از آنجا که ایران در منطقه کمباران واقع شده، ایرانیان در گذشته برای ذخیره آب آشامیدنی، اقدام به ساخت آبانبار مینمودند که در حال حاضر میتوان بقایای این سازههای ارزشمند را در گوشه و کنار سرزمین پهناورمان (به ویژه در نقاط کمباران) مشاهده نمود. با توجه به ساخت و سازهای کیش و از بین رفتن مسیر آبهای سطحی منتهی به آبانبارهای سنتی، امروزه از دستگاه آب شیرین کن برای تهیه آب شیرین استفاده میشود. این آب انبار و دیگر جاهای دیدنی کیش در فصل های مختلف شاهد بازدید گردشگرانی است که از اقصی نقاط کشور به این جزیره مسافرت کردند. کیش جاهای دیدنی و تفریحی زیادی دارد. جاذبه های دیدنی کیش می تواند چند روز مسافرت شیرین و جذاب را به شما هدیه دهد. در کیش مکان های دیدنی و تفریحی و تاریخی منحصر به فردی خواهید دید.
آبانبار سنتی کیش یکی از جاذبههای گردشگری جزیره کیش در استان هرمزگان است که در شمال جزیره واقع شده است. آبانبار کیش در سال ۱۳۷۲ خورشیدی، در محل یک آبانبار باستانی که به منظور جمعآوری آبهای سطحی بنا شده بود، ساخته شد. این آبانبار از دو گنبد و پنج بادگیر تشکیل یافته و شیوه معماری آن به سبک معماری سنتی یزد میباشد. احداث بادگیرها همانطور که در معماری بناهای یزدی دیده میشود، برای خنک نمودن فضای داخلی بنا بوده است.
همانطور که گفته شد آب انبار دوقلو در کیش دارای دو گنبد و پنج بادگیر بوده که از آن جهت خنک کردن محیط و آب استفاده می شود. همچنین در قسمت بالای ورودی آب انبار نیز روزنه هایی وجود داشته که موجب متعادل سازی هوای داخل آب انبار به خصوص در فصل تابستان می شود. لازم است بدانید شیوه کار این بادگیر به گونه ای است که هوا از یک طرف وارد آب انبار شده و بعد از داخل شدن به برج، به قسمت پایینی منتقل داده می شود سپس بعد از برخورد با آب و خنک کردن آب از سمت دیگر برج خارج می شود.
گفتنی است آبانبار سنتی دو گنبد کیش در مجاورت شهر باستانی حریره و مجموعه درخت سبز واقع شده از این رو گردشگران میتوانند پس از بازدید از این دو سایت، از آبانبار کیش نیز دیدن کنند. معماری خاص این بنا یادآور روزگاران گذشته بوده و برای گردشگران بسیار جالب و دیدنی است.یکی از روش های ذخیره آب آشامیدنی در قدیم الایام در جزیره کیش، ساخت آب انبار بوده است.