قرار بود بانک مرکزی شنبه ۱۱ مرداد جزئیات جدید وام ودیعه مسکن (مربحه خررید کالا و خدمات) را اعلام کند. این اتفاق هنوز رخ نداد، اما حسن روحانی رئیسجمهور در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کرد، وام ودیعه مسکن با شرایط جدید در اختیار مستاجران قرار میگیرد.
روزنامه هفتصبح در ادامه نوشت: محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی هم گفته یکی از پیشنهادات وزارت راه و شهرسازی به بانک مرکزی، پرداخت اصل و سود تسهیلات به مستاجر است.
پیش از این قرار بود اصل وام به صاحبخانه داده شود و مستاجر فقط اقساط آن را به صورت یکساله پرداخت کند. رئیسکل بانکمرکزی و معاون وزیر راه و شهرسازی هر دو در گفتگوهای تازه خود گفتهاند در طرح پیشنهادی جدید، اقساط وام ۵۰ میلیون تومانی ودیعه مسکن از ۱۲ ماه به ۳۰ماه (دوسال ونیم) افزایش پیدا میکند.
با این کار ممکن است نرخ سود تغییر پیدا کند و از ۱۳درصد قبل به ۱۸درصد برسد. بسیاری از مستاجران این نگرانی را مطرح میکنند که آنها با وجود این وام کمکی، خانهای را اجاره میکنند، ولی اگر قرار باشد بعد از یک سال، کل مبلغ وام به بانک بازگردانده شود آنها برای اجاره جدید در سال بعد از آن مشکل خواهند داشت.
همچنین با توجه به افزایش هزینه زندگی، قطعا مستاجران نمیتوانند در طول یک سال، هم اجاره بپردازند، هم قسط سود وام را بدهند و هم بتوانند برای اجاره سال بعد پولی را پسانداز کنند.
محمودزاده درباره این موضوع گفته برای رفع نگرانی مستاجران، تلاش این است که طرح پرداخت وام اجاره حداقل به مدت سهسال اجرا شود یعنی مستاجر تا سهسال بتواند از این وام برای اجاره استفاده کند.
به گفته محمودزاده در حال حاضر وام ودیعه مسکن به آن دسته از مستاجران پرداخت میشود که تاریخ امضای اجارهنامهشان بعد از چهار مرداد باشد. با این حساب بسیاری از مستاجران با وجود دارا بودن شرایطی که پیشتر اعلام شده بود، از شمول دریافت این وام خارج خواهند شد.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانکمرکزی هم روز گذشته اعلام کرد، مبالغ وام مستاجران که براساس طبقهبندی شهرها ۱۵، ۳۰ و ۵۰ میلیون تومان است به دو روش پرداخت میشود؛ دو روش اول، گیرندگان وام یعنی مستاجران میتوانند تسهیلات را یکساله دریافت کنند و صرفا سود ان را ماهیانه بپردازند و در پایان سال، اصل پول را به بانک برگردانند.
در روش دوم، متقاضیان میتوانند وام را سهساله دریافت کنند و در مدت ۳۶ ماه اصل و فرع آن را به بانک بپردازند. همتی همچنین تاکید کرده در این وام، صاحبخانه نقشی نخواهد داشت و کسی که وام را دریافت میکند یعنی مستاجر با بانک عامل طرف خواهد بود تا بتواند به تصمیم خود از وام دریافتی استفاده کند.
آمارها میگویند ۲،۲ میلیون درخواست برای دریافت تسهیلات مستاجران ثبت شده و ۱۹ بانک و موسسه اعتباری آمادگی دارند از ۲۰مردادماه به یک میلیون تقاضا پاسخ دهند.