bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۲۸۲۳۱

سهم ارتباط جنسی در شیوع ایدز در کشور

تاریخ انتشار: ۰۸:۵۲ - ۱۳ شهريور ۱۳۹۶
رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت، گفت: تا اول فروردین امسال ۳۴ هزار و ۹۴۹ بیمار مبتلا به ایدز در کشور شناسایی شدند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دکتر پروین افسر کازرونی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه آمار رسمی مبتلایان به ایدز در کشورمان هر سه تا ۶ ماه اعلام می شود ، افزود: ۶۶ و سه دهم درصد انتقال ویروس ایدز از طریق اعتیاد تزریقی، ۱۹ و سه دهم درصد از طریق ارتباط جنسی و یک و نیم درصد از طریق انتقال مادر به کودک است.

وی با بیان اینکه تخمین موارد مبتلا در کشورها به وسیله ابزار و نرم افزار بین المللی محاسبه می شود، گفت: اطلاعات وضعیت تشخیص و درمان و همچنین مطالعاتی که در گروه ها و جمعیت های کلیدی در این زمینه انجام می شود به نرم افزار داده و بر اساس آن تخمین زده می شود.

افسر کازرونی با اشاره به اینکه تخمین کلی تعداد مبتلایان به ایدز در کشور ما در مقایسه با سال های گذشته روبه کاهش است، افزود: پارسال حدود ۷۵ هزار مورد مبتلای زنده و امسال حدود ۶۶ هزار مورد مبتلا تخمین زده شد و این کاهش به علت اجرای برنامه های ارتقای مراقبت و درمان مبتلایان و ثبت اطلاعات دقیق و معیارهای افراد تحت مراقبت و درمان و راهکارهای پیش گیری از انتقال بیماری از مادر به کودک بوده است .

وی با اشاره به اینکه آمار رسمی بیماران مبتلا به ایدز در کشور حدود ۲۶ هزار نفر هستند، ادامه داد: بنابراین حدود ۴۰ درصد موارد مبتلا تشخیص داده شدند و ۶۶ درصد مبتلایان از وضعیت خود آگاه نیستند که موضوع مهمی است .

رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت، اضافه کرد: بر اساس آمار ثبت شده بیش از ۹ هزار و ۸۰۰ نفر از مبتلایان به ایدز فوت شدند.

افسر کازرونی با بیان اینکه موارد جدید مبتلایان به ایدز نشان می دهد اعتیاد تزریقی روبه کاهش و موارد انتقال از طریق جنسی رو به افزایش است، گفت: پارسال بیماری ایدز در موارد جدید، ۴۱ درصد از طریق جنسی و ۳۹ درصد از طریق اعتیاد تزریقی منتقل شده است .

در ادامه دکتر مسعود مردانی متخصص بیماری های عفونی و عضو کمیته کشوری ایدز با اشاره به اینکه پارسال برای نخستین بار در طول بیش از ۲۰ سال اخیر در کشور، آمار مبتلایان به ایدز از طریق جنسی نسبت به آمار مبتلایان به ایدز از طریق اعتیاد تزریقی افزایش یافته است،گفت: به دنیا هم اعلام کردیم که الگوی انتقال بیماری ایدز در ایران تغییر پیدا کرده است.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا با رشد بیماری ایدز مواجه هستیم، گفت: عوامل متعددی وجود دارد و نخستین مورد ابتلا به بیماری ایدز در سال ۶۵ و از طریق فرآوردهای آلوده خونی وارداتی از فرانسه به یک کودک اتفاق افتاد سپس حدود ۸۰۰ مورد ابتلا به بیماری ایدز در یکی از زندان های کشور از طریق سرنگ آلوده اتفاق افتاد و در آن زمان کسی فکر نمی کرد این بیماری از طریق جنسی هم قابل انتقال است .

مردانی افزود: ایران یکی از کشورهای موفق جهان در زمینه کنترل بیماری ایدز در زندان ها است.

رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت، در ادامه با اشاره به اینکه برنامه های جامع و اساسی در ارتباط با معتادان تزریقی از سال ۸۴ اجرا شد، گفت: این موضوع منجر به کاهش شیوع بیماری ایدز در گروه معتادان تزریقی شد.

افسر کازرونی افزود: برای پیشگیری از انتقال بیماری ایدز از طریق جنسی به ویژه در ارتباط با زنان آسیب پذیر از سال ۱۳۸۶ مراکز مشاوره ویژه زنان آسیب پذیر راه اندازی شد که ارائه خدمات تشخیصی، مراقبت و درمان از نظر ایدز و دیگر بیماری های آمیزشی در آن جا آغاز شد و رو به گسترش شد.

وی، آگاهی دادن و آموزش های مراقبتی و محافظت و استفاده از وسایل پیشگیرانه از جمله کاندوم در رفتارهای جنسی را از راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز بیان و اضافه کرد: پیشگیری از انتقال این بیماری از طریق جنسی باید برای گروه های مختلف از جمله نوجوانان، جوانان به صورت گسترده و منطبق با فرهنگ جامعه ما انجام شود.

افسر کازرونی درباره تفاهمنامه های جدید با وزارت آموزش و پرورش و علوم در مقابله با ایدز گفت: این برنامه ها از جمله سفیران دانش آموزی سلامت و آموزش ها آغاز شده و در حال انجام است.

وی افزود: یکی از مهمترین راه های انتقال پیام و پیشگیری استفاده از گروه های همسان است.

در ادامه حسینعلی شهریاری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ارتباط تلفنی با این برنامه درباره قوانین حمایتی کشورمان در پیشگیری و مقابله با بیماری های مقاربتی از جمله ایدز گفت: خلأ قانونی در این زمینه وجود ندارد اما متأسفانه با توجه به مسائل اجتماعی حاکم در کشور ما و محدودیت هایی که در برخی مواقع وجود دارد موجب می شود آن گونه که باید اقدامات لازم انجام نشود.

وی ادامه داد: این مسائل به دانشگاه ها و مدارس خلاصه نمی شود متأسفانه در چند سال گذشته به علت اینکه سن ازدواج به علت نبود شغل خیلی بالا رفته است یکی از آسیب های اجتماعی است که به این مسئله دامن زده است.

شهریاری گفت: وزارت علوم به علت محدودیت های اجتماعی در کشور ما نمی تواند مانند کشورهای اروپایی در زمینه مقابله با این نوع بیماری ها کار کنند. شاید شنیده باشید که سند ۲۰۳۰ چه مسائلی را در کشور به وجود آورد و آخر مجبور شدند آن را متوقف کنند.

وی ادامه داد: ما کشور اسلامی هستیم و با توجه به شرایط خاص خودمان باید مسائل را بومی سازی و آموزش های لازم را ارائه کنیم تا جامعه دچار مشکل نشود.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا مجلس برای مقابله با بیماری ایدز بودجه اختصاص داده است، گفت: در مجلس برای یک بیماری خاص بودجه جداگانه پیش بینی نمی شود و برای پیشگیری و بهداشت منابع مالی پیش بینی می شود که در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار می گیرد تا به صلاحدید خود هزینه کند.

شهریاری افزود: مجلس منابع خوبی را برای وزارت بهداشت، از جمله اختصاص یک درصد از درآمد مالیات بر ارزش افزوده یعنی حدود هشت هزار میلیارد تومان را پیش بینی کرده است.

bato-adv
bato-adv
bato-adv