bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۱۴۱۲
سخنان تکان‌دهنده مشاور آب معاون اول رئیس‌جمهوری

کوچ اجباری در سرنوشت میلیون‌ها ایرانی

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۱ - ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۴
بحران آب در ایران هنوز برای بسیاری از اقشار جامعه به یک باور تبدیل نشده است؛ چرا که به باور انبوهی از مردم، این سرزمین همیشه با مشکل کم‌آبی دست‌وپنجه نرم کرده و حالا هم وضع بحرانی نیست! همین نگاه تا چندی پیش در بدنه مدیریتی کشور هم دیده می‌شد و کسی باور نداشت که مشکل داریم. بحث گسترده کردن جمعیت تازه و بیشتر ایرانی در عرصه‌های خاکی ایران هم یکی از همین استدلال‌ها بود که در دوره‌های اخیر مطرح می‌شد. اما حالا با تغییر رویکردهای مدیریتی کشور برخی مسائل اندک‌اندک روشن شده و برخی مسئولان متوجه وخامت اوضاع شده و کارهایی را برای مدیریت این بخش شروع کرده‌اند.

آن‌طور که عیسی کلانتری، مشاور معاون اول رئیس‌جمهوری در امور آب، کشاورزی و محیط‌زیست در این خصوص می‌گوید، در سال‌های گذشته وزارت نیرو جرأت اعتراف به واقعیت را نداشت؛ اما حالا بحران خشکسالی به اندازه‌ای رسیده که مسئولان متوجه قهقرای کشور شده‌اند، زیرا درحال حاضر ٧٠‌درصد جمعیت کشور با سرانه زیر ٩٠٠ مترمکعب آب در‌ سال زندگی می‌کنند و این از نظر استانداردهای جهانی یعنی رخداد فاجعه بزرگ. عیسی کلانتری که به تازگی سمت مشاوره از معاون اول دریافت کرده است، غروب شنبه به بنیاد ملی امید ایرانیان رفته بود تا  در جمع خبرنگاران، کارشناسان و پژوهشگران از همین واقعیت‌ها و وضع آبی کشور گزارشی دقیق دهد.

در ادامه گزارش این نشست را می‌خوانید:

 ٩٧‌درصد آب‌های سطحی را خشک کردیم
عیسی کلانتری، وزیر کشاورزی دوران سازندگی در این جلسه با اعلام آمار تکان‌دهنده از ذخایر آبی کشور گفت: ایران با بهره‌برداری از ٩٧‌درصد آب‌های سطحی خود عملا تمام رودخانه‌های خود را خشک کرده است و دیگر آبی در طبیعت باقی نمانده است. او ادامه داد: این موضوع به معنای آن است که اگر به همین وضع ادامه دهیم حدود ٧٠‌درصد ایرانیان یعنی جمعیتی معادل ٥٠‌میلیون نفر برای زنده ماندن ناچار به مهاجرت از کشور هستند. كلانتري با بیان این‌که سرانه آب تجدیدپذیر کشور به ١٠١‌میلیارد مکعب رسیده است.

بحرانی‌ترین وضع خشکسالی جهان در ایران
کلانتری با بیان این نکته که در زمینه بحران خشکسالی واقعیت‌هایی گفته نشده یا کتمان شده است یا با ناآگاهی از آن گذشته‌ایم، گفت: مسئولان دولتی تا امروز باور نداشتند که کشور دارد رو به قهقرا می‌رود و حالا متوجه این موضوع شده‌اند که کمی دیر است؛ مطابق با استانداردهای جهانی‌درصد بهره‌برداری از آب‌های سطحی نباید بیشتر از ٤٠‌درصد باشد. این درحالی است که بیشتر کشورهای پیشرفته حد ایده‌آل بهره‌برداری برای حفظ منابع آبی خود را لحاظ کرده‌اند که حداکثر ٢٥‌درصد برداشت است.

او افزود: تنها دو کشور در جهان وجود دارد که با بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب‌های سطحی در معرض بحران جدی قرار گرفته‌اند و آن دو کشور ایران و مصر است. این در شرایطی است که میزان بهره‌برداری از آب‌های سطحی در مصر به ٤٦‌درصد و در ایران با اختلاف فاحش به ٩٧‌درصد رسیده است. برای این‌که عمق فاجعه را بهتر متوجه شوید عملکرد برخی از کشورهای جهان را در بهره‌برداری از آب‌های سطحی سرزمین‌شان مرور می‌کنیم: ژاپن ١٩درصد، آمریکا ٢١درصد، چین ٢٩درصد، هند ٣٣‌درصد و در کشوری مانند اسپانیا که از لحاظ اقلیم و ویژگی‌های جغرافیایی به ایران شباهت دارد تنها ٢٥درصد.

وزیر دولت پنجم گفت: این موضوع به آن معنی است که حتی در صورت بارش ایده‌آل و نفوذ آب به زیر زمین، جایی برای ذخیره آن وجود ندارد، در نتیجه آب در سطح خاک جاری شده و تبخیر می‌شود. این موضوع شورتر شدن خاک و از دست رفتن حاصلخیزی آن را به دنبال داشته است. درحال حاضر وضع آبی برخی از شهرهای ایران به سطحی رسیده است که آن شهرها از نظر تعاریف علمی و استانداردهای جهانی به «شهر مرده» تعبیر می‌شوند. به‌عنوان مثال درحال حاضر شاهرود و نیشابور از نظر هیدرولوژی شهر مرده به حساب می‌آیند و بخش عمده‌ای از شهرستان رفسنجان نیز شهر مرده تلقی می‌شود.

٥٠‌میلیون ایرانی باید مهاجرت کنند
وزیر اسبق کشاورزی با تأکید بر این‌که بحران خشکسالی در ایران به وضعیتی رسیده است که حیات و تمدن سرزمین در معرض تهدید قرار گرفته است، گفت: مطابق برآوردهای علمی، منابع کشش تأمین نیازهای جمعیت فعلی ایران را ندارد و در آینده نه‌چندان دور حدود ٧٠‌درصد جمعیت ایران باید از کشور مهاجرت کنند اما با وضع دیپلماسی خارجی ایران، کدام کشورها حاضرند ٤٠ تا ٥٠‌میلیون ایرانی را اسکان دهند؟!

وی ادامه داد: درحال حاضر در جزیره ماندیل هند ادامه سکونت غیرممکن شده است و این جزیره گاه و بیگاه به زیر آب می‌رود. این در شرایطی است که ماندیل تنها ٣٠٠‌هزار نفر جمعیت دارد اما دولت هند برای انتقال این جمعیت دچار دردسر شده است. ما چگونه می‌خواهیم برای اسکان قریب به ٥٠‌میلیون نفر ایرانی چاره‌اندیشی کنیم؟

گفتند توسعه پایدار غرب‌زدگی است!
کلانتری اشتباه‌های مدیریتی در دوره‌های گذشته را باعث رسیدن به این نقطه دانست و گفت: زمانی آمدیم گفتیم سیاستگذاری‌ها برای منابع کشور در راستای توسعه پایدار باشد اما عده‌ای گفتند توسعه پایدار و اصول غربی را کنار بگذارید. خود بنده در زمان ریاست‌جمهوری آقای خاتمی به خانم دکتر ابتکار شخصا نامه نوشتم و گفتم واقعا آب نیست و از لحاظ منابع آبی داریم رو به بحران می‌رویم. ایشان بی‌توجه شد و گفت چنین چیزی نیست! سازمان محیط‌زیست در ایران تا امروز یک سازمان مرده و تشریفاتی بوده است. همین الان آقایان هنوز دارند درباره خودکفایی در محصولات کشاورزی صحبت می‌کنند. برای نوشتن برنامه ششم دوباره موضوع خودکفایی را به میان کشیدند که من برگشتم به آقای نوبخت گفتم تو را به دین و ایمانت بگو این مزخرفات را کنار بریزند.

او افزود: با این منابع آبی موجود و در صورت استفاده از مدرن‌ترین تکنولوژی‌های صنعتی و در صورت فرض محال رسیدن به بهره‌وری ١,٥‌درصد تا‌ سال ١٤٠٤ تنها می‌توانیم برای ٣٣‌میلیون نفر غذا تولید کنیم. این در شرایطی است که بهره‌وری ما درحال حاضر تنها ٠.٢‌درصد است.

وی تأکید کرد: من حتی در این زمینه به مقام معظم رهبری نیز نامه نوشتم و آمار و ارقام و گزارش علمی خدمت‌شان ارایه دادم. گفتم اگر می‌خواهیم به جمعیت ١٥٠‌میلیون نفر برسیم قبل از هر چیز باید منابع آبی را نجات دهیم و پس از آن توان تولید ما در کشاورزی، تأمین غذا برای ٣٣‌میلیون نفر است برای تأمین غذای بقیه جمعیت باید به واردات فکر کرد.

هزینه کلان برای تبدیل آب شیرین  به آب شورتر از دریا!
کلانتری شیرین کردن آب را همراه با هزینه بسیار گزافی دانست و بیان داشت: در بسیاری از موارد شیرین کردن آب شور صرفه اقتصادی ندارد. جالب است که بدانید اشتباه‌های مدیریتی سال‌های گذشته باعث شده است که ما هزینه کلانی بدهیم و آب شیرین‌مان را به آب شور تبدیل کنیم آن هم آب شوری که غلظت نمک آن ٣,٥ برابر غلظت نمک آب دریای عمان است!

وی افزود: در‌ سال ٥١ آمریکایی‌ها به ایران آمدند و درباره پروژه احداث سد گتوند پژوهش کردند. طبق گزارش آمریکایی‌ها محل سد باید ١٤,٥ کیلومتر پایین‌تر از مخزن سد قرار می‌گرفت. علت این موضوع وجود گنبدهای نمکی گزارش شده بود اما مدیران وقت این گزارش‌ها را خیانت آمریکا به ایران دانستند و سد را روی گنبدهای نمکی احداث کردند. در آن زمان ١٣٠‌میلیارد تومان هزینه شد تا پتوی رسی روی گنبدهای نمکی قرار بگیرد اما با اولین آبگیری تمام پتوهای رسی از بین رفته و آب شیرین پشت سدها به آب شوری تبدیل شد که غلظت نمک آن ٣.٥ برابر غلظت نمک آب دریای عمان است. حالا این سد با مجموع سرمایه‌گذاری ٣‌هزار و ٦٠٠‌میلیارد تومان علاوه بر شور کردن آب شیرین، سالانه ٣.٥ تن نمک به اراضی خوزستان اضافه می‌کند و خاک حاصلخیز منطقه را شور کرده است.

سدسازی بی‌حساب و کتاب رودخانه‌ها را خشک کرد
عیسی کلانتری همچنین با برگشت به عقب گفت: در زمان آقای احمدی‌نژاد، به ایشان اعلام شد اشتباه دوم را انجام نده و سد را آبگیری نکن که آب شیرین به آب شور تبدیل شود اما ایشان کار را به پیمانکار واگذار کرد تا دو خط لوله به طول ٢٧٠ کیلومتر از زیر سد رد کنند. برای این کار ٢‌هزار و ٢٠٠‌میلیارد تومان هزینه شد که درنهایت از لوله‌ای به قطر یک متر و ١٠ سانتی‌متر تنها ٢٠٠ لیتر آب خروجی داشته باشیم.  او افزود: مشکل ما نه‌تنها به برداشت بی‌رویه آب مربوط می‌شود که سدسازی‌های بی‌حساب و کتاب به این مشکلات دامن زده است. مسئولان ما از سدسازی به‌عنوان سند افتخار خود یاد می‌کنند اما از بس سد ساخته شده است دیگر در رودخانه‌ها آبی جاری نمی‌شود. درحال حاضر ٤٢‌درصد روان‌آب‌ها به دلیل سدسازی کاهش داشته و به خشک شدن بسیاری از رودخانه‌ها منجر شده است.

هزینه جبران از ٥٠‌میلیارد به ٢٥‌هزار‌ میلیارد تومان رسید
مشاور معاون اول رئیس‌جمهوری با اشاره به این‌که در شرایط فعلی برای نجات کشور از بحران خشکسالی نیازمند اقدامات فوری هستیم، تأکید کرد: برای این‌که بتوانیم ظرف ٥ تا ٦‌سال آینده به حالت نرمال برسیم باید سطح برداشت آب از منابع‌مان را به نصف برسانیم و کار را باید از همین امروز شروع کنیم چرا که تا الان هم دیر شده است. باید سطح برداشت آب از ٩٦‌میلیارد مترمکعب به ٥٦‌میلیارد مترمکعب برسد. او گفت: این موضوع درحال حاضر برای ما ٢٠ تا ٢٥‌هزار‌ میلیارد تومان هزینه دارد این در صورتی است که در دوره خاتمی این موضوع را تنها با ٥٠ تا ١٠٠‌میلیارد تومان هزینه می‌شد مدیریت کرد اما متاسفانه مدیران کشور تا امروز باور نداشتند که بحران جدی است و حالا این موضوع کم‌کم دارد بین دولتمردان جامی‌افتد و البته این هزینه گزاف هم برای نجات تمدن ایران و کشور ضروری و غیرقابل اجتناب است. آب، نفت نیست. بلایی که ما سر نفت آوردیم را نمی‌توانیم سر آب بیاوریم زیرا حیات‌مان و موجودیت کشور به آب بستگی دارد.

دولت نباید از موضع عده‌ای بترسد
کلانتری با اشاره به این‌که در زمینه فرهنگ‌سازی آب با یک مشکل عمده مواجه هستیم، گفت: برای اجرای سیاست‌های نجات‌بخش آب باید جدیت داشته باشیم و از واکنش عده‌ای نترسیم. درحال حاضر ما بنا داریم آب کشاورزی را به نصف برسانیم و برای این کار بودجه تأمین و آماده شده است تا سهم آب کشاورزان را خریداری کنیم اما دولت نگران واکنش مجلس و بقیه است. خود بنده در یکی دو روز گذشته چند جلسه خصوصی با آقای چیت‌چیان وزیر نیرو داشته‌ام تا ایشان را توجیه کنم که از واکنش نماینده‌های مجلس نترسد. نهایت این موضوع استیضاح است اما بحران آب دیگر شوخی‌بردار نیست.  او تأکید کرد: اولین مصوبه دولت و اولین شعار آقای روحانی در زمان انتخابات احیای دریاچه ارومیه بوده است. ایشان با وجود آن‌که به وعده خود عمل کرد و برای خرید حقآبه کشاورزان بودجه مورد نیاز را هم کنار گذاشت اما با اظهارات تند دو سه نماینده محلی در مجلس سریع عقب‌نشینی کرد. دولت باید برای نجات کشور از بحران خشکسالی جسارت و جدیت بیشتری به خرج دهد.

هنگم اجرای پروژه‌ها کم‌سوادیم!
مشاور معاون اول رئیس‌جمهوری در پایان نشست به پاسخگویی به خبرنگاران و حاضران در جلسه پرداخت. او به پرسشی درباره احیای این دریاچه و سمتی که او در این پروژه دارد، پاسخ داد.

«شهروند» در سوالی از هدررفت بودجه کشور در نتیجه طرح‌های کارشناسی نشده و ازجمله طرح احداث میان‌گذر شهید کلانتری دریاچه ارومیه پرسید تا کلانتری توضیح دهد: در زمان احداث میان‌گذر شهیدکلانتری دریاچه ارومیه، طرح کارشناسی شد و مطالعات به درستی انجام گرفت؛ طبق مطالعات انجام شده بنا شد در ٣,٥ کیلومتری غرب دریاچه که ٩٩.٧‌درصد جریان آب از آن منطقه می‌گذرد، پل دیگری احداث شود اما آن پل را حذف کردند.

وی افزود: مشکل ما این است که زمان اجرای پروژه‌ها یا کم‌سواد هستیم یا اتفاقات را پیش‌بینی نمی‌کنیم  یا نظر کارشناسی را باور نداریم. مجموع این فرهنگ مدیریتی باعث می‌شود بودجه‌های عمرانی کشور هدر رود.

کلانتری همچنین در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر طرح خرید آب شیرین از کشورهای همسایه گفت: این طرح غیرقابل اجراست زیرا عمدتا همسایگان ما منابع کافی برای صادرات آب شیرین را در اختیار ندارند، در این زمینه با چند کشور نیز مذاکره شده اما نتیجه‌بخش نبوده است. به‌عنوان مثال تاجیکستان اعلام کرد آبی برای صادرات ندارد و جمهوری‌آذربایجان نیز حاضر شد سالانه ١٥٠ تا ٢٥٠‌میلیون مترمکعب آب به ایران انتقال دهد آن هم برای مدت محدود که با هزینه‌های سنگین حمل‌ونقل و میزان ناچیز توافق شده، این طرح توجیه اقتصادی کافی ندارد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
آقا چرا الکی جو میدین! کشور ما ظرفیت 150 میلیون بلکم بیشتر رو داره!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
بفرمایید در عراق و دبی و عربستان و یمن و مردم چگونه زندگی میکنند؟
سحر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
این وسط هی میگن بچه بیارین
بردیا
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
شما که میگین باید جمعیت زیاد شه.
اب خوردن همینها رو هم نمیشه تامین کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
جهل و نادانی ما بزرگترین دشمن ماست.
تازه برای بعضی ها ایرادی نداره که 50 میلیون نفر از این کشور بروند همانطور که قبلا" نداشت عوضش 30 میلیون دیگر خودشونی ها میمونند تا از بقیه منابع این کشور حداکثر نفع را ببرند.
درحال حاضر مهمترین مسئله که واس ماس انرزی هسته ای ماس
ودیگر اینکه ما 50 میلیون نفر مهاجر میریم افغانستان و میشیم کارگر ساختمانی با این دیپلماسی اونجا که راهمون میدند،نمیدند؟؟؟؟
انتشار یافته: ۲۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
خدا به داد ما برسه. راستی پس چرا میگیم جمعیت کمه؟! به نظرم باید بریم به سمت جمعیت 30 میلیونی.
meisam
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
خدایا چرا ما ایرانیان نمیخوایم اصلاح بشیم؟؟
تا کی میخوایم به این بیسوادی و جهل و بی فرهنگیمون ادامه بدیم؟
خدایا فقط رحم کن بهمون...
Hendi
India
۰۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
خوب این وظیفه دولت ایران هست که با سرمایه گذاری در پروژه های عظیم ابی مردم ایران را نجات بدهد همانطور که دولت های امارات و قطر میلیارد ها دلار برای پروژه های اب سرمایه گذاری کرده اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
واقعا اگر اینطور باشه چه فاجعه ای در انتظار ایرانه. به جای اینکه بگن جمعیت باید کم بشه و به 30 میلیون برسه میگن جمعیت باید اضافه بشه. آخر سر هم که فاجعه به بار بیاد تقصیرها گردن این و اون میفته و کسی زیر بار مسئولیت نمیره
ناشناس
United States of America
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
ما بالاخره نفهمیدیم ایران اگر اب نداره چرا به کشورهای دیگه اب صادر میشد و میشه؟ :|
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
ايرانيان بيائيد در زمينه آب يكدل باشيم و با دانش پيش برويم. فاجعه را جدي بگيريد.
meisam
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
خدایا چرا ما ایرانیان نمیخوایم اصلاح بشیم؟؟
تا کی میخوایم به این بیسوادی و جهل و بی فرهنگیمون ادامه بدیم؟
خدایا فقط رحم کن بهمون...
Hendi
India
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
از ۸ سال پیش بیشتر از ۲۰ ایمیل در زمینه بحران اب برای احمدی نژاد و دفتر اقای قالیباف فرستادم ولی هیچ نتیجه ای نگرفتم . تمام ۸۰۰ میلیارد دلار درامد نفت ناپدید شد بدون کمترین سرمایه گذاری در زمینه اب
روشنمنش
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
باسلام
اخطاهای عیسی کلانتری جدی است.من قبلا خواننده نظات ایشان راجع به مدیریت منبع آب بوده ام. راستی از صادرات آب ایران به کویت چه خبر!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
خیلی از سخنان ایشان درست است ولی عمده قسمت های مربوط به عمد توانایی تولید غذا برای مردم یک شانتاژ خبری است دیدن داره مذاکره به نتیجه میرسه می خواهند راه را برای واردات بی حد مواد غذایی بیش از پیش باز کنند

در صورتیکه با استفاده از روش های نوین کشاورزی و بازیابی منابع آب می توان برای بیش از این جمعیت تولید غذا کرد
شما برو اول سیستم سد و انتقال وتوزیع آب را درست کن بعد بگو ما کمبود آب داریم
درست است که ایران کشوری کم بارش است ولی این به معنی کم بودن آب نیست چرا که ایران با تراکم جمعیتی پایین ( 169 در جهان ) به نسبه از لحاظ منابع آبی کمبودی ندارد مشکل در نحوه مدیریت می باشد!!
ناشناس
United States of America
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
فاجعه است، سرم داره سوت می کشه
داود
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
متاسفانه هنوز مدل آبیاری قدیمی ادامه داره و اکثر کشاورزان زیر خط فقر هستند.
مزه اب کاملا عوض شده و هیچ مدیریتی بر کشاورزی و روستاها وجود نداره.
اگر ماهی 500 هزار تومان به هر کشاورز بدهند راضی به بستن چاه اب میشند. کلا خیلی کمتر از هزینه یک بانک
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
بسیار عالی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
همه اش چرت و پرت. اگر اينطور است كه شما مي گوييد چرا كسي جلوي شهرداري تهران را نمي گيرد كه بي حد و حصر مجوز ساخت و ساز مي دهد؟ به منطقه 22 تشريف برده ايد ببينيد چه فاجعه اي قرار است سر تهران بيايد؟
در ثاني سدسازي معضلي بوده كه از زمان دولت رفسنجاني شروع شده نه احمدي نژاد.
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
با توجه به درست بودن بیانات ایشان یک سوال دارم شما که تحصیلات بالای قبل از وزارت داشتید در زمان وزیر بودن چقدر برای جلوگیری در سد سازی سردار سازندگی مخالفت جدی کردید
بیست وسی
United Arab Emirates
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
اول انرژی هسته ای بعد اب......اگر انرژی هسته ای داشته باشیم همه چیز داریم...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
خیلی از سخنان ایشان درست است ولی عمده قسمت های مربوط به عمد توانایی تولید غذا برای مردم یک شانتاژ خبری است دیدن داره مذاکره به نتیجه میرسه می خواهند راه را برای واردات بی حد مواد غذایی بیش از پیش باز کنند

در صورتیکه با استفاده از روش های نوین کشاورزی و بازیابی منابع آب می توان برای بیش از این جمعیت تولید غذا کرد
شما برو اول سیستم سد و انتقال وتوزیع آب را درست کن بعد بگو ما کمبود آب داریم
درست است که ایران کشوری کم بارش است ولی این به معنی کم بودن آب نیست چرا که ایران با تراکم جمعیتی پایین ( 169 در جهان ) به نسبه از لحاظ منابع آبی کمبودی ندارد مشکل در نحوه مدیریت می باشد!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۷
هنوز هم بعضي ها براي شستن اتومبيلشان از آب شهري استفاده مي كنند . حتي كوچه ها و خيابانها را هم با آن آبپاشي مي كنند! جل الخالق كي ما ميخواهيم همه چيز را بفميم؟ اصلا لوله كشي آب شرب بايد با آب شستشو تفاوت داشته باشد.