bato-adv
bato-adv
سکه در کانال ۱۲ میلیونی پیشروی کرد

بازار دلار در وضعیت جدید

بازار دلار در وضعیت جدید

برخی از معامله‌گران افزایشی روی خبر آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصدی ایران تاکید می‌کنند و گروه دیگری حتی سعی می‌کنند خبر‌های مربوط به توقیف یک نفتکش کره‌ای را برجسته کنند. عده‌ای از معامله‌گران هم بیشتر در کانال‌های اطلاع‌رسانی خود بر روی اخباری مانور می‌دهند که احتمال وقوع جنگ در خلیج فارس را برجسته می‌کند.

تاریخ انتشار: ۰۰:۴۳ - ۱۷ دی ۱۳۹۹

عبور دلار از مرز ۲۶ هزار تومانی، اتفاقی بود که برای اولین بار پس از سه هفته در بازار ارز رخ داد. روز سه‌شنبه، اسکناس آمریکایی ۲۰۰ تومان رشد کرد و به بهای ۲۶هزار و ۵۰ تومان رسید. این افزایش قیمت از آن جهت اهمیت داشت که مرز یاد شده برای معامله‌گران فنی از اهمیت زیادی برخوردار بود.

به گزارش دنیای اقتصاد؛ این دسته از معامله‌گران تصور می‌کنند که اسکناس آمریکایی با عبور از این مرز می‌تواند افراد جدیدی را تحریک کند که به بازار ارز وارد شوند و در موقعیت خرید قرار بگیرند.

معامله‌گران زیادی دلار را در نرخ‌های بالاتر تهیه کرده‌اند و تمایل دارند برای اینکه ضرر خود را جبران کنند، شاهد بالا رفتن قیمت اسکناس آمریکایی در بازار باشند. آن‌ها برای رسیدن به این هدف، چاره‌ای ندارند جز این که تقاضای جدید را برای ورود به بازار تحریک کنند. سه عامل در روز سه‌شنبه به کمک این دسته از افزایشی‌های بازار ارز آمد.

عامل اول: اثرگذاری اخبار سیاسی

اولین عامل افزایشی، جوسازی پیرامون اخبار سیاسی بود که می‌توانست سمت و سوی انتظارات را به سوی عدم قطعیت بیشتر و افزایش قیمت‌ها هدایت کند. در روز‌های اخیر، اخبار سیاسی بیشتر از همیشه، فضای ذهنی حاضران در بازار را به خود مشغول کرده است و برخی از این خبرها، تا حدی زمینه ساز تغییرات انتظارات معامله‌گران شده است.

برخی از معامله‌گران افزایشی روی خبر آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصدی ایران تاکید می‌کنند و گروه دیگری حتی سعی می‌کنند خبر‌های مربوط به توقیف یک نفتکش کره‌ای را برجسته کنند. عده‌ای از معامله‌گران هم بیشتر در کانال‌های اطلاع‌رسانی خود بر روی اخباری مانور می‌دهند که احتمال وقوع جنگ در خلیج فارس را برجسته می‌کند. این در حالی است که آمریکا و ایران تمایلی به جنگ در سال‌های اخیر از خود بروز نداده‌اند.

عامل دوم: افزایش تقاضا در بازار حواله

عامل دومی که در رشد قیمت دلار روز سه‌شنبه موثر بود، افزایش تقاضا در بازار حواله درهم بود. نرخ حواله درهم برای بازیگران ارز داخلی اهمیت زیادی دارد و زمانی که مشاهده کردند ارز کشور همسایه از مرز ۷ هزار و ۲۰۰ تومانی عبور کرده است، تصور کردند که خرید دلار بسیار کم ریسک شده است و می‌تواند برای آن‌ها سود مطمئنی به همراه بیاورد.

گفته می‌شد ساعت ۳ بعدازظهر دیروز ارزش حواله درهم به محدوده ۷ هزار و ۲۵۰ تومان رسید؛ با این سطح از قیمت درهم، ارزش دلار در بازار داخلی حتی می‌توانست به بالای ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان برود. از نگاه برخی فعالان، با تکیه بر همین متغیر درهمی بود که برخی بازیگران ارزی، خرید‌های خود را گسترش دادند. با این حال، معامله‌گران چندان هم خریدار نشدند که دلار در بازار داخلی با نرخ حواله درهم هماهنگ شود. این موضوع می‌تواند نشانگر آن باشد که تا حدی بازیگران ارزی برای خرید احتیاط داشتند.

به احتمال زیاد، این دسته در هراس بودند که اتفاق دفعه قبل تکرار شود و دلار پس از عبور از مرز ۲۶ هزار تومانی با فشار فروش مواجه شود. دلار سه هفته پیش که به بالای مرز ۲۶ هزار تومانی رفت، به سرعت کاهشی شد و سپس حتی تا محدوده ۲۵ هزار و ۴۰۰ تومانی نیز عقب نشینی کرد.

عامل سوم: تغییر رفتار معامله‌گران بزرگ

عامل سومی که از نگاه فعالان، در رشد قیمت دلار اثرگذار بود، تغییر رفتار معامله‌گران بزرگ بود. معامله‌گران بزرگ در هفته‌های اخیر تمایل چندانی به فعالیت در بازار نداشتند. برخی فعالان، اما عنوان می‌کردند که روز سه‌شنبه شماری از این معامله‌گران در خرید و فروش‌های پشت خطی فعال شدند. یکی از بازیگران باتجربه بازار باور داشت، این دسته از بزرگان بازار از افت شدید قیمت دلار پس از انتخابات آمریکا متضرر شده‌اند و در شرایط کنونی تصمیم دارند پیش از آنکه ترامپ از کاخ سفید خارج شود، یک بار دیگر اسکناس آمریکایی را تا جایی که می‌توانند بالا ببرند.

از نگاه آنها، با خروج ترامپ از کاخ سفید، فرصت رشد در بازار ارز کم‌رنگ‌تر می‌شود. در این میان، عده‌ای از تحلیلگران فنی نیز عنوان می‌کنند که بازار پس از چند هفته که زندانی بود، در یک دامنه قیمتی خاص، با خرید افرادی مواجه شد که تصور می‌کردند قیمت دلار از این پایین‌تر نخواهد رفت.

در صورت اصلاح قیمت دلار طی روز‌های آتی، به احتمال زیاد این خریداران نیز از بازار خارج خواهند شد. معامله‌گران زمانی ریسک بیشتری خواهند کرد که از صعود قیمت اطمینان بیشتری کسب کنند.

ادامه رشد درهم در روز‌های آتی می‌تواند خریداران را در بازار نگه دارد و خروج ترامپ از کاخ سفید، کاهشی‌ها را در بازار فعال‌تر خواهد کرد.

محرک دو گانه در بازار سکه

رشد قیمت دلار در روز سه‌شنبه موجب شد که سکه امامی نیز خواهان بیشتری پیدا کند. سکه که روز دوشنبه به بالای مرز ۱۲ میلیون تومانی پا گذاشته بود، در چهارمین روز هفته، رشد بیشتری را تجربه کرد و توانست با ۲۰۰ هزار تومان افزایش به بهای ۱۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان برسد.

جدا از افزایش قیمت دلار، سکه روز سه‌شنبه از کمک متغیر جهانی اونس طلا نیز برای رشد خود بهره برد. طلای جهانی در مقاطعی از روز سه‌شنبه حتی سطح هزار و ۹۵۰ دلاری را مورد آزمون قرار داد. صعود قدرتمند طلا در سال ۲۰۲۱ تا حدی انتظارات افزایشی را در بازار سکه بیشتر از قبل تقویت کرده است.

جدا از رشد قیمت دلار و طلای جهانی، برخی فعالان باور داشتند که بازیگران فنی سکه نیز در روز سه‌شنبه تحرکات خود را افزایش داده بودند. به نظر می‌رسد شکست مرز ۱۲ میلیون تومانی موجب شده بود که برخی از معامله‌گران وسوسه شوند که بار دیگر در موقعیت خرید قرار بگیرند. سکه اگر بالای ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تثبیت شود، می‌تواند شانس زیادی برای رفتن به بالای سطح ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی داشته باشد.

با این حال، سکه اگر محدوده یاد شده را حفظ نکند، به راحتی به کانال ۱۱ میلیون تومانی بازخواهد گشت.

ارزش ذاتی سکه در روز‌های اخیر در بازار بالاتر آمده است. در حالی که در هفته گذشته ارزش ذاتی سکه بین ۱۱ میلیون و ۳۰۰ تا ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قرار داشت، روز سه‌شنبه، این شاخص به نزدیکی مرز ۱۲ میلیون تومانی رسید. این اتفاق را می‌توان به دو صورت تحلیل کرد؛ اول اینکه رشد قیمت سکه در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه از پشتوانه قوی برخوردار بوده و فلز گرانبهای داخلی تنها تحت‌تاثیر هیجانات، رشد قیمت را تجربه نکرده است.

مساله دیگر این است که با افزایش ارزش ذاتی سکه می‌توان تصور کرد که کف قیمت سکه بالاتر آمده است. در واقع در حال حاضر اگر اتفاق خاصی در بازار نیفتد و اونس طلا و دلار در همین سطح قیمتی بمانند، حباب سکه با رسیدن به مرز ۱۲ میلیون تومانی صفر خواهد شد. بالا آمدن کف قیمتی در بازار سکه می‌تواند جسارت خریداران را در بازار بالا ببرد.

با این حال نمی‌توان این موضوع را از نظر دور داشت که افت قیمت دلار و اونس طلا می‌توانند به راحتی سکه را دچار نزول و خریداران را دچار ضرر سنگینی کنند. معامله‌گران فلز گران بهای داخلی در سال ۹۹ نوسانات رفت و برگشتی زیادی را تجربه کرده‌اند و بعید است که به راحتی بی گدار به آب بزنند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv