bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۸۷۹۶۰
معاون وزیر امور خارجه ایران به عربستان می رود

انتخاب رییس جمهور لبنان در گرو توافق ایران و عربستان

‌"هلال خشان"، استاد علوم سیاسی در دانشگاه آمریکایی بیروت، در گفتگو با "دیلی استار" پیش بینی کرد که جلسه این هفته نیز به واسطه به حد نصاب نرسیدن، اصولاً برگزار نشود و در صورتی هم که برگزار شود، نتواند رئیس جمهور را انتخاب کند. وی تاکید کرد که برنده نهایی، فردی خواهد بود که حاصل اجماع منطقه‌ای با حضور ایران و عربستان باشد.

تاریخ انتشار: ۱۷:۰۷ - ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۳

فرارو- ایران و عربستان برای انتخاب رییس جمهوری جدید در لبنان وارد عمل شدند.

به گزارش فرارو، حسین امیرعبدالهیان، معاون عربی آفریقای وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، به منظور رایزنی با مقامات سعودی برای انتخاب رییس جمهوری جدید لبنان به جده می رود.

در همین حال سایت خبری "الخبر" لبنان با اعلام این خبر نوشت: تلویزیون لبنان به نقل از منابع خود اعلام کرد که تماس‌ها و ارتباطات غیر مستقیمی بین تهران -ریاض از طریق عبدالرحمن الشهری، سفیر عربستان در تهران انجام می‌شود.

به گفته این سایت خبری سفر آتی حسین امیرعبداللهیان هم به همین منظور انجام می شود.

رایزنی های منطقه ای برای انتخاب رییس جمهوری جدید لبنان پس از آن آغاز شده است که هفته گذشته پارلمان لبنان در تعیین رییس جمهوری این کشور ناکام ماند.

در همین حال روزنامه «دیلی استار» دراین باره نوشت: ناکامی پارلمان در انتخاب رئیس جمهور جدید، نشانگر آن است که هیچ رئیس دولتی در لبنان نمی‌تواند بدون ‌توافق‌ میان قدرت‌های منطقه، به ویژه ایران و عربستان، روی کار بیاید.

دوره ریاست جمهوری میشل سلیمان، رئیس‌جمهوری فعلی این کشور 4 خرداد(۲۵مه) به پایان می‌رسد.

بر همین اساس نمایندگان مجلس لبنان چهارشنبه گذشته برای انتخاب رئیس‌جمهوری جدید این کشور تشکیل جلسه دادند.

براساس قانون اساسی لبنان، رییس جمهور با رای مجلس از میان مسیحیان مارونی و برای دوره شش ساله به این سمت انتخاب می‌شود و برای رسمیت یافتن جلسه رای گیری، حضور دست کم دو سوم از نمایندگان پارلمان ضروری است.

طبق قانون، نخست وزیر لبنان باید مسلمان سنی و رئیس مجلس هم مسلمان شیعه باشد.

کرسی‌های مجلس هم به طور مساوی میان مسیحیان و مسلمانان تقسیم می‌شود و شاخه‌های مذاهب مختلف هم تعداد معینی کرسی در مجلس دارند.

از این رو در جلسه چهارشنبه گذشته پارلمان سه تن از چهره‌های شناخته شده مسیحی نامزدی خود در انتخابات پارلمان را اعلام کردند.

اولی "سمیر جعجع"، رییس حزب نیروهای لبنانی بود که از سوی حزبش کاندیدا و سپس از سوی 14 مارس مورد حمایت قرار گرفت.

تشکل موسوم به ائتلاف ۱۴ مارس که مورد حمایت غرب است، در سال ۲۰۰۵ شکل گرفت تا با آنچه که دخالت سوریه در لبنان می‌خواند، مقابله کند.

ائتلاف موسوم به ۱۴ مارس عمدتا متشکل از گروه‌های سنی به رهبری سعد پسر رفیق حریری، نخست وزیر سابق لبنان است.

نامزد بعدی "هنری حلو"(61 ساله و نماینده پارلمان از بعبدا و منطقه دورزی نشین عالیه) بود که از سوی فراکسیون حزب تحت ریاست ولید جنبلاط در پارلمان برای ریاست جمهوری کاندیدا شد.

فراکسیون جنبلاط یازده کرسی در پارلمان دارد که هنری حلو یکی از اعضای آن است. ولید جنبلاط به رغم نزدیکی به 14 مارس و سعد حریری، یک روز پیش از برگزاری جلسه پارلمان موضع خود را در قبال سمیر جعجع رسما با نامزدی هنری حلو اعلام کرد.

به این ترتیب آرای فراکسیون 11 نفری جنبلاط در جلسه گذشته پارلمان لبنان به سبد سمیر جعجع ریخته نشد.

نامزد سوم هم «امین جمیل» رهبر حزب فالانژ و رییس جمهوری اسبق لبنان از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۸ بود. دولت لبنان به رهبری جمیل در 17 می 1983 با اسرائیل قرار دادی را امضا کرد که در آن نه تنها موجودیت اسرائیل را به رسمیت شناخت که حضور نظامی اشغالگران اسرائیلی در جنوب لبنان از رودخانه اوّلی تا مرز بین المللی را قانونمند کرد.

از این میان این سه نامزد، سمیر جعجع نسبت به سایرین شانس بیشتری برای کسب بیشترین آرا برخوردار بود. با این حال جعجع، نتوانست در دور اول رای‌گیری به حد نصاب دو سوم آرا دست یابد.

جناح مخالف 14 مارس یعنی اعضای ائتلاف ۸ مارس در روز رای‌گیری، رای سفید به صندوق‌ها ریختند.

ائتلاف ۸ مارس شامل حزب‌الله، جنبش امل (دو گروه شیعه) و جریان ملی آزاد لبنان به رهبری میشل عون از مسیحیان مارونی است.

ناکامی جعجع در کسب آرای لازم نیز‌ دور از انتظار نبود، زیرا وی از مخالفان سرسخت حزب الله و به ویژه از منتقدان حضور نیروهای حزب الله در سوریه به شمار می‌رود؛ افزون بر این، وی در سال ۱۹۹۴ به اتهام مشارکت در یک بمب‌گذاری بازداشت و پیش از آن نیز در سال ۱۹۸۷ به اتهام مشارکت در ترور «رشید کرامی»، نخست وزیر لبنان، به حبس ابد محکوم شده بود.

جعجع در دور اول رای‌گیری (چهارشنبه، ۲۳ آوریل) ۴۸ رای به دست آورد. از ۱۲۴ نماینده مجلس، ۱۲۴ نفر در این رای گیری شرکت کردند. ۵۲ نفر رای سفید دادند.

هنری حلو، دیگر کاندیدای دور اول رای گیری برای رئیس‌جمهوری جدید که مورد حمایت گروه‌های مستقل و میانه‌رو به رهبری ولید جنبلاط است، توانست ۱۶ رای به دست آورد. یک رای نیز به امین جمیل، رهبر حزب فالانژ داده شد که از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۸ رئیس‌جمهوری لبنان بود.

با ناتوانی نامزدها برای کسب حداکثر آرا در انتخابات، رای گیری برای انتخابات رییس جمهوری جدید لبنان به جلسه چهارشنبه هفته جاری موکول شد.

گفته شده که احتمال دارد میشل عون، فرمانده سابق ارتش لبنان و از متحدان حزب الله، پیش از دور دوم رای‌گیری خود را کاندیدای این سمت کند. در صورت اعلام نامزدی میشل عون احتمال تعیین نتیجه در جلسه آینده پارلمان وجود دارد.

"آلان عون" عضو فراکسیون «تغییر و اصلاح» در پارلمان لبنان، به ریاست «میشل عون» نامزد احتمالی ریاست جمهوری لبنان، اعلام کرد که در جلسه روز سه‌شنبه، درباره حضور یا عدم حضور در جلسه آینده پارلمان برای انتخاب رئیس‌جمهور تصمیم‌گیری می‌کنیم.

منابع حزب‌الله لبنان تاکید کردند در صورت عدم توافق میان جریان‌های سیاسی لبنان بر یک کاندیدای مشخص، جلسه آینده پارلمان به منظور انتخاب رئیس‌جمهور به حد نصاب نخواهد رسید.

‌"هلال خشان"، استاد علوم سیاسی در دانشگاه آمریکایی بیروت، در گفتگو با "دیلی استار" پیش بینی کرد که جلسه این هفته نیز به واسطه به حد نصاب نرسیدن، اصولاً برگزار نشود و در صورتی هم که برگزار شود، نتواند رئیس جمهور را انتخاب کند. وی تاکید کرد که برنده نهایی، فردی خواهد بود که حاصل اجماع منطقه‌ای با حضور ایران و عربستان باشد.

بر این اساس در جامعه لبنان نکته‌ای که درباره آن اتفاق نظر وجود دارد، ضرورت توافق ایران و عربستان بر سر نامزد نهایی مورد تأیید برای رسیدن به ریاست جمهوری لبنان است.

به نظر برای رسیدن به این توافق ایران هم با اعزام حسین امیرعبدالهیان به جده پیش قدم شده است موضوعی که سفیر ایران در لبنان هم تلویحا آن را تایید می کند.

غضنفر رکن آبادی سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان در دیدار با هیأتی از اعضای احزاب و گروه‌های ملی‌گرای لبنان در مقر سفارت کشورمان در بیروت درباره برقراری تماس‌ها بین ایران و عربستان سعودی گفت: طرف ایرانی تاکید کرد که با روی گشاده با قضایای منطقه برخورد می‌کند و تماس‌های غیر مستقیم ایران و عربستان سعودی از برقرار شده است.

bato-adv
bato-adv
bato-adv