bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۰۳۰۵۶

عکسی که عکاسش را کُشت!

در دنیایی که همه چیز خیلی زود فراموش می‌شود، عکس‌ها سندی هستند که با ثبت یک لحظه، راوی تاریخ می‌شوند. لحظه کوتاهی که در قاب کوچک عکاس‌ها ثبت می‌شود، آن‌قدر قدرتمند است که می‌تواند خشم، زیبایی، ظلم، مهر، امید و اندوه نهفته در دورن خود را به چشم‌هایی که نظاره‌گر آن هستند، منتقل کند و حتی گاه به مرگ خالق خود منجر شود.

تاریخ انتشار: ۱۵:۵۷ - ۲۷ مرداد ۱۳۹۳
در دنیایی که همه چیز خیلی زود فراموش می‌شود، عکس‌ها سندی هستند که با ثبت یک لحظه، راوی تاریخ می‌شوند. لحظه کوتاهی که در قاب کوچک عکاس‌ها ثبت می‌شود، آن‌قدر قدرتمند است که می‌تواند خشم، زیبایی، ظلم، مهر، امید و اندوه نهفته در دورن خود را به چشم‌هایی که نظاره‌گر آن هستند، منتقل کند و حتی گاه به مرگ خالق خود منجر شود.

به گزارش ایسنا، در ایران روز «عکاس» یا «عکاسی» نداریم، اما در تقویم بسیاری از کشورهای دنیا روز 19 اگست (28 مرداد) روز عکاسی نامگذاری شده است.

لوئی داگر و عکسی که ثبت کرد



وقتی لوئی داگر، عکاس فرانسوی، در سال 1837 میلادی موفق شد به فناوری ثبت تصویر بر روی صفحه نقره‌ای دست پیدا کند، دولت فرانسه روز 19 اگست 1839 یک گردهمایی در پاریس به راه انداخت و عکاسی را به عنوان هدیه‌ای رایگان برای همه مردم دنیا معرفی کرد. حالا 175 سال از آن روز می‌گذرد و عکاسی نه تنها یک فن و هنر است، بلکه به رسانه‌ای قوی در دنیای سرعت و خبر تبدیل شده است.

از آن دوره به بعد عکس ابزار قدرتمندی شد برای تاثیرگذاری و رساندن پیام. عکاسی دیگر فقط ثبت یک تصویر نبود، بلکه دنیایی بود که سال‌ها به حیات خود ادامه می‌داد. برخی از عکس‌ها معروف شدند، روی سرنوشت آدم‌ها و اتفاقات تاثیر گذاشتند و زندگی عکاسان‌شان را دگرگون کردند.


یوسف کارش و پرتره معروفش از چرچیل



وینستون چرچیل بدون سیگار معروف
عکاس‌ها گاهی با هوشمندی‌شان در یک لحظه تصویری خلق می‌کنند که تا سال‌ها جاودانه می‌شود. «یوسف کارش»، عکاس ارمنی، یک روز وقتی می‌خواست از وینستون چرچیل عکاسی کند، جرئت می‌کند و می‌دود سیگار را از دهان چرچیل برمی‌دارد و از چهره جاخورده نخست وزیر عکس می‌گیرد. تصویری که بعدها تبدیل می‌شود به نماد «عزم راسخ بریتانیا برای رویارویی با آلمان نازی»!

کارش گفته بود:«درون هر مرد و زنی رازی نهفته‌ است و من به عنوان یک عکاس وظیفه دارم تا این را در لحظه‌ای که عکس می‌گیرم فاش کنم.»

استیو مک کری عکاس دختر افغان



چشم‌هایی که تغییر نکردند
دختری که تصویرش روی مجله نشنال جئوگرافیک چاپ شد، دنیا را با چشم‌هایش جادو کرد. این عکس را استیو مک کری از یک دختربچه افغان در یکی از اردوگاه‌های پناهندگان بمباران افغانستان در زمان حمله نیروهای شوروی سابق گرفت. او با این عکس مدال طلای مسابقه «روبرت کاپا» را گرفت.

بازتاب‌ها و تاثیرگذاری این عکس به حدی بود که مک‌ کری تصمیم گرفت سوژه عکاسی‌اش را پس از سال‌ها دوباره پیدا کند و از سرنوشت او آگاهی پیدا کند. 15 سال بعد از گرفتن عکس اول، وقتی دخترک به زنی 30 ساله تبدیل شده بود، مک کری او را در یکی از مناطق دورافتاده افغانستان پیدا کرد و دوباره از او عکس گرفت. صورت دختر شکسته شده بود، اما چشم‌ها همان چشم‌ها بود.

جف وایدنر و ثبت رویارویی یک مرد با تانک‌ها



مردی که جلوی تانک‌ها ایستاد
«اولین چیزی که به فکرم آمد این بود که از این مرد عکس بگیرم، ولی همزمان مثل بسیاری دیگر دچار شوک شده بودم. تصور می‌کردم که او را بلافاصله خواهند کشت، ولی این اتفاق نیفتاد. برای همین تصمیم گرفتم از لنز قوی‌تری استفاده کنم، چون از صحنه خیلی دور بودم. برداشتن این عکس برایم تجربه‌ای غیرقابل باور بود.»

این جمله‌ها را جف وایدنر، عکاس آمریکایی حاضر در جریان اعتراضات سال 1989 دانشجویان در میدان تیان‌آن‌من چین، گفته است. عکسی که او از حضور یک مرد در جلوی تانک‌های ارتش گرفت به نماد سرکوب جنبش آزادی‌خواهی تبدیل شد.

وایدنر همچنین گفته است:«این عکس زندگی مرا تغییر داد؛ وقتی در بیستمین سالگرد رویدادهای میدان تیان‌آن‌من به سفارش بی بی سی به پکن رفتم تا یک مستند تهیه کنم، با همسرم آشنا شدم!»

رابرت کاپا یکی از عکس‌های جنجالی قرن بیستم را گرفت



ثبت لحظه مرگ بدون نگاه
عکسی که رابرت کاپا، عکاس، فتوژورنالیست و یکی از مؤسسان آژانس بین‌المللی عکس «مگنوم»، در سال 1936 از لحظه کشته شدن یک سرباز در جنگ داخلی اسپانیا گرفت، یکی از جنجالی‌ترین عکس‌های قرن بیستم است. عکسی که هم برای کاپا شهرت و آبرو خرید و هم به دلیل انتشار شایعه‌هایی مبنی بر ساختگی بودن عکس، او را در مظان اتهام قرار داد و بازتاب‌های مختلفی را در پی داشت.

نکته جالب در مورد عکس این است که کاپا آن را بدون نگاه کردن به سوژه و در حالی که دوربین را بالای سرش گرفته، انداخته است. رابرت کاپا در 40 سالگی در حالی که هنوز دوربینش را در دست داشت، در ویتنام بر اثر انفجار مین کشته شد.

عکس ادی آدامز بر روند جنگ ویتنام تاثیر گذاشت



سرنوشت یک جنگ در دست‌های عکاس
گاهی یک عکس و ثبت یک لحظه از زندگی آدم‌های درگیر یک اتفاق، می‌تواند آن‌قدر مهم باشد که بر روند یک جنگ هم تاثیر بگذارد. اِدی آدامز، خبرنگار و عکاس خبرگزاری اسوشیتدپرس و مجله تایم، به خاطر عکس معروفی که سال 1968 از اعدام یک ویت کنگ در خلال جنگ ویتنام گرفت، توانست بر روند این جنگ تاثیر بگذارد.

این عکس برنده جایزه پولیتزر و جایزه ورلد پرس شد.

عکس‌هایی از بمباران ناکازاکی و هیروشیما




سندی برای دیوانگی بشر
عکس‌هایی هم هستند که توسط عکاسانی ناشناس، رهگذران در حال عبور و افراد گمنام و عادی از بزرگترین اتفاقات قرن به ثبت می‌رسند که بعدها سندی می‌شوند بر دیوانگی بشر. مثل اولین تصاویری که از آسمان ابری ناکازاکی پس از پرتاب بمب در آگوست 1945 گرفته شد. بمبی که 150 هزار نفر را به کام مرگ کشید. یا عکس‌هایی که از شهر ویران هیروشیما پس از اصابت بمب گرفته شد و عمق فاجعه را نشان می‌داد.

چاک اورییر و عکس معروفش



خاطره میلیونی با یک منظره سرسبز
چاک اورییر، عکاس نشنال جئوگرافیک، وقتی سال 2003 در جاده روستای سونومای کالیفرنیا رانندگی می‌کرد، عکسی از منظره زیبای اطراف، آسمان آبی و زمین سرسبز این روستا گرفت که به عنوان پس زمینه ویندوز مایکروسافت از آن استفاده شد. عکسی که میلیون‌ها نفر در دنیا آن را دیده‌اند ولی عکاسش را نمی‌شناسند و نمی‌دانند منظره‌ای که می‌بینند واقعی است یا نه.

کوین کارتر با عکسی که گرفت افسرده شد و خودکشی کرد



عکسی که عکاسش را کشت
دنیای عکس و عکاسی پر از اتفاقات پیش‌بینی نشده است. شاید وقتی عکاس یک لحظه را ثبت می‌کند، نمی‌داند همین تصویر ثبت شده چه تاثیری بر خودش، آدم‌ها و دنیا خواهد گذاشت. پیش آمده است که یک عکس و تبعات آن به حدی تاثیرگذار بوده که عکاسش را مجبور به خودکشی کرده است.

«کودک و لاشخور» عکسی است که در سال ۱۹۹۳ توسط کوین کاتر ثبت شد و با انتشار در نیویورک تایمز، دنیا را تکان داد. دختربچه گرسنه‌ای که راه زیادی تا مرگ ندارد و لاشخوری که در انتظار دریدن اوست. این عکس برنده جایزه پولیتزر عکاسی شد و نام کارتر را بر سر زبان‌ها انداخت، اما او که از حاشیه‌ها و انتقادات مربوط به این عکس به تنگ آمده بود خودکشی کرد و در یادداشتی که به جا گذاشته، نوشته بود:

«من افسرده و ناامید بودم... بدون تلفن... بدون پول برای پرداخت اجاره... بدون پول برای حمایت از کودکان... بدون پول برای پرداخت بدهی... بدون پول!!... ذهن من با خاطرات زنده‌ای از خشم و درد و کشتار و اجساد روی هم تلنبار شده و خانه‌های خالی از سکنه و کودکان گرسنه و رنجور انباشته شده‌ است....»

این عکس‌ها تنها تعداد کمی از تصاویر مهمی هستند که دنیا را مسحور خود کرده‌اند. هنوز هم عکس‌ها با قدرتی بیشتر از گذشته و با ظهور اینترنت و شبکه‌های اجتماعی به تاثیرگذاری‌شان ادامه می‌دهند. هنوز هم کودکانی در غزه زندگی می‌کنند که رنج‌هایشان سوژه عکاسان خبری و اجتماعی دنیاست.

عکسی که نادار از ناصرالدین شاه گرفت




تحفه فرنگ در دست‌های ناصرالدین شاه
ایران هم پس از اختراع عکاسی از این تحفه فرنگ بی‌نصیب نماند. اولین دستگاه‌های عکسبرداری به دستور محمدشاه از روسیه و انگلستان وارد ایران شد. در همان دوران پای عکاسان خارجی هم به ایران باز شد و زندگی، پوشش و روابط اجتماعی مردم و حتی تفریحات آن‌ها در قاب دوربین آن‌ها به ثبت رسید.

با این همه در دوران ناصرالدین شاه بود که هنر عکاسی شکوفا شد. شاه قاجار عکاس‌باشی مخصوص داشت که از سفرها و مراسم‌هایش عکس می‌گرفت. ناصرالدین شاه شیفته عکاسی بود. خودش دوربین برمی‌داشت و از خانواده و اطرافیانش عکس می‌گرفت. در حیاط کاخ گلستان، تالار آینه و پله‌های تخت طاووس می‌ایستاد و عکاس‌ها از او عکس می‌گرفتند. یک بار هم جلوی دوربین نادار فرانسوی، عکاس معروف پرتره، نشست و یکی از معروف‌ترین پرتره‌هایش به ثبت رسید.

عکسی از کاوه گلستان در روزهای انقلاب



چرا روز عکاس نداریم؟
ایران هم عکاسانی داشته است که در دنیا شناخته شده‌اند و سال‌های بسیاری از عمر خود را در راه ثبت حقیقت گذرانده‌اند. برخی از آن‌ها با حضور در مسابقات مهم عکاسی، جایزه‌های معتبر گرفته‌اند و دنیا را با قاب‌هایشان به تحسین واداشته‌اند.

کاوه گلستان می‌گفت:«من می‌خواهم صحنه‌هایی را به تو نشان دهم که مثل سیلی به صورتت بخورد و امنیت تو را خدشه‌دار کند و به خطر بیندازد. می‌توانی نگاه نکنی، می‌توانی خاموش کنی، می‌توانی هویت خود را پنهان کنی، مثل قاتل‌ها، اما نمی‌توانی جلوی حقیقت را بگیری، هیچ کس نمی‌تواند.»

عکسی از کاظم اخوان، عکاس ربوده شده ایرانی



او بعد از ثبت هزاران فریم عکس از انقلاب و جنگ و خلق مجموعه‌های «شهر نو»، «کارگران» و «مجنون» وقتی برای انجام مأموریت تصویربرداری در خط مقدم جنگ به ۱۳۰ کیلومتری کرکوک در منطقه سلیمانیه رفته بود، بر اثر انفجار مین کشته شد.

آذر ماه 1384 بود که حسن قریب، علیرضا برادران، سید مهدی ‌میرافضلی، محمد کربلایی‌احمد و رسول کاظم‌نژاد در سقوط هواپیمای C-130 از دنیا رفتند. کاظم اخوان عکاس ایرانی هم تابستان 1361 همراه دیپلمات‌ها در لبنان ربوده شد.

هنوز هم عکاسان زیادی هستند که تاریخ را در قاب دوربین‌هایشان ثبت می‌کنند، اما هنوز هم در ایران روز عکاس نداریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
باید به جای عکس بچه های گرسنخ اقلا چیزی داد بخورند تا زنده بمانند
الهام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
عالی ولی واقعا عکس مارتر خارق العاده بود هر وقت این عکس و میبینم تا مدتها ناراحت و افسرده میشم.روحت شاد کارتر
عمه رسواگر فتنه
Finland
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
لازم نیست از هنر عکاسی سر در بیاریم همین که عکس کوین کارتر را ببینیم آنوقت با کمی انسانیت میتونیم یک لقمه کمتر بخوریم یک لباس کمتر بخریم و حتی یک استکان آب کمتر دور بریزیم برای نجات یک کودک .. نه با سفره های آنچنانی و نذری های چشم و هم چشمی با کمک مستقیم به یک در مانده واقعی ..
ارس
Germany
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
عكس كوين كارتر از همه عكسا عاليتره اگه يه خورده با تمركز و احساساتي نگاه كنين . چون الان با اين كشت و كشتارها جون آدما زياد ارزش نداره به خاطر اون ميگم احساساتي نگاه كنيد . ياشاسين فرارو
ناشناس
United States of America
۰۷:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
تیتر اصلا صحیح نیست این عکسها که عکاسهای خود را نکشتند بلکه مشهورکردند
انتشار یافته: ۲۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
به نظر من در عکس استیو مک کری از یک دختربچه افغان ، عکس دومی که از زن گرفته شده هیچ شباهتی با دختر اول ندارد . نه بینی نه دهان
کلاً 2 نفر شبیه هم هستند ولی یکنفر نیست
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
این دختر بنام شربت گولا بعد از سالها توسط نشنال جئوگرافیک پیدا شد با توجه به اینکه عده زیادی مدعی بودند عکس متعلق به اونهاست ولی بعد از آزمایشهای متعدد روی چشم صاحب اصلی اون پیدا شد و همین عکسی هست که شما قبول ندارین . در ضمن عکس دوم توسط استیو مک کوری گرفته نشده
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
کاملا موافقم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
تو نمیدونه زجر با آدم چکار میکنه
محمدهادی
United States of America
۲۳:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
دوست عزیز توی یه مستند نشنال جیوگرافیک نشون داد که بر اسای تحلیل دقیق کامپیوتری و دانش پردازش تصویر، مطابقت چشم ها در دو عکس تایید شد. الگوی شبکیه چشم مثل اثر انگشت منحصر به فرد است.
درباره الگوهای بیومتریک:
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%DB%8C%D9%88%D9%85%D8%AA%D8%B1%DB%8C%DA%A9
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
عکس اون دختر افغان معروف شد چون ضد روسیه بود . حالا و بعد از حمله ی آمریکا به افغانستان ف هیچ عکسی هیچ حایزه ای نخواهد گرفت
ندا
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
اگر برنامه ای که از گرفتن عکس دوم تهیه شده بود را دیده بودید میدانستید که کارشناسان با اسکن این دو چشم به این نتیجه رسیدند که این دو زن همان دختر است. وگرنه دهها نفر ادعا کرده بودند که آن دختر هستند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
نظرت چیه تست DNA می گرفتن ضمیمه عکس می کردن؟؟
Ali
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
عالی بودند. مرسی فرارو
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
شبکه مستند هر روز ساعت 6 یه برنامه داره به اسم" نربان ، پیشنهاد میکنم اگه به عکاسی علاقه دارید تماشا کنید که برنامه جذاب و پر باری هست
هیتلر
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
زیبا مثل هیچ وقت
حمید رامه گرمسار
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
یاد کاظم اخوان و همه ی عکاسان رفته
بخیر...
مهدی
Australia
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
جالب هست که عکس هیچ وقت تمام واقعیت را نشان نمی دهد
مثلاعکس ویتکونگ اونکسی که کشته می شود قبل از دستگیری چند نفر از غیر نظامیان را به روش وحشتناکی کشته بوده ولی اینجا مظلوم نشان می دهد
علی
United States of America
۱۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
چقدر عکس ها می تواند اوضاع واقعی در بخشی از جهان را به بقیه مردم نشان دهد

آن عکس دردناک از دختربچه آفریقایی و لاشخور
و عکس هایی از تاریخ کشور خودمان
عکسهایی از اتفقات مهم و تأثیرگذار در کشور

اما!!! هنوز هم روز عکاس نداریم
يغما
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
"هنوز هم کودکانی در غزه زندگی می‌کنند که رنج‌هایشان سوژه عکاسان خبری و اجتماعی دنیاست"
بغير از اونها كودكان بدون مادر و پدر كه تو كوهستان هاى سنجار زجه مى زنن هم دنيا رو تكون داده !
دختر بچه هايى كه به اسارت مى رن !
چرا راه دور بريم ، فرارو يه سر برو زير پُل پارك وى ، كودكان كار اونجا رو ببين ، باور كن ميتونن سوژه عكاس هاى كل دنيا بشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
یوسف؟؟؟!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
جالب بود ادامه داشته باشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
نمیدونم چیبگم
فواد
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
کوین کارتر، خدا بیامرزدت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
خيلی تاثيرگذار بود
bato-adv
bato-adv
bato-adv