دکتر محمد اسماعیل اکبری، رئیس انستیتو کانسر، می گوید:" سالانه شاهد افزایش 5/4 درصدی سرطان ها در کشور هستیم. یعنی در 15 سال آینده مرگ ناشی از سرطان 3 برابر خواهد شد."
محققان می گویند در 10 سال آینده سرطان در ایران رشدی 3 برابری خواهد داشت. این در حالی است که افزایش سن رابطه مستقیمی با افزایش احتمال ابتلا به سرطان دارد و با توجه به این موضوع به نظر می رسد که باید تدابیر ویژه ای برای مقابله با انواع سرطان در کشور اندیشیده شود. به همین مناسبت هفته نامه سلامت با دکتر محمد اسماعیل اکبری، رئیس انیستیتو کانسر و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت و گویی انجام داده است.
دکتر اکبری در ابتدا از وضعیت شیوع انواع سرطان در کشور می گوید:" در حال حاضر، سالانه شاهد افزایش 5/4 درصدی سرطان ها در کشور هستیم. به این معنی که اگر امسال 72 هزار نفر مورد جدید مبتلا به سرطان در کشور داشته باشیم، قطعا در سال آینده 3 هزار نفر به این تعداد اضافه خواهد شد و به یقین می توان گفت در 15 سال آینده مرگ ناشی از سرطان 3 برابر خواهد شد. البته این طور نیست که تعداد افراد مبتلا به سرطان در کشور ما نسبت به غرب بیشتر باشد، چرا که گاهی این کشور ها 10 برابر ما، بیمار سرطانی دارند اما نکته مهم این جا است که این کشور ها توانسته اند آمار ابتلا به برخی از سرطان ها مانند سرطان ریه را با کاهش مصرف دخانیات کاهش دهند."
او در ادامه برنامه های کشورهای غربی برای مقابله با سرطان را بازگو می کند و می افزاید:" در اروپا و آمریکا قصد دارند تا پایان سال 2020 مرگ و میر ناشی از سرطان را کاهش دهند و به این منظور، اطلاع رسانی و اصلاح الگوی زندگی مردم و جلوگیری از افزایش نرخ مرگ و میر در کنار پیر شدن جوامع خود را از سال ها پیش آغاز کرده اند. بر این اساس سرطان پستان در زنان در حدود 30 درصد مرگ و میرها را به این طریق موجب می شود. برای کاهش 15 درصدی مقدار سرطان تا سال 2020 و به منظور آموزش و پیشگیری، اقدامات عملی دولتی آغاز شده و تا امروز به 50 درصد از اهداف خود رسیده اند، اما ما در بخش درمان سرمایه گذاری می کنیم و داروهای بی اثر می خریم و افزایش آمارها را نظاره می کنیم."
رئیس انیستیتو کانسر با تکذیب عدم ثبت دقیق سرطان در کشور می گوید:" باید بگویم شبکه ملی مردمی سرطان در این زمینه بسیار فعال است و آمار سرطان ها را ثبت می کند.طبق آخرین آمار در سال 87 ، 72 هزار و 800 مورد سرطان جدید در کشور ثبت شده است که با احتساب این تعداد بیمار، 400 هزار بیمار مبتلا به سرطان در کشور وجود دارد."
استاد دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به سوالی درباره آمار تفکیک شده سرطان در استان های کشور می گوید:" آمارها استان به استان ثبت شده و در حال بررسی است. برای مثال، سرطان معده در استان اردبیل، شایع ترین سرطان در میان زنان است. ما بر اساس این آمارها در حال اقداماتی هستیم تا جلوی افزایش سرطان را بگیریم."
او علاوه بر سرطان تمام بیماری ها حتی دندان درد را بیماری خاص می داند و معتقد است:" از نظر من همه بیماران خاص هستند. به نظرم با اصلاح الگوی زندگی می توان جلوی بسیاری از بیماری ها را گرفت. در عین حال ما در کشوری زندگی می کنیم که سن امید به زندگی 72 است، بنابراین در 10 تا 15 سال آینده شاهد بروز و شیوع بیماری سرطان خواهیم بود و باید به جای هزینه کردن های اضافی به فکر پیشگیری باشیم. براساس تحقیقات 40 درصد سرطان ها قابل پیشگیری و 40 درصد قابل درمان هستند."
دکتر اکبری در پایان در پاسخ به سوالی در مورد این که چه کنیم تا سرطان نگیریم می گوید:" همان طور که گفتم سرطان بیماری دوران سالمندی است اما اگر فاکتور افزایش سن را کنار بگذاریم، با تغذیه سالم، تحرک و پیشگیری از چاقی، دوری از استرس و انجام معاینات و آزمایش های منظم سالیانه می توان تا حد زیادی از ابتلا به سرطان پیشگیری کرد.