bato-adv
bato-adv
گشت ارشاد بعد از 15سال

"حلقه مفقوده" همچنان مفقود است؟

تاریخ انتشار: ۱۲:۱۴ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۵

فرارو- بامداد لاجوردی؛ سال 1380 بود که طرح گشت‌های ارشاد بر سر زبان‌ها افتاد و موجب نگرانی مردم از نحوه اجرای آن شد؛ طرحی که موفقیت آن از همان ابتدا نیز با ابهام از جانب مردم و البته با موفقیت حتمی از سوی مسولین روبرو بود. با این وجود امروز بعد از 15 سال مسئولین مربوطه با زبان بی زبانی از شکست آن سخن می‌گویند. طرحی که هدفش دختران و زنان بود. هرچند مسئولان انتظامی معتقدند هدف این طرح تنها زنان و دختران نیستند اما مشاهدات عینی و گزارش‌ها حکایت از تمرکز این طرح بر زنان دارد.

 این طرح در دوران سردار طلایی در زمان ریاستش بر پلیس تهران کلید خورد. سرداری که بعدها لباس انتظامی را از تن کند و به شورای شهر تهران رفت.

‌با اجرایی شدن طرح، کم‌کم گشت‌های ارشاد در همه جای شهر مستقر شدند؛ در ورودی‌ پارک‌ها و مراکز خرید و میادین اصلی شهر ماشین‌های ون ایستادند و پوشش بانوان را به دقت رصد می‌کردند؛ از ابتدای اجرای طرح کارشناسان جامعه شناسی و امنیتی نسبت به عوارض و پیامدهای طرح هشدار دادند. مسئله گشت‌های ارشاد و امنیت اخلاقی به قدری جدی شدند که در تمامی انتخابات‌های ریاست جمهوری و مجلس پس از آن موضوع چالش برانگیز نامزدهای گشت و نامزدهای انتخاباتی وادار به اظهار نظر در آن باره می‌شدند.

اعتراف بعد از پانزده سال
فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، سردار ساجدی نیا، به نحوی از شکست طرح امنیت اخلاقی و اجتماعی در حوزه گشت‌های امنیت اخلاقی پرده بر می‌دارد؛ وی در جلسه دادستان تهران با دستگاه‌های اجرایی، فرهنگی، پلیس و سیاست‌گذار مرتبط با آسیب‌های اجتماعی می‌گوید: «وضعیت فعلی حجاب و عفاف زیبنده جامعه اسلامی نیست و با رصد وضعیت حجاب طی پانزده سال اخیر به این نتیجه می‌رسیم که به تدریج وضع بدتر شده است».

جعفری دولت آبادی نیز به نحو دیگری از ناموفق بودن طرح امنیت اخلاقی سخن می‌گوید. دادستانی تهران در نشستی با مسئولان فرهنگی می‌گوید: «در موضوع عفاف و حجاب، دستگاه‌های متعددی درگیر هستند و چنان‌چه فعالیت‌های آنان هماهنگ نباشد، سیاست‌ها و برنامه‌ها عملی نخواهد شد.»

جعفری دولت آبادی یکی از دلایل شکست اجرای سیاست‌ها و برنامه‌ها را ناهماهنگی دستگاه‌ها می‌داند و می‌افزاید: «اگر دستگاه‌ها با هم هماهنگ و همگرا نشوند کاری پیش نمی‌رود و نتیجه این می‌شود دستگاهی که باید مبارزه کند حرف‌های دیگری می‌زند و دستگاهی که باید بودجه دهد، گفتاردرمانی می‌کند.»

حتی به صورتی دیگر ایده نامحسوس شدن گشت‌های ارشاد نیز نشان می‌دهد شکل پیشین طرح ناموفق بوده است و مسئولان انتظامی را ناچار به ابتکار عمل زده بود.

دولت آبادی، دادستانی تهران در ادامه می‌گوید: «اگر چه بهترین راهکار در حوزه عفاف و حجاب اقدامات فرهنگی است، اما نباید تأثیر اقدامات مقابله‌ای و ابزار کیفری در مبارزه با جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی نادیده گرفته شود.»

از همین رو وی در ادامه سخنان خودش، پیشنهاد بکارگیری اقدامات «مقابله‌ای» و «ابزارهای کیفری» در مبارزه با جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی در حالی از سوی دادستانی مطرح می‌شود که عاقبت اجرای این طرح از سوی فرماندهی انتظامی تهران اینگونه بیان می‌شود: «با رصد وضعیت حجاب طی پانزده سال اخیر به این نتیجه می‌رسیم که به تدریج وضع بدتر شده است» فرماندهی انتظامی تهران در ایامی به این نتیجه رسیده که تابستان امسال پانزدهمین سالگرد ورود گشت‌های ارشاد به خیابان و شهر است.

جالب است بدانیم در سال 93 نیز سردار منتظر المهدی در سیزده سالگی گشت‌های ارشاد از تذکر میلیونی پرده برداشته و گفته بود: «در سال 92، 207 هزار و 53 مورد تعهد کتبی از هنجارشکنان اخذ، 18 هزار و 81 مورد به مراجع قضایی ارجاع داده شده‌اند» وی در همین رابطه خبر می‌دهد سال92 «دو میلیون و 917 هزار تذکر و ارشاد به افرادی که هنجارشکن بودند، داده شده است.» رقمی میلیونی که نشان می‌دهند افراد بد پوشش با معیارها و ضوابط نیروی انتظامی دیگر در اقلیت قرار ندارند و جمعیت میلیونی را به خود اختصاص دادند و این واقعیت نشان می‌دهد متولیان فرهنگی باید نحوه برخورد و نگرش خود را به این مسئله عوض کنند.

آزمون و خطاهای ارشاد
یکی به طور غیرمستقیم می‌گوید ماهواره‌ها باید از خانه‌های مردم جمع آوری شود و دیگری پیشنهاد راه اندازی مرکز مشاوره در کلانتری ها را می‌دهد و متولی دیگری در امور فرهنگی نیز پیشنهاد کسر نمره و حقوق دریافتی را می‌دهد.

دادستانی تهران ماهواره را جزو یکی از مقصران وضعیت فعلی حجاب می‌داند وی در همین رابطه می‌گوید: «وقتی برخی مسئولان به مردم می‌گویند ماهواره منشأ بی‌عفتی است اما برخی دیگر مسوولان فرهنگی بر خلاف قوانین موجود اعلام می‌دارند که استفاده از ماهواره بلامانع است؛ طبیعی است که مردم با تردید مواجه می‌شوند. »

در آزمون دیگری، چندی پیش نیروی انتظامی تلاش کرد تا برخوردهای خود را کاهش دهد و به گفته سردار منتظر المهدی «از سال 87 تا 92 شاهد کاهش برخوردهای سلبی از سوی نیروی انتظامی بوده ایم.»  و در عوض خبر از راه‌اندازی « دایره مشاوره و مددکاری در 600 کلانتری » را داد که منجر به تشکیل 300 هزار پرونده گردید که «70 درصد آن در همین مراکز حل و فصل شده و نیازی به ارجاع به مراکز قضایی نداشت. »

اما در کنار جمع‌آوری ماهواره و راه‌اندازی مرکز مشاوره، کسر نمره و حقوق نیز پیشنهاد دیگری بود که از سوی یکی دیگر از متولیان فرهنگی داده شد. احمد جنتی، دبیر شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر پیشنهاد کسر حقوق کارمندان دولت و کسر نمره از دانشجویان را در صورت بدحجابی می‌دهد: «دولت باید از کسانی که انتهای ماه از او حقوق می گیرند قانون حجاب را آغاز کند و این افراد را ملزم به حجاب اسلامی کند»

در این میانه  ایده گشت‌های نامحسوس ارشاد نیز بیان شد. تاجایی که منجر به واکنش معاون وزیر کشور شد. حسین ذوالفقاری نسبت به این طرح واکنش نشان داد و گفت: «بعد از بررسی‌های انجام شده قرار است نیروی انتظامی گشت‌های ارشاد را به همان روال قبلی یعنی به صورت کاملا محسوس و آشکار ادامه دهد و غیرمحسوس بودن گشت‌های ارشاد مختص امنیت اجتماعی باشد، نه اخلاقی.»

اما رئیس جمهوری نیز نسبت به این طرح بی تفاوت نماند در واکنش به آن گفت: «کرامت انسانی را خدا به انسانها داده و این کرامت مقدم بر دین است. کرامت همه باید حفظ شود.»

احمد جنتی نیز به نحوی از شکست طرح‌ها گشت‌های ارشاد در خیابان سخن می‌گوید و پیشنهاد می‌دهد: «اجرای قانون در کوچه و بازار و کنار دریا مشکل است اما در ادارات و بیمارستان و دانشگاه ها آسان است چون حقوق بگیر و جیره خوار دولت هستند...  دانشجویان در دانشگاه نمره می‌خواهند و برای کسب این نمره هر صحبتی را گوش می‌دهند، لذا می‌توان به آن‌ها این تذکر را داد که چنانچه حجابشان را رعایت کردند این اجرای قانون در نمره و انضباط آن‌ها تاثیرگذار است. »

در پایان تنها با یک جمله می‌توان نتیجه اجرای این پیشنهادات را برآورد کرد؛ جمله‌ای که شنیدنش از زبان فرماندهی انتظامی تهران اثرگذار بیشتری دارد و آن جمله این است: «با رصد وضعیت حجاب طی پانزده سال اخیر به این نتیجه می‌رسیم که به تدریج وضع بدتر شده است »


ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
درگیر وضع ظاهر مردم شدند. غافل از اینکه فساد و فحشا و دزدی جای دیگریست!!!!
مهدی
United Arab Emirates
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
من ماشینمو دزد زده همه چیزشو خالی کرده رفتم کلانتری فرم پر کردم انقدر شلوغ بودش غوغا اصلا بیخیال شدم اومدم بیرون ولی جالب اینجاس شیش تا ون پر سرباز و مامور سر پارک خونمونه اون وقت ماشین منو راحت وسط کوچه خالی میکنن !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
بي حجاب بدتر از مختلس است بشتابيد براي اختلاس
ناشناس
Finland
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
ایمان بیاوریم به اغاز فصل سرد ....متاسفانه رفتارهای نامناسب مسوولین ایمان رو در دل مردم نابود کرده .....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
متاسفانه حجاب شده لقلقه زبان عده ای مسلمان قشری که اسلام را تنها در حجاب آن خلاصه کرده اند. اینها از پیچیدگی های جامعه امروزین خبر ندارند و تنها به حفظ ظواهر اکتفا کرده اند و الا اعتیاد و بیکاری و ... بیشتر به اسلام ضربه می زند. اینت آقایان اگر دغدغعه زوال اخلاق و کرامت انسانی در جامعه داشتند وضعیت حجاب هم در جامعه بهتر می بود.
انتشار یافته: ۴۳
مصطفی
Canada
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
واله اگر این همه انرژی ووقت روی کارهای دیگر مثل اختلاس وقاچاق کالا انجام میشد مملکت وضعی بهتر از این داشت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
اگر روی اقتصاد و پیشگیری از مفاسد اقتصادی متمرکز میشدند ، با بهبود وضع اوضاع و ایجاد کار ، به همان میزان از افرادی که به خاطر فقر دست به دزد ی و خودفروشی میزنند کاسته میشود!!!
راه از این بهتر برای بهبود مسئله اخلاقی و عفاف در جامعه!!!!
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
تلاش جریان اصلاحات برای ایجاد غوغا و سر و صدا و به فراموشی ناکارامدی دولت اصلاح طلب و مفاسد و برجام نافرجام و حقوق نجومی و....اقایان دولتی و رسانه های دولتی مطلبه مردم وضع معیشت و مبارزه با مفاسد اقتصادی است
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
آقا آرش خودت فهمیدی چی نوشتی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
دانشجویان در دانشگاه نمره می‌خواهند و برای کسب این نمره هر صحبتی را گوش می‌دهند،

آیا اینگونه حجابی پایدار است؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
بنازم به حجابی که بخاطر پول و نمره باشد.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
احتمالا دانشجویانی که با شما در ارتباط هستند این طوری هستند
وگرنه دانشجویانی که من می شناسم خیلی باهوش و شریف هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
تضمین قطعی عفاف!!!
عذر میخواهم وقتی کسی به خاطر پول و نمره حجاب بگذارد به خاطر همین ها ، کارهای دیگری هم میتواند بکند!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
دختر همسایه ما تا سر کوچه چادر سرش می کنه از سر کوچه چادر رو در میاره می ذاره تو کیفش و با مانتوی کوتاه و آرایش میره این حجاب دقیقا همان حجاب زوری است که با کسر نمره و حقوق به دست می آید اینها هدفشان چیز دیگری جز حجاب است.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
هیف این همه هزینه که برای این طرحهای از قبل شکست خورده میشه
ناشناس
United States of America
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
حیف این همه منابع کشور که خرج همچین مسئولینی میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
چرا حیف؟بلاخره یه عده بیکار را باید یه شکلی بذارن سر کار دیگه!
ناشناس
Finland
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
چرا کراوات و مانتوی رنگی در تظاهرات آفرین داره اما همونو بپوشی بیرون میگیرن؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
هااااان اینجاست که میگن بدلیل اینکه زیراااا !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
ناشناس 15:45
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ.........
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
با اين كارشون يه كاري كردن كه مردم از دين بيزار بشن واقعا خجالت آوره خب بس كنيد قبلا مردم اعتقاد داشتن و هركي حجاب داشت حجابش واقعي بود الان حجاب زوري باعث شده همه به ظاهر محجبه باشن ولي بيشتر از صدتا بي حجاب جلب توجه كنن. هيچ وقت زور به جايي نميرسه بايد يكاري كنيد كه مردم خودشون به اين نتيجه برسن كه حجاب داشته باشن نه با زور كاري كنيد كه اگه زور برداشته بشه همه لخت بريزن بيرون نمونشم زياده ايرانيايي كه تا پاشون از كشور ميذارن بيرون خيلي بي حجابتر از خارجيا ميشن بهتره تا به طور كلي مردمو از همه چي بيزار نكرديد دست از زور و تشر برداريد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
چرا رنگ بد است؟ کجای مذهب ما با رنگ در تضاد است؟!
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
با سلام
من فکر می کنم مردم می توانند تشخیص دهند ماهواره خوب است یا خیر نیاز به گفته این مسئو ل ودیگری ندار د راه جبر نیز کار ساز نمی باشد
مسئولین باید طوری رفتار کنند مردحس کنند مسئولین خیر خواه انها هستند وحرف وعمل انها یکی است وبه مسئولین اعتماد کنند ولجبازی نکنند
روا
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
اگر مردم خودشون پلیس خودشون نباشن، جامعه مجبور به پول دادن بابت این چیزا میشه.
از انقلابمون خیلی عقب تریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
واقعا متاسفم.چرا نمیذارید هرکس هرجور دوس داره بپوشه.یکی با کروات یکی بدون کروات.مگه کروات چه مشکلی ایجاد میکنه؟کشور سوریه حتی افغانستان هم بهتر از ماهستن.فقط عربستان شبیه ماست..کاشکی گشت اختلاس ها و دزدی رو داشتیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
هراس عزیزم هراس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
دوست عزیز همون قدر که اختلاس و دزدی از بیت المال تیشه به ریشه کشور میزنه،بی حجابی وفساد هم باعث نابودی کشور میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
15 سال سرگرم حجاب بودند از دزدي ها و اختلاس ها غافل ماندند
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
اینجا کشور اسلامیست و هر کسی نمیتونه هرجور میخواهد بگردد خیلی ها متاسفانه دزدی و اختلاس را به حجاب ربط میدهند و میگویند به جای بدحجابی به اینها برسید
خیل ها هم از بدحجاب ها دفاع میکنند که خیلی تعجب هم نداره چون تو دوره اخر الزمانیم
پیامبر فرمود:
در آخرالزمان و نزديك شدن زمان موعود (قيامت يا زمان ظهور حضرت مهدى عليه السّلام ) كه بدترين زمانهاست (چون جهان از ظلم و ستم پر شود) زنانى ظاهر مى شوند بى حجاب و عريان بيرون آمده خودنمائى مى كنند، از دين خارج مى شوند (به احكام دين توجهى ندارند) در فتنه ها (آشوبها يا محافل عيش و شهوت ) داخل مى شوند و شهوترانى روى مى آورند و به لذات جوئيها شتابانند، حرامهاى الهى را حلال مى كنند و در جهنم هميشه خواهند ماند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
اگر اینطور باشه که خوبه زمینه ظهور داره فراهم میشه
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
رسول اکرم صلَّى الله عليه وآله وسلَّم فرمود: در آخر امت من، مرداني پیدا می شوند که زن هایشان همچون مردها بر روی زین ها سوار می شوند، در آن عصر بر فراز تشک ها سوار می شوند و تا در مساجد می روند، زنانشان در عین لباس پوشیدن لخت و عور هستد و بر سرشان چیزی همانند کوهان اشتران لاغر است، انها عطر بهشت را نمی شنوند، آنها را لعنت کنید که انها از رحمت خدا به دور هستند
همچنین ایشان در حدیثی دیگر فرمود:زنى كه از خانه اش در حالى كه خود را آراسته و بزك كرده و عطر زده (بى آنكه پوشش اسلامى را رعایت كند) خارج گردد، و شوهرش ‍ به این كار راضى باشد.
(گناه آن به قدرى بزرگ است كه ) براى هر گامى كه آن زن در بیرون خانه برمى دارد، خانه اى در دوزخ براى شوهرش ساخته مى شود

اینم قابل توجه بعضیا که گناه بدحجابی را سبک میشمارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
اقا گناه ومعصیت یک مساله شخصی ، پیامبر هم گفته لعنت کنید نگفته که با اونها برخورد کنید که
ناشناس
United Arab Emirates
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
لطفا یک فکریم برای پارزیت ها بکنید. اجرکم عنداله
عبدالرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
بازهم انتخابات نزدیک میشود و اظهار نظرهای مسئولین کمی لطیفتر میشود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
لابد بقیه مسائل ومعضلات را مسئولین به همین شکل حل وفصل می کنند که وضع اینجوریه !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
بعد طلایی حرف روشنفکری میزنه حمایت از مردم !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
با زور سر نیزه نمی توان کار فرهنگی کرد ...باید به باور فرهنگی رسید وبه مردم حق انتخاب داد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
حلقه ى مفقوده تفكر است
هزينه ى كه ما در ايران
مي پردازيم هزينه ى عدم
تفكر است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۳
در زمان انقلاب خيلي از افرادي كه حجاب نداشتند با ميل شخصي و به هيچ گشت إرشادي محجبه واقعي شدند و ديگر عوض نشدند. ببينند چه اتفاقي افتاد همان را انجام بدهند بجاي گشت ارشاد و كسر نمره و جريمه و كسر حقوق و باتون سرداران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
دست از سر زندگي خصوصي مردم برداريد به كارهاي مهم تري مانند امنيت شهروندان برسيد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
دوست عزیز شخصی که باحجاب نامناسب به اجتماع می آید به نظر شما این مسئله خصوصی محسوب میشه؟؟؟؟اینطوری ادعای روشن فکری دارید؟در عجبم!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
دوست داری خواهر و مادرت لخت بیان تو خیابان
خوب شما که میگی مردم هنوز به باور نرسیدن نباید با این سر وضع و با عبا و شلوار استرج بیان بیرون
البته با این همه جوان مجرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۴
لخت؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
معلوم شد مشکل تو و همفکرانت چیه
bato-adv
bato-adv
bato-adv