bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۴۳۷

سیب زمینی و انتخابات

غلامرضا تاج گردون

تاریخ انتشار: ۱۳:۳۰ - ۱۹ فروردين ۱۳۸۸

چند وقتی است که دولت نهم در آستانه انتخابات اقدام به پخش رایگان اقلام خوراکی از قبیل سیب زمینی در شهرهای مختلف می کند.

غلامرضا تاج گردون در این باره در وب سایت خود اینگونه نوشته است:

توجه به اين واقعيت كه ابزارهاي مختلف مي توانند نقش مهمي در نتيجه انتخابات داشته باشند مي تواند تا حدودي مردم را نسبت به آنچه كه تعيين كننده سرنوشتشان است حساس مي كند .

ابزارهايي از قبيل به خواب رفتن كانديدا در شب شمارش انتخابات تا ساير منابعي كه بكار ميروند تا شايد بتوانند نتيجه انتخابات را مطابق آنچه كه تمايل دارند ؛ تغيير دهند .اگرچه همت و اراده مردم و مشيت الهي بالاتر از هر ابزاريست ولي توجه به اين نكات خالي از لطف نمي باشد .

در اولين سفر آقاي خاتمي به استانهاي فارس ؛ كهگيلويه و بوير احمد و بوشهر حرف و حديث واقيت داري بر سر زبانها بود كه دولت محترم به مردم استان كهگيلويه و بوير احمد سيب زميني مجاني مي دهد . قدري پذبرش و هضم اين موضوع ثقيل بود ولي با كنكاشي كه صورت گرفت صحت موضوع تاييد شد . كمتر كسي فكر مي كرد كه با اين سرعت اقتصاد صدقه اي رشد كرده و قلمرو خود را به كالاهايي وارد كند كه مثلا سيب زميني مجاني در اختيار عموم مردم قرار دهد . اينكه در زمان انتخابات افراد با استفاده از اعتبار و منابع يارانش برخلاف قانون دست به توزيع اقلام مختلف كالاهاي مصرفي و غير مصرفي مي زنند و يا اينكه دستگاههاي حمايتي در چنين ايامي چنين كارهايي مي كنند تقريبا در روستاهها و نقاط دور دست امري طبيعي شده است ؛ اما ورود دولت آنهم به طور رسمي در چنين ايامي كه مي تواند خداي ناكرده شبهه ايجاد كند امري بديع و نو است كه لازم است از همه نوع ابعاد مورد بررسي قرار گيرد .

اصولا چند سوال اساسي پيش روي ماست كه بد نيست دولت محترم حداقل از منظر جلوگيري از شبهه و رفع اتهام به آن پاسخ بگويد .

ايا دولت چنين حقي دارد كه با ورود به بازار و نيز دخالت در نظم بازار ؛ منابع ملت را مطابق سلائق اينچنيني خود توزيع كند؟

ايا دولت چنين حقي دارد كه با توزيع مجاني چنين كالاهايي سلائق مردم را به اين سو تغيير دهند كه توزيع مجاني اين نوع كالاها را جزء و ظايف دولت بدانند؟

ايا دولت اجازه دارد با دخالت غير ضرور در بازار و به هم زدن نسبتهاي قيمتي نظم طبيعي بازار را به هم زند ؟

آيا دولت اجازه دارد در شرايطي كه تمام اركان كشور آماده شفاف سازي قيمت ها و هدفمند كردن يارانه هاست دست به مفت فروشي زند و از منظر ديگر اقتصاد كشور را دچار چالش جديد كند؟

احتمالا اقتصاددانان محترم دولت ميدانند كه سيب زميني مي تواند يك كالاي جانشين براي برخي از اقلام توليدي و مصرفي مردم بوده و با توزيع مجاني اين كالا عملا توليد و توزيع كالاي جانشين را از توجيه انداخته و توليد كنندگان را به ورطه ورشكستگي مي كشاند .

يقينا اقتصاددانان محترم دولت مي دانند كه نظريه معروف عنكبوتي در مباحث اقتصادي مي تواند به واسطه اين نوع رفتار دولت ؛ اقتصاد را در تله عنكبوتي براي اين نوع كالا بيندازد و سال آينده يا توليد سيب زميني از مدار توليد خارج شده و يا اينكه توليد كنندگان بدون تغيير در رفتار توليدي خود بدليل خريداري بي قيد و شرط دولت به توليد غير ضرور خود ادامه مي دهند .

به هر حال دولت با چنين كاري همزمان دست به چند اقدام زده است كه به برخي از آنان اشاره مي شود .

اول اينكه رونق اقتصاد صدقه اي را تداوم بخشيده و با تغيير ذائقه و روش مردم فقير ؛دست به كاشت نهال نامناسبي زده است كه سالها طول خواهد كشيد تا بتوان آن را اصلاح كرد .

دوم اينكه هزينه انبارداري سيب زميني خريداري شده را به مردم منتقل كرده تا مردم با ذخيره سيب زميني در منازلشان هميار دولت شوند .

و آخر اينكه دولت محترم با ادامه اين روشش كاري مي كند كه حتي اگر شيخ عزيز ما در شب انتخابات تا به سحر بيدار بنشيند باز هم كاري از پيش نخواهد برد .

bato-adv
bato-adv
bato-adv