bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۹۶۸۸۵

سماجت مطهری چه نتیجه ای داشته است؟

علی مطهری در شرایطی که در کلانتری است یا آجر به ماشینش پرتاب می‌کنند یا مترصد شنیدن گفت‌و شنودهای خصوصی‌اش هستند سعی می‌کند این رویه‌های غلط را اصلاح کند و قانون را اعمال کند. انگار مطهری وقتی شنود دفترش را می‌فهمد، زمانی که نیروهای خودسر به ماشینش حمله می‌کنند و وقتی نمایندگانی در مجلس می‌خواهند یقه او را پاره کنند، خود را جای میلیون‌ها شهروندی می‌گذارد که در این موقعیت قرار می‌گیرند و دستشان از همه جا کوتاه است. وی در این برهه خود را نماینده این قبیل افراد می‌داند.

تاریخ انتشار: ۱۵:۲۷ - ۰۳ آذر ۱۳۹۵
فرارو-سخنرانی علی مطهری لغو شد. شاید به قول یکی از سایت‌های اصولگرا، وی همانند 62 سخنران دیگری باشد که جلسه سخنرانی‌اش به دلایلی لغو شده است. اما او متفاوت عمل می‌کند، در حقیقت علی مطهری به دلیل سابقه‌ای که از خود در اذهان مردم به جای گذاشته است صدایش شنیده می‌شود اما آن 62 سخنرانی که برنامه‌شان لغو شده است علیرغم آنکه برنامه‌شان برگزار نمی‌شود اما کسی صدای اعتراضشان را نمی‌شوند و در اینجاست که این سوالی مهم می‌شود که چرا ماجرا برای علی مطهری به کل متفاوت است؟

مطهری؛ دست بسته اما پردستاورد

دیروز مجلس هم متاثر از علی مطهری بود؛ رئیس مجلس به عنوان بالاترین فرد قوه مقننه درباره این موضوع صحبت کرد؛ فراکسیون امید نسبت به این اتفاق واکنش نشان داد و به نحوی همه درباره این ماجرا صحبت کرده‌اند. در بیرون از مجلس هم طنزهای شبکه‌های اجتماعی به راه افتاد و در آن کلید واژه‌هایی با طنازی ایرانی دست به دست می‌شد:علی مطهری، مشهد، ویزای مشهد و حکومت خودمختار مشهد.

بر کسی پوشیده نیست که مطهری چند سالی بیشتر نیست که به عنوان فعال سیاسی جدی شناخته می‌شود؛ اما در همین چند سال او حوادثی از بیخ گوشش گذشته است که شاید

کمتر سیاستمداری در این مدت اندک این مقدار حادثه از سرگذرانده باشد.

وی زمانی که به شیراز می‌رود، عده‌ای ناشناس به ماشینش حمله می‌کنند و مطهری از آنها شکایت می‌کند. در حادثه‌ای او متوجه کار گذاشته شدن دستگاه شنود در محل کارش می‌شود و ماجرا را به مجلس و وزیر اطلاعات می‌کشاند. بار دیگر در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران ماموران حراست جلوی ورود ماشین او را می‌گیرد ولی او با پای پیاده به سالن سخنرانی می‌رود. در تجربه‌ای دیگر در صحن علنی مجلس، با نطق خود، خون مخالفانش را به جوش می‌آورد, به وی حمله‌ می‌کنند و زد و خوردی صورت می‌گیرد یا اخیرا در حادثه مشهد وقتی سخنرانی‌اش لغو می‌شود دست به قلم می‌شود و برای ریاست جمهوری نامه می‌نویسد.

علی مطهری؛ سمج دوست داشتنی

سماجت جزو فضائل اخلاقی نیست. اما علی مطهری سمج یا بهتر است بگوییم «پیگیر» است؛ به تعبیر عامیانه «دست از سر ماجرا» بر نمی‌دارد. همین ویژگی‌اش مخالفانش را جری می‌کند. او از هر ابزاری که بتواند برای رسیدن به مقصود قانونی‌اش استفاده می‌کند. از نطق در مجلس تا نامه‌نگاری برای مخالف و موافقش.

مخالفانش می‌خواهند اثرگذاری او را کتمان کنند. در اولین واکنش سعی می‌کنند اصل گفته‌هایش را نادیده بگیرند و بعد از آن وقتی همه  درباره کار علی مطهری صحبت کردند بگونه‌ای منفعلانه درباره ماجرا موضع گیری می کنند.

مطهری؛ دست بسته اما پردستاوردحمله در شیراز

دستاوردهای مطهری، با دستان بسته
علی مطهری در شرایطی که در کلانتری است یا آجر به ماشینش پرتاب می‌کنند یا مترصد شنیدن گفت‌و شنودهای خصوصی‌اش هستند سعی می‌کند این رویه‌های غلط را اصلاح کند و قانون را اعمال کند. این نماینده مجلس در برهه‌هایی که دستانش بسته بوده است آن را تبدیل به فرصت کرده و از شان نمایندگی خود استفاده می کند. انگار مطهری وقتی شنود دفترش را می‌فهمد، زمانی که نیروهای خودسر به ماشینش حمله می‌کنند و وقتی نمایندگانی در مجلس می‌خواهند یقه او را پاره کنند، خود را جای میلیون‌ها شهروندی می‌گذارد که در این موقعیت قرار می‌گیرند و دستشان از همه جا کوتاه است. وی در این برهه خود را نماینده این قبیل افراد می‌داند.

شنودی که موجب تغییر در وزارت اطلاعات شد
بدون تردید بسیاری از اقدامات علی مطهری تاثیرگذار است؛ هرچند مخالفانش تمام تلاش خود را می‌کنند تا این اثرگذاری را پنهان کنند. برای مثال در ماجرای کار گذاشته شدن دستگاه شنود در محل کار علی مطهری، زمانی که او به وزیر اطلاعات نامه نوشت و پیگیر مسئله شد، مدتی بعد معاون وزارت اطلاعات برکنار شد؛ روزنامه کیهان در واکنش به این مسئله  در 27 آذر 1392 نوشت: «مطهري ادعا کرد که با پيگيري وي در ماجراي شنود دفتر وي، يک معاون وزير اطلاعات و مديرکل زيرمجموعه وي برکنار شده‌اند اما گزارش منابع مطلع حاکي از آن است که تغيير معاون مورد اشاره چند ماه پيش در پي شروع به کار وزير جديد صورت گرفته و هيچ ربطي به ماجراي آقاي مطهري ندارد. به همين ترتيب، با تغيير معاون جديد، مديرکل مجموعه‌ نيز تغيير کرده است.»

علی مطهری به کار گذاشته شدن غیرقانونی شنود در دفتر کارش اعتراض کرد. از وزیر اطلاعات سوال پرسید و تمام پیگیری‌های خود را رسانه‌ای کرد. وی در همین رابطه با اشاره به جلسه خود در مجلس با وزیر اطلاعات به مردم گفت: «در آن جلسه به اطلاع اینجانب رساندند که کارگذاری دستگاه شنود در دفتر کار اینجانب همان طور که حدس می‌زدم با هدایت یکی از معاونان مدیریت قبلی وزارت اطلاعات توسط چند تن از افراد زیر مجموعه او با انگیزه سیاسی انجام شده است و آن معاون و مدیر کل او هر دو از کار برکنار شدند و پرونده آنها مطابق مقررات داخلی وزارت اطلاعات در دست بررسی برای صدور حکم است»

این نماینده مجلس کاری کرد که حیدر مصلحی وزیر اطلاعات وقت گفت: «بلافاصله پس از دریافت نامه علی مطهری، جلساتی توسط واحد ذی‌ربط وزارت با ایشان برگزار شد، از محل کار ایشان بازدید به عمل آمد و بنده نیز دستورهای لازم برای پیگیری موضوع را به همکاران داده‌ام و آن‌ها نیز در حال پیگیری آن هستند..» و در نهایت وزیر اطلاعات دولت روحانی، علوی روبروی مردم و خبرنگاران ایستاد و گفت: «این روش‌ها شرعا و قانونا مردود و مورد نکوهش است.» حالا همه مردم مطلع شده‌اند حتی وزارت اطلاعات هم نمی‌تواند خودسرانه شنود کار بگذارد و مطهری به مدیران این وزارتخانه هم نشان دهد این اقدامات می‌تواند به قیمت برخورد قانونی با آنها تمام شود.

مطهری؛ دست بسته اما پردستاورد

مطهری، با آمران کار دارد نه عاملان
رفتار مطهری نشان می‌دهد او بین دستور دهندگان به عمل خودسرانه و کسانی که فقط فعل را انجام می‌دهند فرق قائل است. برای او در ماجرای شیراز مهم این بود که چه کسی دستور چنین کاری را داده و اینکه چه کسی آجر را پرت کرده است خیلی اهمیت نداشت. علی مطهری وقتی حکم عاملان حادثه شیراز را دید راضی نشد و شکایتی علیه آمران آن تنظیم کرد. طی این حکم، متهمان حمله به مطهری، به حبس و شلاق «تعلیقی» محکوم شدند.

نماینده مردم تهران در مجلس در واکنش به این حکم تاکید کرد که با توجه به ندامت متهمان، درخواست تجدیدنظر نخواهد کرد، هرچند شکایت جدیدی علیه آمران آن حادثه اقامه خواهد کرد.

وی در همین رابطه نوشت: «رأی دادگاه حادثه شیراز به نظر من برای مهاجمان، با رأفت و ارفاق بود و برای دانشگاهیان عادلانه نبود و اصلاً دانشگاهیان نباید محاکمه می‌شدند چون نقشی در آن حادثه نداشتند.» وی اضافه می‌کند: «زیرا فکر می‌کنم آنها متنبه شده و از کرده خود پشیمانند و فهمیده‌اند که ابزار واقع شده‌اند، خصوصاً که آنان در اعترافات خود نام تعدادی از آمران و دستوردهندگان را ذکر کردند.»

مطهری در همین رابطه اعلام کرد: «البته من شکایت جدیدی علیه آمران آن حادثه که مقصر اصلی هستند اقامه کرده‌ام که بزودی توسط وکیل بنده جناب آقای همدانی به مرجع قضایی در شیراز ابلاغ خواهد شد.» در نهایت پس از کش و قوس‌های فراوان درباره صلاحیت دادگاه نظامی یا عمومی برای بررسی این پرونده در آبان ماه گذشته مشخص شد این پرونده بناست در شعبه چهارم دادسرای نظامی شیراز رسیدگی شود.

دستاورد این شکایت‌های برای مطهری و مردم مشخص است. مطهری معتقد است دستاورد این پیگیری‌‌ها مشخص است: «اصل این اتفاق که بالاخره در جمهوری اسلامی یک گروه فشار محاکمه شد و احکامی درباره آنها صادر شد، امر مبارکی است.»

شکایت از دادستان مشهد، نامه رئیس جمهوری به دو وزیر؛ گلایه ریس مجلس
در ماجرای مشهد هم اتفاقی مشابه افتاد؛ وقتی او ماجرا را به ریاست جمهوری کشاند؛ رئیس جمهوری از این ماجرا ابراز شرمساری کرد و رئیس مجلس نیز از این ماجرا ابراز ناراحتی کرد.

اما علی مطهری با نامه رئیس جمهوری به دو وزیر کشور و دادگستری هم آرام نشد و خودش از دادستانی شهر مشهد شکایت کرد. این شکایت بلافاصله بعد از لغو سخنرانی‌اش توسط دادستانی مشهد انجام شد. یک روز بعد از شکایت علی مطهری، لاریجانی، رئیس مجلس هم نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و ابراز ناراحتی کرد.

نامه صریح علی مطهری کار را به جایی رساند که رئیس جمهوری کشور بگوید: «اتفاقی که در شهر مشهد رخ داد، مایه شرمساری است.» و در نهایت دستوری صادر شد مبنی بر اینکه: «از هر دو وزارت می خواهم که طبق وظایف ذاتی خود عمل نمایند و با بررسی کامل و گزارش سریع موضوع متخلفین و اهمال کنندگان را شناسایی و معرفی نمایند»

از سویی دیگر در صحن علنی مجلس نیز در این باره سخن گفته شد. ولی باید منتظر اقدام عینی پیگیرهای مطهری باشیم.

در پایان...
علی مطهری بسیاری از رویه‌های غلطی را که بسیاری از شهروندان هر ازگاهی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند را علنی می‌کند و در نهایت مسئولین را وادار می‌کند صراحتا درباره آن موضع بگیرند و تکلیف حاکمیت قانون را مشخص کنند. مطهری با نامه نگاری‌های خود موارد متعدد نقض حقوق شهروندی را در رسانه‌ها و تاریخ ثبت می‌کند و مسئولان مربوطه را ناچار به پیگیری و اجرای آن می‌کند. به قول خود، وی برای اولین بار کاری کرد که در جمهوری اسلامی نیروهای خودسر در دادگاه محکوم شوند.