bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۳۶۴

سلحشور: خدا سريال حضرت يوسف را دوست دارد

تاریخ انتشار: ۱۶:۰۱ - ۱۵ ارديبهشت ۱۳۸۸


من در بطن فيلم‌ها و سريال‌ها، آثاري را ديدم كه خدا دوست دارد و من در سريال يوسف پيامبر ديدم كه خداوند سريال را دوست دارد.

فرج‌الله سلحشور در نشست رسانه اي مجموعه داستاني يوسف پيامبر(ع ) گفت :در سريال يوسف پيامبر(ع) به دنبال روايت ارزش‌هاي اخلاقي بودهم و شخصيت حضرت يوسف در داستان هدف نبوده است. 

در ابتداي اين نشست ابراهيم فياض جامعه شناس در پاسخ به سوالي درباره ديدگاه‌هاي مختلف درباره تصويرسازي از دين گفت: درباره اين موضوع يك ديدگاه اصلي وجود دارد اول ديدگاه بنيادگراها است كه هر گونه تصويرسازي را حرام و باطل مي‌دانند و اعتقاد دارند اگر ارزش‌هاي ديني تصويري بشوند از قداست آن‌ها كاسته مي‌شود و سكولار مي‌شود و اين حساسيت در مورد تلويزيون بيشتر از سينما است، بنيادگرايان بيشتر به دنبال سكون هستند و از اين روز كتاب براي آنان ارزش زيادي دارد كتاب اجازه مي‌دهد كه خود تصور كند. 

وي افزود از سوي ماركس وير هم چنين اعتقادي دارد كه هنر مجاز است و دين حقيقت و هنر باعث سكولار شدن دين مي‌شود مانند زماني كه در دوره رنسانس كليسا به ميكل آنژ و داوينچي اجازه داد تا تصوير حضرت عيسي(ع) را بسازند و عده‌اي نيز مخالف اين امر هستند. 

جواد شمقدري مشاور هنري رئيس‌جمهور كه در نشست حاضر بود در پاسخ به سوالي درباره اينكه آيا با رويكرد معارفي و ديني مي‌توان به سمت تصويركردن شخصيت‌هاي مقدس رفت؟ گفت: اگر 30 سال پيش بود جواب شما قطعا منفي بود ولي الان به راحتي مي‌توان در مورد آن بحث كرد؛در قرآن كريم ابزاري كه به آن تكيه مي‌شود بيان كردن است البته در زمان پيامبر نيز ديدن هستي براي رسيدن به حقيقت توصيه مي‌شود. 

وي افزود : امروز ديگر زير سوال بردن سريال‌سازي موضوعيت ندارد اگر ما با ديدن تصويرها به وجود خداوند پي ببريم بسيار موفق هستيم. 

شمقدري اضافه كرد: در اوايل انقلاب هم به دليل اينكه سينما از غرب آمده بود بسياري با آن مخالف بودند چون در قبل از انقلاب و در غرب سينما برابر با ابتذال بود و حتي عده‌اي سعي داشتند رابطه انقلاب با هنر را قطع كنند اما انقلاب اسلامي به خوبي توانست از سينما و رسانه به عنوان يك وسيله براي بيان نظرات خود اقدام كند. 

اين كارگردان سينما با انتقاد از برخي منتقدان تصريح كرد :متاسفانه امروز در داخل ، عده‌اي از منتقدان فيلمسازاني كه براي انقلاب و ارزش‌هاي آن فيلم مي‌سازند به عنوان مزدور رژيم معرفي مي‌كنند كه بسيار ناراحت كننده است، در حالي كه بسياري از همين فيلمسازان نهضت جديدي را در سينما آغاز كردند. 

مشاور هنري رئيس‌جمهور با اشاره به سريال حضرت يوسف گفت: سريال خوبي مانند حضرت يوسف ساخته مي‌شود و مورد استقبال مردم قرار مي‌گيرد ولي باز هم عده‌اي به همين استقبال هم اعتراض مي‌كنند در حالي كه بايد به دلايل اين استقبال و رويكردهاي سريال اهميت بدهيم. 

فرج‌الله سلحشور كارگردان سريال حضرت يوسف نيز درباره ساخت سريال درباره شخصيت‌هاي مذهبي گفت: مذهب و آييني كه ما تعريف مي‌كنيم با آن‌چه در غرب تصوير مي‌شود تفاوت دارد. مذهب در دنياي غرب ديگر محور نيست و پيامبران تقدس ندارند و خدا محور نيست و از آن‌جا كه انسان محور است و اين انسان هم دچار نقص است كاري كه ارائه مي‌كند معيوب است. 

وي ادامه داد: در ساخت چنين سريال‌هاي مهم اين است كه واقعيت مستند را به تصويربكشيم البته اين درست است كه پژوهش و تحقيق مهم است ولي اين پژوهش و تحقيق بايد از صافي دل هنرمند اسلام‌شناس و آشنا با مباني اسلام بگذرد و خوب آن‌را حس كند. 

سلحشور اضافه كرد: اصل و مهم اين نيست كه چه‌قدر براي ساخت سريال هزينه شده است اصل اين است كه من به عنوان هنرمند چه ميزان توانستم ارزش‌ها را از صافي خود عبور دهم. 

كارگردان سريال يوسف پيامبر(ع) تصريح كرد : بسياري از سينماگران به سمت سريال سازي و ساخت آثار سينمايي درمورد ائمه و يا پيامبران نمي‌روند زيرا نمي‌توانند حقيقت آن امام را به تصوير بكشند و اعتقاد دارند در مورد اين شخصيت‌ها به دليل اينكه نمي‌شود قصه را دراماتيزه كرد نمي‌شود سريال خوب ساخت و عده‌اي نيز سعي مي‌كنند شخصيت را از ديد خود روايت كنند تا آن‌كه به حقيقت بپيوندند. چنين سينمايي كه به دنبال صحنه‌هاي عشقي و اكشن است حق ندارد به سمت ارزش‌هاي معنوي و شخصيت‌هاي ديني برود. 

وي ادامه داد: من در بطن فيلم‌ها و سريال‌ها، آثاري را ديدم كه خدا دوست دارد و من در سريال يوسف پيامبر ديدم كه خداوند سريال را دوست دارد. 

سلحشور ادامه داد: براي من شخص حضرت يوسف مطرح نيست براي من خود داستان محملي است براي دادن پيام‌هاي ارزشي و انساني، خداوند هم در قرآن از داستان حضرت يوسف به عنوان يك محمل استفاده مي‌كند به همين جهت بيشتر هدف ما سير عملي حضرت يوسف بود. 

وي گفت : ما در روايت داستان مبناي خود را بر كتب شيعه و تفسير الميزان قرار داده بوديم و ساير منابع را هم با تفسير الميزان مقايسه مي‌كرديم. 

سلحشور اضافه كرد: با وجود اينكه سريال در بسياري كشورهاي اروپايي مانند سوئد و سوئيس نيز طرفدار دارد اما هيچ تلاشي از سوي رسانه‌ها براي تبليغ و نشان دادن سريال صورت نگرفت و متاسفانه عده‌اي به سمت دغل‌بازي‌هايي همچون مصاحبه با دختر من و پرسيدن نظر او رفتند در حالي كه در هر خانواده‌اي اختلافاتي خانوادگي وجود دارد. 

وي در پاسخ به سوال خبرنگار ايلنا درباره واقعي كه در آن حضرت يوسف در زمان ديدن پدر خود از اسب پياده نمي‌شود گفت: اين واقعه با عقل منطبق نيست و حتي در تفسير الميزان هم اين اتفاق تاييد نشده است، بسياري از داستان‌ها و اتفاقاتي كه در سريال آمده است در قرآن نيست ولي در سندهاي تاريخي آمده است، به طور مثال جوان شدن زليخا در قرآن نيامده است ولي در بعضي سندهاي تاريخي آمده است، ما ابتدا آن را سنجيديم و بررسي كرديم كه كدام يك مي‌تواند عقلاني و واقعي باشد و بعد سريال را ساختيم. 

قبل از صحبت‌هاي فرج‌الله سلحشور، احمد نوريان معاون شهردار تهران طي سخناني به اهميت ساخت سريال حضرت يوسف و لزوم بررسي آن پرداخت و گفت: كه در سال 88 فرهنگسراها حاضر هستند تا پذيراي نظرات اهل فن و هنرمندان متاهل باشند. 

نجفي مسوول دفتر تبليغات حوزه علميه قم در تهران نيز گفت: ما تلاش داريم تا كمك كنيم كه فيلمسازان متعهد و دين‌باور ديگر نگران پرسش‌هاي حاشيه‌اي نباشند و بتوانند مفاهيم ديني را منتقل كنند. 

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین