bato-adv
bato-adv

آغاز تحصیل در رشته ادبیات ترکی در دانشگاه تبریز

تاریخ انتشار: ۰۱:۲۳ - ۱۵ مهر ۱۳۹۵
 رئیس گروه زبان و ادبیات ترکی دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز از آغاز به تحصیل دانشجویان نخستین دوره این رشته در این دانشگاه خبر داد.
 
احمد فرشبافیان روز چهارشنبه  اظهار کرد: برای این رشته از سوی سازمان سنجش و دانشگاه تبریز40 نفر اعلام ظرفیت شده بود که حدود 80 تا 82 نفر این رشته را انتخاب کردند.
 
وی افزود: البته برخی از رسانه ها به اشتباه و از قول رئیس دانشگاه تعداد ثبت نامی های این رشته در دانشگاه را 82 نفر اعلام کرده بودند.

وی خاطرنشان کرد: از 82 نفری که این رشته را انتخاب کرده بودند 40 نفر به دانشگاه برای نوبت اول و دوم روزانه و شبانه معرفی شدند و 29 نیز در این رشته ثبت نام کرده اند.

فرشبافیان به ایرنا گفت: کلاس های درس برای این تعداد از دهم مهرماه جاری و با ارایه 20 واحد درسی شامل 12 واحد تخصصی در 6 درس و 8 واحد عمومی در سه درس شروع شده است.

وی اضافه کرد: برای این رشته فعلا کتاب های منسجم درسی تنظیم نشده اما منابع موجود برای هر درسی لحاظ شده و اساتید از داخل این منابع، مطالب درسی را انتخاب و به دانشجویان ارایه می کنند.

فرشبافیان خاطرنشان کرد: بیشتر دانشجویانی که رشته زبان و ادبیات ترکی را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده اند از استان های آذری زبان هستند و در این دوره دانشجوی فارس زبان نداریم.

وی ابراز امیدواری کرد مردم با ابراز علاقه به این رشته، برای پایداری آن و رونق علمی این زبان تلاش کنند.

وی در مورد ایجاد مقاطع تحصیلی بالاتر برای این رشته، اظهار کرد: ابتدا باید اولین دوره فارغ التحصیلان این رشته مشخص شود و بعد از این مرحله است که مجوز تحصیلات تکمیلی داده می شود.

رئیس گروه زبان و ادبیات ترکی دانشگاه تبریز گفت: با توجه به اینکه این رشته نوپا بوده لذا تلاشمان این است در گام اول زیرساخت های آن را محکم کنیم و در گام بعدی در مورد مسائل جانبی تصمیم گیری خواهیم کرد.

فرشبافیان گفت: تلاشمان این است که این رشته و دانشجویان آن به صورت علمی و انسجام یافته پیش برود.

وی افزود: متاسفانه ذهنیت بدی در نزد عده ای در جامعه وجود دارد و اینگونه تلقی و تبلیغ می کنند که زبان ترکی در جامعه مرده و از بین رفته است که اینگونه نیست بلکه این زبان وجود دارد و فرهنگ و ادبیات آن زنده است و ما می خواهیم به این زبان شکل و انسجام علمی بدهیم.

وی اضافه کرد: این زبان وجود دارد، مردم به آن تکلم می کنند و در تمامی ابعاد داستانی و هنری انسجام دارد و ما در واقع به دنبال نهادینه کردن بعد این زبان و ساختارمند کردن آن هستیم.

فرشبافیان گفت: همان منابعی که در بین مردم وجود دارد همانند دیوان فضولی، دیوان شهریار و دیوان نباتی که شخصیت های ادبی هستند و آثار این شخصیت ها ورد زبان مردم است، در دانشگاه در مسیر ساختارمند شدن قرار می گیرد.

وی افزود: با بکارگیری اساتید مجرب و آکادمیک در پیشبرد این رشته تلاش خواهیم کرد.

وی خاطرنشان کرد: منطقه آذربایجان در جمهوری اسلامی قرار دارد و خط ملی ایران الفبای مرسوم فارسی و عربی است و در تاریخ آذربایجان نیز، قبل از رسم الخط کیریل، تمامی منابع شامل ادبی و هنری و عملی و ادبی آذربایجان با این الفبا بود، لذا الفبای مورد استفاده، نظامی، فضولی و شهریار در رشته زبان و ادبیات ترکی استفاده خواهد شد.

وی در مورد لهجه ای که در این رشته تدریس خواهد شد افزود: آذربایجان در ایران با محوریت تبریز مستقر است و با لهجه تبریز که همان لهجه شهریار و حتی لهجه فضولی است دروس این رشته اداره خواهد شد.

وی در مورد منابع ارایه شده برای تدریس در این رشته گفت: منابع داخلی تنها منابع گروه است و خوشبختانه منابع داخلی زبان و ادبیات ترکی به قدری غنی است که نیازی به منابع خارجی دیده نمی شود.

فرشبافیان گفت: در ایجاد این رشته و پیشبرد آن بر سه حلقه حفظ فرهنگ منطقه ای با تکیه بر وحدت و انسجام ملی با تکیه بر هویت دینی و اسلامی قائل هستیم و معتقدیم فرهنگ آذربایجان باید با تکیه بر پیوستگی وحدت ملی زنده بماند و ادبیات و زبان آذربایجان زنده نمی ماند مگر با پیوستگی با وحدت ملی و این دو زنده نمی ماند مگر با اتکا به هویت دینی و اسلامی.

وی افزود: ایجاد حساسیت برای این گروه نوپا نیاز نیست زیراکه این گروه نیز همانند دیگر رشته های دانشگاهی، علمی بوده و باید با دید علمی به آن نگریسته شود و کاستن از بار علمی گروه از طریق شایعات سیاسی انصاف نیست.

فرشبافیان گفت: فرهنگ آذربایجان زمانیکه با شعار و سیاسی کاری همراه شود رشد نخواهد کرد.

اصل 15 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به اهمیت آموزش و جایگاه زبان مادری و نبودن منع قانونی آن پرداخته، چنانکه صریحا اعلام داشته است که زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است ؛ اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد، ولی استفاده از زبان های محلی و قومی در مطبوعات و رسانه‏ های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.

حجت الاسلام والمسلیمن دکتر حسن روحانی در تبلیغات ریاست جمهوری خرداد ماه 1392 تاکید کرد: از نظر من اصول 15، 19، 12، و 3 قانون اساسی با اصل اول، اصل آخر، برابر است و همه مردم ایران باید احساس کنند که حقوق شهروندی واحد خواهند داشت.

رییس جمهوری وعده داد که شهروندان ایران زمین با هر زبانی و قومیتی که دارند بتوانند بر اساس اصل قانون اساسی در دانشگاه ها به زبان مادری خودشان ادامه تحصیل دهند.

حسین توکلی مشاور عالی سازمان سنجش و آموزش کشور در همین زمینه در گفت و گو با ایرنا از امکان انتخاب رشته داوطلبان برای ثبت نام در رشته های تحصیلی زبان و ادبیات ترکی و زبان در مقطع کارشناسی در سال تحصیلی 96-95خبر داده بود.

راه اندازی رشته زبان و ادبیات ترکی در دانشگاه تبریز، گامی در راستای عمل به وعده های دولت تدبیر و امید مبنی بر رعایت حقوق شهروندی و ارزش دادن به فرهنگ های بومی در چارچوب مام میهن است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
نشان میدهد این آموزش خواسته و مطالبه همگانی آذری ها نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
نیازی به هزینه برای چنین رشته ای نیست. به آموزش خصوصی سپرده شود.
ستار
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
بعید میدونم بغیر از ترکها کس دیگه ای این رشته رو انتخاب کنه
بابا ملت با داشتن ارشد عمران و مکانیک بیکارن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
همین خوبه
ناشناس
United States of America
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
کجا میخان کار کنن حالا با این مدرک؟
تو رستوران های استانبول؟
حداقل لهجه استانبولی یاد بدید اونوری هام بفهمن
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
Australia
۰۵:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
کار خوبیست. لطفا بقیه زبانهای محلی مثل تاتی تالشی گیلکی مازنی بلوچی لری کردی و حتی گویشهای مختلف پارسی را هم فراموش نکنید . اینها سرمایه فرهنگی کشور هست. والبته پارسی که زبان ملی و تمدنی ماست هم باید بسیار قویتر و بهتر از الان تدریس بشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
دانشگاه به درد نمیخوره باید از اول ابتدایی تدریس بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
این رشته ربطی به قانون اساسی ندارد زیرا صراحت قانون اساسی تدریس در مدارس است نه دانشگاه.
تبریز زنجان بیرلیگی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
یاشاسین آذربایجان یاشاسین تبریز زنجان اورمیه اردبیل
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
باید این رشته با الفبای لاتین تدریس شود.
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
به امید آموزش زبان ترکی در مدارس
مهرداد
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
ما بختیاری ها هم طالبِ تحصیل در رشته ی ادبیاتِ بختیاری هستیم،دوستانِ پیگیر،پیگیری کنن لطفا
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
بعد اینا قراره کجا مشغول بکار بشن؟؟؟؟
bato-adv
bato-adv
bato-adv