فرارو- پس از ماهها اختلاف و تفرقه، اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان و رقیباش، عبدالله عبدالله، با امضای یک توافق تقسیم قدرت، بر سر حل بحران سیاسی دولت افغانستان به تفاهم رسیدند. طبق توافق تقسیم قدرت، نهاد جدیدی به نام شورای عالی مصالحه تاسیس خواهد شد که ریاست آن به عهده عبدالله خواهد بود و روند صلح در افغانستان را رهبری خواهد کرد. همچنین، افرادی از تیم عبدالله در دولت غنی مناصبی به عهده خواهند گرفت.
به گزارش فرارو، عبدالله و غنی در شرایطی قدرت را در میان خود تقسیم کردند که
افغانستان در عین مواجهه با بیماری کرونا، با موج جدیدی از خشونتها مواجه شده است. اخیرا کابل و سایر شهرهای افغانستان شاهد حملاتی بوده اند که در آنها دهها نفر جانشان را از دست دادند. حمله اخیر در کابل باعث شد که غنی ارتش و نیروهای امنیتی را به حالت «تهاجمی» درآورد. طالبان دست داشتن در حملات اخیر را تکذیب و دستور غنی برای از سرگیری عملیات تهاجمی را «اعلان جنگ» دانست. اما دولت افغانستان همچنان به طالبان مشکوک است.
توافق غنی و عبدالله گام اولیه و مهمی در مسیر صلح با طالبان است. بعد از امضای توافق میان طالبان و آمریکا در دوحه پایتخت قطر، قرار بود مذاکرات بین الافغانی در ماه مارس آغاز شود و همزمان با این مذاکرات آمریکا به تدریج نیروهای خود را از افغانستان خارج کند. اما اختلافات ادامهدار غنی و عبدالله مانع از شروع این مذاکرات شد. در هفتههای اخیر با بروز شکاف سیاسی در کابل و افزایش خشونتها در افغانستان، چشم انداز صلح در این کشور در هالهای از ابهام قرار گرفت. آمریکا که به شدت دنبال خروج از افغانستان است، از این امر خشمگین شد و با قطع کمکهای مالی خود به افغانستان، سران سیاسی این کشور را تنبیه کرد.
سید جلال ساداتیان
تقسیم قدرت در افغانستان مشکل است
سید جلال ساداتیان کارشناس مسائل افغانستان در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه تقسیم قدرت در افغانستان با توجه به تنوع قومیتی و مذهبی در این کشور کار سختی است، گفت: با توجه به حضور اهل تسنن و شیعیان در افغانستان و همچنین قومیتهای گوناگون کار برای تشکیل دولت در این کشور همسایه دشوار است، نمونه این موضوع نیز برگزاری مناقشه برانگیر دو انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان است، در چنین وضعیتی امضای پیمان صلح بین اشرف غنی و عبدالله عبدالله از اهمیت بسیار راهبردی برخوردار است.
وی افزود: در انتخابات سال ۹۳ و ۹۸، عبدالله عبدالله معتقد بود که در انتخابات تقلب شده و وی باید به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شود، این دفعه نیز وی خیلی بیشتر از دفعه قبل بر خواسته خود پافشاری کرد و همزمان با اشرف غنی سوگند ریاست جمهوری یاد کرد، به بیان دیگر در زمان واحد شاهد تشکیل دو دولت در افغانستان بودیم، در چنین شرایطی عقلای افغان طی یک ماه رایزنی فشرده توانستند، دو طرف مجادله را راضی کنند که به تشکیل یک دولت رضایت بدهند.
بیشتر بخوانید:
ساداتیان با اشاره به اینکه عبدالله عبدالله به عنوان رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان منصوب شده است، اظهار داشت: وی علاوه بر اینکه ۵۰ درصد کابینه ارا در اختیار دارد، در عمل در حکم نخستوزیر نیز به شمار میرود و با اشرف غنی به نوعی یک دولت ائتلافی تشکیل داده، این درحالیست که وضعیت امروز افغانستان بسیار متزلزل است و دولت جدید این کشور با مشکلات بسیار زیادی روبرو خواهد بود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به استقبال ایران، پاکستان، روسیه و چین از تشکیل دولت جدید افغانستان، بیان داشت: اما حزب اسلامی و طالبان با تشکیل دولت مخالفت کردهاند، در حال حاضر مذاکرات صلح با طالبان مهمترین مسئلهای است که دولت افغانستان با آن روبرو خواهد بود، با توجه به اینکه مذاکرات صلح آمریکا و گروه طالبان در قطر برگزار شد، اما در عمل دولت مرکزی افغانستان زیر بار اجرای مفاد این توافقنامه نرفت و معتقد بود که دولت مرکزی این کشور باید با طالبان مذاکرات صلح را برگزار کند.
اشرف غنی و عبدالله راه سختی برای رسیدن به صلح با طالبان در پیش دارند
چالشهای دولت جدید افغانستان
وی اضافه کرد: آمریکا متعهد شده بود با خروج از افغانستان زندانیان طالبان نیز آزاد شوند، اما به دلیل مخالفت اشرف غنی با این موضوع، اسیران طالبان هنوز در بند هستند، در این راستا اقدام غنی در صورتی رخ داد که او همواره با آمریکاییها روابط خوبی داشته، اما به دلیل اقداماتی که این کشور در برگزاری مذاکرات صلح با طالبان انجام داد، دولت افغانستان زیر بار این توافقنامه نرفت.
ساداتیان با تاکید بر اینکه دونالد ترامپ به دنبال خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان است، ادامه داد: ترامپ به دلیل اینکه در سال ۲۰۱۶ یکی از شعارهای اصلی انتخاباتیش، خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان بود، هنوز موفق نشده این امر را انجام دهد، برای همین شروع به انجام مذاکرات صلح با طالبان کرد، اما امروز به نظر میرسد با توجه به نزدیکی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ترامپ با چالش بسیاری در رابطه با حضور نظامیان این کشور در افغانستان روبرو خواهد بود.
وی تصریح کرد: مشاورات ترامپ معتقدند خروج بدون دستاورد نظامیان آمریکایی از افغانستان برای ترامپ یک شکست کامل است، برای همین به دولت افغانستان فشار میآورد که با طالبان مذاکرات صلح را آغاز کرده و همچنین زندانیان این گروه را نیز آزاد کند، اما دولت افغانستان تاکنون زیر بار اجرای این مسئله نرفته است، حال باید مشاهده کرد که در نهایت تکلیف این امر به کجا ختم خواهد شد.
این کارشناس مسائل افغانستان با اشاره با اینکه باید دید مذاکرات صلح بین الافغانی فیمابین دولت افغانستان و گروه طالبان چه زمانی آغاز خواهد شد، اذعان داشت: حال با توافق تشکیل دولت در افغانستان، مقامات این کشور امیدوار هستند، مذاکرات صلح با طالبان محقق شود، این در حالیست که یکی از پیش شرطهای اصلی طالبان برای مذاکره با دولت افغانستان، آزادی زندانیان این گروه است، اما دولت اشرف غنی در این زمینه رغبتی از خود نشان نداد، حال باید دید در این رابطه چه خواهد شد.
ساداتیان گفت: از سوی دیگر با توجه به اینکه عبدالله عبدالله مذاکرات رهبری با طالبان را بر عهده خواهد داشت، باید دید توافقاتی که بین او و این گروه خواهد شد، آیا مورد قبول اشرف غنی به عنوان رئیس جمهوری افغانستان قرار خواهد گرفت یا نه؟