشور را اداره می کنیم شاید حرف جالب وارمانی باشدولی وقتی این مساله یکباره وبدون امادگی اتفاق افتدیعنی نابودی بخش عظیمی از مردم.همین الان بسیاری از مردم مانند مرده ی متحرک هستند.شمایی که این حرف رو می زنی درد نداری رو حس نکرده ای ماشالله خزانه ی شما پره وحالا حالاها تحریم رو شما اثر نمیذاره. یعنی از سر سیری حرف زدن.
ناشناس
Japan
۰۸:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
در این مذاکرات نهایت هیچ توافقی بدست نخواهد امد اینده این مذاکرات مبهم وجنگ تکلیف را روشن خواهد کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
چرا مذاکرات به این مهمی را با این تیترهای عوامانه در چشم مردم سخیف جلوه می دهید . مگر بازی فوتبال است آقا ! تاریخ ایران است . ما دقیقا در روزهایی که باید همه چیز را به جدیت ببینیم به سخره می گیریم و این است حال روز ما که با ید کاسه چه کنم دست گیریم
انتشار یافته: ۳۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
تیم مذاکره کننده و در رأس آنها دکتر ظریف مایه افتخار ما هستند.
ناشناس
Germany
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
و يك سوال براي هميشه در ذهن من باقي خواهد ماند كه با وجود چنين افرادي در ايران، چرا شش سال آب در هاون مي كوبيديم
علیرضاART
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
آنچه مسلم است که:

" ایران همچنان تحریم (تنبیه) است بدون آنکه خطای روشنی در نقض NPT انجام داده باشد و صرفا به جهت پیشگیری از وقوع حالتی خاص از برآورد غرب، این اتفاق افتاده است"


اکنون سئوال بزرگ ایرانیان از حاکمانشان این است :

" آیا حکومت برای سناریوهای مختلف رفتار طرف مقابل، برنامه های پیش بینی شده ای دارد که در آنها عزت، حکمت، مصلحت و همچنین منافع ایران و ایرانیان حفظ شود ؟"
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
برو قوی شو اگر راحت جان طلبی
که در نظام طبیعت ضعیف پامال است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
دو مسیر به سیاستمداران ما تحمیل خواهد شد .
اول مسیر عزت, مقاومت و عدم تمکین که خوشبینانه پایانی بجز سرنوشت کوبا و کره شمالی (انزوای طولانی) نخواهد داشت. دوم مسیر تسلیم گام به گام که با هر قدم عقب نشینی استکبار ده قدم پیشروی می کند. و تمام حیثیت ما را خواهد برد. متاسفم که امیدی برای زحمات هیئت مذاکره کننده متصور نیست زیرا تمام سنگرها را دولت دهم فرو ریخت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
چون توپ در دست اونهاست و عدم موافقت در ژنو که خیلی هم تبلیغات برایش شده بود الان سطح توقعات آنها را بالا خواهد برد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
بنده از جناب آقای خرم این سوأل را دارم که اگر این مذاکرات به توافق نینجامید و تحریمهای جدید وضع شد و در تنگنای بیشتری قرار گرفتیم چه میکنیم؟بله کاملا درست است که در دور جدید مذاکرات ایران تمام تلاش خود را میکند که کمترین امتیاز را بدهد و بیشترین امتیاز را بگیرد اما نکته ای که نباید فراموش کنیم اینستکه کدام طرف از طولانیتر شدن این مذاکرات لطمه می بیند و مضافا اینکه اگر با وضع تحریمهای جدید مجبور به کوتاه آمدن شدیم آنوقت غرور ملت جریحه دار تر می شود.موضوعی که ما ایرانیها هیچوقت در نظر نمی گیریم اینستکه ما جایگاه خود را قبول نداریم و در مورد خود دچار خود بزرگ بینی هستیم و اینکه حتی تا همین الان چقدر ضرر داده ایم اهمیت ندارد.متأسفانه باید بگویم آنانی که بر مقاومت تأکید دارند هزینه ای پرداخت نمی کنند و هزینه تحریمها بر دوش اقشار کم درآمد است.مطمئنم اگر این افراد ذره ای از حقوقشان کم شود گوش دنیا را کر می کنند.
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
همانها نتنها هزینه نمیدن بلکم هزینه هم یر دوش مردم کذاشتن گو گوش شنوا
ناشناس
United States of America
۰۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
از NPT خارج میشویم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
اگر آقای ظریف در مذاکرات به نتیجه نرسد بنده به شخصه حاضرم نان خشک سق بزنم ولی زیر بار زور نرم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
احسنت، بنده هم همینطور...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
مگر ماچند سال زنده ایم که باید بهترین سالهای عمرمون اینجوری زندگی کنیم شما هم اگه می خواهی با نان خشک سق بزنی تشریف ببر کره شمالی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
من حاضر نیستم بی خود و بی جهت ریاضت بکشم. خسته شدیم از بدبختی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
بعد از مدتها یه مقاله ی حسابی و به دور از صف بندی های حزبی در فرارو خوندم.......جالب بود.....این مقاله به واقعیت بسیار نزدیک است
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
مقاله خوبی بود ولی همچین "به دور از صف بندی های حزبی" هم نبودا!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
توپ مذاکره توی زمین 5+1 و دود نرسیدن توافق توی چشم ایرانیان عزیزه
Javad Ansari
United Arab Emirates
۱۶:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
از آقای علی خرّم برای نگارش این مطلب تشکر می شود. بهتر است آقای دکتر ظریف نیروهای کارآمد و مجرّب را برای تبیین تلاشهای خود و تشریح و تفهیم مبانی دیپلماسی بکارگیرد تا هم بر میزان شکیبائی مردم بیافزاید هم جلوی سنگ اندازی دوستان نادان را بگیرد و هم حمایت بیشتر نسبت به اقدامات دولت را فراهم نماید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
این همه گاری های فرانسوی را ریختید تو مملکت حالا برامون شاخ شدند
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
راستی فرارو...دیروز پریروز مذاکراتو ضعیف پوشش دادی....تابناک خیلی قوی عمل کرد...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
فرارو زیادبروزنیست تابناک خیلی بهترگزارش میده ولی کامنت هارواغلب منتشرنمیکنه
ارش
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
فراموش نکنید مشکل تولید 2میلیون بشکه نفت
نیست مشکل هدر رفتن نیروی انسانی کشور است که 20سال دیگه جزء پیرترین کشورهای جهانیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
خدا ... ، خودت میدونی که ما چی می خوایم ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
چقدرتلخ
احمدی نژادهمه ی فرصت ها روازماگرفت
Fafa
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
به نظر می رسه مخالفت فرانسه کار بقیه مخالفان رو راحت کرد !
امیدوارم حق و حقوق ملت ایران رو در نظر بگیرن در این صورت می تونیم امیدوار به نتیجه باشیم والا اگر از قدرت ایران در منطقه نگران باشند حالا حالا به نتیجه نمی رسیم !
اميد
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
-- كشورهاي 3+3=1+5 عجله بيشتري براي توافق دارد چون مي ترسند اگر مذاكرات طولاني شود ممكن است پروژه هاي ناتمام هسته اي ما تكميل شود و پروژه هاي جديد آيران آنها را سورپرايز كند.
--ولي در داخل كشور ما بايد دست از ريخت و پاش و گشاد بازي برداريم. كشوري كه در شرايط تحريم پالايشگاه نفت را با چند برابر هزينه معمول دنيا ميسازد و محصول بنزين و گازوييل آن را يك پنجم قيمت دنيا مي فروشد و جنس هاي بنجل از خارج وارد مي كند چگونه ميتواند در مقابل زورگويي اقتصادي غربي ها مقاومت كند.
-- فروش بنزين و گازوييل از طريق هموطنان مرزنشين عزيز سيستان و بلوچستان بطور موفق آزمايش شده است و ميتوان اين طرح را در مرزهاي ديگر نيز اجرا نمود. با تغيير نرخ بنزين آزاد به 3000 تومان و جلوگيري از قاچاق گازوييل ميتوان مازاد بنزين و گازوييل را از توسط مرزنشينان عزيز به خارج صادر كرد و با خزانه توپ در برابر زورگويان مقاومت كرد.
ناشناس
United States of America
۱۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
حمایت همه جانبه فرانسه از صهیونیستها نشان دهنده لابی بسیار قوی آنها در دولت فرانسه دارد . دولتمردان ما به هوش باشند که این جاسوسان را در خانه راه ندهند . متاسفانه اقدام هفته گذشته انستیتو پاستور ایران که با هزینه بسیار گزاف از سفیر این کشور دعوت نمود جای بسیار تامل است . جناب آقای هاشمی لطفا پاسخگو باشید ؟ از وزارت محترم اطلاعات خواهش میکنم بررسی کنند.
ناشناس
United States of America
۲۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
ظریف متشکریم
صمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
آقای ظریف فکر می کرد با خنده و انگلیسی صحبت کردن می تونه موضوع هسته ای رو حل کنه تازه رسیدی به شش سال پیش دکترجلیلی دادش جان باچه زبونی به شما بکم راه حل فقط مقاومت است و بس اونهم با برییدن دست دزدا و رانتی ها و آقازاده ها
آرمیتا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
زبون صمدی صحبت کنه خوبه؟
hamvatan
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
نظر من سیاست مرموزانه ما هست یعنی طوری که احساسشون مطمئن شه که هیچ بهانه ای ندارن و کارها به خوبی صورت گرفته ما بین هم ولی بازم حس کنن شکست خوردن
bato-adv
bato-adv
bato-adv