bato-adv
کد خبر: ۴۱۹۲۳۳
جزییاتی از پرونده فساد در بانک ملت و پارسیان

علی دیواندری کیست و اتهاماتش چیست؟

«متهمین از جمله مجید سعادتی در بانک ملت و ابوالحسنی در بانک پارسیان با سرکردگی علی دیواندری اقدامات خود را انجام داده‌اند و وانمود می‌کردند در مقابل کار انجام شده قرار گرفته‌اند و بدین طریق اعضا را مجاب می‌کردند یا به صورت کاملا محرمانه به دستور علی دیواندری کار‌های خود را انجام می‌دادند.»
تاریخ انتشار: ۱۰:۲۳ - ۰۵ آذر ۱۳۹۸

علی دیواندری کیست و اتهاماتش چیست؟علی دیواندری سال ها از مدیران ارشد بانکی کشور بوده و حالا متهم به اخلال در نظام اقتصادی است

فرارو- یازده جلسه از دادگاه پرونده فساد در بانک‌های ملت و پارسیان برگزار شده است در این پرونده علی دیواندری از مدیران ارشد بانکی و از روسای پیشین دو بانک ملت و پارسیان متهم ردیف اول پرونده است. این پرونده چند متهم دیگر دارد که سه نفر از آن‌ها فراری هستند.

به گزارش فرارو، این دادگاه در ادامه بررسی ویژه پرونده‌های مفسدان اقتصادی برگزار می‌شود. قاضی پرونده موحد و نماینده دادستان رسول قهرمانی است.

هر چند که این پرونده ابعاد جالب توجهی دارد، اما اتفاقات اخیر در فضای کشور باعث شده است که کمتر مورد توجه افکار عمومی قرار گیرد. پرونده علی دیواندری و همکارانش در بستر تحریم‌ها شکل گرفته و در واقع فساد رخ داده در آن بر آمده از تحریم‌های اقتصادی است.

متهمان این پرونده عبارتند از: "علی دیواندری، مجید سعادتی، مهدی فلاحتیان، بهروز مختاری، رحمت‌الله باختری، حسین ابوالحسنی، اسماعیل احدی، سمانه حضرتی آشتیانی و وحید نمازی."

سه تن از متهمان رحمت الله باختری، مجید سعادتی و سمانه حضرتی آشتیانی متواری هستند و در دادگاه‌های حضور نداشتند.

علی دیواندری کیست و اتهاماتش چیست؟گفت و گوی دیواندری با رسول قهرمانی نماینده دادستان

علی دیواندری کیست؟

علی دیواندری، فرزند محمد، متولد ۱۳۴۶، نویسنده، استاد دانشگاه و دکترای مدیریت استراتژیک از دانشگاه تهران، ۸ سال مدیرعامل بانک ملت در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد و مدتی مدیرعامل بانک پارسیان بوده و در ۲۰ سال اخیر در ۱۲ شرکت، موسسه و انجمن از صندق مهر امام رضا و موسسه موقوفات آستان قدس رضوی تا بیمه پارسیان و تامین مالی بانک ملت، فعالیت داشته است. او سابقه همکاری با علی سعید لو، عباسعلی کدخدایی، صولت مرتضوی بابا حیدر و هاشم یکه زارع و شماری از چهره‌های سرشناس اقتصادی و بانکی را در یک دهه اخیر در کارنامه دارد.

دیواندری، کارشناسی مدیریت دولتی خود را در سال ۱۳۶۸ از دانشگاه تهران گرفت. سپس، در سال ۱۳۷۳، موفق به دریافت مدرک کارشناسی مدیریت دولتی از دانشگاه تربیت مدرس شد و به سمت معاون مالی و اداری دانشکده مدیریت دانشگاه تهران منصوب شد.

او تا سال ۱۳۷۵، عهده دار این سمت بود و پس از آن، به عنوان مشاور مدیرعامل و رئیس مرکز تحقیقات بانک ملت منصوب شد و از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۳ در این سمت ماند. در این فاصله، دیواندری، مقطع دکترای مدیریت استراتژیک را در دانشگاه تهران گذراند و موفق به دریافت مدرک دکترای مدیریت در سال ۱۳۸۰ شد.

۳ سال بعد، به عضویت هیات مدیره بانک ملت رسید و تا سال ۱۳۸۴ ادامه داشت. از سال ۱۳۸۴ و آغاز دوره اول ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، به مدیرعامل بانک ملت منصوب شد و تا پایان دوره دوم ریاست جمهوری نامبرده، این سمت را در اختیار داشت. مدیرعامل بانک پارسیان و ریاست پژوهشکده پولی و بانکی، از جمله سمت‌های دکتر علی دیواندری در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی است.

علی دیواندری از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۷، به عنوان استاد تمام گروه مدیریت بازرگانی دانشگاه تهران، سرپرستی پایان نامه‌های مختلف دانشجویان این مرکز علمی کشور را بر عهده داشته است.

علی دیواندری کیست و اتهاماتش چیست؟قاضی موحد رییس دادگاه

جزییاتی از دادگاه

در جلسه اول دادگاه نماینده دادستان درباره این پرونده گفت: «در شرایطی که مردم ایران در برابر تحریم‌ها مقاومت می‌کردند اشخاصی که بر اساس اعطای مجوز مسئولیت خطیر در بانک را بر عهده داشتند و موظف بودند در جهت محصولات صادراتی اقدامات متناسبی را انجام بدهند با سوء استفاده از اختیارات و سومدیریت باعث سوء جریان کار شده و از اموال برای خود و دیگران تحصیل کرده‌اند.»


نماینده دادستان در بیان محور‌های اصلی فساد در این پرونده گفت: "فساد رخ داده در موضوع خرید و فروش کشتی، فساد رخ داده در واگذاری نفت خام به رحمت الله باختری، تحصیل مال نامشروع با موضوع سفر‌های محرمانه و قاچاق ارز به ترکیه از این موارد به شمار می‌رود. "

در جلسات بعدی دادگاه ابعاد تازه‌ای از پرونده روشن شد. نماینده دادستان رقم فساد رخ داده را "۱۶۵ میلیون دلار" اعلام کرد.

رسول قهرمانی گفت: «در بانک ملت مبلغ ۱۰۵ میلیون دلار و در بانک پارسیان مبلغ ۶۰ میلیون دلار تخلف شده که مجموعا فساد آن‌ها شامل ۱۶۵ میلیون دلار می‌شود.»

براساس گزارش‌های دادگاه این فساد به واسطه شرکت "داریس کیش" رخ داده که این شرکت با حمایت بانک ملت تاسیسی شده بود.

به گفته قهرمانی، متهمان «با نقش فعال مجید سعادتی و بهروز مختاری با هدایت علی دیواندری» از پول‌های بانک ملت «دو کشتی به نام خود خریده‌اند.»

او اضافه کرد: «متهمین از جمله مجید سعادتی در بانک ملت و ابوالحسنی در بانک پارسیان با سرکردگی علی دیواندری اقدامات خود را انجام داده‌اند و وانمود می‌کردند در مقابل کار انجام شده قرار گرفته‌اند و بدین طریق اعضا را مجاب می‌کردند یا به صورت کاملا محرمانه به دستور علی دیواندری کار‌های خود را انجام می‌دادند.»

در جلسات دادگاه ابعاد مختلفی از پرونده روشن شد از جمله اینکه برخی متهمان با بابک زنجانی نیز ارتباط داشته اند.

یکی از شبهاتی که در دادگاه بیان شد این مسئله است که چرا علی دیواندری که در لیست تحریم‌ها قرار گرفته بود ناگهان از لیست خارج شد. دیواندری در این باره توضیح داده است: «نحوه خروجم از لیست تحریم‌های آمریکا به دلیل اثرگذاری بانک ملت بوده است و وکلایی برای پیگیری امور گرفتیم، آمریکا و اتحادیه اروپا همزمان ما را در لیست تحریم‌ها قرار داده بودند، اما اتحادیه اروپا اجازه داد که شکایت ما ثبت شود و ۵ مدیرعامل بانک از تحریم خارج شدند، اما آمریکا توجهی به مکاتبات نداشت. من با برجام از تحریم خارج شدم و افتخارم این است که در صف اول شکستن تحریم‌ها بودم و در عمل درسم را پس دادم و آمریکا دل خوشی از امثال ما ندارد.»

علی دیواندری در جلسات دادگاه کیفرخواست خود را رد کرد. او تلاش کرد که اتفاقات رخ داده را در راستای دور زدن تحریم ها اعلام کند. در دادگاه پای احسان سخایی داماد وزیر اطلاعات هم به این پرونده باز شده است. 

علی دیواندری کیست و اتهاماتش چیست؟دیگر متهمان پرونده

کیفرخواست متهمان پرونده


براساس کیفرخواست قرائت شده اتهامات هشت متهم به این شرح است:

متهم ردیف اول علی دیواندری، متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق تشکیل و سردستگی شبکه کلاهبرداری و خیانت در امانت به مبلغ ۱۶ هزار دلار موضوع هزینه سفر‌های محرمانه، مشارکت در قاچاق حرفه‌ای ارز به مبلغ ۵۰ هزار یورو.

متهم ردیف دوم مجید سعادتی متولد ۱۳۵۱، کارشناس، کارمند بازنشسته بانک ملت، متهم است به مشارکت در اخلال عمده از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری و خیانت در امانت نسبت به وجوه و تحصیل مال از طریق نامشروع به میزان ۳۰۰ هزار درهم و همچنین ۳۶ میلیون دلار وجه کشتی و مشارکت در قاچاق ارز به ترکیه.

متهم ردیف سوم بهروز مختاری بازداشت به دلیل عجز از تودیع وثیقه، متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری به مبلغ ۳۶ میلیون دلار.

متهم ردیف چهارم رحمت الله باختری متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع به میزان ۲۱ میلیون و ۵۸۲ هزار و ۴۹۴ دلار از طریق فروش نفت به مجید سعادتی.

متهم ردیف پنجم مهدی فلاحتیان بازداشت به دلیل عجز از تودیع وثیقه، فاقد سابقه کیفری، متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع به میزان ۳۸۹ میلیون و ۱۸۵ هزار و ۷۴۰ درهم از بانک ملت و تحصیل مبلغ ۲۲۰ میلیون درهم از بانک پارسیان.

متهم ردیف ششم حسین ابوالحسنی، آزاد با قرار وثیقه، متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری.

متهم ردیف هفتم اسماعیل احدی آزاد با قرار وثیقه متهم است به مشارکت در خلال عمده ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری.

متهم ردیف هشتم سمانه آشتیانی متولد ۱۳۶۱، متواری و متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری و متهم ردیف نهم وحید نمازی متولد ۱۳۵۲ متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری.
bato-adv
مجله خواندنی ها