bato-adv
کد خبر: ۱۷۹۹۳

گزینه های غرب در برابر برنامه هسته ای ایران

تاریخ انتشار: ۱۷:۰۱ - ۱۸ آذر ۱۳۸۷
فرارو- برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی ایران و گزینه های غرب در برابر این برنامه موضوع بحث جلسه ای در موسسه امریکن اینترپرایز بود که در آن جان بولتن، سفیر سابق ایالات متحده در سازمان ملل متحد و گری میل هولن، ريیس پروژه ویسکانسین در کنترل سلاح هسته ای، شرکت داشتند.

پنج قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد تا کنون نتوانسته است جمهوری اسلامی را از غنی سازی اورانیوم و ادامه برنامه هسته ای خود بازدارد. از سوی دیگر بنا به ادعای هفته گذشته آژانس بین المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران تا کنون به اندازه کافی اورانیوم غنی شده برای تولید یک بمب هسته ای را در اختیار دارد. این در حالی است که ایران همواره تاکید می کند برنامه هسته اش تنها دارای مقاصد صلح آمیز است.

گری میل هولن از موسسه امریکن اینترپرایز با استناد به این گزارش آژانس و اطلاعاتی که از سایر منابع در دست دارد می گوید: «طبق تخمین ما، ایران در حال حاضر اورانیوم غنی شده کافی با درجه پايین برای ساخت یک بمب را، چناچه تصمیم بگیرد، در اختیار دارد. ما همچنین تخمین می زنیم که تا ماه ژوئن سال آینده، آن کشور اورانیوم غنی شده برای بمب دوم و در ماه نوامبر سال آینده، توانایی ساخت سومین بمب را خواهد داشت.» این ادعاها بارها توسط مقامات ایرانی تکذیب شده است.

میل هولن می افزاید، با توجه به این ارقام می توان چنین نتیجه گیری کرد که جمهوری اسلامی ایران در حال کسب موفقیت در زمینه غنی سازی اورانیوم است. وی می گوید ایران می خواهد که کشوری موفق باشد، اما با مشکلاتی چون کاهش درآمد نفتی و اثرات تحریم ها روبروست.

جان بولتن، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد که در دولت پرزیدنت بوش نیز پست های مهمی را عهده دار بوده می گوید: «سیاستی را که ما در شش سال گذشته دنبال کرده ایم به نقطه ای رسیده است که می توانیم بگوییم با شکست مواجه شده است. دیپلماسی گسترده ای که از سوی دوستان ما در اروپا هدایت شده به جمهوری اسلامی ایران سرمایه ای به نام «زمان» را ارزانی داشته که با پول قابل خرید نبوده و آن کشور را قادر ساخته است که تا این اندازه در برنامه های هسته ای خود جلو رود.»

بولتن معتقد است که ناهماهنگی میان کشورهای غربی برای شدت بخشیدن به تحریم های اقتصادی علیه ایران و نگرانی برای از دست دادن منافع آن کشورها در کشور نفت خیزی چون ایران، تحریم های تصویب شده در شورای امنیت سازمان ملل را کم اثر کرده و جمهوری اسلامی ایران را به سوی هسته ای شدن سوق داده است.

بولتن می گوید تنها موردی که می تواند ایران را از قابلیت های هسته ای باز دارد، در حال حاضر استفاده بالقوه از نیروی نظامی است، اما هم بوش و هم ريیس جمهوری منتخب اوباما تنها به این امر اکتفا می کنند که بگویند ایران هسته ای غیر قابل قبول است و هیچیک از آنان آمادگی برداشتن گام لازم را با توجه به شکست راههای دیگر ندارند: «تهدیدهای اسرايیل برای حمله به تاسیسات اتمی ایران اگر تا بیستم ژانویه عملی نشود، ما با یک ایران هسته ای مواجه خواهیم بود.» ایران همواره تاکید کرده است هرگونه تعرض به خود را به سرعت و با قدرت پاسخ خواهد داد.

البته بولتن می گوید چنین به نظر می رسد اسرايیل با توجه به گرفتاریهای داخلی و انتخابات پیش رو اتخاذ احتمالی چنین تصمیمی را به دولت آینده آن کشور محول کرده است.

سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد می گوید اکنون با بی میلی به نتیجه ای رسیده است که در هشت سال گذشته در برابر آن ایستادگی می کرد و آن اینکه ما با ایرانی هسته ای سر و کار خواهیم داشت زیرا هر راه دیگری با شکست مواجه شده است.

به نظر بولتن جمهوری اسلامی ایران به آنچه می خواسته دست یافته و تمامی بحث ها در باب مذاکره با آن کشور و استفاده از نیروی نظامی علیه آن و تغییر رژیم را پایان یافته تلقی می کند و می گوید مساله ای که اکنون در پیش رو داریم این است که با جمهوری اسلامی ایران دارای سلاح هسته ای چه باید کرد؟

میل هولن در پاسخ به این سئوال گفت: «به نظر من بهترین استراتژی در حال حاضر در مقابله با جمهوری اسلامی ایران افزودن بر فشارهای سیاسی و اقتصادی بر آن رژیم است تا موجب انزوای آن کشور شده و آنان به این درک برسند که بدون داشتن بمب اتم آنها از موقعیت بهتری برخوردار خواهند بود.»

میل هولن معتقد است که آمریکا، اروپا و ژاپن تا کنون اقدامات لازم را برای منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران به کار نگرفته اند.
bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین