حسین آهی، شاعر و پژوهشگر پس از مدتها دست و پنجه نرم کردن با سرطان، عصر دیروز (سه شنبه ۸ مرداد) دعوت حق را لبیک گفت.
حسن آهی برادر حسین آهی در گفتوگوی به بیماری مرحوم حسین آهی اشاره کرده بود و گفته بود: «سرطان لنفاوی، بخشی از فک و چانه او را درگیر کرده است، بیماری، خیلی زود پیشرفت کرد و ظرف سه ماه گذشته، بخشی از بدن برادرم را درگیر خود کرده است.»
حسین آهی که بود؟
حسین آهی متولد ۱۳۳۲ تهران، فرزند استاد علی آهی، شاعر و پژوهشگر ایرانی است که مدتها به اعتبار و احترام پدر شاعرش «ابن آهی» تخلص میکرد. او تحصیلات مقدماتیاش را در تهران گذراند و پس از تسلط بر زبانهای فارسی، عربی، پهلوی و آلمانی، در علومی مانند صرف، نحو، منطق، نجوم، فقه، اصول عروض و کلام نیز صاحبنظر است.
منابع مختلف میگویند که اوّلین پژوهشهای او در مباحث شعری و ادبی در سال ۱۳۵۵ ثمره میدهد؛ تا آنجا که هنوز به ۱۸ سالگی نرسیده بوده که کتاب «بحور شعر فارسی» را منتشر میسازد و در همان دوران تحسین تنی چند از بزرگان شعر فارسی نظیر دکتر شفیعی کدکنی و مهدی اخوان ثالث را بر خود برمیانگیزد.
آهی در دهه ۸۰، برنامه «با کاروان شعر و موسیقی» را برای شبکه دو سیما اجرا میکرد. همچنین پس از آن، برنامه رادیویی «تماشاگه راز» را برای شبکه فرهنگ مجریگری کرد.
مرحوم آهی درباره برنامه «تماشاگه راز» گفته بود: تماشاگه راز از یک قرار حافظ خوانی شروع شد، اول قرار بود که برای یک موسسه حافظ را یک دور بخوانم، اما در این خواندنها متوجه شدم که بسیاری از واژگان و مصرعها از ابیات حافظ ضعف تألیف داردبه همین دلیل ضبط آن برنامه را متوقف کرده و شروع به تصیح نسخ کردم.
وی افزود: پس از صد سال کار علمی و تحقیقی که از سوی بزرگان و پژوهشگران انجام شده، هنوز خیلی از کارها فرو ماندهاست و خیلی از مصرعها را نمیتوانی بخوانی که همت میخواهد تا تصحیح شود.
اجرای بخش شبانگاهی چهارشنبهشبهای رادیو پیام نیز از دیگر اجراهای حسین آهی بود.
آهی از اواخر سال ۱۳۸۸ حسین آهی شروع به اجرای برنامه «تماشاگه راز» در شبکه رادیویی فرهنگ کرد. برنامه «تماشاگه راز» همه روزه از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۱۹ به وقت تهران از شبکه رادیویی فرهنگ تا اواخر بهمن ماه ۱۳۹۲ پخش میشد.
کارشناسی و اجرای این برنامه به عهده حسین آهی بود و سردبیری و تهیهکنندگی آن را سهیلا رضایی به عهده داشت.
از آهی که بیش از ۲۵ کتاب پژوهشی و تصحیحی در حوزه شعر و ادبیات دارد، مقالات بیشماری در مجلات و نشریات کشور از جمله «کیهان فرهنگی» و ماهنامه حافظ به چاپ رسیده است.
چندی پیش که حمید شاه آبادی معاون صدا به دیدن حسین آهی رفته بود، با یادآوری بیتی از اشعار بیدل دهلوی مهمانانش را بدرقه کرده بود:
گر به پرواز و گر از سعی تپیدن رفتم رفتم، اما همه جا تا نرسیدن رفتم
تصویری از مرحوم حسین آهی بر بالین پدر (علی آهی) که از شاعران پیشکسوت آیینی بود و در سال ۱۳۹۴ درگذشت
مرحوم آهی و کلیات سعدی نیمهکاره ماند
چندی پیش مدیر شبکه رادیو فرهنگ در گفته گویی اعلام کرده بود که قرار بود با مرحوم آهی کلیات سعدی را با رادیو فرهنگ به شیوه تماشاگه راز ضبط و پخش کنیم که متاسفانه میسر نشد.
اعلام زمان و مکان تشییع پیکر حسین آهی
پیکر این شاعر و گوینده رادیو، ساعت ۱۰ صبح فردا (پنجشنبه ۱۰ مرداد) از مقابل مسجد بلال واقع در خیابان، ولی عصر به سمت بهشت زهرا بدرقه میشود.
پیش از این، قرار بود این مراسم در مقابل ساختمان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شود.
غزلی از زندهیاد حسین آهی
روشن از مهریم، خورشید جهانگردیم ما / در هوای عشق، امّا کمتر از گردیم ما
گرچه روشن نیست چشم روزنی از برق شوق / کوچههای پرسه را، رندان شبگردیم ما
تا برآییم از غبار شب به قصر آفتاب/ ذرّهآسا بر مدار مهر میگردیم ما
در لباس فقر، کوس پادشاهی میزنیم/، چون نیفرازیم سر بر آسمان؟ فردیم ما
شاه مات افتاد و برشد شحنه بر اسب مراد/ بر سر خود کس چه میداند چه آوردیم ما
دامن پاکم به مدح شیخ و شاه آلوده نیست/ عرصه آزادگی را بیهماوردیم ما
حرمت مام وطن را داشتیم از مهر، پاس/ هرچه را بردند اینان، بازآوردیم ما
لالهٔ دل؛ شعلهور، در خون تپید از داغ عشق/ تا چراغی بر مزار خویش برکردیم ما
کاش درگیرد دمی، از دود دلها آتشی/ داد کز بیداد دی، دیریست دمسردیم ما
طبع «مشفق» گرم؛ «آهی»! کآفتاب زندگیست/ ورنه از بیمهری گردون چه میکردیم ما
شعرخوانی زنده یاد حسین آهی در رادیو
زنده یاد «حسین آهی» نویسنده، پژوهشگر و گوینده پیشکسوت رادیو، سالها برنامههای مختلفی را برای شنوندگانش در رادیو اجرا کرد.