پژوهش جدیدی برای نخستین بار نشان داده است که کووید-۱۹ مستقیما به سلولهای جوانه چشایی آسیب نمیرساند.
پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود به این نتیجه رسیدند که کروناویروس، سلولهای چشایی را به صورت مستقیم تحت تاثیر قرار نمیدهد و شاید مکانیسمهای سلولی دیگری نیز در این میان نقش داشته باشند.
به گزارش ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی دانشگاه جورجیا، پژوهش جدیدی برای نخستین بار نشان داده است که کووید-۱۹ مستقیما به سلولهای جوانه چشایی آسیب نمیرساند.
برخلاف پژوهشهای پیشین که نشان دادهاند آسیب مستقیما توسط ذرات ویروس وارد میشود، پژوهشگران "دانشگاه جورجیا" (UGA) باور دارند که شاید از دست دادن حس چشایی، به صورت غیرمستقیم و به واسطه اتفاقات ناشی از کووید-۱۹ پیش میآید.
افزایش تعداد بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که از دست رفتن حس بویایی یا چشایی و یا هر دو مورد را گزارش میدهند، مراکز کنترل و پیشگیری بیماری را بر آن داشت تا این مورد را نیز به فهرست نشانههای بیماری اضافه کنند. پژوهشهای اخیر نشان میدهند که در حال حاضر، ۲۰ تا ۲۵ درصد بیماران، از دست رفتن حس چشایی را گزارش میدهند.
این پژوهش نشان میدهد که سلولهای جوانه چشایی در برابر عفونت ناشی از کروناویروس آسیبپذیر نیستند، زیرا بیشتر آنها، "آنزیم ۲ مبدل آنژیوتانسین" (ACE۲) را که راه ورود ویروس است، بیان نمیکنند.
"هونگژیانگ لیو" (Hongxiang Liu)، سرپرست این پژوهش گفت: این نخستین پژوهشی نیست که بیان ACE۲ را در حفره دهان مورد بررسی قرار میدهد، اما نخستین پژوهش در مورد ارتباط میان کروناویروس و حفظ سلول جوانه چشایی انجام میشود و نشان میدهد که ممکن است مکانیسمهای سلولی دیگری نیز در این میان دخیل باشند.
لیو و همکارانش تصمیم گرفتند تا با بررسی موشها به عنوان ارگانیسم نمونه، بفهمند که آیا ACE۲ به طور خاص در سلولهای جوانه چشایی بیان میشود یا خیر. دومین سوال آنها این بود که این گیرنده چه زمانی در سلولهای بافت دهان ظاهر میشود.
اگرچه موشهای این آزمایش مستعد ابتلا به کروناویروس نیستند، اما شاید بررسی محل بیان این آنزیم بتواند به بررسی اتفاقاتی که طی دوره ابتلا و از دست دادن حس چشایی رخ میدهد، کمک کند.
پژوهشگران با تجزیه و تحلیل دادههای این پژوهش دریافتند که کروناویروس احتمالا به صورت مستقیم بر از دست دادن حس چشایی اثر نمیگذارد.
این پژوهش، در مجله "ACS Pharmacology & Translational Science" به چاپ رسید.