معاون سیاسی وزارت امور خارجه در گفت و گویی تلویزیونی تاکید کرد که جدیت اروپا در پیشبرد مذاکره با ایران را شاهد بوده ولی هنوز به توانایی آنها در زمینه تحقق خواسته های ایران اطمینان ندارد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مذاکره در زمینه موشکی را ' خط قرمز تیم مذاکره کننده ایران' خواند و گفت: چنین مذاکره ای انجام نخواهد شد.
به گزارش ایرنا، سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه گفت: در دو هفته اخیر پیشرفت های خوبی در مذاکره با اروپا داشتیم اما هنوز در نقطه ای نیستیم که بگوییم می توانیم به نتیجه مطلوب برسیم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه در گفت و گویی تلویزیونی تاکید کرد که جدیت اروپا در پیشبرد مذاکره با ایران را شاهد بوده ولی هنوز به توانایی آنها در زمینه تحقق خواسته های ایران اطمینان ندارد.
رییس تیم کارشناسی مذاکره ایران و اروپا روند مذاکرات و نحوه تحقق شروط مقام معظم رهبری را تشریح کرد و گفت: در حال حاضر دو کار باید صورت گیرد. نخست این که اروپایی ها نحوه تامین خواسته های ایران را برای ما روشن کنند.
وی افزود: همان طور که در اظهارات سران سه کشور اروپایی ها هم دیدید، ذکر شده که در حوزه اقتصادی بسته پیشنهادی برای ایران اماده خواهند کرد. این بسته اقتصادی در حقیقت راه حل هایی عملی است . یکسری تحریم ها باید برداشته شود و آثاری اقتصادی داشته باشد.
عراقچی گفت: اروپایی ها باید یکسری راه حل های عملیاتی را تعیین کنند. ما الان در این مرحله هستیم. به عنوان مثال راه حل ها در زمینه فروش نفت و گاز و مسائل بانکی که دو حوزه کلیدی در برجام است و گشایش های زیادی تاکنون داشته ایم، را مشخص کنند. و یا در حوزه تجارت و حمایت از شرکت هایشان باید بسته پیشنهادی بدهند و به طور عملیاتی و عینی و ملموس بگویند این حوزه ها را چطور تامین می کنند.
رییس تیم کارشناسی مذاکرات ایران و اروپا افزود: مرحله دوم این است که بگویند چگونه می خواهند، تضمین کنند. اینجاست که شروط مقام معظم رهبری کاملا مصداق پیدا می کند. باید تضمین هایی بدهند که چگونه می خوهند این عملیاتی شود و ما شاهد بدعهدی و تعلل نباشیم
وی تاکید کرد: این دو مسیر ماست که باید در چند هفته به آن برسیم.
مذاکره موشکی خط قرمز ماست
معاون سیاسی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مذاکره در زمینه موشکی را ' خط قرمز تیم مذاکره کننده ایران' خواند و گفت: چنین مذاکره ای انجام نخواهد شد.
وی در زمینه منطقه ای نیز افزود : فقط در یک مورد آن هم در مورد یمن تصمیم گرفته شد که با چهار کشور اروپایی گفت و گو هایی انجام شود ، که این هم به دلایل انسانی و مشکلات و رنج هایی بود که مردم یمن تحمل می کنند.
معاون وزیر امور خارجه تیم مذاکره منطقه ای با اروپا را متفاوت از تیم مذاکره برجام ذکر کرد و گفت که هدایت ان مذاکرات از طرف ایران با حسین جابری انصاری است.
سردرگمی اروپا
عراقچی در ابتدای این گفت و گو تاکید کرد: موضع ما همیشه این بوده که تا زمانی در برجام خواهیم ماند که منافع ما از توافق تامین شود و گشایش هایی که در تحریم ها پس از برجام ایجاد شده ادامه یابد.
وی به 16 ماه تلاش ترامپ برای خروج از برجام اشاره کرد و گفت: او تلاش کرد ابتدا فضا را اماده کند که هزینه این کار به گردن جمهوری اسلامی بیفتد. ما در این تله نیفتادیم. گفتیم اگر ترامپ می خواهد از برجام خارج شود خودش باید هزینه اش را بپردازد.سپس توپ را در زمین اروپایی ها و کنگره انداخت که نشد.
معاون وزیر امور خارجه افزود: موضع ما این بود که تصور نمی کنیم با خروج امریکا منافع ما تامین شود. به اروپا هم همواره بی اعتماد بودیم لذا خیلی روشن بود که بگوییم اگر امریکا از برجام خارج شود ما فکر نمی کنیم که منافعمان در برجام تامین شود.طبیعی است که ما هم به دنبال ان خارج خواهیم شد.
عراقچی اضافه کرد: وقتی خروج امریکا از برجام قطعی شد و مشخص شد ترامپ قصد دارد از برجام خارج شود اروپایی ها از ما خواستند به انها فرصتی بدهیم که تلا ششان را بکنند بلکه بتوانند خواسته های ایران را تامین کنند.
وی خاطرنشان کرد: این پیام در سطوح عالی منتقل شد و رییس جمهوری محترم تصمیم گرفتند این فرصت را در حد چند هفته در اختیار اروپا قرار بدهند و به همین خاطر است که ما الان مشغول مذاکره هستیم.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: بعد از انکه ترامپ اعلام کرد از برجام خارج می شود یک آشفتگی را در مواضع اروپایی ها شاهد بودیم. علت ان این بود که اروپایی ها سه چهار ماه با امریکا مذاکره کرده بودند و تصورشان این بود که در این مذاکرات به نقطه ای می رسند که امریکا در برجام باقی بماند. حتی در اخرین لحظه هم تصور می کردند امریکا اگر هم اسقاطی ها را تمدید نکند ولی به طور مستقیم از برجام خارج نمی شود و مهلتی به دیپلماسی خواهد داد ولی این طور صریح و مستقیم خارج شدن از برجام برای انها غیرمنتظر بود و لذا تعبیراتی که ما از اروپایی ها شنیدیم، بسیار ضد و نقیض بود.