bato-adv
کد خبر: ۳۴۸۰۵

انتقادات سبحانی به هدفمند کردن یارانه ها

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۳ - ۲۰ آبان ۱۳۸۸


درلايحه هدفمندكردن‌يارانه ها قيد شده كه كشور بايد حداكثر ظرف سه سال قيمت‌‏ها را به سطح كمتر از 10 درصد فوب خليج فارس برساند. سئوال اين است كه چرا ظرف حداكثر سه سال بايد اين اتفاق رخ دهد و چرا به سطح قيمت‌‏هاي اين فرآورده‌‏ها در خليج فارس برساند؟ 

دكتر حسن سبحاني، استاد اقتصاد دانشگاه تهران و نماينده دور پنجم، ششم و هفتم مجلس در اين رابطه مي‌گويد: مبناي قيمت بر اساس آنچه در بنادر ايران خريداري مي‌‏شود عرضه و تقاضاي جهاني براي نفت است. هم تقاضا و هم عرضه در اين مهم موثرند. واضح است كه تقاضاي جهاني براي انرژي متاثر از متغيرها و پديده‌‏هاي بسياري است كه در كشورهاي مختلف وجود دارد. از جمله آن پديده‌‏ها، رونق يا ركود اقتصادي، نوع تكنولوژي به كار گرفته شده در خودروها(كه بر مصرف بنزين يا نفت گاز در ساير خودروهاي سنگين موثر است) ميزان توسعه حمل و نقل عمومي در آنها، توزيع درآمد قيمت كالاهاي جايگزين و... است. 

وي معتقد است كه در باب عرضه هم كشورهاي مختلف متاثر از ظرفيت و نوع تكنولوژي سرمايه‌‏گذاري مي‌‏كنند. به عبارت ديگر قيمت جهاني متاثر از تقاضا و عرضه جهاني است و در اين مهم بدون ترديد كشورهائي كه داراي تقاضاي عمده‌‏تري براي انرژي هستند و يا آنها كه در عرضه انرژي توانمندي و قابليت دارند موثرترند. تا جائي كه قيمت نفت را معمولاً قيمتي كاملاً متاثر از سياست مي‌‏دانند زيرا كشورهاي عمده صنعتي جهان از مجاري سياسي بر قيمت‌‏هاي جهاني نفت كه از مجاري عرضه و تقاضا مي‌‏گذرد تاثيرگذاري مي‌‏كنند. 

به گفته وي در چنين شرايطي سئوال اساسي آن است كه چرا كشوري در حال توسعه همچون ايران بايد قيمتي را بر مردم خويش تحميل كند كه برآيند اين‌همه تحولات پيچيده نه چندان متناسب و يا حتي مرتبط با اقتصاد داخلي اوست؟ از آن گذشته مگر دولت دهم و مجلس هشتم مي‌‏دانند كه در 3 سال بعد از اين قيمت‌‏هاي نفت در خليج فارس به چه ميزاني مي‌‏رسند كه مي‌‏خواهند از هم اكنون روندي را تدارك ببينند تا به سمت وسوي آن قيمت بروند؟ 

اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: اين چه قيمت‌‏گذاري است كه عوامل موثر تعيين كننده آن در روابط متغيرهاي اقتصادي كشورهاي جهان و در ديپلماسي ناظر به تامين انرژي داراي قيمت مناسب و در عين حال مطمئن براي كشورهاي صنعتي جهان جا خوش كرده است و ما مي‌‌خواهيم مسائل عمده توليدي ـ توزيعي و حتي امنيتي خودمان را به دنباله قيمت‌‏هاي داراي نوسانات متاثر از قدرت‌‏هائي ببنديم كه از چگونگي آنها اطلاعي نداريم و اصولاً نمي‌‏توانيم داشته باشيم. 

او مي گويد: اين اقدام به مثابه آن مي‌‏ماند كه ما عمود خيمه خودمان را از جنس تصميمات افراد غيرمتعلق به خيمه قرار دهيم و آمادگي داشته باشيم كه با اراده آنان خيمه را بر سر خويش تخريب شده بيابيم. 

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین