فرارو- سفیر آمریکا در آلمان، تلاش میکند شرکتهای آلمانی را از دادوستد با ایران منصرف کند.
به گزارش فرارو، از زمانی که آمریکا به طور یکجانبه از توافق چندجانبه هستهای خارج شد، دیپلماتهای آمریکایی با سفر به اکثر کشورهای جهان تلاش کردند این کشورها را از ادامه همکاری اقتصادی با ایران منصرف کنند. یکی از این دیپلماتها که مشتاقانه برای ضربه زدن به همکاری تجاری ایران و آلمان فعالیت میکند، ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان، است.
وبگاه پالتیکو به نقل از منابع آگاه تصریح کرد گرنل برای دور کردن شرکتهای کوچک و متوسط آلمانی از ایران، به طور بیسروصدا با مدیران عامل این شرکتها وارد گفتگو شده و به آنها پیشنهاد استفاده از بازار "بزرگتر و سودآورتر" آمریکا را داده است. روز سه شنبه، او برای پیشبرد اهدافش، با اتاقهای بازرگانی و صنعتی آلمان و همچنین حدود ۱۲ شرکت دیگر دیدار کرده است.
کارزار اخیر گرنل نشان میدهد او رویکرد نرمتری اتخاذ کرده است. پیشتر، او چند ساعت پس از رسیدن به آلمان، در صفحه توئیتر خود از شرکتهای آلمانی خواست که "فورا عملیات در ایران را کاهش دهند". اگر چه گرنل احساس کرد منظورش به طرز نادرستی فهمیده شده، اما احساس عمومی در برلین این بود که گرنل با بیاحتیاطی عمل کرده است.
به گفته پالتیکو، تلاشهای گرنل، بخشی از یک استراتژی گستردهتر برای متقاعد کردن شرکتهای اروپایی به خروج داوطلبانه از ایران پس از خروج آمریکا از توافق هستهای و بازگشت تحریمها بر ایران است. کشورهای اتحادیه اروپا، قویا با تصمیم ترامپ برای خروج از توافق مخالفت کردند. این مخالفت تا حدودی به این دلیل است که بسیاری ایران را یک فرصت جذاب برای شرکتهای اروپایی میبینند.
چنین چیزی به طور ویژه درباره شرکتهای آلمانی، که تا قبل از تشدید تحریمهای هستهای غربی در سال ۲۰۱۲ حضور نیرومندی در ایران داشتهاند، صدق میکند. به محض امضای توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ امضا شد، شرکتهای آلمانی مجددا به ایران بازگشتند. زیگمار گابریل، وزیر اقتصاد وقت آلمان، چند روز پس از امضای توافق هستهای برای جذب شرکتها به ایران، به تهران رفت و با رئیسجمهور ایران دیدار کرد.
اما تصمیم آمریکا برای اعمال مجدد تحریمها، محاسبه را تغییر داد. طبق تحریمها، شرکتهای اروپایی که با ایران دادوستد میکنند، ممکن است با مجازاتهای آمریکایی مواجه شوند. در حالی که اتحادیه اروپا قول داده برای محافظت از شرکتهای اروپایی تلاش کند، بسیاری معتقدند که ریسک باقی ماندن در ایران ممکن است بسیار زیاد باشد. شرکتها شش ماه برای کاهش فعالیتهایشان در ایران وقت دارند. در غیر این صورت با تبعات احتمالی از جانب آمریکا مواجه خواهند شد.
گرنل به این شرکتها جایگزین دیگری پیشنهاد میکند. او به پیشنهاد کرده که وارد بازار آمریکا شوند. اما اینکه آیا دسترسی آسانتر شرکتهای آلمانی به بازار آمریکا، میتواند انگیزه کافی باشد یا خیر، هنوز معلوم نیست. همانگونه که نزاع اخیر دولت ترامپ با اتحادیه اروپا بر سر تجارت نشان داد، برای شرکتهای کوچکتر اروپایی، عمل کردن در آمریکا، ریسکهای خاص خودش را دارد.
با این حال، آمریکا به شرکتهای آلمانی هویج دیگری را هم پیشنهاد کرده است: روابط بهبودیافته با عربستان سعودی.
گرنل به دولت آلمان پیشنهاد کرده که واشنگتن در اصلاح روابط پردردسر ریاض و برلین کمک کند. روابط آلمان و عربستان، به دلیل تصمیم برلین برای متوقف کردن صادرات سلاح به همه کشورهای درگیر در جنگ یمن، از جمله عربستان، تنشآمیز شده است. آلمان برای مدت طولانی یکی از بزرگترین تامینکنندگان سلاح عربستان بوده است. پس از اینکه گابریل، وزیر وقت خارجه، از مداخله عربستان در امور داخلی لبنان انتقاد کرد، عربستان در ماه نوامبر سفیرش را از برلین فراخواند. این سفیر هنوز به برلین بازنگشته است.
در این میان، شرکتهای آلمانی در عربستان، تبعات منفی را احساس میکنند و معتقدند که آنها با یک بایکوت غیررسمی مواجه هستند.
به گفته پالتیکو، واشنگتن برای اصلاح روابط این دو متحد، دلایل خاص خودش را داد. نزدیک شدن آلمان به عربستان، به دور شدن آلمان از ایران کمک میکند. ترامپ به چیزی کمتر از آوردن آلمان به اردوگاه ضدایرانی رضایت نمیدهد. اما با توجه به اینکه روابط فراآتلانتیکی به سطح پایینی رسیده و تنشهایی بر سر شکل و محتوا بین دو طرف وجود دارد، به دست آوردن دل آلمان برای آمریکا دشوار خواهد بود.