در حالي كه بنگاههاي مسكن طبق مصوبه اتحاديه مشاوران املاك موظف هستند هزينه مشاوره را براساس ارزش ملك فروختهشده محاسبه و از طرفين معامله دريافت كنند، اما برخي بنگاهها به عرفي كه در بازار مسكن رايج شده استناد ميكنند و برخلاف نظر اتحاديه، از همه معاملات، يك رقم ثابت و البته قابل توجه دريافت ميكنند.
مردم در اين باره ميگويند: برخي از بنگاههاي مسكن كه دارا بودن پروانه فعاليت آنها در ابهام است، قبل از ارائه هرگونه مشاوره به خريداران يا فروشندگان ملك، از آنها تعهدنامهاي ميگيرند كه اگر معامله انجام شد، اجازه دريافت يك درصد ارزش قرارداد از هر طرف را دارند.
نرخ مصوب كارمزد انجام معاملات مسكن در بنگاهها، براي املاك با ارزش حداكثر 30 ميليون تومان معادل 5/0 درصد از هر طرف – خريدار و فروشنده- و براي املاك با ارزش 100 ميليون تومان به بالا 5/0 درصد از هر طرف براي 30 ميليون اول، 75/0 درصد براي 20 ميليون بعدي و 25/0 درصد براي مازاد آن بايد محاسبه شود.
اين در حالي است كه برخي از كساني كه طي روزهاي اخير در تهران ملك مسكوني خريداري كردهاند، ميگويند: مشاوران املاك بدون استناد به نرخهاي مصوب، به صورت مطلق معادل يك درصد ارزش معامله را از هر طرف دريافت ميكنند.
هشدار رييس اتحاديه به بنگاههاي متخلف
رييس اتحاديه مشاوران املاك در اين باره به دنياياقتصاد گفت: اگر تخلف اين چنيني بنگاههاي مسكن محرز شود، بنگاه متخلف به دو برابر مبلغي كه از طرفين معامله دريافت كرده، جريمه خواهد شد.
مصطفي قليخسروي تصريح كرد: طبق نرخنامهاي كه به همه بنگاههاي مسكن ابلاغ و اعلام شده است، هزينه مشاوره از خريدار و فروشنده بايد بعد از ثبت قطعي معامله دريافت شود كه ميزان آن نيز متناسب با ارزش ملك بايد محاسبه شود.
وي همچنين افزود: مشاوران املاك با انجام هر قرارداد بايد مبلغ 8 هزار تومان را به حساب اتحاديه كشوري واريز كنند. طبق تبصره يك ماده 31 قانون نظام صنفي، اتحاديه در ازاي خدماتي كه ارائه ميدهد، ميتواند حقالزحمه دريافت كند و از آنجا كه اين سامانه به مشاوران املاك خدمات داده و آنها را سازماندهي كرده اتحاديه مجاز به دريافت اين حقالزحمه است.
وي درباره حداكثر نرخ خدمات كارمزد واحدهاي صنفي مشاورين املاك تهران تصريح كرد: براي معاملات املاك تا 30ميليون تومان از هر طرف معامله 5/0 درصد مبلغ مورد معامله، براي معاملات املاك تا 50 ميليون تومان براي 30ميليون تومان اول 5/0 درصد و براي مازاد آن نسبت به مبلغ مازاد
از هر طرف معامله 75/0 درصد، براي معاملات املاك از 50 ميليون تومان تا 100ميليون تومان براي 30 ميليون تومان اول 5/0 درصد و مازاد آن تا 50ميليون تومان 75/0 درصد و براي مازاد آن 5/0 درصد از هر طرف معامله، براي معاملات املاك بيش از 100 ميليون تومان، براي 100 ميليون تومان آن طبق بندهاي 1 و 2 و 3 مصوبه مذكور و براي مازاد آن ميزان 25/0 درصد به عنوان كارمزد از هر طرف معامله دريافت ميشود.
رييس اتحاديه كشوري مشاوران املاك خاطرنشان كرد: در معاملات اجاره يكچهارم اجاره ماهانه از هر طرف معامله و در معاملات رهن، كارمزد دريافتي بر مبناي يك چهارم ميزان اجارهبهاي ماهانه از هر طرف معامله دريافت ميشود.
تاکید مجدد بر اخذ مالیات از خانههای خالی
ريیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران معتقد است به منظور بازگشت خانههای خالی به چرخه بازار مسکن دولت باید عزم خود را برای اخذ مالیات مضاعف از خانههای خالی جزم کند. به باور وی، در این صورت این خانهها به جای اینکه در احتکار افراد باشند به بازار مسکن وارد میشوند و میتوانند بخشی از تقاضای مسکن را پاسخگو باشند.
مصطفی قلیخسروی در گفتوگو با ایلنا با اعلام این مطلب گفت: چگونگي تعيين وضع ماليات مضاعف بر خانههاي خالي و كساني كه زمين يا ملكي را به عنوان ورثه در اختيار دارند از جمله اقدامات ذكر شده است.
وي افزود: بايد بر اين گونه املاك چنان مالياتي تعيين كرد تا به گونهاي صاحب ملك آن را در اختيار بازار براي سكونت قرار دهد.
وی همچنین در بخش دیگری از اظهارات خود از كاهش 10 درصدي نرخ اجارهبها در نيمه اول سال خبر داد و پيشبيني كرد: تا پايان سال جاري نرخ اجارهبها تا 20 درصد كاهش يابد. قليخسروي با تاكيد بر اين كه در فصل نقل و انتقالات، با تمهيدات انديشيده شده، نرخ اجارهبها افزايش نمييابد، افزود: در اين فصل، بازار دچار شوك ناشي از افزايش نرخ اجارهبها نخواهد شد.
كاهش قيمت مسكن با اجراي طرح خروج
وي از اجراي بخشي از طرح ساماندهي مسكن موسوم به طرح كاداستر در تهران خبر داد و اظهار داشت: با اجراي بخشي از اين طرح، سود جويان و دلالان در سال جاري نميتوانند به بازار مسكن تهران شوك قيمتي وارد كنند.
رييس اتحاديه مشاوران املاك و مستغلات تهران همچنین اعلام سياستهاي تشويقي براي خروج مردم از تهران را يكي از عوامل مثبت در كاهش قيمت مسكن در دراز مدت ذكر كرد.