bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۹۹۱۱
اویل‌پرایس تحلیل کرد

آیا بازگشت تحریم‌های ایران سیطره دلار بر بازار نفت را درهم می‌شکند؟

تنظیم صادرات نفت ایران به یوان فقط آغاز مسئله است. در بلندمدت، سایر کشور‌ها ممکن است از ارز‌های بزرگ‌ترین واردکنندگان نفت‌شان استفاده کنند. اما جایگزین شدن یوان به جای دلار در تعاملات نفتی سال‌ها طول خواهد کشید. در کوتاه مدت، تحریم‌های آمریکا ممکن است یک وضعیت بُرد-بُرد برای ایران و چین ایجاد کنند.

تاریخ انتشار: ۲۳:۵۱ - ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
آیا بازگشت تحریم‌های ایران سیطره دلار بر بازار نفت را درهم می‌شکند؟

فرارو- بازگشت تحریم‌های ایران، رقابت بین دلار و یوان در بازار نفت را بیشتر خواهد کرد.

به گزارش فرارو، اخیرا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، علیرغم هشدار‌های فراوان جهانی، از توافق هسته‌ای خارج شد و تحریم‌های اقتصادی را مجددا علیه ایران برقرار کرد. تاثیر این تحریم‌ها بر اقتصاد ایران، موضوع تحلیل‌ها و گزارش‌های زیادی بوده است. با این حال، تاکنون به تاثیر تحریم‌های آمریکا بر بازار جهانی نفت از منظر به کارگیری ارز‌های دیگر به جای دلار کمتر پرداخته شده است. وبگاه اویل‌پرایس، که اخبار نفت را پوشش می‌دهد، در یادداشتی به قلم ایرینا اسلاو، به بررسی آینده سیطره دلار بر بازار نفت وهمچنین گسترش استفاده از یوان چین در تبادلات نفتی پرداخت و نوشت: "یک کشور باید از چشم‌انداز بازگشت تحریم‌های جدید اقتصادی آمریکا علیه صنعت نفت ایران کاملا خرسند باشد. این کشور بزرگ‌ترین وارد‌کننده نفت در جهان و تنها مشتری بزرگ نفت ایران است".

به گفته اویل‌پرایس، این کشور، چین است. برای مدت طولانی انتظار می‌رفت که چینی‌ها از یوان چین برای تعیین قیمت‌های نفت استفاده کنند. سرانجام در ماه گذشته، چینی‌ها قیمت نفت را به یوان تعیین کردند. هدف چین از به کار گیری یوان در معاملات نفتی، گسترش قدرت و نفوذ بین المللی ارز چین است. حال که تحریم‌های آمریکایی علیه ایران در راه است، یوان می‌تواند در این زمینه پیشرفت بیشتری کسب کند. زیرا چین قول داده خرید نفت از ایران را ادامه دهد و احتمالا پول ایران را به یوان بپردازد.

اویل‌پرایس ادامه داد: " ایران باید با این ایده (جایگزینی یوان با دلار) موافق باشد. این کشور، حتی قبل از خروج ترامپ از برجام، اعلام کرده که ترجیح می‌دهد تجارتش را با ارز‌هایی غیر از دلار - که دسترسی محدودی هم به آن دارد - پیش ببرد".

ماه گذشته، تهران و مسکو برای کاستن از تاثیر دلار آمریکا بر اقتصادهایشان، توافقی امضا کرده‌اند که به موجب آن، تمام تجارت بین دو کشور به جای دلار، با کالا صورت گیرد. یک ماه قبل‌تر از آن، ایران در واردات، یورو را جایگزین دلار کرد. به گفته اسلاو، ایران از فروش نفت به یوان چینی یا از به کارگیری نفت در برابر کالا بسیار خوشحال خواهد بود.

تحلیلگران با استناد به تحریم‌های قبل از برجام، که حدود یک میلیون بشکه از صادرات روزانه ایران را حذف کرد، می‌گویند این بار نیز ممکن است یک میلیون بشکه در روز از صادرات نفت ایران کم خواهد شد. با این حال، اویل‌پرایس گفته این یک میلیون بشکه فرضی ممکن است کلا از بازار نفت حذف نشود. واشینگتن، مجددا بازی تحریم‌ها را آغاز کرده است. اما اروپایی‌ها آشکارا اعلام کرده‌اند که آن‌ها از برجام خارج نخواهند شد.

آلمان، یکی از امضاکنندگان برجام، گفته از شرکت‌هایش که با ایران تجارت می‌کنند، در برابر تحریم‌ها محافظت خواهد کرد. فرانسه هم احتمالا همین کار را خواهد کرد. شرکت توتال فرانسه، منافع بزرگی در میدان گازی پارس جنوبی ایران دارد. علاوه بر این، اروپا بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران است. طبق میانگین سال گذشته، کشور‌های اروپایی جمعا روزانه ۶۲۴ هزار بشکه از ایران نفت می‌خرند.

برخلاف سابق، این دفعه همه می‌خواهند خرید نفت از ایران را ادامه دهند. در حالی که برخی از کشور‌ها ممکن است به خرید کمتر نفت از ایران مجبور شوند، چین هیچ‌گونه وابستگی اقتصادی یا امنیت ملی به آمریکا ندارد. ایران به سهمش در بازار نفت نیاز دارد و حتی ممکن است نفتش را به یوان بفروشد و سپس یوان را به یورو تبدیل کند. البته این امر، هزینه‌هایی خواهد داشت. اما در نهایت، فروش نفت به قیمت کمتر بهتر از نفروختن آن است.

چین احتمالا سرمایه‌گذاری در صنعت نفت ایران را بیشتر خواهد کرد. ایران بخشی از پروژه "یک کمربند یک جاده"چین است. بدست آوردن بخشی از صنعت نفت ایران، یک عنصر طبیعی پروژه چین است. خرید نفت ایران به یوان، این پروژه را تکمیل می‌کند.

به گفته اویل‌پرایس، تنظیم صادرات نفت ایران به یوان فقط آغاز مسئله است. در بلندمدت، سایر کشور‌ها ممکن است از ارز‌های بزرگ‌ترین واردکنندگان نفت‌شان استفاده کنند. اما جایگزین شدن یوان به جای دلار در تعاملات نفتی سال‌ها طول خواهد کشید. در کوتاه مدت، تحریم‌های آمریکا ممکن است یک وضعیت بُرد-بُرد برای ایران و چین ایجاد کنند.
سید دلبر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۶
یادتون رفته 8 سال پیش چ بلایی سرتون اورد امریکا !!! باز عبرت نگرفتین ! برید باهاشون رفیق شین شر بخوابه دیگه ... کی گفته جای من تصمیم بگیرید ...
عاقل باشیم
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۶
با تحریم نفتی برجام رسما تمام شد!
حالا باز بفرمایند ماله بکشند ماله کشان برجام و امضای کری!
انتشار یافته: ۲
bato-adv
bato-adv
bato-adv