bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۶۹۴۴۹

مقام سابق آمریکایی: ترامپ "تغییر رژیم" ایران را کنار بگذارد

به گفته دابینز، آمریکا و ایران به لحاظ تاریخی با یکدیگر اختلاف داشته‌اند. آمریکا در تحولات ایران مداخله کرده است. در سال ۱۹۵۳، سازمان سیا کودتایی انجام داد که دولت منتخب را سرنگون و پادشاهی سرکوب‌گر روی کار آورد. بدینوسیله میان ایرانیان یک گله‌مندی تاریخی علیه آمریکا بوجود آمد.

تاریخ انتشار: ۱۳:۰۲ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۷
مقام سابق آمریکایی: ترامپ از تاریخ عبرت بگیرد و تغییر رژیم را کنار بگذارد
فرارو- آمریکا در طول تاریخ در تحولات ایران، مانند کودتای ۲۸ مرداد، مداخله کرده و این مداخله باعث بوجود آمدن احساسات ضدآمریکایی در ایران شده است.

به گزارش فرارو، بسیاری از ناظران معتقدند که اقدامات و اظهارات مقامات آمریکایی، بخصوص پس از خروج از توافق هسته‌ای، نشان می‌دهد آن‌ها سیاست تغییر رژیم در ایران را در پیش گرفته‌اند. جیمز دابینز، دستیار سابق وزیر خارجه آمریکا و پژوهشگر ارشد اندیشکده رند، طی یادداشتی در روزنانه یو اس‌ای تودی، با بیان اینکه آمریکا سیاست تغییر رژیم را در دستور کار قرار داده، گفت: ترامپ باید از تاریخ خاورمیانه عبرت بگیرد و این سیاست را کنار بگذارد.

دابینز نوشت: "سخنرانی پومپئو در ماه می، تمایل به تغییر رژیم در ایران را نشان داد. اما آمریکا برای دستیابی به نتیجه مثبت باید رویکردش را تغییر دهد. سخنرانی مایک پومپئو، وزیر خارجه درباره ایران به طور گسترده به عنوان درخواستی برای تغییر رژیم تفسیر شد".

این مقام سابق افزود: "گاهی اوقات، کار بیهود به شکل انجام مکرر یک چیز و توقع نتایج متفاوت از آن، تعریف می‌شود. پیگیری تغییر رژیم در ایران با این تعریف منطبق است. در سال ۲۰۱۲، خیزش‌های عمومی، حکومت‌های پنج کشور خاورمیانه را سرنگون کردند. پس از مدتی تردید، دولت اوباما از این انقلاب‌ها حمایت کرد و حتی در برخی موارد حمایت مادی ارائه کرد. شش سال بعد، لیبی، سوریه و یمن هنوز در بحبوحه جنگ داخلی هستند. مصر اکنون حکومتی دارد که حتی از آن حکومتی که مردم برانداختند، هم سرکوب‌گرانه‌تر است. فقط تونس، که خیزش‌های عربی از آنجا شروع شد، هنوز تلاش می‌کند که دمکراسی‌اش را یکپارچه کند".

به گفته دابینز، آمریکا و ایران به لحاظ تاریخی با یکدیگر اختلاف داشته‌اند. آمریکا در تحولات ایران مداخله کرده است. در سال ۱۹۵۳، سازمان سیا کودتایی انجام داد که دولت منتخب را سرنگون و پادشاهی سرکوب‌گر روی کار آورد. بدینوسیله میان ایرانیان یک گله‌مندی تاریخی علیه آمریکا بوجود آمد. علاوه بر این، آمریکا از صدام حسین در جنگ با ایران، حمایت کرد و یک هواپیمای ایران را ساقط کرد و جان ۲۹۰ مسافر بی‌گناه آن را گرفت.

از دیدگاه دابینز، در ایران اضطراب وجود دارد، اما این ضرورتا به معنای نزدیک بودن تغییر رژیم نیست. اعتراضاتی که در ایران وجود دارد، به اندازه اعتراضات چندسال گذشته گسترده نیست. اگر دولت منتخب حسن روحانی هم از قدرت کنار رود، معلوم نیست که دمکرات‌های متعهد جایگزین آن شوند.

این کارشناس با اشاره به پیشنهاد اخیر ترامپ برای دیدار با روحانی نوشت: "اگر ابتکار عمل اخیر رئیس‌جمهور (آمریکا)، به معنای عقب نشینی از تغییر رژیم است، باید از آن استقبال کرد".