bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۵۴۵۳۵
وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو پاسخ داد

چند پیشنهاد برای درمانِ دردِ مسکن

چند پیشنهاد برای درمانِ دردِ مسکن

وحید شقاقی شهری اقتصاددان گفت: در تمامی کشور‌های پیشرفته و توسعه یافته، مسکن تنها بازاری است که دولت در آن حضور دارد و اجازه نمی‌دهد، مسکن از یک کالای مصرفی تبدیل به وسیله‌ای برای سرمایه گذاری و کسب سود شود، اما در کشور ما برعکس است، دولت در تمامی بازار‌ها دخالت می‌کند، اما در مسکن که باید آن را کنترل کند، اقدام به چنین کاری نمی‌کند، دولت باید با استفاده از ابزار مالیاتی مسکن را تبدیل به یک کالای مصرفی کند که دیگر برای کسی صرف نداشته باشد، بخواهد با سرمایه گذاری در بخش مسکن به سود‌های موهومی و باد آورده دست پیدا کند.

تاریخ انتشار: ۱۳:۵۱ - ۲۶ شهريور ۱۳۹۹
فرارو- نمایندگان مجلس طرح دوفوریتی برای تحریک عرضه مسکن به تصویب رساندند که این طرح به زودی در صحن مجلس مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بر این اساس طرح مجلس برای رکودزدایی از بخش مسکن با سه هدف مشخص و چهار ابزار عملیاتی به‌زودی در صحن تشریح می‌شود.

به گزارش فرارو، در این طرح بر ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی طی ۴ سال تاکید شده است. همچنین منابع لازم برای تحریک بازار ساخت‌و‌ساز قرار است از سه محل بازگشت اقساط وام مسکن مهر، درآمد حاصل از مالیات بر عایدی املاک و همچنین تخصیص ۲۵ درصد تسهیلات شبکه بانکی به بخش مسکن تامین شود.

دو اقدامی که قیمت  مسکن را  کاهش می دهددولت مسکن ساز خوبی نیست
وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه طرح‌های دولتی و حاکمیتی نمی‌تواند بازار مسکن را سر و سامان دهد، گفت: تجربه مسکن مهر و همچنین مسکن ملی که این روز‌ها در حال اجرای است نشان داد که دولت به هیچ عنوان مسکن ساز خوبی نیست و این را به عینه مشخص شده، در مورد مسکن مهر هرچند برخی که خانه نداشتند، خانه دار شدند، اما این طرح دارای ضعف‌های فراوانی از جمله کمبود شدید امکانات زیر ساختی، جانمایی بد و.. بود، این در حالیست که هنوز بیش از یک دهه این طرح به اتمام نرسیده و معلوم نیز نیست که تاپایان دولت فعلی هم به اتمام برسد.

وی با تاکید بر اینکه برای اصلاح وضعیت بازار مسکن باید دو اقدام اساسی صورت بگیرد، اظهار داشت: در وهله اول دولت و مجلس باید قانون اخذ مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن را هرچه زودتر اجرایی کنند، چراکه مهم‌ترین بخش قانون مالیات بر ثروت بخش املاک است که اگر اجرایی شود، بدون شک اوضاع بازار مسکن می‌تواند دگرگون شود، در حال حاضر بسیاری از تقاضا‌های بازار مسکن سفته بازانه است و به دلیل اینکه قیمت‌ها با افرایش بسیار افسار گسیخته‌ای روبرو بوده، بخش اعظمی از مردم توان خرید خانه را ندارد.

شقاقی با اشاره به اینکه دولت باید با ابزار مالیاتی هزینه سوداگری و سودجویی در این بازار را به حداقل برساند، اظهار داشت: بهتر است دولت به جای این که تمام توان خود را بر روی اجرای پروژه‌های ساخت مسکن در ابعاد ملی بگذارد، به وظایف اصلی خود که همان اجرای قانون است بپردازد، اگر طی این سه دهه گذشته در حوزه تصویب و اجرای قوانین مالیاتی در حوزه مسکن اقدامات جدی صورت می‌گرفت، این بازار امروز تا این حد رها و آشفته نبود.

این کارشناس مسائل اقتصادی بیان داشت: در تمامی کشور‌های پیشرفته و توسعه یافته، مسکن تنها بازاری است که دولت در آن حضور دارد و اجازه نمی‌دهد، مسکن از یک کالای مصرفی تبدیل به وسیله‌ای برای سرمایه گذاری و کسب سود شود، اما در کشور ما برعکس است، دولت در تمامی بازار‌ها دخالت می‌کند، اما در مسکن که باید آن را کنترل کند، اقدام به چنین کاری نمی‌کند، دولت باید با استفاده از ابزار مالیاتی مسکن را تبدیل به یک کالای مصرفی کند که دیگر برای کسی صرف نداشته باشد، بخواهد با سرمایه گذاری در بخش مسکن به سود‌های موهومی و باد آورده دست پیدا کند.
 

بیشتر بخوانید:


دولت باید شرایط را برای سرمایه گذاران بخش مسکن فراهم کند
وی با بیان اینکه در وهله دوم نیز دولت باید امکانات و زیر ساخت‌های لازم را برای حضور سرمایه گذاران در بخش مسکن فراهم آورد، اضافه کرد: این کار نیز به دو طریق می‌تواند پیگیری شود، اول اینکه دولت می‌تواند با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به سرمایه گذاران و انبوه سازان بخش مسکن، کمک کند و دوم هم اینکه با در اختیار قرار دادن زمین‌های ارزان و قیمت مناسب به سرمایه گذاران آن‌ها را در ساخت و افزایش تولید مسکن یاری کند.

شقاقی با اشاره به اینکه طی ۵ سال گذشته سرمایه گذاری در بخش مسکن منفی بوده است، ادامه داد: در حالیکه حداقل نیاز کشور به مسکن، سالی یک میلیون واحد است، عملا با توجه به وضعیتی که وجود دارد این نیاز برآورده نمی‌شود و سال به سال بر میزان تقاضا افزوده می‌شود، این در حالیست که دولت باید اقداماتی انجام دهد که بخش عرضه و تقاضا را مدیریت کند و ساخت مسکن به گونه‌ای باشد که عرضه به میزان کافی وجود داشته باشد تا دیگر نیاز‌های کاذب و سوداگرانه در بازار به وجود نیاید.

این استاد دانشگاه یادآور شد: از سوی دیگر یکی از مهم‌ترین وظایفی که دولت در بخش مسکن بر عهده دارد، فراهم کردن زیر ساخت‌های مورد نیاز برای این بخش است، پروژه مسکن مهر به خوبی نمونه عینی این مسئله است که یک شهر اقماری در نزدیک کلان شهر تهران احداث شده، به نام پرند، اما هنوز بعد از ده سال این شهر جدید از حداقل‌های زیر ساختی در حوزه‌های مختلف برخوردار نیست، به عنوان مثال هر سال وعده ساخت مترو در این منطقه داده می‌شود، اما هیج خبری نیست، بنابراین دولت باید ساخت مسکن را به سرمایه گذاران این بخش واگذار کند و در مقابل خود نسبت به ایجاد و تکمیل زیرساخت‌های مورد نیاز این مسکن‌ها اهتمام بورزد.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۸
میشه بفرمایند در کدام کشور مالیات بر داشتن مسکن میگیرند ؟ خیلی از کشورها سیاست تشویقی دارند تا مسکن بیشتری بفروشند و باعث رونق صدها شغل مستقیم و غیر مستقیم مرتبط به این حوزه شوند
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۷
چرا در همه موارد اسلامی و استثنایی هستیم در این موارد همه دنیا اینطوری است؟
نام
Germany
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
والله تو امریکا اصلا دولت دخالتی در مسکن ندارد و شرکت های ساختمانی همه کاره اند نمیدانم کدام کشور پیشرفته که ایشان میگویند جنین کاری میکنند اطلاعات غلط دادن نشان از ندانستن ایشان است و بر اساس ندانستن نظریه دادن
انتشار یافته: ۳