bato-adv
bato-adv

واکاوی نشست دوم دونالد ترامپ و کیم جونگ اون

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که کره شمالی پس از نشست سنگاپور هم به توسعه تسلیحات هسته‌ای و موشکی در تاسیسات سری ادامه داده است. یک گزارش اطلاعاتی آمریکایی ماه گذشته تصریح کرد که بعید است کره شمالی تسلیحات کشتار جمعی و موشک‌ها یا قابلیت تولید آن‌ها را کنار بگذارد.

تاریخ انتشار: ۱۳:۰۰ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۷
واکاوی نشست دوم دونالد ترامپ و کیم جونگ اون

فرارو- رهبران آمریکا و کره شمالی برای بار دوم ظرف کمتر از یک سال با یکدیگر دیدار می‌کنند. ناظران معتقدند در دیدار فعلی این رهبران، دو طرف خواسته‌های مشخص و دقیقی از یکدیگر مطرح خواهند کرد. در حالی که آمریکا هسته‌ای‌زدایی کامل شبه جزیره کره را هدف خود قرار داده است، تحلیلگران درباره تمایل کره شمالی به رها کردن همه تسلیحات هسته‌ای شک و تردید دارند.

به گزارش فرارو، امروز برای دومین بار ظرف کمتر از یک سال، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، به منظور گفتگو بر سر خلع سلاح هسته‌ای پیونگ‌یانگ، در هانوی، پایتخت ویتنام، دیدار می‌کنند.

رئیس‌جمهور آمریکا در هانوی، با رهبران ویتنام دیدار کرد و قرار است اواخر روز چهارشنبه با رهبر کره شمالی هم دیدار کند. پس از دیدار چهره به چهره، ترامپ و اون با یکدیگر شام خواهند خورد. ترامپ در دیدار با نخست‌وزیر ویتنام، پیش از دیدار با رهبر کره شمالی، گفت: «امشب با رهبر کیم دیدار می‌کنم. امیدوارم که دیدار موفقی باشد. خواهیم دید چه اتفاقی می‌افتد. اما او هم می‌خواهد کاری عظیم انجام دهد و من معتقدم او می‌خواهد کاری انجام دهد که (با ویتنام) برابری کند.»

به رغم اینکه ترامپ در محقق کردن هدفش، مبنی بر نابود کردن کامل تسلیحات هسته‌ای کره شمالی، پیشرفت چندانی نداشته است، اما به نظر می‌رسد او برای محقق کردن هدف یادشده، بر رابطه شخصی‌اش با رهبر جوان کره شمالی و همچنین اعطای مشوق‌های اقتصادی به این کشور شرط بندی کرده است.

در این میان، ترامپ صریحا الگوی ویتنام را برای آینده کره شمالی پیشنهاد کرده است. او پس از رسیدن به هانوی، توئیت کرد: «ویتنام مانند معدود جا‌های زمین، در حال شکوفایی است. کره شمالی هم اگر خلع سلاح هسته‌ای شود، به سرعت هیمنطور خواهد بود. برای دوستم کیم جونگ اون، پتانسیل، شگفت‌انگیز و یک فرصت بزرگ است که تقریبا در تاریخ نظیر ندارد. تقریبا بزودی خواهیم دانست. بسیار جالب است.»

ترامپ و کیم در ساعت شش و نیم عصر به وقت محلی در هتل متروپل هانوی به مدت ۲۰ دقیقه دیدار خواهند داشت. سپس به اتفاق یکدیگر شام تناول خواهند کرد. البته تا لحظه نگارش این گزارش، سرآشپز‌ها هنوز بر سر منوی غذا‌های دو رهبر به توافق نرسیده‌اند. آن‌ها تلاش می‌کنند منویی را تهیه کنند که مورد توافق مقامات آمریکا و کره شمالی باشد. منابع می‌گویند کاخ سفید برای این دیدار یک عذای «فوق ساده» می‌خواهد.

دیدار‌های ترامپ و کیم تا روز پنج‌شنبه ادامه خواهد داشت. در این روز، آن‌ها چند دیدار خواهند داشت. سال گذشته میلادی، ترامپ گفت: او «عاشق» کیم شده و قبل از آغاز سفر به ویتنام برای دومین دیدار با کیم، اعلام کرد آن‌ها «رابطه بسیار، بسیار خوبی» برقرار کرده‌اند.

ترامپ آشکارا بر روی اعطای مشوق‌های اقتصادی به کره شمالی در ازای خلع سلاح هسته‌ای حساب کرده است. او تصریح کرده که رهبر کره شمالی می‌تواند کشورش را «در یک مدت زمان بسیار بسیار سریع» به یک «قدرت اقتصادی بزرگ» تبدیل کند.

اما اینکه آیا این تعریف و تمجید‌های ترامپ از «دوستش کیم» می‌تواند پیونگ‌یانگ را به رها کردن تسلیحات هسته‌ای متقاعد کند یا خیر، هنوز معلوم نیست. در حال حاضر دیدار دو رهبر هنوز انجام نشده است و احتمالا نتایج آن عصر روز پنج شنبه رسانه‌ای شود. این امر در نشست اول ترامپ و کیم در ژوئن گذشته در سنگاپور اتفاق افتاد. آن‌ها پس از آن نشست بیانیه‌ای درباره تعهد دو کشور به برقراری روابط بهتر امضا کردند. در آن بیانیه، کره شمالی متعهد شده که برای هسته‌ای‌زدایی کامل شبه جزیره کره کار کند.

مقامات آمریکایی بر خلع کامل سلاح هسته‌ای کره شمالی تاکید می‌کنند. نشست تاریخی قبلی ترامپ و کیم با هیاهوی فراوانی همراه شد، اما از حیث خلع سلاح هسته‌ای کره و محدود کردن موشک‌های بالستیک آن پیشرفت چندانی محقق نکرد. در حالی که نشست سنگاپور، یک نشست مقدماتی با اهداف کلی بود، نشست هانوی با اهداف جزئی خواهد بود. بین این دو نشست مقامات دو طرف تماس‌ها و گفتگو‌هایی داشته‌اند. احتمالا آمریکایی‌ها در نشست امروز از مقامات کره شمالی درخواست‌های دقیق و مشخصی مطرح خواهند کرد. مثلا کره شمالی برای خلع سلاح هسته‌ای خود چه اقدامات ملموسی انجام دهد و در مقابل آمریکا چه امتیازی به کره شمالی می‌دهد.
 
واکاوی نشست دوم دونالد ترامپ و کیم جونگ اون

آمریکا هدف اصلی گفتگو‌ها با کره شمالی را خلع کامل تسلیحات هسته‌ای و محدود کردن برنامه موشک‌های بالستیکی این کشور می‌داند. در مقابل، کره شمالی از آمریکا می‌خواهد که چتر حمایت هسته‌ای خود را از کره جنوبی بردارد.

اما مقامات اطلاعاتی آمریکا و تحلیلگران مستقل درخصوص موافقت کره شمالی با خلع کامل سلاح هسته‌ای شک‌وتردید دارند. مقامات اطلاعاتی آمریکا می‌گویند هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که کره شمالی به رها کردن کامل تسلیحات هسته‌ای خود علاقمند است. چرا که پیونگ یانگ این نوع سلاح را تضمینی برای امنیت ملی خود می‌داند. مضاف بر این، تحلیلگران می‌گویند تا زمان رفع تحریم‌های اقتصادی آمریکا، کره شمالی التزام مهمی به خلع سلاح هسته‌ای نخواهد داد.

ترامپ گفته است که او خواهان یک توافق «بسیار جامع» با کره شمالی است، اما ناظران به امکان حصول چنین توافقی بدبین هستند. کره شمالی قبلا گفته بود تنها زمانی تسلیحات هسته‌ای را کنار می‌گذارد که شروط مشخصی اجرا شود. از جمله شروط پیونگ یانگ این است که واشنگتن نیرو‌های خود را از کره جنوبی خارج کند و چتر حمایت هسته‌ای خود را هم از این کشور بردارد. طبق توافقات امنیتی آمریکا با کره جنوبی، واشنگتن متعهد است که اگر متحدان نزدیکش مورد حمله هسته‌ای قرار گیرند، مقابله به مثل کند. معنی این توافق این است که اگر کره شمالی به کره جنوبی حمله هسته‌ای کند، آمریکا با کره شمالی مقابله به مثل خواهد کرد.

کره شمالی و کره جنوبی به لحاظ فنی هنوز در وضعیت جنگی قرار دارند. هرچند که از حدود نیم قرن پیش تاکنون بین دو کشور درگیری مهمی اتفاق نیفتاده است. از نزاع سال‌های ۱۹۵۰-۱۹۵۳ دو کره هنوز در حالت جنگی هستند. چرا که میان دو کشور معاهده صلح امضا نشده و دو کشور فقط آتش بس امضا کرده‌اند. در این میان، حمایت آمریکا از کره جنوبی در برابر تهدید کره شمالی، موجب تشدید بدگمانی در پیونگ‌یانگ شده است.

شاید به دلیل همین بدگمانی برخی ناظران معتقدند که کره شمالی تسلیحات هسته‌ای خود را رها نخواهد کرد. تونگ ژائو، پژوهشگر مرکز سیاست جهانی کارنگی-تسینگهوا، به شبکه سی‌ان‌بی‌سی، گفت: «تاکنون، به نظر می‌رسد که کره شمالی صرفا مایل است اقداماتی اتخاذ کند که فقط قابلیت‌های هسته‌ای و موشکی‌اش را محدود کند. هیچ نشانه‌ای بروز نداده که می‌خواهد زرادخانه موجود هسته‌ای یا موشکی‌اش را تضعیف یا جمع کند.»

گزارش‌هایی که پس از دیدار اول ترامپ و کیم منتشر شده، به این گمانه‌زنی‌ها دامن زده است. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که کره شمالی پس از نشست سنگاپور هم به توسعه تسلیحات هسته‌ای و موشکی در تاسیسات سری ادامه داده است. یک گزارش اطلاعاتی آمریکایی ماه گذشته تصریح کرد که بعید است کره شمالی تسلیحات کشتار جمعی و موشک‌ها یا قابلیت تولید آن‌ها را کنار بگذارد.
bato-adv
bato-adv