bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۲۷۶۰
چرا مصرف قرص‌های ضدافسردگی افزایش یافته است؟

نجات با فلوکستین!

می‌گوید "بخور حالِت خوب میشه!". تاکید هم می‌کند که سر ساعت مشخصی باید این قرص را خورد. می‌گوید "یکی دو هفته دیگه اینجوری دمق و افسرده نیستی، حالت خوبه". اما تنها او نیست که تجربه خوردن این قرص را داشته، خیلی‌های دیگر هم از معجزه‌ آن برای دوری از یاس، آرامش و شادی حرف می‌زنند. اما چرا باید حال خوب ما این‌روزها به "فلوکستین" وابسته باشد؟ آیا ما همه افسرده‌ایم؟ یا راه خوب‌بودن را بلد نیستیم؟ هیچ‌کدام از ما که فلوکستین را درمانی بر دردهایمان می‌دانیم پاسخی نداریم. فقط می‌گوییم این‌روزها انگار "بهترم".

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۷ - ۱۸ مرداد ۱۳۹۴
نجات با فلوکستین!
فرارو- می‌گوید "بخور حالِت خوب میشه!". تاکید هم می‌کند که سر ساعت مشخصی باید این قرص را خورد. می‌گوید "یکی دو هفته دیگه اینجوری دمق و افسرده نیستی، حالت خوبه". اما تنها او نیست که تجربه خوردن این قرص را داشته، خیلی‌های دیگر هم از معجزه‌ آن برای دوری از یاس، آرامش و شادی حرف می‌زنند. اما چرا باید حال خوب ما این‌روزها به "فلوکستین" وابسته باشد؟ آیا ما همه افسرده‌ایم؟ یا راه خوب‌بودن را بلد نیستیم؟ هیچ‌کدام از ما که فلوکستین را درمانی بر دردهایمان می‌دانیم پاسخی نداریم. فقط می‌گوییم این‌روزها انگار "بهترم".

قرص فلوکستین (fluoxetine) یا پروزاک (prozac) برای خیلی‌ها آشناست. چه آن‌ها که به تجویز پزشک آن‌را می‌خورند و چه آن‌ها که به توصیه دور و اطرافیانشان. این قرص یک داروی ضدافسردگی است که این روزها بیش از همه تبدیل به همراه همیشگی بسیاری افراد، به خصوص زنان، شده است. این درحالی است که این دارو عوارض زیادی دارد.

اما دلیل افزایش مصرف فلوکستین چیست؟ چرا یک قرص افسردگی که نیاز به نظر پزشک دارد خودسرانه میان مردم می‌چرخد؟ آیا تعداد افراد افسرده جامعه ما زیاد شده است؟

روان‌شناسان استفاده از قرص‌های افسردگی توسط عموم مردم را نشانه خوبی نمی‌دانند. دکتر مهدی ملک‌محمد -روان‌شناس و عضو انجمن روان‌شناسی ایران- دراین‌باره می‌گوید "تمایل مردم به خوردن قرص روان‌پزشکی مانند یک نشان‌گر و آلارم عمل می‌کند و نشان می‌دهد که حال جامعه خوب است یا بد، که متاسفانه ازدیاد مصرف این داروها نشان می‌دهد جامعه افسرده است".

این روان‌شناس در گفتگو با فرارو گفت: بیرون‌رفتن از هر نوع وضعیت روانی مانند نگرانی، دلواپسی و اضطراب در افراد، راه‌های مختلفی می‌تواند داشته باشد. یکی از این‌ راه‌ها می‌تواند روی‌آوردن به قرص‌های ضدافسردگی باشد، که در کل راه مطلوبی نیست. مراجعه به روان‌پزشک و تجویز قرص و دارو توسط او یک وضعیت ناچاری است و نه یک مضعیت مطلوب.

مهدی ملک‌محمد با تصریح اینکه جامعه مضطرب است اظهار کرد: رفتن افراد به سمت قرص‌های روانی برای خود درمانی، در قالب غیرعلمی، نشان‌ می‌دهد که جامعه از لحاظ اضطراب در وضعیت خوبی قرار ندارد. اگر جامعه ما جامعه آرامی بود، قطعا خوددرمانی پزشکی در آن وجود نداشت و افراد از راه‌های سنتی و مذهبی مانند عبادت و یا ورزش، صحبت با دوستان، گوش‌دادن به موسیقی و... به سراغ درمان خود می‌رفتند. جامعه ما جامعه‌ای است که طب سنتی در آن جایگاهی قوی داشته، گل گاوزبان، چهل گیاه و... همه از تجویزهای پیشنهادشده سنتی برای ایجاد آرامش در افراد در طب سنتی است. اما در حال حاضر جامعه به راه‌هایی که آسان‌تر، سریع‌تر و نتیجه‌بخش‌تر هستند حرکت کرده و سراغ راه‌هایی می‌رود که به زعم خودش مطمئن‌تر و کارآمدتر است. 

عضو انجمن روان‌شناسی درباره تاریخچه قرص فلوکستین گفت: قرص فلوکستین یا پروزاک در سال‌های 1990 در آمریکا گستردگی فراروان داشت. در جامعه ما نیز، که به این جامعه شباهت‌هایی دارد، اخیرا به صورت گسترده از این قرص استفاده می‌شود. از دهه‌های 90  و پس از سال 2000 این دارو داروی عمومی شد و توسط روان‌پزشکان برای درمان اختلال، افسردگی و وسواس تجویز شد. این قرص جایگاه دیگری نیز داشت که نسبت به قرص‌های هم‌نوع از عوارض کمتری برخوردار بود. و همین منجر به برتری آن نسبت‌به قرص‌هایی که عوارضی هم‌چون خواب‌آلودگی و بی‌حالی داشتند شد. 

وی در ادامه با اشاره به شروع و روند مصرف این قرص در جامعه ایران تصریح کرد: در کشور ما از یک‌جا به‌بعد وضعیتی در درمان روانی پزشکی صورت گرفت و آن اینکه میزان مراجعین روان‌پزشکی که دچار افسردگی بوده و نیاز به این دارو داشتند زیاد شد. از آن‌جایی که در جامعه ما خوددرمانی مورد علاقه مردم است، مصرف این دارو نیز خودسرانه افزایش پیدا کرد. دلیل این امر این است که هر فردی که این قرص برایش تجویز می‌شد همان را به دیگران نیز توصیه می‌کند. در حالی که در درمان مشکلات روانی افراد نیاز به مراحل مختلف تشخیص وجود دارد و اینگونه نیست که در چند دقیقه روان‌پزشک بتواند تشخیص دهد چه دارویی به چه کسی بدهد. گفتگوی درددل‌مآبانه و مصاحبه بالینی پیش زمینه تجویز هر دارویی است. 

چرا فکر می‌کنیم فلوکستین معجزه می‌کند؟
ملک‌محمد گفت: فلوکستین پس از رایج‌شدن در کشور دست به دست چرخید، تاجایی که بسیاری به شوخی می‌گویند باید برای بهترشدن حال مردم تهران در سد کرج قرص فلوکستین بریزیم. اما واقعیت این است که این قرص معجزه نمی‌کند و اگر کارایی دارد باید با دوز مشخص و در زمان مشخص خورده شود، در غیر اینصورت و با قطع ناگهانی آن می‌تواند بسیار خطرناک باشد. کما اینکه تجویز داری روان‌پزشکی از تجویز داروی جسمی حساس‌تر است، چون مستقیمان بر روی مغز تاثیر می‌گذارد، آن‌هم به‌صورت پایدار. 

این روان‌شناس درباره باور غلط نسبت به قرص‌های ضدافسردگی در میان ایرانیان توضیح داد: باور غلط نسبت به تاثیر خوردن این قرص موضوعی است که موجب رواج آن در شهری مانند تهران و سایر شهرهای بزرگ کشور شده است. در روان‌شناختی اصطلاحی به‌نام "پلاسیبو" یعنی "دارونما" وجود دارد. این اصطلاح هنگامی به‌کار برده می‌شود که یک قرصی مانند استامینوفن را به فردی که فشار خونش بالا رفته بدهیم و بگویم این قرص فشارت را پایین می‌آورد؛ پس از گذشتن زمانی فشار خون آن فرد واقعا پایین می‌آید چرا که با باور کاهش فشارخون آن را خورده است. در مورد فلوکستین نیز همین امر وجود دارد، افراد این قرص را با باور اینکه حالشان خوب می‌شود می‌خورند اما نمی‌دانند که بهش عمده تاثیر این قرص به‌دلیل نگرش آن‌ها به این داروست. 

وی با تاکید بر اهمیت نقش "نگرش" در بهبود حال روانی افراد اظهار کرد: در درمان روان‌شناختی همین "نگرش" هست که اهمیت دارد. فردی که فلوکستین مصرف می‌کند باید بداند که به دلیل تغییر نگرش او به داشتن حال خوب است که او بهتر شده و نه لزوما خوردن دارویی مانند فلوکستین. در چنین حالتی اگر فرد یک روز دارو را قطع کند، باز هم به همان حالت‌های گذشته و بدتر از آن بازمی‌گردد. مردم جامعه باید متوجه باشند که این داروها نیستند که حالشان را خوب می‌کنند، بلکه آنچه باید تغییر کند وضعیت محیطی و فردی است. 

فلوکستین برای درمان دردهای اجتماعی
عضو انجمن روان‌شناسی دلیل واقعی مصرف این قرص و قرص‌های مشابه را تشریح کرده و گفت: اما موضوع مهم دلیل مصرف قرص است. قطعا دلایلی اجتماعی پشت‌پرده اقبال به خوردن قرص‌های افسردگی است. در مبانی اجتماعی مشکلات روان‌شناختی می‌توان از ترافیک، وضعیت اشتغال، وضعیت سیاسی و.... نام برد. تمایل مردم به خوردن قرص روان‌پزشکی مانند یک نشان‌گر و آلارم عمل می‌کند و نشان می‌دهد که حال جامعه خوب است یا بد، که متاسفانه ازدیاد مصرف این داروها نشان می‌دهد جامعه افسرده است.

وی همچنین تصریح کرد: افراد جامعه باید این را یاد بگیرند که هنگامی که دچار مشکلات روانی می‌شوند ابتدا باید به نزد روان‌شناس و مشاور بروند و درصورتی که آن‌ها تشخیص دادند که لازم است پزشکی به میدان بیاید، آنگاه به روان‌پزشک مراجعه کنند. در تمام دنیا روان‌پزشکان به‌جز درمان موارد اورژانسی بیماری‌های روانی، پس از تشخیص روان‌شناس وارد عمل می‌شوند. کمااینکه روان‌پرشک تنها می‌تواند کنترل کند و نه درمان. درمان مشکلات روان‌شناختی با قرص در صورت شدید بودن بیماری، باید همراه با مشاوره‌های روان‌شناختی باشد. 

روان‌پزشکان چقدر مسئولند؟
ملک‌محمد ضمن اشاره به اینکه وظیفه روان‌پزشک کنترل بیماری است و نه درمان آن با انتقاد از عملکرد آن‌ها ادامه داد: متاسفانه روان‌پزشکان در ایران مانند پزشکان عمل می‌کنند و با کمترین علائم به‌دنبال خاموش‌کردن علائم با قرص هستند. روان‌پزشکان ما برای درمان چند بسته دارویی دارند که هر وقت فردی دچار مشکل شود یکی از آن بسته‌ها را برایش تجویز می‌کنند، بی‌آنکه به تاثیر یا عدم تاثیر آن فکر کنند. بسیاری از روان‌پزشکان به بیمار با نگاهی آزمون-خطا می‌نگردند؛ قرصی را برای اون تجویز می‌کنند و اگر جواب نداد قرص دیگر را جایگزین می‌کنند که بسیار اشتباه است. 

وی همچنین گفت: مثالی می‌توان در این‌باره زد و آن درمان "بیش‌فعالی" کودکان توسط روان‌پزشکان است. والدینی که کودکشان را به نزد روان‌پزشک می‌برند و از شیطنت بیش از حد او شکایت می‌کنند، در 99% موارد برای فرزندشان قرص ریتالین تجویز می‌کنند. این در حالی است که آمار نشان داده که 50 درصد تشخیص روان‌پزشکان در مورد بیش‌فعالی در ایران اشتباه است. حال همین تشخیص در مورد بیش‌فعالی را می‌توانیم تعمیم دهیم به تشخیص‌های دیگر.

این روان‌شناس در گفتگو با فرارو به قرص دیگری که مصرف آن نیز زیاد است اشاره کرده و تصریح کرد: قرص دیگری که دیده شده روان‌پزشکان تجویز می‌کنند، پروپرانولول است. این دارو گیرنده‌های قلب را به شکلی تنظیم می‌کند که آن‌ها تپش قلب را کنترل کنند. تپش قلب فرد مصرف کننده در پی مصرف ایران دارو پایین می‌آید که منجر به پایین‌آمدن اضطراب وی نیز خواهد شد. 

عضو انجمن روان‌شناسی ایران در انتها گفت: روان‌پزشکان در ایران در حال انتقال این باور هستند که مشکل افراد در نگرش آن‌ها نیست بلکه این مشکل با قرص و دارو قابل حل است؛ در حالی که مشکل بسیاری از افراد که به خوردن قرص‌های ضدافسردگی روی آورده‌اند، نه مسائل حاد روحی و روانی بلکه مشکل نگرش آن‌هاست.
ناشناس
Sweden
۰۰:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۰
چرا سیاه نمایی می کنید؟
کجا جوانان افسرده اند؟
مگر ندیدید که روزه گرفتند و در راهپیمایی روز قدس شرکت کردند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
فلوکستین محشره، من نه ماهه دارم مصرف میکنم تمام مشکلات زندگیم حل شد
فرزانه
Australia
۱۸:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۵
من وسولس فکری دارم حال بدی دارم باید چکار کنم
ناشناس
Slovenia
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
فرارو به عنوان یک روانشناس نظر میدم لطفا نشر بده .... همه جای دنیا مشکلات روانی باید با ساعتها مصاحبه و طی جلسات ریشه یابی بشه و به فرد علت نگرش و راه برون رفت از وضعیت رو اموزش داد در موارد حاد بیماری مخصوصا در مواردی که بیمار برای اطرافیان یا خودش ایجاد خطر کنه از دارو هم استفاده میکنن.... ضمن احترام به روانپزشکان, استفاده از دارو بدون تغییر نگرش ریشه یابی علت مشکل از طرف فرد هیچ ارزش در بهبود روانی ندارد. هموطنان به عنوان انسانی از شما در خواست میکنم همانطور که اول برای بیماری حسمی ازمایش میدهید اول دنبال ریشه مشکلتون باشین صرف خاموشی اضطراب موثر نیست حالا دوستان پزشک ننیدونم شاید باز نگرانن جایگاه اجتماعیشون اسیب ببینه یا مراجعه بهشون کم بشه علت رو نمیدونم ولی کمی وجدان خوبه
ناشناس بیگ
Azerbaijan
۰۷:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
یه قرص دیگه هم هست به اسم نورتریپتیرین اونم همین اثررا داره منم اونا میخورم سرخود
ناشناس
Germany
۲۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
من وسواس شدید فکری و عملی داشتم با مصرف این دارو (با تجویز متخصص روانپزشک)حالم خیلی بهتر شده است
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
United States of America
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
با احترام به همکاران روانشناس با قسمت اول سخنان شما در مورد خوددرمانی موافقم که کار غلطی در جامعه است ولی این صحبت شما که روانپزشکان نباید مثلا فلوکستین تجویز کنند صحیح نیست و این صحبت شما در رسانه باعث انصراف بیماران از درمان و مشکلات بعدی میشود

همانطور که میدانید مشکلاتی مثل طلاق و شکستهای اقتصادی و... که در جامعه فراوان است مشکلاتی نیست که بتوان با رواندرمانی صرف با انها برخورد نمود و در صورت عدم درمان دارویی نتایج بدی مثل خودکشی خشونت و جرایم مختلف را به بارخواهد اورد و پزشکان نیز از روی رفرنسهای روانپزشکی آمریکا و انگلستان اقدام به درمان دارویی مینمایند که حاصل هزاران ساعت تحقیقات بالینی است
پس لطفا به عنوان همکار همانطور که روانپزشکان درموارد گروه درمانی یا رفتار درمانی از شما کمک میطلبند شما نیز مسایل تخصصی مربوط به درمان دارویی را به عهده پزشکان بگذارید
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
نه دوست عزیز مشکل نگرش ما نیست. مشکل بمباران شدن ما با انواع فشارهای اجتماعی و کاری و مالی و خانوادگی است. آنچه شما میخواهی بزور القا کنی این است که مردم بجای استفاده از دارو بروند و خودشان را هیپنوتیزم کنند تا متوجه چیزهای بد نشوند! (تغییر نگرش به زور)
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
مردم افسردن چون براي آزادي انقلاب كردن و بعد از 40 سال هنوز هم ازش محرومن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
دمت گرم گل گفتي و همينطور براي خيلي چيزهاي ديگه ولي همش شعار بود.
آرین
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
من خودم دوماه استفاده کردم. تاثیرش عالی بود. فقط ترک مصرفش باید تدریجی انجام بشه.
دکتر رجبی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
دوست عزیز بفکرسلامتی مردم باشیم نه جذب مشتری تشخیص بیماری درهمه جای دنیا بعهده طبیب است نه شمااینگونه تحلیل ها نتیجه ای بجز ضربه به سلامتی مردم نتیجه ای نخواهد داشت
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
من روانشناس یا روان پزشک نیستم ولی میبینم که علت اکثر افسردگیها ناکامیهای جنسیه . فروید به این نکته رسید ولی راه حلش درست نبود. افسارگسیختگی راه مناسبی نبود. راهکار در هر جامعه ای بصورت یه پکیج دینی یا فرهنگی عمل میشه الا ایران ...عربها با تعدد و اروپا و آمریکا با آزادی روابط ( کاری به درست و غلط بودنش ندارم. فقط میدونم دین مترقی اسلام راهکارش کاملا قابل اجرا و واقع گرایانه و بر اساس نیاز بشره ) حالا ما نه این وری هستیم نه اون وری . اینکه طلاق منجر به خودکشی میشه چون کار فرهنگی نشده که ازدواج و طلاق مثل عقود و معاملات دیگر پویایی داشته باشه و ... خلاصه اینکه من خودم قربانی این فرهنگ ضعیف هستم.
شفیعی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
فلوکستین خارجی خوبه و این خاصیات رو داره ... نه ایرانی که باید 6 ماه مصرف کنی تا تازه اثرشو ببینی !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
برای مشکل افسردگی چند بار از روانشناس استفاده کردم
اما کاملا بی نتیجه بود و همین مسئله من رو نامیدتر کرد
بالاخره با اصرار یک دوست به روانپزشک مراجعه کردم، خدا رو شکر بعد ازیک دوره درمان 1 ساله کاملا به زندگی عادی برگشتم
اتفاقا در درمانم از همین دارو استفاده کردم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۸
من هم از داروهاي ضد افسردگي استفاده ميكنم يكي از خوبيهاش اينه كه ميل جنسي رو كم ميكنه اينجوري فكرم آزادتره