bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۵۱۰۰۷

دفاع عباس عبدی از طرح پیش‌فروش نفت

دفاع عباس عبدی از طرح پیش‌فروش نفت

عباس عبدی خطاب به دولت می‌گوید: شما نفت را با ریسک بالا می‌فروشید اینجا نقد و بدون ریسک به مردم بدهید و البته ارزان‌تر. سودش هم در جیب مردم می‌رود راه دوری نمی‌رود. این کار برای اصلاح ساختار سیاسی نیز بسیار مفید است. در واقع این یکی از مهم‌ترین کار‌های ماندگاری است که این دولت می‌تواند انجام دهد.

تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۲۶ مرداد ۱۳۹۹

عباس عبدی، روزنامه‌نگار، در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: واقعیت بودجه دولت نشان می‌دهد که با یک کسری بزرگ مواجه است. درآمد‌های نفتی عملا آن قدر کاهش یافته که می‌توان اصل این درآمد‌ها را در بودجه نادیده گرفت. متاسفانه برخی توجه ندارند که حتی بخش دیگری از درآمد‌های دولت نیز به صورت غیر مستقیم وابسته به نفت است. بخش مهمی از مالیات‌ها و نیز عوارض گمرکی یا فروش ارز از این طریق تامین می‌شود. یعنی اگر نفت باشد این‌ها هم هست و اگر درآمد نفتی نباشد این‌ها نیز نیست.

پس می‌توان گفت که موازنه بودجه دولت میان مصارف و منابع به‌شدت به‌هم خورده است. کفه مصارف خیلی سنگین‌تر از کفه منابع شده است. راه حل چیست؟ یا باید کفه هزینه‌ها و مصارف را سبک کرد که این کار به علل آشکاری شدنی نیست. صرفه‌جویی و این‌جور دستورات بعید است که کمتر از چند درصد در کاهش مصارف اثرگذار باشد. اگر تا حالا صرفه‌جویی به نهایت خود نرسیده باشد. بخش اصلی مصارف بودجه‌ای نیز پرداخت حقوق و دستمزد شاغلین و بازنشستگان و نیز هزینه نگهداری است که امکان کم کردن آن‌ها نیست بلکه افزایش هم باید داد. بخشی هم که سرمایه‌گذاری است که اگر انجام نشود عوارضش با اندکی تاخیر گریبان همه را خواهد گرفت.

پس چاره‌ای نیست و باید کفه منابع و درآمد‌ها را سنگین کرد. درآمد‌های دولتی چند سرفصل مهم دارند؛ نفت، مالیات، فروش اموال و ردیف خدمات دولتی و سایر. اکنون فروش نفت بسیار کم یا در عمل حذف شده است، مالیات را نیز نمی‌توان افزایش داد، زیرا در این شرایط بسیاری از شرکت‌ها سوددهی کمتری پیدا می‌کنند، از این رو مالیات هم احتمالا کم می‌شود. به علاوه فشار بر سیاست مالیاتی نیز خطرناک است و ممکن است موجب مشکلاتی در تولید و فرار سرمایه شود.

فروش اموال نیز تا حدود قابل توجهی انجام شده است و احتمالا پس از این هم انجام شود. ردیف سایر نیز عمدتا فروش ارز و خدمات دولتی است که ارزی وجود ندارد تا فروخته شود و بالا رفتن قیمت ارز با هدف افزایش درآمد‌های دولت نیز تبعات سنگینی دارد. افزایش هزینه خدمات دولتی هم در این شرایط درست نیست و مردم اعتراض خواهند کرد. ضمن این که رقم چندانی نخواهد شد. پس، از این شیوه‌ها نمی‌توان مشکل را حل کرد.

دو راه دیگر پیش رو می‌ماند؛ استقراض از بانک مرکزی یا استقراض از مردم از طریق فروش اوراق مشارکت و اوراق مشابه یا پیش‌فروش نفت. راهکاری که اکنون دولت درصدد انجام آن است. البته سعی کرده‌اند آن را پیچیده کنند. ولی به زبان روشن، یعنی از مردم قرض بگیرند و سود آن را بدهند. حالا عده‌ای مخالف هستند که این پیش‌فروش آینده است. کاملا هم درست است، ولی عیب آن چیست؟ حتما عیبی دارد، ولی آیا راه دیگری پیشنهاد دارید؟

از میان دو راه موجود، یعنی استقراض از بانک مرکزی یا استقراض از مردم، به طور قطع هم منطق اقتصادی و هم منطق سیاسی حکم به برتری روش دوم می‌دهد، زیرا استقراض از بانک مرکزی ممکن است فنر تورم را از این که هست بیشتر باز و حتی رها کند و دچار تورم‌های وحشتناک شویم. ضمن این که تورم به معنای دقیق برداشتن پول زور از جیب همه مردم است که دولت هیچ تعهدی در برابر بازپرداخت آن قبول نمی‌کند و دود آن نیز بیشتر به چشم اقشار متوسط و ضعیف‌تر می‌رود.

در حالی که فروش اوراق قرضه یا هر اسم دیگر و پیش‌فروش نفت مانع از رشد تورم می‌شود و سود معقول آن به جیب کسانی می‌رود که با سرمایه خود در عبور از این وضع مشارکت کرده‌اند. این توضیح بیانگر علت ترجیح این شیوه از دیدگاه اقتصادی است. ولی وجه سیاسی آن نیز مهم است و یکی از علل مخالفت اصولگرایان تندرو با این فروش اوراق قرضه یا پیش‌فروش نفت، همین وجه سیاسی آن است.

از نظر سیاسی استقراض از بانک مرکزی ادامه اتکا به درآمد‌های نفتی است با این تفاوت که فقط تورم را افزایش می‌دهد و تعهد دیگری برای دولت ایجاد نمی‌کند، ولی فروش اوراق قرضه یا پیش‌فروش نفت، موجب افزایش وابستگی دولت به مردم می‌شود. در حقیقت استقلال دولت از مردم را کاهش می‌دهد. از این رو استقراض از بانک مرکزی ساختار سیاسی مطلوب اصولگرایان تندرو را بازتولید می‌کند. حتی اگر به قیمت فقر و فلاکت مردم بیشتری تمام شود.

آنان می‌خواهند دولت بعدی بدهکار مردم نباشد یا به معنای دقیق وابسته به مردم نباشد، بلکه نتایج تحریم‌ها را دولت فعلی از طریق افزایش تورم متحمل شود و دست خودشان برای بازی با درآمد‌های احتمالی نفت در آینده باز باشد؛ بنابراین هم به لحاظ منطق اقتصادی و هم از منظر سیاسی فروش اوراق قرضه یا پیش‌فروش نفت یا هر شیوه دیگری که موجب استقراض دولت از مردم شود، به استقراض دولت از بانک مرکزی صد درصد ترجیح دارد. هر چند با این رقم سودی که برای این اوراق تعیین کرده‌اند، بعید می‌دانم که استقبال چندانی از این اوراق شود.

در برابر پیشنهاد می‌کنم دولت در پیش‌فروش نفت به مردم قدری دست و دل بازتر عمل کند. چه ایرادی دارد که از مردم دلار و طلا بگیرند و نفت را نقد بفروشند. به نظرم دولت می‌تواند ۲۵درصد (یا عدد دیگری) زیر قیمت بازار نفت را بفروشد هر وقت هم موقع صادرات شد هر کسی خواست نفت خود را به قیمت جهانی به دولت یا هر شرکت دیگری بفروشد. تنها راه برای جمع کردن ارز و طلای موجود همین است. بهتر است خِسّت به خرج ندهید.

شما نفت را با ریسک بالا می‌فروشید اینجا نقد و بدون ریسک به مردم بدهید و البته ارزان‌تر. سودش هم در جیب مردم می‌رود راه دوری نمی‌رود. این کار برای اصلاح ساختار سیاسی نیز بسیار مفید است. در واقع این یکی از مهم‌ترین کار‌های ماندگاری است که این دولت می‌تواند انجام دهد.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۷
شما قصد ندارید راجع بع کودتا در بورکینافاسو و قبیله آدمخوارها در آمازون و نشت نفت در موریس و برخورد شهاب سنگ به زمین نظر بدهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
عبدي جان لطفا در مقاله ي بعدي جواب اشكالات و نگرانيهاي دوستان را هم بده و اگر ندي يا نتوني بدي .....
asgharagha
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
کشورهای دیگه که نفت دارن، نفت رو میفروشن خرج مردم و کشورشون میکنن...اینجا نفت رو به مردم میفروشن تا پولشو بدن به دولت تا بده به رانت و اقازاده ها...چند وقت دیگه سلطان بشکه نفت هم در میاد!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
این بابا که نونش تو حمایت از دولته معلومه حمایت میکنه حداقل یه آدم حسابی رو میگفتید حمایت کرده
شبیه راز
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
بریم خونه شو بفروشیم براش نفت بخریم. اگر قبول کرد اونوقت قبوله.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
بمير بابا
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
عباس عبدی مردی همه فن حریف اقتصاد ،سیاست ، مسایل اجتماعی ،تاریخ، جغرافیا،انشا،ورزش،دیکته، عربی،انگلیسی، ناظم،دفتر دار،بابای مدرسه،
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
تا كور شود هر آنكه نتوان ديد
انتشار یافته: ۳۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
همیشه از جیب مردم اولویت و بهتر بوده. چرا سراغ سرمایه گذاری خارجی نمیروید چرا از سرمایه های افراد بیرون کشور استفاده کند چرا همیشه دست تو جیب مردم میکنید
ناشناس
Germany
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
جیب مردم و دولت نداره عزیز برادر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
با این جایگاه و وجهه ای که از خودمون تو دنیا درست کردیم کی میاد سرمایه گذاری کنه اینجا؟ سرخوشیا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
ارزانتر ؟ به همان قیمتی که به کشورها میفروشند میدهند به ما ؟ سال بعد نگن مالیاتش رو بده یه وقت .
درستش این بود برای جمع کردن دلارهای خانگی به دلار و کمی ارزانتر میفروختند با تعهد اینکه در زمان فروش توسط مردم به پالایشگاهها همان دلار نقدی را بر میگرداندن
ناشناس
United States of America
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
تصمیم گیری در این زمینه تنها با قوه مجریه نیست. شنیدیم که برخی قوا برای اجرای طرح ۵ شرط گذاشته اند
ناشناس
United States of America
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
در زمان برجام مثل بچه ادم داشتیم نفتمان را می فروختیم ٬ عده ای گفتند تجارت عادی و بی دردسر بین المللی در شان و مقام یک کشور انقلابی نیست و باید اوضاع بهم بخورد ٬ و بهم خورد و نتیجه انرا داریم می بینیم . در این شرایط چاره ای جز طرح های اینچنینی نمی ماند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
جناب عبدی
چه کسی تضمین می کند در سررسید اوراق فروش نفت،دولت بعدی به استناد تبصره یابندی از قوانین فراموش شده،مالیات و بالاسری و هزینه ایکس و... را ازخریدار کم نکند؟قضیه پیش فروش سکه را مردم به یاد دارند که چگونه در یک دولت سیاست های اعتماد بر بادده اجرا شده.حالا دولت بعد که هیچ تعهدی به سیاست های دولت قبل ندارد معلوم نیست چه بلایی سر سرمایه مردم بیاورد
یوهونی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
متاسفم عبدی ! سال ها این همه حرف های قشنگ قشنگ می زدی که حالا سر بزنگاه سیاست دولت رو به مردم غالب کنی ! "چه ایرادی دارد که از مردم دلار و طلا بگیرند و نفت را نقد بفروشند" نفت ایران مگه ارث پدر دولته که بخواد به مردم بفروشه! حتما دوباره مصدق باید بیاد نفت رو ملی کنه! این همه نیرنگ ودسیسه علیه مردم ایران چه معنی می تونه داشته باشه ! حالا دیگه مطمئن شدم که تو مامور مخصوص حاکم بزرگی !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
نفت گران بشه دولت موقع تحویل گرفتن اوارق یک بهانه ای جورمیکنه خریداران پشیمان بشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
اگر سود خوبی بدهد فوری سر وکله دارایی پیدا میشه و اخذ مالیات از عایدی سرمایه را مطرح میکند. مثل پیش فروش سکه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
طرح سه فوریتی میدن مجلس میشود قانون! بجای نفت پول زمان خرید را برگردانند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
وقتی تفکر چپ بالاتفاق یک چیزی میگن یعنی یا نفع شخصی دارند یا قصد تخریب جناح مقابل
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
همچنین جناح راست!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
چرا ایشون دفاع نکنه؟ احساس خطر کرده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
چند گرفتی اینطوری حرف بزنی!؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
جناب می دونی که دولت برای فروش نفت به مردم هر دلار را حدود 22500 تومان حساب کرده.
بفرمایید این کجاش ارزونه؟
در ضمن هرر وز هم دولت و و رئیس بانک مرکزی وعده کاهش نرخ ارز و متعادل سازی ان را می دهند!!
اگه قراره نرخ ارز را کاهش بدهند پس چرا الان گرون حساب می کنه برای مردم؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
دیگه حرف تو و امثال زیباکلام هیچ شنونده ای نداره. اقا خجالت بکشید.
جیب های ملت را ول کنید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
آخه مردک آویزون شده به دیوار سفارت!
نفت تحریمه و دولت نمی تونه بفروشه اون وقت مردم به کی بفروشند به عمه ات!؟
فرامرز
Finland
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
یه جا یه امتیاز بهش دادن
بعد تقش دزر میاد
ناشناس
Germany
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
چرا امروز نرفته سفارت امارات تا اعتراض کنه یا از دیوارش بالا بره؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
نفت تحریمه و دولت نمی تونه بفروشه.
الانم می خواد به مردم بندازه و پول بگیره.
اصلا گیریم حالا حالاها هم تحرمها برداشته نشد و قیمت نفت هم از اینی هست هم بالاتر نرفت اونوقت ضرر ملت را کی میده؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
برای جیب ملت نقشه کشیده اند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
آقای عبدی
نظر شما در مورد اخذ مالیات از سکه های معاف از مالیات بانک مرکزی چیه؟!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
حرف حساب
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
اولا 2 تا 4لیتری کار منو راه میندازه .ثانیا اینهمه بشکه از کجا بیاریم توش نفت بریزیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
سواد چيز خوبيه
bato-adv
bato-adv
bato-adv