bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۴۶۴۱
نگاهی به اوضاع‌واحوال اصولگرایان؛

افزایش شکاف انتخاباتی اصولگرایان

فرارو - اوضاع‌واحوال دو جریان رقیب این روزها برخلاف هم هست. هرچه اصلاح‌طلبان به انسجام و اتفاق‌نظر نزدیک می‌شوند، اصولگرایان در موضوع وحدت درجا می‌کنند. هیچ خبر و نشانه‌ای از حرکت به‌سوی وحدت یا حتی ائتلاف سیاسی در ارودگاه اصولگرایان نیست و به نظر می‌رسد که در این انتخابات نیز با چندین فهرست به میدان آیند.

تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
فرارو- اوضاع‌واحوال دو جریان رقیب این روزها برخلاف هم هست. هرچه اصلاح‌طلبان به انسجام و اتفاق‌نظر نزدیک می‌شوند، اصولگرایان در موضوع وحدت درجا می‌زنند. هیچ خبر و نشانه‌ای از حرکت به‌سوی وحدت یا حتی ائتلاف سیاسی در ارودگاه اصولگرایان نیست و به نظر می‌رسد که در این انتخابات نیز با چندین فهرست به میدان آیند.

به گزارش فرارو،
اکنون در جریانی که پیش‌تر با شیخوخیت کار را پیش می‌برد، نه با نشست‌های سه‌جانبه موتلفه، ایثارگران و پایداری‌ها به‌جایی رسیده است و نه جلسات همگرایی با محوریت سید رضا تقوی.

تکلیف بخشی از اصولگرایان سنتی و طیف نزدیک به لاریجانی نیز چندان معلوم نیست. از یک‌سو ابوالحسن نواب عضو جامعه روحانیت مبارز به ائتلاف حول محور لاریجانی توصیه می‌کند و برخی نمایندگان قدیمی مجلس همچون علی عباسپور از ضرورت فراهم شدن فضا برای محوریت ناطق نوری، ولایتی و لاریجانی سخن می‌گویند و از سوی دیگر برخی نسبت به شکل‌گیری وحدت ناامید هستند.

ابوالقاسم رئوفيان در گفت‌وگویی می‌گوید که «وحدت نهايي در اين طيف سياسي ذيل يك عنوان و تابلو پديد نخواهد آمد و اين فقط مختص به انتخابات پيش رو نخواهد بود. اصولگرايان در انتخابات ادوار گذشته نيز با سه ليست يا بيشتر در انتخابات حاضر مي‌شدند. بنابراين در انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي و همچنين انتخابات آتي خبرگان نيز تعداد ليست‌هاي اصولگرايان حدود سه يا بيشتر خواهد بود.»

حسین کنعانی مقدم دبیر کل حزب سبز نیز پیش‌تر به فرارو گفته بود که «رویکرد اصولگرایان کار جمعی است نه کار حزبی و ازآنجاکه احساس می‌کنند بخشی از حاکمیت از آنها حمایت می‌کند نیازی به شکل‌گیری وحدت احساس نمی‌کنند.»

این کارشناس مسائل سیاسی اصولگرا با اشاره به اینکه مكانيزم‌هاي لازم برای ائتلاف همچون رهبري مشترك، تشكيلات منسجم و نقشه راه مشترك در این جریان موجود نیست، گفته بود «ائتلاف انتخاباتي در جریان اصولگرا امكان‌پذير نیست ولي امکان ائتلاف سياسي وجود دارد»

گفتنی است که اصولگرایان تاکنون برای رسیدن به این ائتلاف سیاسی از راه‌های مختلف رفته‌اند. وقتی آیت‌الله مهدوی کنی در قید حیات بود بر همان شیوه قدیمی ریش‌سفیدی اتکا داشتند و بعد هم از مدل جامعتین یا ائتلاف‌های چندضلعی استفاده کرده‌اند امانگاهی به انتخابات‌های گذشته روشن می‌کند که هیچ‌یک از این راه‌ها به مقصد نرسیده و هر بار که ائتلافی صورت گرفته نیز با بدعهدی همراه بوده و نهایتاً شکسته است.

گسستگی در درون این جریان و تجارب ناموفق قبلی در امر ائتلاف در حالی است که رقیب اصلاح‌طلب آهسته و پیوسته پیش می‌رود و انسجام موردنیاز را یافته است. حزب تازه آنها با حمایت اکثریت جریان و چهره‌های شاخص و محوری به میدان آمده و اختلاف‌نظری در خصوص سر لیست‌ها ندارند.

اگرچه نگرانی از رد صلاحیت‌ها آنها را نیز به چالش می‌کشد اما مشکلات درون‌گروهی قابل‌توجهی ندارند لذا اصولگرایان باید دست جنبانده و کاری کنند زیرا حرکت به سبک و سیاق فعلی موجب می‌شود که در چند ماه آینده نیز موفق به ایجاد ائتلاف اعم از سیاسی و انتخاباتی نشده و کرسی‌های بهارستان را واگذار کنند.

از همین رو است که برخی از چهره‌های این جریان به دنبال راه‌حل گشته و توصیه‌هایی می‌کنند. برای نمونه ابوالحسن نواب از چهره‌هاي ارشد جامعه روحانيت مبارز قرار دادن لاريجاني را در محور راهگشا می‌داند. این در حالی است که تفاوت رویکرد طیف لاریجانی و جریان تندرو اصولگرا مانع از وحدت آنها است و این گمانه را ایجاد می‌کند که او به‌صورت مستقل وارد عرصه انتخابات شود.

به اعتقاد نواب، مهم‌ترين دليلي كه لاريجاني را در صدر قرار مي‌دهد، اعتدال اوست. به‌اضافه اینکه مرجعيت، علما، بزرگان دين و رهبري به لاريجاني اعتماد دارند. او همچنان که به هوش، شجاعت و تجربه لاریجانی اشاره می‌کند اعتقاد دارد که جریان اصولگرایی از وجود چهره‌های دیگری ولايتي و ناطق نوري نیز بهره‌مند‌است.

اما همه مشکل از جایی است که همه اصولگرایان این شرایط را برای جمع شدن حول محور لاریجانی کافی ندانسته و ساز دیگری می‌کنند. به‌عنوان‌مثال محمد نبی حبيبي، عليرضا زاكاني و مرتضي آقا تهرانی سران سه حزب موتلفه، ايثارگران و پايداري نیز بر وحدت حول محور جامعتین تأکیددارند. حبيبي، دبیر کل حزب موتلفه اسلامي در گفت‌وگویی با اشاره به روند ائتلاف اصولگرايان زیر نظر روحانيت گفته است «ما ائتلاف اصولگرايان با محوريت جامعتين و استفاده كامل از ظرفيت آيت‌الله مصباح و ساير علما را راه عملي ائتلاف اصولگرايان مي‌دانيم.»

عليرضا زاكاني نیز در گفت‌وگوي ديگری تأکید كرده كه وحدت اصولگرايان تحت مديريت آيت‌الله مصباح یزدی، موحدی کرمانی و محمد یزدی امكان‌پذير است. به گفته زاکانی حداد عادل نیز از همین مسیر حمایت می‌کند.

یادآوری رقابت حداد و لاریجانی برای کرسی ریاست مجلس دلیل خوبی است تا به قرار گرفتن این بخش از اصولگرایان در کنار طیف میانه‌روتر که حول محور لاریجانی است؛ خوش‌بین نباشیم.

لازم به ذکر است که علاوه بر لاریجانی تکلیف چهره‌های دیگری از این جریان مانند محمدرضا باهنر یا محمدباقر قالیباف نیز هنوز کاملاً معلوم نیست.

این را هم نباید فراموش کرد که گروه‌های دیگری همچون نزدیکان احمدی‌نژاد یا مداحان هم در ارودگاه اصولگرایی مدعی هستند. اگر همه این‌ها را در کنار اظهارات برخی از چهره‌های اصولگرا قرار دهیم، بدبینی به ایجاد ائتلاف بیشتر هم می‌شود.

 به‌عنوان‌مثال رئوفیان به روزنامه اعتماد گفته است «به‌طورکلی در دو انتخابات پيش رو آرايش سياسي اصولگرايان به اين صورت خواهد بود كه با چند ليست حضور پيدا خواهند كرد در خبرگان رهبري با جامعتين، در انتخابات مجلس طيف سنتي آنان با محوريت جامعه روحانيت و طيف تندروي اصولگرايان نيز با آيت‌الله مصباح محوريت خواهند داشت همچنين برخي اصولگرايان سنتي نيز ممكن است همگرايي‌اي با ايشان داشته باشند.»