سیاوشی میگوید «خانوادهها خیلی استرس دارند. وقتی فرزندشان تماس نمیگیرد، بیشتر نگران میشوند و مدام با نمایندهها در تماساند. تعطیلات نوروز هم وقفهای در این پیگیریها بود و حالا دوباره مجلس و فراکسیون امید به دنبال موضوع است».
خانوادهها مدام تماس میگیرند و تقاضا دارند پیگیر وضعیت فرزندانشان باشیم. بهویژه مادران بیتابی میکنند و از ما میخواهند برایشان کاری کنیم. طیبه سیاوشی از جمله نمایندگانی است که در کنار محمدرضا تابش و گروهی دیگر پیگیر وضعیت فعالان محیطزیستی بازداشتشده است.
به گزارش شرق، همانهایی که بهمن سال گذشته بازداشت شدند و بعدتر در پروندهشان اتهام جاسوسی مطرح شد و حالا هیچ اطلاعی از روند پرونده در اختیار خانوادهها نیست. سیاوشی میگوید «خانوادهها خیلی استرس دارند. وقتی فرزندشان تماس نمیگیرد، بیشتر نگران میشوند و مدام با نمایندهها در تماساند.
تعطیلات نوروز هم وقفهای در این پیگیریها بود و حالا دوباره مجلس و فراکسیون امید به دنبال موضوع است». محمدرضا تابش، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، نیز دراینباره به ایسنا گفته: «طبق اظهارات رئیس سازمان محیط زیست، وزارت اطلاعات و برخی دستگاهها درباره جاسوسبودن فعالان بازداشتشده محیط زیست اختلافنظر دارند».
نظر وزارت اطلاعات و محيط زيست
محمدرضا تابش در تشریح نشست مشترک اعضای فراکسیون محیط زیست و فراکسیون شفافسازی مجلس با کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست که ظهر دیروز در محل کمیسیون تلفیق برگزار شد، نیز افزوده: «برخی دستگاهها تعدادی از این افراد را متهم به جاسوسی کردهاند، اما نظرات کارشناسی وزارت اطلاعات تقریبا برخلاف آنهاست». درخصوص سایر فعالان بازداشتشده نیز رئیس سازمان محیط زیست تأکید کرده با وجود اینکه هیئتی چهارنفره از سوی رئیسجمهور برای پیگیری این موارد مأمور شده است، اما در جریان نیستیم.
خانواده ها از بلاتكليفي درآيند
محمدرضا تابش همچنین گفته: «در ملاقاتهای صورتگرفته فراکسیون محیط زیست در عید با رئیس قوه قضائیه، رئیسجمهور، معاوناول رئیسجمهور، وزیر اطلاعات و رئیس مجلس در این موارد گشایشهایی صورت گرفت، بنابراین امیدواریم موضوع برای افکار عمومی تبیین شده و خانوادهها از بلاتکلیفی فرزندان خود نجات پیدا کرده و اگر مراحل بازجویی تمام شده مکالمات تلفنی میان افراد و اعضای خانواده آنها صورت گیرد». دستگیرشدگان مرتبط با پرونده فعالان محیطزیستی در بهمن گذشته هنوز به وکیل دسترسی ندارند.
٧٠ روز انفرادي بيحاصل
مصطفی ترکهمدانی، وکیل دادگستری، نیز روز گذشته در توییترش نوشت «ناچارم شکست خود را از پذیرش وکالت پرونده متهمان زیستمحیطی اعلام کنم. دو ماه است که با دستور دادیار ناظر زندان وکالتنامهام را به بند ٢ الف تحویل دادهام و تاکنون با یا بدون امضا برنگشته است». ترکهمدانی همچنین به «شرق» گفته «در این دو ماه چند بار برای پیگیری این پرونده به دادگاه رفتم اما متأسفانه همه این رفتوآمدها بیحاصل است. نمیخواهند فعلا وکیل در پرونده باشد؛ وکالتنامهها را پس نمیدهند. تازه اگر هم پس بدهند ممکن است بگویند ما را قبول ندارند؛ تبصره ماده ٤٨ قانون آیین دادرسی کیفری».
وعده مثبت مسئولان قضائي
عبدالکریم حسینزاده، رئیس کمیته حقوق شهروندی و نایبرئیس فراکسیون امید، به روند پیگیری امیدیها اشاره دارد و وعده میدهد بهزودی نشستی با مسئولان در همین زمینه برگزار خواهد شد. دیدار با برخی مسئولان قوه قضائیه از جمله نکاتی است که حسینزاده به آن اشاره دارد. خانواده طاهر قدیریان فعال محیط زیست بازداشتشده در تماس با روزنامه «شرق» خبر دادهاند که از محل بازداشت فرزندشان خبر ندارند.
بازداشت اينها توسط وزارت اطلاعات نبوده
غلامرضا حیدری نیز از جمله نمایندگان پیگیر این موضوع به «شرق» گفته «در موضوع بازداشت فعالان محیط زیست ما بیشتر میتوانیم وزیر اطلاعات را مورد پرسش قرار دهیم. وزیر هم به صراحت اعلام کرد که این پرونده ربطی به وزارت اطلاعات ندارد».
حسینزاده به جلسه فراکسیون امید با حضور نمایندگانی از وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه، دادگستری و قوه قضائیه اشاره دارد. «همچنین جلسه دیگری با محور بررسی وضعیت پرونده کاووس سیدامامی داشتیم و نکاتی نیز در آنجا مطرح شد. یک جلسه دیگر با دکتر عارف و خانواده فعالان محیط زیستی – بازداشتشده در تهران و هرمزگان- داشتیم و آنجا خانوادهها آمدند و خیلی مسائل و نگرانیها را مطرح کردند». او حالا از دیدار و برگزاری جلسه با مسئولان قضائی خبر میدهد و تلاش برای پیگیری وضعیت بازداشتیها. بهمن سال گذشته هفت فعال محیطزیستی بازداشت شدند.
بعدتر روز جمعه، چهارم اسفند، سایت خبری «تابناک» در مطلبی از بازداشت «سه نفر از فعالان حیات وحش ایران در یکی از شهرهای استان هرمزگان» خبر داد. این سه نفر به جز آن هفتنفری هستند که از میان فعالان محیط زیست ایران هنوز در بازداشت به سر میبرند و همزمان با کاووس سیدامامی بازداشت شده بودند. غلامحسین اسماعیلی، رئیس دادگستری استان تهران دلیل بازداشت برخی از فعالان محیط زیست را ارائه اطلاعات به بیگانگان عنوان کرده بود. کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه امام صادق نیز از جمله افراد بازداشتشده در پرونده فعالان محیطزیستی، بهمن ٩٦ در زندان درگذشت.
مسئولان درباره علت مرگ او به فیلمهایی استناد کردند که در آن نشانههایی از خودکشی سیدامامی به چشم میخورد. فیلمهایی که به نمایندگان مجلس و برخی دیگر از مسئولان سیاسی و امنیتی نشان داده شد. نمایندگان مجلس با مشاهده فیلمها نکاتی را دراینباره مطرح کردند و برخی گفتند نشانههای خودکشی در این فیلمها به وضوح دیده نمیشود. در ارتباط با پرونده فعالان محیط زیست، هومن جوکار، امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی و مراد طاهباز اوایل بهمن ۱۳۹۶ بازداشت شدند.
واقعا خنده داره ابتدایی ترین استدلال های فکری تو این مملکت رخت بسته
بی ضابطه اختیار تامی ندهیم !
در رفع ورجوع وعده ها
،وعده وعید
بر حذف کانال تلگرامی ندهیم !
فعال محیط زیست را چون جاسوس
تحویل قوای انتظامی ندهیم !
امکان شدید خنده دشمن را
در عرصه شوخی کلامی ندهیم !
سالی که نکوست از بهارش پیداست
پس تکیه به باد بایرامی ندهیم !
"کیشو" اسفند 1396