آزمایش موشکی اخیر در شاهرود، صرفا معطوف به اسرائیل نبود و این هشدار را به واشینگتن نیز منتقل کرد که هر اقدامی علیه ایران، با پاسخی چند درجه بالاتر رو به رو خواهد شد. به نحوی که امکان دارد ماجراجوییهای احتمالی آتی اسرائیل و آمریکا علیه ایران، تهران را به تجدیدنظر در برخی رویههای خود و اتحاذ دکترینهای جدید وادار کند. موضوعی که به هیچ عنوان به نفع کنشگران مذکور نیست.
فرارو- به تازگی شاهد وقوع یک اتفاق مرموز و در عین حال معنادار در حوزه مسائل راهبردیِ مرتبط با ایران بودهایم. در این راستا، در شامگاه جمعه ۱۸ آبان ماه، تصاویر و ویدئوهایی از شلیک یک پرتابه به آسمان از پایگاه موشکی شاهرود منتشر شده است. از همان نخستین لحظات انتشار ویدئوی مذکور، تحلیل و تفسیرهای مختلفی با محوریت اینکه ماجرا از چه قرار است، مطرح شد. اکانت صهیونیستی "ترور آلارم" در شبکه اجتماعی ایکس در پیامی از آزمایش یک موشک قاره پیما توسط ایران خبر داده است.
به گزارش فرارو؛ در عین حال، برخی به این مساله اشاره دارند که امکان دارد ایران یک آزمایش موشکی جدید با مختصات خاص را انجام داده باشد و البته که برخی نیز از عملیات احتمالی ایران علیه ماهوارههای جاسوسی و نظامی اسرائیل سخن گفته اند. با این همه، بیش از دیگر گمانه زنی ها، بحث شلیک موشک قاره پیما از سوی ایران مطرح است و در مورد آن مانور داده میشود.
نکته جالب اینکه اکانت منتسب به فرماندهی فضایی سمنان در توئیتی اعلام کرده است که "پیام ما از شاهرود به اسرائیل ارسال شد. ما اثبات نموده ایم شما از رسیدن به اهدافتان در پایگاه شاهرود ناکام مانده اید. حالا شما باید منتظر پاسخ قاطع ما از هوا و فضا به باارزشترین داشته هایتان باشید". این اکانت در توئیتی دیگر اعلام کرده: "چشمانتان را که در این شبهای ناآرام، بی وقفه در حال رصد هوا و فضا هستند، کور خواهیم نمود تا از رویت آنچه به سوی شما میآید فارغ شوید. شریان خون رسان به مولفههای قدرتتان را قطع و مولفههای قدرتتان را ناتوان خواهیم نمود و جهان شاهد این شگفتی خواهد بود... "
مرموز بودن شلیک پرتابه مذکور از پایگاه موشکی و فضایی شاهرود و در عین حال، طرح گمانه زنیهای مختلف با محوریت آن، در نوع خود با ۳ پالس معنادار از سوی ایران همراه است که توجه به آنها از منظر راهبردی مهم به نظر میرسد.
برخی تحلیلگران و چهرههای نزدیک به رژیم اشغالگر قدس در جریان حمله موشکی اخیر اسرائیل به ایران، مانور تبلیغاتی گستردهای را با محوریت این مساله که به طور خاص آسیبهای جدی به پایگاه موشکی و فضایی شاهرود وارد شده انجام دادند. حال ایران با آزمایش موشکی اخیر خود در پایگاه شاهرود دو نکته را به اسرائیل یادآوری کرد. نکاتی که از بازتابهای بین المللی قابل توجهی نیز برخوردار هستند.
اول اینکه ادعاهای اسرائیل در مورد تحمیل ضربات سنگین به زیرساختهای پایگاه موشکی و فضایی شاهرود، صرفا بازیهای تبلیغاتی است و دوم اینکه ایران جدا از خنثی سازی اقدامات تبلیغاتی اسرائیل علیه خود، دست به یک کنش فعالانه که یک ازمایش موشکی معنادار بوده نیز زده است. موضوعی که تا حد زیادی میتواند به مثابه یک گام در تلافی جویی ایران از حمله اخیر اسرائیل به این کشور ارزیابی شود.
در این چهارچوب، هیچ اقدام صهیونیستها علیه ایران بی جواب نخواهد ماند. درست در همین منظومه بود که پس از حمله موشکی اخیر اسرائیل با استفاده از حریم هوایی عراق علیه ایران نیز این گزاره مطرح شد که ایران عملیات آتی خود را از مبدا خاک عراق به فلسطین اشغالی انجام خواهد داد. در حقیقت، در اتاق عملیات ایران، این ادراک راهبردی وجود دارد که برای کوچکترین تخلفات اسرائیل علیه ایران نیز باید سناریویی متناسب را طراحی کرد و ضرباتی چند برابر سنگینتر را به این رژیم تحمیل کرد.
البته که اگر از چشم اندازی کلی نیز به ماجرا بنگریم، به عنوان مثال، اسرائیل در طی سالهای اخیر هر زمان خواسته با انجام اقدامات خرابکارانه و تروریستی برنامه اتمی ایران را به عقب بیندازد و در آن ایجاد مشکل کند، عملا در مقام کاتالیزور ظاهر شده و موجب شده تا تهران در پیشرفتهای اتمی خود مصممتر شود. این مساله تا حد زیادی ریشه در خوانش غلط صهیونیستها از قدرت و اراده ایران دارد.
تنها اندکی پس از قطعی شدن پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، طرح تحلیلهای مختلف با محوریت رویکرد احتمالی او نسبت به ایران رخ داد. برخی از تحلیلگران مخالف با ایران و جریان مقاومت در غرب آسیا، به طورخاص با طرح دیدگاههای حداکثری سعی داشته اند اینگونه وانمود کنند که شرایط سختی انتظار ایران را میکشد و این کشور با سناریوهای خطرناکی در ادامه راه رو به رو خواهد بود. با این همه، آزمایش موشکی اخیر ایران در شاهرود، حامل یک پیام صریح به دولت جدید ترامپ نیز بوده است.
در حقیقت، ایران با این اقدام خود سعی داشته این نکته را به رئیس جمهور جدید آمریکا یادآور شود که ایران قصد عقب نشینی ندارد و در استیفای منافع خود، توجهی به اینکه چه فردی در کاخ سفید است ندارد.
جالب اینکه تنها اندکی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، حزب الله لبنان هم با شلیک ۱۱ موشک بالستیک به فرودگاه بن گورین که برخی تصاویر از اصابت مستقیم شماری از موشکهای این جنبش به فرودگاه مذکور حکایت داشتند، به سبک خود به ترامپ و سرمایه گذاری صهیونیستها روی حضور این فرد در قدرت، خوشآمد گفت!
از این رو، آزمایش موشکی اخیر در شاهرود، صرفا معطوف به اسرائیل نبود و این هشدار را به واشینگتن نیز منتقل کرد که هر اقدامی علیه ایران، با پاسخی چند درجه بالاتر رو به رو خواهد شد. به نحوی که امکان دارد ماجراجوییهای احتمالی آتی اسرائیل و آمریکا علیه ایران، تهران را به تجدیدنظر در برخی رویههای خود و اتخاذ دکترینهای جدید وادار کند. موضوعی که به هیچ عنوان به نفع کنشگران مذکور نیست.
تا چند سال قبل، تمام تلاش مجموعه غرب و صهیونیستها در رابطه با ایران این بود که این کشور و توسعه قدرت اتمی آن را تضعیف کنند. در حقیقت، حوزه اتمی، اصلیترین عرصه قدرت ایران در نظر گرفته میشد. با این حال، اکنون میبینیم که ایران کارتهای برنده موثر دیگری را نیز برای رو کردن دارد. یکی از جلوههای عینی این مساله در قالب آزمایش موشکی اخیر در پایگاه موشکی شاهرود به نمایش درآمد.
در حوزه قدرت اتمی نیز به زعم بسیاری از صاحب نظران، ایران کمتر از یک هفته با دستیابی به تسلیحات اتمی فاصله دارد و در عین حال، در حوزه نفوذ منطقهای و قدرت پهپادی نیز تهران اهرمهای موثری را در اختیار دارد که برای طیف مخالفان این کشور قابل چشم پوشی نیستند. از این رو، ایران با آزمایش موشکی اخیر خود در شاهرود این پیام را به جریانهای رقیب و دشمن با خود رساند که در عرصه قدرت و کارتهای بازی مطرح در این حوزه، یک بازیگر تک بعدی نیست و میتواند شگفتانههای مهمی را آشکار کند. مسالهای که خود را در قالب ضربات راهبردی به جریانهای مخالف و رقیب با ایران نشان میدهد.