bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۹۱۶۹۲

بی سوادان ایرانی راحت تر کار پیدا می کنند!

تاریخ انتشار: ۱۱:۵۳ - ۱۷ مهر ۱۳۹۵
هفته نامه صدا در شماره جدید خود گزارشی از وضعیت بازار کار نوشت: در حالی که نرخ بیکاری افراد تحصیلکرده همچنان روند صعودی به خود می گیرد، گزارش های آماری تایید می کند افراد بی سواد راحت تر کار پیدا می کنند. در تازه ترین گزارش مرکز پژوهش های مجلس اشاره شده که 10 درصد افراد شاغل کشور بی سواد هستند. این در حالی است که نرخ بیکاران فارغ التحصیلان دانشگاهی به رقم 35.5 درصد رسیده است.

با وجود برنامه های اشتغال زایی دولت، همچنان بیکاری اصلی ترین بحران اقتصادی کشور به شمار می آید. رکورد دنباله دار اقتصاد ایران و حرکت آرام رشد اقتصادی در مسیر صعودی نیز موجب شده تا خبری از بهبود وضعیت اشتغال نباشد. البته آمارهای وزارت کار تایید می کند وضعیت بازار کار کشور نسبت به ابتدای سال 1392 بهبود یافته است.

در تازه ترین اظهارنظرها نیز مرکز پژوهش های مجلس تعداد بیکاران کشور را 4.8 میلیون نفر اعلام کرده است. این عدد فاصله 200 هزار نفری با نرخ ابراز شده از سوی کارشناسان بازار کار دارد. با این وجود تعداد بیکاران مورد تایید مرکز آمار ایران تنها 2 میلیون و 729 هزار نفر اعلام شده است.

مرکز پژوهش های مجلس نیز به تازگی هشدار داده که در صورت عدم تحقق برنامه های توسعه ای تا سال 1400 بیش از 11 میلیون بیکار روی دست اقتصاد ایران می ماند. آخرین رقم اعلام شده در مورد نرخ بیکاری 11 درصد بوده است. یکی از نمایندگان مجلس نیز در اظهارنظری در مورد آمارهای مربوط به بیکاری گفته است: «در سال 94 بالغ بر 2 میلیون و 700 هزار بیکار داریم که با احتساب شاغلان ناقص، این میزان به 4 میلیون و 800 هزار نفر و با احتساب جمعیت فعال دلسرد از اشتغال، این میزان به 7 میلیون نفر می رسد که رقم فوق تا سال 1400 به 11 میلیون بیکار خواهد رسید که باید توجه داشت تبعات بیکاری صرفا اقتصادی نبوده و بحران های زیادی مثل طلاق و اعتیاد را به دنبال دارد و لذا باید به این موضوع توجه ویژه ای شود.»

بررسی ها نشان می دهد در حال حاضر نرخ بیکاری جمعیت جوان کشور تغییر قابل توجهی در قیاس با گذشته نکرده است. از سوی دیگر برآوردهای رسمی نیز تایید می کند خروج از رکود طی سال جاری رخ نمی دهد و روند بیکاری همچنان به همین شکل باقی می ماند.

سال قبل وضعیت منفی بود

بررسی های آماری تایید می کند که وضعیت بنگاه های صنعتی طی سال گذشته مثبت نبوده است. حتی برخی اظهارنظرها نیز نشان می دهد که رشد اقتصادی کشور سال قبل منفی 1.9 درصد بوده است. بررسی آمارهای مربوط به کارگاه های صنعتی تایید می کند که شاخص تولید کارگاه های صنعتی سال گذشته در قیاس با مدت مشابه سال 93 نزدیک به 2.8 درصد کاهش یافته است.

بررسی شاخص کارگاه های بزرگ صنعتی از سال 1390 تا سال 1394 نشان می دهد که بیشترین میزان این شاخص مربوط به سال 1390 بوده و هنوز شاخص تولید صنعتی طی چهار سال گذشته به رقم پایه سال نرسیده است. کمترین مقدار شاخص مربوط به سال 1392 و برابر با 88 درصد بوده و بعد از بهبود شاخص در سال 1393، مجددا این رقم در سال 1394 کاهش یافته است. در چهارمین فصل سال 1394، شاخص تولید در کارگاه های بزرگ صنعتی 95.1 رقم خورده که نسبت به فصل پاییز این سال رشد 6.9 درصدی و نسبت به فصل مشابه سال ماقبل، افت حدود 2.9 درصدی را تجربه کرده است.

محمد لاهوتی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: بالا رفتن تورم هزینه تک نرخی کردن ارز است. این هزینه را باید همان طور که تورم را کاهش داده و هزینه اش را با رکود پرداخت کردیم برای تک نرخی شدن ارز بپذیریم. تورم ممکن است در صورت اجرای این ایده از حالت تک رقمی خارج شود اما در واقع چاره ای جز این وجود ندارد. به دلیل اینکه اگر ما به دنبال جذب سرمایه گذاری، صادرات و اقتصاد مقاومتی و تولید صادرات محور هستیم، راهی نداریم جز اینکه شرایط ارز کشور را یکسان کنیم، به این ترتیب از ایجاد رانت جلوگیری کرده ایم.

شاخص

4.6 درصد میزان تولید شرکت های بورسی در فصل آخر سال قبل رشد داشته است.

15.2 درصد بیشترین میزان رشد تولید مربوط به شرکت های دارویی بوده است.

25.1 درصد میزان تولید در صنایع خودرویی و موتوری در فصل آخر سال قبل کاهش داشته است.

17.3 درصد میزان تولید در صنایع سیمان و گچ در فصل آخر سال قبل کاهش داشته است.

2.7 درصد شاخص فروش صنعتی در فصل آخر سال قبل کاهش یافته است.

شاخص

13.8 درصد میزان فروش در صنایع خودروسازی در فصل آخر سال قبل کاهش نشان داده است.

12.3 درصد میزان فروش در صنایع کانی در فصل آخر سال قبل کاهش نشان داده است.

11.5 درصد میزان تولید صنعتی با احتساب فرآورده های نفتی در سال 94 کاهش داشته است.

1.9 درصد صنایع آشامیدنی در فصل آخر سال قبل رشد تولید داشته اند.

10.9 درصد شاخص فروش صنعتی در فصل آخر سال قبل کاهش داشته است.
bato-adv
bato-adv
bato-adv