bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۷۶۰۸

تحلیل عباس عبدی از اسامی کودکان تهرانی

عباس عبدی: يكي اينكه تعداد استفاده از اسامي مذهبي كاهش مي‌يابد، از‌سوي‌ديگر خلوص مذهبی این نام‌ها از طریق تركيب با اسامي ديگر رقيق مي‌شود. درحال‌حاضر ما هيچ نشانه و موردي را نمي‌توانيم پيدا كنيم كه اين خصوصيات نظیر تنوع‌طلبی، زیبایی‌شناسی، غیرمذهبی‌شدن و‌گرایش به خنثی‌شدن و ملی‌شدن و خوانش ساده در زبان‌های دیگر تغيير كند و روندي خلاف آن را در‌ پي داشته باشد.

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۱ - ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۷

به‌تازگي تحليلي درباره «تحول نام‌گذاري كودكان تهراني» در پژوهشگاه هنر، ارتباطات و رسانه منتشر شده است كه «عباس عبدي» در آن به بررسي اسامي انتخاب‌شده كودكان در سال‌هاي 75 تا 94 پرداخته است. گفتگوی روزنامه شرق با عباس عبدی را می‌خوانیم:

اسامی پرطرفدار کودکان در سال 96 را دیده‌اید؟ چه نکته‌ای به نظرتان می‌رسد؟ همان‌طور که مشاهده می‌شود، اسامی مذهبی هنوز جزء اسم‌های پرطرفدار است حالا شاید به شکل ترکیبی. این را ناشی از چه‌چیزی می‌دانید؟

بله من 20 نام اول محبوب دختران و پسران را كه به‌تازگي منتشر شده است، در خبرگزاري‌ها ديده‌ام. البته در‌نظر داشته باشيد اول اینکه اينها 20 نام محبوب است و نه همه نام‌ها و دوم اینکه مختص استان تهران است و در سطح كشور متفاوت مي‌شود. كاملا درست است که اسامي مذهبي هنوز هم جزء پرطرفدارترين نام‌ها هستند به‌‌ویژه در بين پسران، ولي وقتي ما از اين موضوع صحبت مي‌كنيم باید متوجه روند روبه‌كاهش مشهود آن نیز باشیم، اسامي مذهبي در گذشته همواره جزء اسامي پرطرفدار بوده است.

بله در تحقيق شما آمده است كه در مقاطعي اسامي اسلامي جزء پرطرفدار‌ها بوده‌اند، اما گه‌گاه روند كاهشي داشته است؛ مثل دوران حضور آقاي احمدي‌نژاد.

به‌هرحال مي‌بينيم چه در مورد پسران و چه در كل استان‌ها، روند انتخاب اسامي مذهبي كاهشي بوده است. انتخاب اسامي مذهبي در گذشته همواره درصدشان بالا بوده است، اوج آن در سال‌های اول انقلاب است که در کل به حدود ۶۵ درصد و در مورد پسران نزدیک به ۸۵ درصد رسید، ولی بعدها روند كاهش يافته و الان به حداقل خود در ۵۰ سال اخیر رسيده است. الان نه‌فقط نسبت به سال ۶۳ كه نسبت به سال ۴۵ هم اين روند كاملا كاهشي بوده و به پايين‌ترين ميزان خود رسيده است. در این دو سال را نمي‌دانم وضعيت چگونه است، اما بر‌اساس ۲۰ نام محبوب‌تر می‌توان حدس قریب‌به‌يقین زد که اين روند كاهشي ادامه داشته و احتمالا تشدید هم شده است. درصد نام‌های انتخاب‌شده برای کودکان تهرانی با ‌گرايش اسلامي در سال 1345 در بين دختران و پسران در حدود 58 درصد بوده است. اين روند افزايشي بود تا سال 60-61 كه افزايش يافت و به 65 درصد رسيد. اما از آن مقطع روند مذکور كاهشي شد تا ‌اينكه در سال 94 به نزديك 40 درصد رسيده كه كاهش زيادي است. فقط درصد نام‌ها نیست كه كاهشي بوده، بلكه بين اسامي ترکیبی صورت گرفته است که شدت مذهبی‌بودن نام‌ها را هم کمتر کرده است. مثلا نام‌های مذهبی مثل علی، حسین، مهدی و عباس را با «امير» تركيب مي‌كنند و غلظت مذهبي‌بودن اسامي را كم مي‌كنند. براي اولين‌بار است كه سه تا اسم با تركيب «امير» در بالاترين رتبه کاربرد قرار گرفته‌اند.

نكته‌اي ديگر كه در بين 20 اسم پركاربرد پسرانه مي‌بينيد، انتخاب چندین نام غيرمذهبي ( كيان، ساميار، آراد، ماهان، رادين، پارسا و... ) است كه در گذشته هيچ‌وقت در این سطح از کاربرد وجود نداشت. ایلیا هم اگر‌چه گفته می‌شود نام علی در عبری است، ولی چندان وجه مذهبی ندارد. تا‌به‌حال نداشتيم كه در بين 20 پرطرفدارها اين تعداد اسم غيرمذهبي وجود داشته باشد و به نسبت هم اسامي خيلي جديدي هستند. در بين اسامي دختران كه اين فرایند شديد‌تر است، در میان ۲۰ نام پر‌کاربردتر فقط سه نام فاطمه، زهرا و زينب به ‌چشم مي‌خورد. بقیه یا اسامي غيرمذهبي هستند يا به شكل خيلي رقيق از اسم‌هاي مذهبي استفاده شده است. اين نشانه يك تحول در ‌گرايش فرهنگي است.

شما پيش‌تر هم تحلیل کرده بودید انتخاب اسامی خود یک تحول فرهنگی است، الان هم بر اين نكته تأكيد مي‌كنيد. اکنون و با دیدن اسامی سال 96 همان تحلیل درست است؟ به‌‌ویژه این نکته که « نام‌های پسران حامل و معرف فرهنگ گذشته است درحالی‌که نام‌های دختران نگاه بر آینده دارد به عبارتی از این اسامی‌ گرایش به آینده را می‌توان متوجه شد».

توجه كنيد كه براي اظهار‌نظر دقيق و تحليل نياز هست تا حداقل 50 اسم برتر را داشته باشيم. اما در‌ بين همين 20 اسم هم مي‌توان مشاهده كرد كه این روند ادامه دارد و فكر مي‌كنم به‌اين‌زودي‌ها هم متوقف نخواهد شد.

هرچند فقط دو سال از تحلیل شما گذشته است، اما شما در آینده‌نگری در تحلیل دو دهه پیش عواملی نظیر تنوع‌طلبی، زیبایی‌شناسی، غیرمذهبی‌شدن و خنثی‌شدن و ملی‌شدن و هم‌آوایی با خوانش آن در زبان‌های دیگر را جزء نکته‌های انتخاب اسامی دانسته‌اید، آیا این نکته اکنون هم مشهود است؟

مي‌دانيد در تحليل تحول نام‌هاي انتخابی برای كودكان، اثرگذاری تمام اين عوامل را نشان مي‌دهد اما درباره غيرمذهبي‌شدن ما با دو اتفاق روبه‌رو هستيم.

يكي اينكه تعداد استفاده از اسامي مذهبي كاهش مي‌يابد، از‌سوي‌ديگر خلوص مذهبی این نام‌ها از طریق تركيب با اسامي ديگر رقيق مي‌شود. درحال‌حاضر ما هيچ نشانه و موردي را نمي‌توانيم پيدا كنيم كه اين خصوصيات نظیر تنوع‌طلبی، زیبایی‌شناسی، غیرمذهبی‌شدن و‌گرایش به خنثی‌شدن و ملی‌شدن و خوانش ساده در زبان‌های دیگر تغيير كند و روندي خلاف آن را در‌ پي داشته باشد.

ناشناس
United States of America
۲۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
چطور ممکن است ابوالفضل در لیست باشد و کورش و داریوش نباشند؟
ناشناس
United States of America
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
چه مشكلي هست اگر اسامي غير عربي زياد بشه؟
برويد كشورهاي عربي چند نَفَر اسم فارسي رو بچه شون ميگذارن؟

فكر نكنم شرط دينداري داشتن اسم عربي باشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
به نظر بنده باید جمع افراد دارای نامهای مثلا مذهبی و یا ملی و غیره باید حساب بشود. ممکن است جمع افراد با نامهای مذهبی بیشتر باشد یا کمتر باشد. فقط از روی 20 نام برتر نمیشه قضاوت دقیق کرد.
البته کاملا واضح است که نام های غیر مذهبی بیشتر از قبل شده اند.
من
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
وقتشه فامیل هم عوض بشه.... مثلا ماردین آوانته. سارینا بولبا.
کریمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
من مذهبی هستم ولی نام سه فرزندم چه دختر چه پسر مذهبی نیستند سعی کنیم از آب کره نگیریم در ضمن گرایش امروز صرف نظر از مذهبی بودن یا نبودن تنوع اسامی است.
انتشار یافته: ۱۸
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
نباید یادمون بره هفتاد درصد متولدین ثبت شده در سطح استان تهران اصلا و ابدا تهرانی نیستند و نامگذاری اونها تابع فرهنگ محلی خودشونه
ناشناس
United States of America
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
من هر روز که بچه رو به مهد کودک میبرم اصلا برخی از این اسامی مذهبی رو هم نمی بینم یا فراوانی خیلی کمی دارند و فکر میکنم ثبت احوال آمر دقیق رو نمی گه.کاهش اسامی مذهبی خیلی بیشتر از اینهاست و اسامی جدید ایرانی یا تلفیقی از ایرانی و غیر ایرانی داره جاشو میگیره. این تجربه من از مهد بچه خودمه در تهران
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
تو چرا خوشحالی عباس عبدی ؟؟ خودتو تو خونه زامیاد صدا نمی زنن؟
زامیاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
خوشحال نیستن اینا همه هشداره که مردم از مذهب و دین رویگردان شدن راستی چرا...؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
مگر هر کس چیزی رو تحلیل کرد یعنی خوشحاله؟
اتفاقاً ایشون داره با این تحلیل به مئولین هشدار می دهد ولی کو گوش شنوا؟
باز مثل تلگرام صورت مسئله را پاک خواند کرد، مثلاً اجبار اسم مذهبی!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
اسم به مذهب و دین هیچ ربطی نداره.
انسان رو با اعمال خوب و بدش میسنجن نه با اسمش که مثلا شبیه اسم فلان امامه ولی عملش از 100 تا شمر بدتره
یزدان
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
خیلی ها می گویند اسامی مذهبی برای مسافرت به آمریکا و اروپا مشکل ایجاد می کند غربی ها به اسم " محمد" " علی " و حسین و مهدی و...حساس هستند کم مانده است اسین مردم برای رضایت خاطر سروران غربی نحو خورد و خوراک و پوشاک و ...همه چیزشان براساس پسند اربابان غربی تغییر دهند.!
مهرآفرین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
اسامی بالا خیلی اسامی قشنگی هستند..(ماهان- رادین - سامیار-کیان - کیارش و...)
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
با اسلام عزیز ما چه کار دارید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
وات د فاز؟
ما
United Arab Emirates
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
تا وقتی در گوش آقایان چوب پنبه است، اعتراض در هر چیزی نمود دارد و انتخاب نام هم یکی از این روش ها است.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
نکته دیگر که فراموشم شد عرض کنم این نام گذاریها هم خیلی این نکته بیان نمی کند که مردم از مذهب فاصله گرفته اند بنده دو فرزند پسر ودختر دارم وهمسرم هم شدیدا" مذهبی هستند ولی در نام گذاری دخترم از اسامی زیبا وغیر مذهبی استفاده نمودند بنابرین اگر هم مردم از اسامی غیر مذهبی هم استفاده نمایند نمی توان نتیجه گرفت که جامعه غیر مذهبی تر شده است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
من چندتا رفیق دارم خیلی هم مذهبی و متشرع اند، ولی اسمشون اصلا اینطور نیست :))
کوروش و آرین و رامین و فرشاد و آروین و...
دوتاشون مداحی هم میکنن! :))