روز گذشته خبرگزاری تسنیم از قطعی شدن نامزدی تولیت آستان قدس رضوی خبر داد. همزمان با انتشار این خبر تردیدها نیز پیرامون کاندیداتوری رئیسی بالا گرفته است.
با وجود هیجان بخشی از اصولگرایان برای قوت گرفتن آمدن رئیسی به فرآیند انتخابات، اما چهرههای اصولگرا در این باره تردید دارند. محمد تقی رهبر عضو جمنا در گفت و گویی اظهار کرد: «آقای رئیسی هنوز معلوم نیست که حضورشان در انتخابات قطعی است و همچنان در این مورد تردید وجود دارد چراکه گاهی میگویند میآید و گاهی میگویند با وجود جایگاهی که دارد به عرصه انتخابات نمیآید و خودش هم به طور صریح در این رابطه اظهارنظری نکرده است بنابراین باید منتظر بمانیم تا شفافسازی شود.»
تردیدها فقط مختص آمدن یا نیامدن رئیسی نیست، یکی از بحثهای مهم اصولگرایان این است که آیا اصلا رئیسی گزینه مناسبی برای انتخابات است یا خیر؟
علی دورانی فعال سیاسی اصولگرا در گفت و گو با فرارو اظهار کرد: «مسئله انتخابات یک چیز است و مسئله پس از انتخابات چیز دیگر. اینکه چه کسی رییس جمهور شود با اینکه چگونه میخواهد کشور را اداره کند دو مقوله متفاوت هستند. کاندیدای ریاست جمهوری باید برنامه اجرایی و توانمندی اجرایی داشته باشد. با برنامه عاریهای نمیشود وارد عرصه شد. با حضور رئیسی بعید است اصولگرایان به اجماع برسند. ضمن احترام به شخصیت ایشان، او را برای انتخابات ریاست جمهوری مفید نمیدانم.»
غلامرضا مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز نیز بدون اشاره به نام رئیسی با تاکید بر اینکه "صفر کیلومترها به درد ریاست جمهوری نمیخورند"، گفت: «آقای روحانی اصلاحطلب نیست، بلکه اصولگرایی است که اصلاحطلبان در سال ۹۲ ناچار شدند به وی روی بیاورند.»
برخی رسانهها گمانه زنی کرده اند که منظور مصباحی مقدم از "صفر کیلومترها" ابراهیم رئیسی است. تولیت تازه کار آستان قدس رضوی در تمام دوران خدمت خود، فعالیت در حوزه قضایی داشته و هیچ فعالیت اجرایی و دولتی در کارنامه او دیده نمیشود و همین مسئله نگرانی هایی را ایجاد کرده است.
اگر رییسی به عنوان گزینه نهایی اصولگرایان وارد کارزار انتخابات شود باید در رقابت با حسن روحانی شرکت کند؛ رقابتی که سابقه روحانی در مبارزههای انتخاباتی نشان داده نه تنها آسان نخواهد بود که بسیار سخت است. حسن روحانی با سابقه ٤ سال ریاستجمهوری به تمام جزییات امور اجرایی وقوف پیدا کرده و رییسی بدون این سابقه باید با رییسجمهور مستقر مواجه شود.
از سوی دیگر روز گذشته آیت الله آملی لاریجانی رییس قوه قضائیه که حجت الاسلام رئیسی سالها معاون اول او بوده است، در سخنانی تاکید کرد: «گاهی به نظر میرسد که در سالهای گذشته و در مورد برخی افراد، مدیر و مدبر بودن در حد ریاست جمهوری کشور ثابت و محرز نبوده است. بر همین اساس نباید تابع احساسات باشیم و بگوییم یک شخص، چون آدم خوبی است میتواند رئیس جمهور شود. یک آدم خوب شاید برای امامت جماعت یک مسجد فرد مناسبی باشد، اما لزوماً هر آدم خوبی برای ریاست جمهوری مناسب نیست.» آیت الله آملی مصداق این سخنان خود را مشخص نکرده است، اما برخی ناظران این احتمال را مطرح کردند که منظور رییس قوه قضائیه حجت الاسلام رئیسی است.
یکی دیگر از چالشها و تردیدها اصولگرایان رای آوری رئیسی در انتخابات آتی است. این روحانی میان سال و کمتر شناخته شده مشهدی، از دید بسیاری از ناظران جذابیتهای لازم برای شرکت در رقابت سخت انتخاباتی را ندارد. او نه برنامهای و نه شعاری جذاب برای انتخابات دارد. از همه مهمتر او اساسا سیاستمدار به حساب نمیآید و پیشنهای عملکردش در فعالیتهای امنیتی و قضایی محدود شده است.
ابراهیم رئیسی پیش از انتصاب به عنوان تولیت آستان قدس رضوی سالها رییس سازمان بازرسی کل کشور، معاون اول قوه قضائیه و دادستان بوده است. او از سال ۸۵ عضو مجلس خبرگان رهبری است.
با این حال عدهای معتقدند ناشناخته بودن و نداشتن تجربه سیاسی و اجرایی میتواند برای رئیسی برگ برنده باشد. روزنامه اعتماد در این باره نوشته است: «او ممکن است از همین نقطه ضعف بتواند برای خود برگ برندهای رو کند. نداشتن سابقه اجرایی باعث میشود تا نقدی نیز در این حوزه به او وارد نشود در عوض روحانی ٤ سال سکان اجرایی کشور را در اختیار داشته و عملکردش در بوته نقد قرار میگیرد.»
توصیه اصلاح طلبانه به اصولگرایانبا قوت گرفتن احتمال حضور ابراهیم رئیسی در فرآیند انتخابات عباس عبدی تحلیلگر سیاسی اصلاح طلب در یادداشتی به اصولگرایان توصیه کرد که اشتباه سال ۸۴ را تکرار نکنند.
او در یادداشت خود نوشته است: «بزرگترین اشتباه اصولگرایان در سال ١٣٨٤ و پس از آن، حمایت از احمدینژاد با هدف شکست دادن اصلاحطلبان یا در مقطعی دیگر فشار به آقای هاشمی بود. شکست دادن رقیب یک هدف معقول و منطقی است، ولی نه به قیمت هر چیزی؛ و نه اینکه این تنها و اصلیترین هدف باشد. چنین سیاستی در ابتدا جذاب و خوشایند و حتی فریبنده است، زیرا کار به آنجا میرسد که همه منابع داشته و نداشته خود و جامعه را پای این هدف میریزند.»
عبدی با بیان اینکه این سیاست اصولگرایان " نقض غرض است"، نوشته است: «زیرا رسیدن به قدرت و پیروزی در انتخابات باید با هدف تقویت منابع مادی و معنوی جامعه باشد، نه آنکه همه این منابع را قربانی به قدرت رسیدن کسی کنند که گمان دارند از خودشان است. وقتی امام زمان (عج) را هم به خواب میآورند تا بلکه بر رقیب پیروز شوند، نتیجه همین میشود که میبینید.»