bato-adv
bato-adv
اتفاقات اخیر در شوراهای شهر موقعیت این نهاد مهم را تحت تاثیر قرار داده است

رسوایی‌ در شوراها؛ از اتهامات جنسی تا زدوبند و اختلاس

عده‌ای معتقدند که ممکن است بزرگنمایی این اتفاقات باعث شود، تلاش‌هایی برای گسترش نظارت استصوابی شورای نگهبان بر روند انتخابات شورا‌های صورت گیرد. احتمالی که با توجه به فضای سیاسی کشور دور از ذهن نیست، اما همه این‌ها نمی‌تواند باعث شود رسوایی‌ها پیش آمده در شورا‌های شهر را نادیده گرفت.

تاریخ انتشار: ۱۵:۲۴ - ۲۵ شهريور ۱۳۹۷
فرارو- مجموعه شورای شهر در شهر‌های مختلف کشور با حاشیه‌های فراوانی روبه رو شده اند. از فساد مالی تا فساد اخلاقی، زدوبند‌های جناحی و رقابت‌های درونی هر یک عملکرد شورا‌ها را با چالش‌هایی روبه رو کرده است. حساسیت‌ها در این مورد با رسوایی شورای شهر بابل بالا گرفت، اما شورای شهر در برخی دیگر از شهر‌ها نیز وضعیت مناسبی ندارد. در مواردی کار به جایی رسیده است که شهروندان درِ شورا را تخته کرده اند! گاهی هم دیواری چیده اند و درِ شورا را مسدود کرده اند.
رسوایی‌های در شوراهای شهر؛ از اتهامات جنسی تا زدوبند و اختلاس
مردم زابل درِ شورای شهر را گل گرفتند

به گزارش فرارو، بابل در دو هفته گذشته نه تنها شاهد بازداشت ۵ عضو شورای شهر خود بود بلکه در هم پیچیدن دستگیری اعضای اصلی شورا با فساد اخلاقی، دسیسه و باج‌خواهی، مردم، رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی را گیج و سردرگم کرده است.

خبرگزاری فارس روز سیزدهم شهریور به نقل از «منابع آگاه» گزارش کرد که چند عضو شورای شهر بابل مرتکب جرائم مالی و اخلاقی شده‌اند. این افراد ساعاتی پس از انتشار این گزارش با حکم قضایی توسط نیرو‌های امنیتی سپاه بازداشت شدند.

در روز‌های آغازین انتشار این خبر، مردم شهر بابل در شبکه‌های اجتماعی سناریویی‌هایی را مطرح کردند که با تائید امام جمعه این شهر به رسوایی عجیبی تبدیل شد.

دلیل این بازداشت که از سوی رسانه‌ها اتهام فساد مالی مطرح شده بود با اظهارات امام جمعه شهر بابل در روز شانزدهم شهریور ابعاد جدیدی پیدا کرد.

حجت الاسلام مجتبی روحانی، امام جمعه این شهر از ارتباط چهار عضو شورا با یک زن خبر داد.

او در خطبه‌های نماز جمعه گفت: «این افراد رذل در شورای شهر با همکاری برخی از افراد در بیرون، گردن کلفتی کردند و زنی را در این رابطه به فحشا کشاندند و دام پهن کردند. پول‌های کلانی برای حذف فیلم‌های غیر اخلاقی خود رشوه دادند و این خفت بارترین صحنه است که جانور‌هایی این چنین در این شهر نفوذ کنند. از دستگاه‌های اطلاعاتی و قضایی تشکر میکنم و تقاضا دارم که به سخت‌ترین نحو با این افراد برخورد شود.»

مجتبی روحانی، امام جمعه بابل همچنین افزود: «مسائل شورای شهر بابل و رسوایی‌های اخیر مانند دملی بود که سر باز کرد. خدا به ما رحم کرد که این افراد این موقع رسوا شدند. این صحنه یک دفعه بوجود نیامد و برخی از افراد رذل درون شورا از مدت‌ها قبل این اقدام‌ها را انجام می‌دادند. چشمانی ناظر این صحنه‌ها نبودند؟ از ماه‌های قبل در تریبون نمازجمعه گلایه کردم و به من توصیه کردند که نگویم، اما من دهان خود را نبستم. بوی مشمئز رشوه‌ها و خیانت‌های آن را بار‌ها به مسؤولان تذکر دادم.»

پس از این سخنان رسانه‌ها سعی کردن سناریو پیچیده این حادثه را کشف کنند. هنوز مقامات قضایی در این باره توضیحاتی ارائه نکرده اند. اما گفته می‌شود ۱۰ نفر در این رابطه دستگیر شده اند. ۵ عضو شورا و ۵ فرد خارج از شورا که برخی مقامات شهرداری نیز در میان آن‌ها قرار دارند. برادر تنها عضو زن شورا نیز که خود دستگیر نشده، در میان بازداشت شدگان است.
 
در همین رابطه ۵ عضو شورای ۹ نفره بابل استعفا داده اند و ۵ عضو علی البدل به آن اضافه شده اند و شورای به کار خود ادامه می‌دهد، اما اگر تعداد استعفا‌ها به بیش از شش نفر برسد شورای منحل خواهد شد. ماجرای بابل بازتاب گسترده‌ای بر افکار عمومی گذاشته و بحث فساد در شورا‌های شهر را به موضوعی داغ بدل کرد.
 

 
بازداشت عضو شورای شهر مشهد
چند ماه پیش برخی رسانه‌ها از بازداشت امیر شهلا عضو مهم شورای شهر مشهد و منتخب اول این شهر خبر دادند.

ماجرای بازداشت شهلا در نوع خود عجیب بود. وکیل شهلا در این باره گفته بود: «موکل من برای کاری به دفتر یکی از دوستانشان که کارگزار بورس است، رفته بودند تا برای ایشان سهام بخرند. بر اساس گفته‌های آقای شهلا، در آن دفتر دو نفر از خانم‌های همکار آن آقا بودند. آقای شهلا به محض ورود تصمیم به خروج از دفتر می‌گیرد که ناگهان در شکسته می‌شود و عده‌ای داخل شده و با چشم‌بند ایشان را خارج می‌کنند. پس از آن از آقای شهلا خواسته می‌شود که از حضور در شورای شهر مشهد انصراف دهد که او حاضر به چنین کاری نمی‌شود.»

این عضو شورای مشهد چند روز پس از دستگیری آزاد شد، اما در روز‌های بعد باز هم بازداشت شد. «حسن حیدری»، معاون دادستان خراسان‌رضوی درباره این بازداشت گفت: «مسائل مالی و اعمال نفوذ علت این دستگیری بوده است.»

براساس گفته وکیل امیر شهلا اتهام او تحصیل مال نامشروع بوده که رقم آن ۵ میلیون تومان است.

امیر شهلا چهار خرداد ماه با قرار وثیقه آزاد شد، اما عده‌ای معتقد بودند که او باید استعفا دهد، اتفاقی که رخ نداد. حامیان امیر شهلا معتقدند که اتفاقات رخ داده برای امیر شهلا روال منطقی نداشته است.
 
اختلاس در شورای شهر بناب
استان آذربایجان شرقی همچون دوره پیشین شورای شهر باز هم گرفتار پرونده‌های فساد مالی اعضای شورا شده است. در دوره قبلی شورای شهر تبریز بود که بسیار حاشیه ساز شد حالا نوبت به شهر بناب رسیده است.

چند روز پیش با حکم مقامات قضایی چهار نفر از شهروندان بنابی در ادامه رسیدگی به پرونده مربوط به ارتشاء و اختلاس در شورای اسلامی شهر و شهرداری بناب دستگیر و بازداشت شدند.

با دستگیری این چهار نفر تعداد بازداشتی‌های این پرونده به ۳۲ نفر رسید. هر چند که هیچ یک از اعضای شورای شهر در میان بازداشتی‌ها نیستند، اما خبرگزاری فارس گزارش داده است که یکی از دستگیر شدگان از نزدیکان یک عضو شورا است.

نخستین دستگیری از بازداشت کارکنان شهرداری بناب به اتهام تبانی و اخذ رشوه در آبان ماه سال ۱۳۹۵ آغاز شد.

اختلاس در پرند
شهر کوچک پرند در جنوب غرب تهران نیز از ابتدا تابستان با پرونده اختلاس در شورای شهر روبه رو شده است. این شهر که حوزه رباط کریم به حساب می‌آید حدود ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.

براساس گزارش‌ها اوایل مرداد ماه ۴ عضو شورای شهر پرند بازداشت شدند. بنا به اعلام دادستان رباط کریم حجت‌الاسلام والمسلمین قاسم‌پور اتهام این افراد ارتشا و رشوه است. این افراد متهم هستند در جرایان اختلاسی که در شهرداری پرند رخ داده بود رشوه دریافت کرده بودند.

پیشتر حسن نوروزی نماینده رباط‌کریم، پرند و بهارستان در مجلس و سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی از اختلاس میلیاردی در شهرداری پرند خبر داد و عنوان کرد که یکی از کارمندان شهرداری پرند مبالغی از منابع شهرداری را به‌حساب شخصی برخی از افراد (اعضای شورای شهر پرند) واریز کرده است.

با بازداشت ۴ عضو شورای شهر پرند تعداد بازداشتی‌های در این پرونده به ۹ نفر رسید. شورای شهر پرنده هفت نفره است و اگر دو عضو از شورا سلب عضویت شوند، شورا منحل خواهد شد.

اختلاس در شهرداری زابل، بازداشت شهردار و گل گرفتن درِ شورای شهر
در مرداد ماه شهردار زابل به همراه شش کارمند دیگر به دلیل فساد مالی بازداشت شدند. این بازداشت در پی بررسی پرونده‌ای از سوی نهاد‌های نظارتی از جمله سازمان بازرسی و قوه قضائیه صورت گرفت.

افشای این فساد و بازداشت شهردار خشم مردم زابل را در پی داشت و باعث اعتراض شدید آن‌ها به بی کفایتی اعضای شورای شهر شد. ۱۰ شهریور ماه تعدادی از شهروندان زابلی در مقابل شورای شهر دست به تجمع زدند. آن‌ها خواستار پاسخگویی اعضای شورا درباره پرنده فساد مالی در شهرداری بودند، اما اعضای شورا هیچ یک در جمع مردم حاضر نشدند.

خشم شهروندان به گونه‌ای بود که درِ شورای شهر را گل گرفتند و با آجر مسدود کردند. مردم همچنین در شعارهایشان خواستار انحلال شورا شدند. این شیوه اعتراض بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها داشت.

پس از این حادثه هوشنگ ناظری فرماندار زابل از اعضای شورا انتقاد کرد و گفت: "در هر صورت مسئولان شورا باید به اعتراضات مردم پاسخ دهند بالاخره اعتراض مردم واقعی یا غیر واقعی است که باید رفع ذهنیت شود در مجموع توقع داریم افرادی که به امری اعتراض دارند باید در چارچوب قانون مطالب خود را مطرح کنند."

اختلاس و رشوه در شورای شهر مرودشت
اوایل اردیبهشت ماه فرماندار شهر تاریخی مرودشت در استان فارس اعلام کرد شش عضو شورای شهر به همراه شهردار به اتهامات مالی دستگیر شده اند. اتهام دستگیر شدگان ارتشا و رشوه خواری بود.

این در حالی بود از آغاز فعالیت شورای شهر مرودشت فقط هفت ماه می‌گذشت.

رهام پیکری فرماندار مرودشت با اشاره به تذکرات مکرر شورای تامین شهرستان مرودشت و حراست استانداری فارس به شورای اسلامی شهر مرودشت و شهردار، گفته بود: «متاسفانه این افراد به قانون تمکین نکردند و ۶ نفر از اعضای شورای فعلی، یک نفر از شورای دوره قبل و شهردار و راننده شهردار در این جریان با پروسه‌ی زمانی متفاوت توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) دستگیر شدند.»

به گفته فرماندار مرودشت "حدود ۶۰ نفر از خویشاوندان و آشنایان اعضای شورای جدید بدون طی مراحل قانونی به خدمت شهرداری درآمده اند که آن‌ها هم با دستگیری حامیان خود، تعدیل شده اند. این فساد گسترده هم ضربه کاری دیگری بر پیکره اعتماد شهروندان نسبت به نهاد مدنی و انتخابی شورای شهر بود که فرود آمد و باعث بی اعتباری بیشتر نهاد شورای شهر در کشور شد. "

تاکنون تصمیم نهایی در مورد شورای شهر مرودشت اتخاذ نشده است، اما احتمال انحلال شورا بالاست.

اختلافات و درگیری داخلی در شورا‌ها
یکی دیگر از آفت‌های شورا‌ها اختلافات و درگیری درونی است، این اختلافات گاهی جناحی و حزبی است، گاهی بر سر تعیین مدیران شهری است.

یکی از نمونه‌های عجیب در این باره شورای شهر کرمانشاه است. پنجم تیرماه آرش رضایی به دلیل آنچه که "کارشکنی" برخی افراد خوانده بود از شهرداری کرمانشاه استعفا کرد. پس از این استعفا تاکنون شهردار کرمانشاه مشخص نشده است.

با گذشت بیش از دو ماه از استعفای شهردار حالا تعیین شهردار به یک جنجال در کرمانشاه بدل شده است. اعضای شورای شهر به دو قطب تقسیم شده اند و با هم به توافق نمی‌رسند. جلسه هفته گذشته شورای شهر کرمانشاه اوج تنش را تجربه کرد و برخی گزارش‌ها از زد و خورد و کتک کاری حکایت می‌کرد. البته موسوی اجاق سخنگوی شورای ادعای کتک کاری را تکذیب کرد و گفت: «برخی اعضای شورای شهر دچار سوءتفاهم شده بودند که همین امر بحثی را میان آن‌ها شکل داد و بحث هم بالا گرفت که این امر کاملا طبیعی است و در هر مجلس و هر شورایی پیش می‌آید.»

او تاکید کرد: " این میان خبری مبنی بر لگدپرانی و مشت زنی برخی اعضای شهر بیرون آمد که ۱۰۰ درصد کذب است و شورای شهر حتما این موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری می‌کند."

درباره شورای شهر کرمانشاه هم مسائلی پیرامون انحلال این شورا مطرح شده البته خیلی جدی به نظر نمی‌رسد. با این حال هنوز اعضای شورا به نتیجه قطعی و نهایی درباره انتخاب شهردار نرسیده اند.

این وضعیت در کرج هم به نحوی دیگر وجود دارد. اختلافات درونی شورای شهر کرج باعث شده است این کلانشهر بسیار مهم و پر حاشیه از ابتدای شورای پنجم تاکنون سه شهردار تغییر دهد. آخرین آن محمدرضا احمدی نژاد بود که پس از طرح شائبه تقلبی بودن مدرک تحصیلی او در ۲۴ مرداد ماه از سمت خود استعفا کرد. احمدی نژاد سه مرداد ماه برای این پست انتخاب شده بود.

حالا کرج بدون شهردار باقی مانده است و باید دید در ادامه چه اتفاقی رخ خواهد داد.

این اختلافات کمابیش در شورا‌های بسیاری دیگر از شهر‌های کشور وجود دارد، که موقعیت این نهاد مهم را تحت شعاع قرار داده است.
رسوایی‌های در شوراهای شهر؛ از اتهامات جنسی تا زدوبند و اختلاسواکنش مردم بروجرد به ناکارمدی شورای شهر

تخته کردن درِ شورای شهر بروجرد
یک نمونه عجیب دیگر از اختلافات در شورای شهر به مسئله بروجرد، شهر مهم استان لرستان باز می‌گردد.

به‌دنبال اختلافات اعضای شورای شهر بروجرد طی یکسال اخیر و کارشکنی در کار شهردار این شهر، صبح روز ۲۰ شهریور برخی از مردم بروجرد در اقدامی عجیب در ساختمان این شورا را تخته کردند.

مردم در اعتراض به ناکارآمدی شورای شهر بروجرد ابتدا در ساختمان شورای شهر را با همراه داشتن دستگاه جوشکاری خال جوش زدند و سپس با نصب بنری حاوی این مطلب که «به علت عدم کارآیی در شورا تخته شد» اعتراض خود را به روند کاری این شورا نشان دادند.

رضا آریایی فرماندار بروجرد در این خصوص گفت: «مردم این شهرستان نسبت به عملکرد شورای اسلامی شهر و شهرداری بروجرد معترض هستند و خواسته‌اند این گونه اعتراض خود را نشان دهند.»

او با اشاره به تخته شدن در شورای اسلامی شهر بروجرد توسط مردم، افزود: «۴۵ روز است شورای اسلامی این شهر هیچ عملکردی نداشته و وقت تلف می‌کند. البته این شیوه اعتراض غیرقانونی بوده و افراد متخلف شناسایی و با آنان برخورد قانونی خواهد شد.»

درهمین حال، «احسان دالوند» یکی از اعضای شورای شهر بروجرد تصریح کرد: "شورای اسلامی این شهر ۹ عضو دارد که متأسفانه در دوخط فکری متفاوت قرار دارند و چند ماه است به دو دسته ۵ و ۴ نفره تقسیم شده‌اند و دسته ۵ نفره تمام مصوباتی که از سوی شهرداری می‌رسد، خواه حقوق کارمندان باشد خواه روشنایی معابر یا توافق تجاری یا حتی آسفالت بخشی از خیابان‌های شهر را رد می‌کنند. "

جدا از این اتفاقات گزارش‌هایی نیز مبنی بر رفتار‌های خارج از عرف برخی اعضای شورای شهر در شهر‌های مختلف منتشر شده است. تازه‌ترین نمونه آن در شهرستان دیر رخ دار و یک عضو شورا به خاطر اختلاف نظر با پزشک معالج خواهرش، پزشک را مورد ضرب و شتم قرار داد.
 

بیشتر بخوانید: ککی که "شورای شهر بابل" به تنبان سیاست انداخت!


همه این گزارش‌ها قضاوت‌های ناخوشایندی را درباره پارلمان شهری شکل داده است. در همین راستا اخیرا مرتضی الویری عضو شورای شهر تهران گفته است "این روز‌ها تهاجم وسیعی با انگیزه‌های مختلفی به خانواده شوراییان کشور در جریان است."
 
عده‌ای هم معتقدند که ممکن است بزرگنمایی این اتفاقات باعث شود، تلاش‌هایی برای گسترش نظارت استصوابی شورای نگهبان بر روند انتخابات شورا‌های صورت گیرد. احتمالی که با توجه به فضای سیاسی کشور دور از ذهن نیست، اما همه این‌ها نمی‌تواند باعث شود رسوایی‌ها پیش آمده در شورا‌های شهر را نادیده گرفت.
 
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
شورا ها رو جمع كنن به غير از هزينه چيزي برا مملكت نداره
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
این شوراهای شهری جمع شود بهتر است چون فقط به جایی برای فساد و ارتشا بدون هیچ بازده ای شده اند فقط بیت المال توسط عده ای به تاراج میرود ....
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
تازه الان فهمیدید؟!
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۵
متاسفانه فساد شوراها در روستاها به دلیل نبود
نظارت بسیار بیشتر از شهرهای بزرگ بوده و از بیت المال را برای خودشان بیت الحال کردن
انتشار یافته: ۴
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین