bato-adv
bato-adv
حیدر مستخدمین حسینی کارشناس پولی و بانکی در گفتگو با فرارو

حذف سود مضاعف وام‌ها؛ آیا "بهره مرکب" کنار گذاشته می‌شود؟

مستخدمین حسینی کارشناس نظام بانکی با اشاره به اینکه حذف سود مضاعف تسهیلات بدعت جدیدی است که در شبکه بانکی در حال ایجاد شدن است، تصریح کرد: «در گذشته بانک‌ها با بدهکاران خود دست به توافق می‌زدند و دیرکرد و جرائم آن‌ها را می‌بخشیدند، اما حذف سودتاکنون سابقه نداشته است که حذف شود.»

تاریخ انتشار: ۰۰:۱۶ - ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
فرارو- نمایندگان مجلس هفته جاری مصوبه‌ای را به تصویب رساندند که بر اساس آن بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی ملزم به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلات‌گیرندگان شدند، که این موضع می‌تواند آثاری متفاوت برای بانک‌ها، سپرده‌گذاران و وام گیرندگان به همراه داشته باشد.

به گزارش فرارو، این مصوبه درحالی که یک بار با مخالفت شواری نگهبان روبرو شده، باید دید در مرتبه دوم آیا می‌تواند از سد این شورا عبور کند، این در حالیست که بانک مرکزی نیز به عنوان نهاد ناظر و سیاست‌گذار پولی و بانکی کشور باید دید آیا با این مصوبه موافقت خواهد کرد؟

از سویی بانک‌ها که این روز‌ها که درگیر مجامع سالیانه خود هستند، از حال و روز خوشی برخوردار نیستند، باید به نظاره نشست و مشاهده کرد نسبت به این مصوبه چه واکنشی از خود نشان خواهند داد.

محمدرضا پورابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در مورد مصوبه مجلس مبنی بر سود مرکب قرارداد‌های بانکی گفت: «پیرو پیگیری‌هایی که نمایندگان مجلس در سال قبل برای حذف بهره (سود) مرکب از قرارداد‌های فعالان اقتصادی در شبکه بانکی داشتند، این مسئله اول در اصلاحیه بودجه ۹۷ ارائه شد و بعد در قانون بودجه ۹۸ گنجانده شد، اما نتوانست مصوبه شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام را بگیرد.»

وی افزود: «کمیسیون اقتصادی سال جاری با بانک مرکزی جلسه برگزار کرد و طرحی با امضای اکثر نمایندگان تهیه شد که برای تسهیلاتی که اشخاص حقوقی تا سقف دو میلیارد تومان از شبکه بانکی دریافت کرده‌اند و برای اشخاص حقیقی، کسانی که تسهیلات تا ۲۰۰ میلیون تومان از سال ۹۳ به بعد وام گرفته‌اند، اما به دلایلی بازپرداخت وام‌های آن‌ها با تأخیر مواجه شده و طبق قوانین بانک مشمول سود مرکب شده‌اند، قرار شد با مصوبه مجلس این سود مرکب حذف شود.»
 
حیدر مستخدمین حسینی
 

بانک‌ها با بدهکاران خود تعامل کنند

حیدر مستخدمین حسینی کارشناس مسائل پولی و بانکی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه اگر مصوبه مربوط به حذف سود مرکب در مجلس رای بیاورد و اجرا شود، بار مالی جدیدی به دولت تحمیل می‌شود، اظهار داشت: «به نظر بنده شورای نگهبان با این مصوبه مخالفت خواهد کرد، چرا که اجرا شدن این مصوبه تبعاتی به دنبال دارد که در صورت اجرا، این عواقب بسیار سنگین خواهد بود.»

وی با تاکید بر اینکه تسهیلاتی که در اختیار وام گیرندگان قرار دارد، پول مردمی است که در بانک‌ها سپرده‌گذاری کرده‌اند، گفت: «با توجه به این موضوع در صورتی‌که سود مضاعف تسهیلات، از سوی کسانیکه وام گرفته‌اند و به هر دلیل پس نداده‌اند، دریافت نشود، مردمی که سپرده‌گذاری کرده‌اند نیز دچار تردید می‌شوند.»

مستخدمین حسینی افزود: «در صورتیکه این مصوبه اجرایی شود، نرخ سود بانکی نیز دستخوش تغییراتی خواهد شد که این امر نیز می‌تواند در شرایط فعلی اقتصادی کشور تاثیرات زیادی داشته باشد.»

این‌کارشناس نظام بانکی با اشاره به اینکه حذف سود مضاعف تسهیلات بدعت جدیدی است که در شبکه بانکی در حال ایجاد شدن است، تصریح کرد: «در گذشته بانک‌ها با بدهکاران خود دست به توافق می‌زدند و دیرکرد و جرائم آن‌ها را می‌بخشیدند، اما حذف سود تاکنون سابقه نداشته است که حذف شود.»

وی با اشاره به اینکه مصوبه اخیر مجلس شائبه سیاسی بودن دارد، گفت: «با توجه به اینکه در سال آخر مجلس فعلی قرار داریم و در اسفندماه انتخابات برگزار می‌شود، این شائبه پیش می‌آید که نمایندگان برای کسب رای دست به تصویب چنین مصوبه‌ای زده‌اند.»

مستخدمین حسینی در مورد راهکار حل این قضیه در صورتیکه شورای نگهبان مصوبه مجلس را تائید نکند، گفت: «راه حل مشخص است، همان کاری که در گذشته نیز انجام شده است، بانک‌ها خود می‌دانند که چطور با بدهکاران خود تعامل کند و تولید کننده‌ای که به دلیل شرایط اقتصادی در تنگنای مالی قرار گرفته را تحت فشار نگذارند.»

این کارشناس پولی ادامه داد: «این وجوهی که مجلس برای آن تصمیم گیری می‌کند برای مردم است نه دولت، این در حالیست که دولت نیز به دلیل کسری بودجه از بانک‌های خصوصی وام گرفته، اما سود این تسهیلات را نیز نپرداخته، حال مجلس نیز این کار را برای دیگران هم انجام داده است.»


دو اثر مهم مصوبه حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی وام گیرندگان

وی با بیان اینکه اقدام مجلس دو اثر مهم و منفی بر روی نظام بانکی کشور خواهد گذاشت، افزود: «اول اینکه افرادی که سپرده‌گذاری کرده‌اند، وقتی ببیند سود تسهیلات برداشته شده، برای ادامه نگهداری پول خود در بانک مردد می‌شوند و در صورتیکه پول خود را از بانک خارج کنند، در درجه اول قدرت تسهیلات دهی بانک‌ها کاهش می‌باید و در درجه دوم نیز این منابع به بازار‌های سوداگرانه مانند سکه، ارز، طلا و خودرو ممکن است برود.»

مستخدمین حسینی بیان کرد: «دوم هم اینکه در حال حاضر بانک‌ها وضعیت خوبی از نظر صورت‌های مالی ندارند و در روز‌هایی که مجامع آن‌ها در حال برگزاری است، آن‌ها سودده نیستند و با زیان روبرو هستند، بنابراین این اقدام می‌تواند آن‌ها را به ورشکستگی نزدیکرتر کند.»

مستخدمین حسینی تاکید کرد: «بهترین راه برای جمع و جور کردن این موضوع همان تعامل بانک‌ها با بدهکاران خود است و بهتر است مجلس نیز در این قضیه ورود نکند، چرا که این موضوع می‌تواند تبعات بسیار جدی برای کل اقتصاد بخصوص نظام بانکی و مالی کشور به دنبال داشته باشد.»
مرتضي
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
حساب كنيد چقدر از اين بخشش سود‌ها و جرايم تأخير نصيب چه كساني/گروههايي از بازرگانان/توليدكنندگان/اشخاص حقيقي/ ... مي‌شود؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
شاخص هايي كه بانك مركزي در اجراي احكام دادگاهي در زمينه تاخيرات گاز وبرق اعلام كرده دست سود بانكي بانك ها را از پشت پشت بسته با توجه به اينك طرف با هزار بدبختي اصل پول مصرفي گازش را پرداخت كرده حالا طبق راي دادگاه بايد هزينه تاخيرات ودادرسي وحق الوكاله بر طبق شاخص هاي تعيين شده كه بالاتر از سود بانكي بپردازد وباتوجه به اينك طرف خسارت زيادي بابت كسب كارش ديده ارگان مربوطه از طريق دايره حقوقيش افدام به شكايت وراي دادگاه صادروطرف با توجه به اينك كسب كارش تعطيل شده بايد تاخيرات سنگين را بپردازد وديگر در توانش نيست ونمي تواند بپردازد الا ايحال معلوم مي شود عامل ورشكستگي بعضي افراد خود دولت وقانونگزاران هستند كه هيچگونه وجداني كه ندارند وفقط دم از بيت المال ميزنند كجاي اسلام گفته طرفي كه اصل پول مصرفي گاز واحد توليدي با هزار بدبختي جور كرده پرداخته كه نخواسته زير دين بماند بايد هزينه تاخير باسود كلان بپردازد با توجه به اينك شما ميگوييد طرفدار توليد كننده هستيد والان چندين ساله كه كارش خوابيده وهيچ گونه حمايتي نميشود حمايت كه نميكنيد كسب كار هم بخاطر قحطي گاز چند سا ل خوابيده
ناصر
Turkiye
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
من بچه بودم می گفتند دادن و گرفتن سود حرام است و اگر کسی این کارها را انجام می داد در جامعه منزوی می شد ولی متاسفانه بعدها همه این کارها حلال شد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
این بانک ها با سودها و جریمه هایشان زندگی بسیاری از مردم را متلاشی کردند.
ممنون از نمایندگانی که از این مصوبه حمایت کردند.
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
جالبه يعني چون وضع بانك ها خوب نيست و مردم ممكنه پولاشونو بردارند بايد بانكه ها پول حرام (ربا) از مردم بگيرند، آخه اين چه منطقي است!!!
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
United Arab Emirates
۰۲:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
ربا تمام مملکت مارا فراگرفته. بانکهای ما فقط رباخواری را ترویج میکنند. متاسفانه علمای ما هم هیچ اقدامی نمی کنند. یکی از دلایل اصلی بدبختی در مملکت همین است و مردم به همین دلیل دین گریز شده اند.
ناشناس
Singapore
۰۷:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
ربا حرام(سود بانک):
تا زمانی که بانکها در ایران سود بالا یا همان ربای حرام را کم نکنند اقتصاد بیمار ایران جان نمی گیرد.این وعده الهیست. بعد از آن پولها بسمت تولید و تجارت حلال روانه می شود.
کسانی که ربا می‌خورند، (در قیامت) برنمی‌خیزند مگر مانند کسی که بر اثر تماسّ شیطان، دیوانه شده (و نمی‌تواند تعادل خود را حفظ کند؛ گاهی زمین می‌خورد، گاهی بپا می‌خیزد). این، به خاطر آن است که گفتند: «داد و ستد هم مانند ربا است (و تفاوتی میان آن دو نیست.)» در حالی که خدا بیع را حلال کرده، و ربا را حرام! (زیرا فرق میان این دو، بسیار است.) و اگر کسی اندرز الهی به او رسد، و (از رباخواری) خودداری کند، سودهایی که در سابق [= قبل از نزول حکم تحریم‌] به دست آورده، مال اوست؛ (و این حکم، گذشته را شامل نمی‌گردد؛) و کار او به خدا واگذار می‌شود؛ (و گذشته او را خواهد بخشید.) امّا کسانی که بازگردند (و بار دیگر مرتکب این گناه شوند)، اهل آتشند؛ و همیشه در آن می‌مانند.بقره275
خداوند، ربا را نابود می‌کند؛ و صدقات را افزایش می‌دهد! و خداوند، هیچ انسانِ ناسپاسِ گنهکاری را دوست نمی‌دارد.بقره276
ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، و آنچه از (مطالبات) ربا باقی مانده، رها کنید؛ اگر ایمان دارید!278بقره
الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لَا يَقُومُونَ إِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُوا إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَا ۗ وَأَحَلَّ اللَّـهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا ۚ فَمَن جَاءَهُ مَوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّهِ فَانتَهَىٰ فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللَّـهِ ۖ وَمَنْ عَادَ فَأُولَـٰئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ ﴿٢٧٥﴾ يَمْحَقُ اللَّـهُ الرِّبَا وَيُرْبِي الصَّدَقَاتِ ۗ وَاللَّـهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ كَفَّارٍ أَثِيمٍ ﴿٢٧٦﴾ إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ ﴿٢٧٧﴾ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّـهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ ﴿٢٧٨﴾البقره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
فکر کنم اینی که ازش نوشتید مستخدم بانک مرکزی باشه
ناشناس
France
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
یعنی مردم را به جون هم بندازید و خودشون با هم درگیر شوند این آقای اقتصاد دان چقدر عالی و علمی حرف می زند. ربا و حرام کل سیستم بانکی کشور را فاسد کرده است .
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۰۲
آقا بانکهای ایران اسععمارگرتد!دست انگلیس رو از پشت بستند! میگن بهتون وام میدیم ولی وام یه دامه! به محض کوچکترین مشکل در بازپرداخت جریمه می کنن جریمه رو هم جریمه می کنن! جریمه جریمه رو هم جریمه می کنن و ان تسلسل ادامه داره تا بدیختی ! سی ملیون وام گرفتم پنج ملیون رو خوابوندن! چندماه چک داشتم نتونستم بدم رفتم دیدم قسط یک ملیونی شده دوملیون و من نمی تونستم بدم موند همین طور تا امروز ! حالا شما از مجلس ایراد بگیر! حرفشون درسته شما خودت دچار این مشکل نشدی یه چیزی میگی حالا! دست مجلس درد نکنه ولی کدوم بانک گوش می کنه!! یه قانون باید بذارن که رییس بانکهایی که اجرا نکنن اعدام بشن!
.