bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۴۸۶۴۴
ریشه‌های فرار مالیاتی، چرا مردم عادی مالیات می‌دهند، اما شرکت‌های بزرگ نه؟

قیف وارونه مالیات‌گیری در ایران!

حسین راغفر با اشاره به اینکه در قضیه اخذ مالیات از خانه‌های خالی، معاون وزیر مسکن اعلام کرده تنها یک بانک خصولتی مالک ۱۰۰۰ واحد خالی در تهران است، بیان داشت:، اما این مسئول دولتی نام این بانک را نبرده، اما کاملا مشخص است، همین‌بانک‌ها اقتصاد ایران را نابود کردند، در حالیکه وظیفه ذاتی آن‌ها واسطه‌گری مالی به بیان اعطای وام‌های خرد به مردم و تسهیلات کلان به بخش تولید کشور است، اما آن‌ها برای کسب سود بیشتر بنگاه‌داری می‌کنند یا اینکه ملک، ارز و سکه و طلا می‌خرند، بعد مسلم است که با این عملکرد، وضعیت مملکت این می‌شود، جالب است بانک‌ها بابت این فعالیت‌های مخرب و سوداگرانه ریالی مالیات نمی‌دهند و معاون وزیر حتی حاصر نیست، نام بانک متخلف که خلاف آن محرز شده را اعلام کند.

تاریخ انتشار: ۱۳:۲۲ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۹
فرارو- یکی از مهم‌ترین مسائلی که در نظام اقتصادی ایران وجود دارد، عدم وجود عدالت مالیاتی است، در حالیکه تولیدکنندگان، صنعت‌گران، کارمندان و کارگران با توجه به اطلاعاتی که از آن‌ها وجود دارد، مالیات خود را می‌پردازند، در طرف مقابل به علت عدم وجود بانک‌های اطلاعاتی و فضای شفاف، عده‌ای درآمد‌های میلیاردی به جیب می‌زنند، اما ریالی مالیات نمی‌دهند.

به گزارش فرارو، مالیات در کشور‌های توسعه یافته مهم‌ترین منبع درآمدی دولت‌ها است، اما در اقتصاد نفتی ایران، سال‌ها نسبت به مالیات کم‌توجهی شده، و فرار مالیاتی به ترفندی رایج در اقتصاد ایران تبدیل شده است، حال در چنین شرایطی دولت به دنبال جایگزینی درآمد‌های مالیاتی به جای درآمد‌های نفتی است. اما این مالیات را از چی کسی قرار است بگیرد؟
ریشه‌های فرار مالیاتی، چرا مردم عادی مالیات می‌دهند، اما شرکت‌های بزرگ نه!
حسین راغفر
فرار مالیاتی ۸۰ هزار میلیارد تومانی در سال
حسین راغفر اقتصاددان در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه سالیانه به طور متوسط ۸۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در اقتصاد ایران رخ می‌دهد، اظهار داشت: می‌توان گفت نظام مالیات ستانی در ایران بسیار فشل و ناکارآمد است، در حالی بسیاری از بنگاه‌ها بزرگ اقتصادی از زیر دادن مالیات شانه خالی می‌کنند، دولت درآمد مالیاتی خود را از جیب کارمندان پر می‌کند، به بیان دیگر می‌توان گفت قیف مالیات‌گیری در ایران وارنه است و دولت از ته آن شروع می‌کند.

وی افزود: در حالیکه بخش مولد و واقعی اقتصاد ایران به دلیل تنگا‌های مختلفی که طی این سال‌ها با آن روبرو بودند، مالیات خود را منظم می‌پردازند، اما در بخش غیر رسمی و به اصطلاح دلالی اقتصاد مشاهده می‌کنید که رقم‌های نجومی رد و بدل می‌شود، اما به دلیل ناکارآمدی از این فعالیت‌های سفته‌بازانه ریالی مالیات گرفته نمی‌شود، در این رابطه حال که دلار‌های نفتی ته کشیده، دولت تازه به فکر اخذ مالیات از فعاالیت‌های سوداگرانه افتاده است.

راغفر گفت: اخذ ماالیات از خانه‌های خالی، مالیات بر عایدی سرمایه شامل، مسکن، خودرو، طلا، ارز و سهام، مالیات بر مجموع درآمد و... پایه‌های‌جدید مالیاتی هستند که قرار است از آن‌ها نیز مالیات اخذ شود، اما همه این‌ها طرح است و زمان می‌برد به مرحله اجرا برسد، اما سوال مهم این است که چرا تاکنون از این موضوعات مالیات اخذ نشده است، منافع چه کسانی در این وسط مطرح بوده که تا الان جلوی اجرای این مسائل گرفته شده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در قضیه اخذ مالیات از خانه‌های خالی، معاون وزیر مسکن اعلام کرده تنها یک بانک خصولتی مالک ۱۰۰۰ واحد خالی در تهران است، بیان داشت: اما این مسئول دولتی نام این بانک را نبرده، اما کاملا مشخص است، همین‌بانک‌ها اقتصاد ایران را نابود کردند، در حالیکه وظیفه ذاتی آن‌ها واسطه‌گری مالی به بیان اعطای وام‌های خرد به مردم و تسهیلات کلان به بخش تولید کشور است، اما آن‌ها برای کسب سود بیشتر بنگاه‌داری می‌کنند یا اینکه ملک، ارز و سکه و طلا می‌خرند، بعد مسلم است که با این عملکرد، وضعیت مملکت این می‌شود، جالب است بانک‌ها بابت این فعالیت‌های مخرب و سوداگرانه ریالی مالیات نمی‌دهند و معاون وزیر حتی حاصر نیست، نام بانک متخلف که خلاف آن محرز شده را اعلام کند.
 
ریشه‌های فرار مالیاتی، چرا مردم عادی مالیات می‌دهند، اما شرکت‌های بزرگ نه!
سیاوش‌غیبی‌پور
 
در اقتصاد زیر زمینی ایران فرار مالیاتی گسترده است
سیاوش‌غیبی‌پور کارشناس مسائل مالیاتی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در اقتصادر ایران بیش از ۴۰ درصد بخش‌های مختلف فرار مالیاتی دارند، گفت: در کشور‌های پیشرفته نرخ فرار مالیاتی ۲۰ درصد است و این یک استاندارد است، اما در کشورمان به دلیل اقتصاد زیر زمینی و فسادی که به صورت سیستماتیک وجود دارد، طبعا مالیات ستانی با نقایص بسیاری روبرو است، یک مثال ساده در این زمینه، شما کافی است یک چرخی در بازار تهران بزنید و ببینید چند فروشنده به شما فاکتور خریدی ارائه می‌کنند که دارای کد اقتصادی است.

وی افزود: در اقتصاد ایران ذیتفعان این حوزه مدام به فکر این هستند که به چه طریقی می‌توانند از دادن مالیات شانه خالی کنند، شما ببینید، تا چه میزان معاملات‌ تلفنی در بخش‌ها و صنوف مختلف انجام می‌شود بدون اینکه، این داد و ستد‌ها ثبت شود، طبعا تا زمانیکه چیزی ثبت نشود، مالیات نیز نمی‌توان اخذ کرد، بنابراین سیستم مشکل دارد، که تا این حد قانون شکنی انجام می‌شود.

غیبی‌پور اظهار داشت: نکته جالب این است که عکس این موضوع نیز وجود دارد، در یک زمانی نیز شخص می‌خواهد مالیات خود را بپردازند، اما آنقدر بروکراسی اضافی و بیهوده وجود دارد که به معنای واقعی کلمه مودی مالیاتی را گیج و سردرگم می‌کند تا آخر سر فرد عطای پرداخت مالیات را به لقایش ببخشد و او نیز مالیات ندهد، به واقع بستر قانونی مالیات ستانی در کشور با ایرادات جدی روبرو است، که این مسائل باید اصلاح شود.

این کارشناس امور مالیاتی عدم در اختیار داشتن سامانه‌های جامع اطلاعاتی را ضعف بزرگ نظام مالیاتی کشور دانست و بیان داشت: زمانیکه شما سیستم‌های اطلاعاتی جامع و به روزی در اختیار نداشته باشید، به تبع آن نیز افراد زیادی از تور مالیاتی شما خارج می‌شوند، که همین مسئله فرار مالیاتی را تشدید می‌کند، یکی از بستر‌هایی که این موضوع را کاهش می‌دهد، استفاده از ابزار‌های نوین است، چندین سال می‌شود که صندوق‌های مکانیزه فروشگاهی در اختیار صنوف مختلف قرار گرفته، اما هر باز به انحاء مختلف مشاغل از زیر بار این موضوع شانه خالی می‌کنند، مسئله مالیات پزشکان و معظلات مرتبط با آن مصداق عینی این موضو ع است.

وی همچنین با اشاره به اینکه کیفیت رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی از سوی ماموران میمزی نیز در جلوگیری از فرار مالیاتی موثر است، اضافه کرد: در بعضی از اوقات مشاهده می‌شود که این رسیدگی‌ها با دقت و کیفیت لازم و مطلوب انجام نمی‌شود که همین مسئله مشکلات فراوانی را به دنبال دارد، اصولا مالیات بریدن در ایران بر اساس گفتگو و چانه‌زنی است که روشی سنتی محسوب می‌شود، به طور قطع این مسئله همراه با مشکلات بسیاری است و می‌تواند باعث فرار مالیاتی شود، اما اگر بر اساس سامانه‌های جامع اطلاعاتی، داده‌های مختلف در یک جا جمع‌آوری شود، می‌توان مالیات حقه هر فرد یا شرکت و بنگاهی را به صورت عادلانه تعیین کرد و آن را ستاند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
زمانی مجری برنامه از آقای طیب نیا وزیر اقتصاد احمدی نژاد پرسید راه حل مشکلات اقتصاد کشور چیه؟ جواب جالبی داد گفت من از نظر علمی راه حل مناسبی برای رفع معضلات اقتصادی نمیدانم. راه مشکلات اقتصادی کشور بیشتر سیاسیه تا اقتصادی.وقتی با دنیا در میفتیم و روزبروز منزوی تر میشیم،انتظاری بیشتر ازین هم نباید داشته باشیم. بخاطر همین موضوع ای اف تی اف نه چین و نه روسیه که نزدیکترین کشورها بما هستند هیچ حسابی برای ایرانیان در کشورهاشون باز نمی کنن. بخاطر پیشگیری از خطرات پولشویی. اعضای محترم مجمع تشخیص کلاهشونو بندازن بالا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
فارغ از بحث های سیاسی با شما مخالم، استقلال بانک مرکزی مسئله اقتصادی است و نه سیاسی و ارتباطی با امریکا ندارد. ولی هیچ کس زیر بار آن نمیرود.
در ثانی طیب نیا وزیر روحانی بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
از مردم عادی که برای حفظ ارزش پولشان مبادرت به خرید دارایی نموده اند مالیات مضاعف (علاوه بر مالیات تورمی 300 درصد) اخذ میکنند ولی خالص سود نهادها و .... معاف از مالیات هست!
حسین زاده
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
متاسفانه وقتی از مالیات صحبت میشود و عنوان میشود که در ایران نسبت به کشورهای دیگردولت مالیات کمتری از مردم میگیرد هیچ اشاره ای به خلق پول بدون پشتوانه توسط دولت که منجر به مالیات تورمی میگردد نمیشود در واقع در ایران با توجه به اینکه اختیار فروش نفت و... که متعلق به مردم است در اختیار دولت بوده و همچنین میران بالای مالیات تورمی ( رتبه دو دنیا)و اخذ تعرفه های بالا برای واردات (بالاترین در دنیا)وتوجه به درآمد اندک مردم چندین برابر چیزی که باید مالیات بدهند دارند میدهند منتهی به صورت کاملا ناعادلانه دریافت میشود و هزینه های دولت هم بشدت بالا است (پرسنل مازاد وریخت و پاش و فساد و...)اضافه کردن مالیات در شرایط فعلی و با سیستم یلخی سازمان امور مالیاتی فقط باعث افزایش گرانی و فرار سرمایه میگردد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
زوردولت به کارمندها وکارگرها میرسه دولتی که شب وروز ازمستضفان جهان حمایت میکنه چقدرصحبتهای مسئولین تکراری شده حالمون بهم خورد به راستی یکی ازعوامل بدبختی ما همین بانکها هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
بازم ترفند جديد براي دست بردن تو جيب مردم . بساز بفروشه دلاله كه زير بار ماليات نميره مردم پس از عمري يه خونه ماشين ميخرن اونم بايد تقديم دولت كنن بسه ديگه
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۰
من کارمند هستم سرماه قبل از اینکه حقوقم به دستم برسد مالیاتش از فیش حقوقیم کم شده است .
اما بسیاری از دلالان خودرو که هودروهای میلیاردی معامله میکنند با وکلات و قولنامه هر دلال رو هر خودرو ۵ تا ۱۰ میلیون (بسنه به قیمت ان ) سود کسب میکند بی هیچ تلاش و کاری ؟؟؟ در حالیکه در یک پعامله ممکن به اندازه ۶ ماه شایدم یک سال دستمزد من پو در بیاورد !!!!
یا دلالان مسکن با خرید ملک در مواقع رکود و فروش در زمان رکنق با دو معامله یا یک معامله به اندازه دستمزد یک سال ۷ یا ۸ کارمند و کارگر پول کسب میکنند و دریغ از یک ریال مالیات ؟؟؟
اگر دولت نمیخواهد یا نمیتواند یا قادر نیست از دلالان خودرو و مسکن و موجران مالیات بگیرد حداقل از ما کارگران و کارمندان هم مالیات نگیرد اینطوری حداقل عدالت برقرار میشود .
نه اینکه از ما اقشار متوسط و ضعیف مالیات بگیرد و خرج متمولین و میلیاردرها کند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
دولت باید ضمن تعدیل پرسنل مازاد دستگاهها که بعضا بر اساس گزارش سازمان بازرسی تا 80 درصد بعضی دستگاهها را شامل میشود و کاهش هزینه های خود اخذ مالیات از کارمندان را متوقف کند ...دستمزد ماهی 200 تا 300 دلار که دیگه مالیات گرفتن نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۳
پاسخ ناشناس 15:04
الان تقریبا دولت 20 25 سالی میشود که انچنان استخدامی ندارد و اگر هم دارد مربوط به جاهایی است که خودشان و نزدیکانشان هستند و مردم عادی نیستند .
اگر هم دقت کنی به هر اداره یا جایی مراجعه میکنی مانند بانک - بیمه تامین اجتماعی و جاهای دیگری بسیار معطل میشوی و میبینی که دو نفر دارند کار 5 نفر را انجام میدهند الان حتی در بسیار از محلهای خدماتی با مشکل کمبود نیرو هم مواجهیم این هم از حرفهای نادرستی است که برای فریب افکار عمومی میگویند اتفاقا در بخشهای خدماتی کشور به شدت به نیروی کار نیاز است اما دولت برای کم کردن هزینه هایش نیرو استخدام نمیکند .
در محل کار من 30 نفر بازنشسته شده اند و نیرویی نگرفته اند و اغلب ما بعلت کار زیاد دیسک گردن و دیسک کمر شدید گرفته ایم ...
فرهاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۰
مانند نظام سرمایه داری آمریکا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۰
اگر اداره کشور به جای دولت به دست رهبر باشد با توجه به درایتی که دارند اوضاع اقتصادی بهتر می شود
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
نگو اینها رو‌کلک، یکوقت انجامش می دهند دیگه به گام دوم نمی رسیم ها!
ناشناس
Slovenia
۰۶:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
حقوق ها رو افزایش دادند تا 50 درصد بعد میگن کسری بودجه داریم چرا افزایش دادید ؟ تولید نقدینگی تولید تورم کنید کاذب دروغین ساختگی که صفر های پول ملی حذف کنید مملکت زیر رو کنید یه عمری از مملکت گذشته به خاطر کسری بودجه ساختگی میخان مالیات جدید وضع کنند ملت بیشتر تحت فشار قرار دهند مالیات ها رو هم اول میرن از قشر ضعیف بدون قدرت در دسترس میگیرند از آسیه پناهی ها
ناشناس
Germany
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
چرا اصلا با دنیا در افتادید تا ارز گران شود و به تبع ان تولیدات گران شود و تورم بالا رود و پول بی ارزش گردد و افزایش خقوق 15 در صد نه پنجاه درصد (قابل توجه شما) اون پنجاه در صد از فمن یعلم حکم شاغله که چیزی نیست و همه هم ندادند.دردی را دوا نمی کند ،قدرت خرید حقوق بگیران را کم کردید و بر ثروت فروشندگان و تولید کنندگان افزودید و مالیات هم که همون حقوق بگیر ماه به ماه قبل از دریافت حقوق باید بپردازد نه مثل قشر مرفح سالیانه !اونهم با هزاران توپ و تشر.لطفا قبل از اظهار نظر کمی تفکر کنید.راستی اون تولید کنند و فروشنده بی وجدان که با احتکار اجناس داخل انبار خود تا با گران شدن اجناس خود سود بیشتری کسب کند !و گران فروشی به بهانه اینکه گران باید بخرم ،حق الناس نیست؟احتکار حق الناس نیست؟نکبت بی وجدانی دلالان و سود جویان مملکت را به این روز انداخته.متاسفانه.
رند خراسانی
Germany
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
دوستان تاریخ را مطالعه کنید تا بوده مالیات را باید طبقات پائین مردم پرداخت نمایند وطبقات بالای جامعه از آن مالیات استفاده کنند ودر زمان حال حاضر شکل فعلی را به خود گرفته است.وکارگزان ،کارمندان وتولید کنندگان باید مالیات بدهند وسرمایه دار هم باید از مالیات گرفته شده بهره مند شود وهرروز درآمدش بیشترواگر خدای نکرده در همین ایران روزی به سرمایه داران کسی جرئت پیدا کند وبگوید بالای چشمتان ابرو است.بلبشوی گرانی وضعیت موجود در هر ثانیه خواهد بود وباید برای پرداخت پول تمبر اداره پست یک فرقون پول با خود داشت.