آخرین قیمتها از بازار گوشت قرمز در سطح شهر حاکی از افزایش قیمت گوشت قرمز در مقایسه با ماه گذشته است؛ به طوری که در حال حاضر هر کیلوگرم گوشت گوساله حدود 37 هزار تومان وماهیچه گوسفندی کیلویی 40 هزار تومان عرضه میشود که کیلویی 5000 تومان افزایش قیمت دارند.
به گزارش ایسنا، قیمت انواع گوشت قرمز در روزهای اخیر روند افزایشی گرفته و مقایسه آن با قیمت هفتهها و ماههای گذشته نشاندهنده افزایش 3000 تا 5000 هزار تومانی در مغازههای سطح شهر است.
هر کیلوگرم گوشت گوساله درجه یک که در اواسط بهمن بین 32 تا 34 هزار تومان در مغازههای سطح شهر فروخته میشد در حال حاضر هر کیلوگرم آن 36 و 800 تومان قیمت دارد.
همچنین ماهیچه گوسفندی که تا کمتر از یک ماه پیش هر کیلوگرم آن 35 هزار تومان قیمت داشت با افزایش 5000 تومانی به کیلویی 40 هزار تومان رسیده است.
سایر اقلام گوشت قرمز نیز با افزایش قیمت روبرو شدهاند. در این میان گوشت گوسفندی شقه با گردن کیلویی 33 هزار و 800 تومان، گوشت گردن 32 هزار و 500 تومان، مخلوط گوساله 32 هزار و 800 تومان، ران گوساله 37 هزار و 500 تومان، راسته گوسفندی 39 هزار و 500 تومان و گوشت استیکی 48 هزار تومان فروخته میشود.
جگر گوسفندی نیز کیلویی 40 هزار تومان و فیله گوسفندی 45 هزار تومان عرضه میشود که به ترتیب نشاندهنده افزایش 5000 و 3000 تومانی نسبت به ماه گذشته است. همچنین گوشت چرخ کرده گوسفندی از کیلویی 32 هزار تومان به کیلویی 36 هزار تومان رسیده است.
در حال حاضر گوسفند زنده نیز کیلویی 15 هزار و 500 تومان به مصرف کنندگان فروخته میشود.
به گفته برخی از فروشندگان محصولات پروتئینی، دلیل اصلی افزایش قیمت گوشت قرمز صادرات آن به سایر کشورهاست و در غیر این صورت گوشت قرمز کمبودی ندارد.
برخی دیگر از فروشندگان درباره دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز اظهار بی اطلاعی میکنند و میگویند مشخص نیست به چه دلیلی شاهد افزایش قیمتها در بازار هستیم.
دلیل گرانی گوشت قرمز چیست؟
این در حالی است که طی روزهای اخیر درمورد افزایش قیمت گوشت قرمز و دلایل آن از سوی نهادها و دستگاههای مربوطه مطالب متعدد و بعضا متناقضی عنوان شده که نتیجهگیری در مورد آن را سخت میکند.
چراکه رییس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی دلایل افزایش قیمت گوشت را کاهش قیمت جهانی پوست گوسفندی و صادرات بالای مجاز و غیر مجاز دام از کشور میداند، چراکه تولیدکننده درصورتی که پوست را به قیمت خوبی بفروشد از قیمت گوشت کم میکند.
به گفته علیاصغر ملکی شاهدیم در کنار صادرات مجاز برخی فرصت طلبان نسبت به خروج غیرقانونی دام اقدام می کنند که همین موضوع منجر به کمبود و به دنبال آن افزایش قیمت میشود.
اما معاون سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان معتقد است نمیتوان افزایش قیمت گوشت در یکماه اخیر را به دلالان نسبت داد بلکه کاهش عرضه از مهمترین دلایل گرانی است.
به گفته مصیب محمدیان شمالی، کاهش عرضه گوشت گوسفندی موجب گرانی گوشت در بازار شده که دلیل این کمبود هم صادرات غیر مجاز است.
اما در حالی که سازمان حمایت مصرفکنندگان دلیل افزایش قیمت گوشت را کاهش عرضه دام ناشی از صادرات و قاچاق آن میداند، وزارت کشاورزی این اظهارنظر را غیرکارشناسی عنوان و اعلام کرده که صادرات دام زنده طی یک ماه اخیر متوقف شده و قاچاق آن نیز در حدی نیست که بتواند روی قیمت اثرگذار باشد.
علی ملاصالحی - مدیرکل مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی - در این باره به ایسنا گفت که مشخص نیست چرا همیشه سازمان حمایت، تولیدکنندگان را مقصر میداند و چرا با این اظهارنظر غیرکارشناسی صادرات دام زنده و قاچاق آن را عامل افزایش قیمت گوشت قرمز عنوان کرده است چراکه به دلیل مسائلی که بین ایران و برخی کشورهای عربی مانند عربستان و کویت به وجود آمده، صادرات دام زنده طی ماه گذشته متوقف شده است چون عمده صادرات دام زنده به کویت صورت میگرفت.
به گفته وی، عامل اصلی قیمت گوشت قرمز دلالان و واسطههای بیشمار و غیرضروری است که از مبدأ تولید تا بازار دام زنده را به گوشت قرمز تبدیل میکنند و به بازار میرسانند؛ بهگونهای که از زمانی که دام زنده توسط چوبداران از دامدار خریداری میشود.
افزایش ناچیز صادرات دام بر اساس آمار گمرک
اما نگاهی به آمارهای رسمی منتشر شده از سوی گمرک نشان می دهد از نیمه دی ماه تا کنون هیچ محمولهای شامل حیوانات زنده از جمله گوسفند و بز به کشورهای مشتری این محصول از جمله کویت، امارات، عراق، قطرو عمان صادر نشده است.
بر اساس این آمار رسمی، در سال گذشته 24 هزار و 589 هزار تن دام زنده سبک (گوسفند و بز) به کشورهایی مانند امارات، عمان، عراق، قطر و کویت به ارزش بیش از 121 میلیون و 300 هزار دلار صادر شده است که امسال و تا آخرین روزی که صادرات دام زنده سبک ادامه داشته است (14 دی ماه) این عدد به بیش از 27 هزار تن به ارزش 131 میلیون و 439 هزار دلار رسیده است اما دقیقا از نیمه دی ماه تا امروز حتی یک کیلوگرم هم صادرات دام زنده در آمارهای روزانه و ماهانه گمرک به ثبت نرسیده است و این نشان می دهد که قطع رابطه عربستان و کویت در این زمینه نقش اساسی داشته است.
چرا که کویت بزرگترین مشتری دام زنده سبک ایرانی بوده و طی 10 ماهه امسال بیش از 12 هزار تن گوسفند و بز زنده به ارزش بیش از 60 میلیون دلار از ایران خریداری کرده است.