یک تحلیلگر اقتصادی گفت: خاندوزی باید هماهنگی تیم اقتصادی دولت را در اولویت قرار دهد و جزیرهای و پراکنده رفتار نکند. برای هر یک از مسائل اقتصادی کشور نیز یک نقشه راه همراه با جزئیات، اولویت بندی، ریشه یابی مسائل و منابع لازم برای اصلاحات ساختاری داشته باشد.
باتوجه به اینکه احسان خاندوزی به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد دولت سیزدهم به مجلس معرفی شده است، کارشناسان اقتصادی انتخاب او را نسبت به سایر اعضای کابینه پیشنهادی، مناسبتر میدانند و برای زمان انتصابش به وزارت، پیشنهاداتی ارائه کردهاند.
به گزارش ایسنا، احسان خاندوزی که دکتری اقتصاد دارد، تاکنون تجربهای از فعالیت اجرایی در مقام مدیر یا معاون سازمان و ادارات دولتی نداشته است. در این زمینه، باتوجه به وظایف خطیری، چون اصلاحات مالیاتی و بانکی، تامین مالی از داخل و خارج، راهبری و نظارت بر سیاستهای ارزی و کلان اقتصادی که برعهده سکاندار وزارت اقتصاد قرار دارد، به بررسی این سوال از کارشناسان اقتصادی که آیا احسان خاندوزی گزینه مناسبی برای وزارت اقتصاد است یا خیر؟ پرداختیم.
وحید شقاقی در این باره اظهار کرد: ابتدا باید این واقعیت را بپذیریم که اقتصاد ایران و چالشهای پیش روی آن اعم از داخلی و خارجی به شرایط سخت و پیچیدهای رسیده است و این چالشها و مسائل یک شبه از بین نمیروند. بنابراین، تیم اقتصادی دولت باید برای حل انباشت ۵۰ ساله چالشهای اقتصادی در بهترین وضعیت خود باشد که با داشتن تخصص، تجربه اجرایی، هماهنگی بین تیم اقتصادی و اعضای آن صورت میگیرد.
وی افزود: اگر شرایط اقتصادی عادی بود و مشکلاتی از جمله تحریم، برجام و بلاتکلیفی FATF وجود نداشت، سختگیری زیادی نسبت به تیم اقتصادی وجود نداشت، اما در حال حاضر این سختگیری وجود دارد و تیم اقتصادی دولت سیزدهم، انتظارات من برای آمادگی در جهت مدیریت و حل چالشهای اقتصادی را برآورده نکرد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از بین اعضای معرفی شده برای تیم اقتصادی رئیسی، احسان خاندوزی برای وزارت اقتصاد، در مقایسه با سایر اعضا گزینه مناسبتری است، زیرا متخصص، توانمند، منطقی و متعادل است و اقتصاددانی کارشناس محور است و به نظرات کارشناسی گوش میدهد، اما خاندوزی تجربه اجرایی کافی ندارد که باید این موضوع را با تشکیل تیم اقتصادی خود برای زیرمجموعههای وزارت اقتصاد حل کند و به نظارت و راهبری اقتصادی توجه ویژهای داشته باشد.
شقاقی ضمن انتقاد از برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد، گفت: برنامه او تکراری بود و وزرای اقتصادی پیشین نیز مشابه آن را به مجلس ارائه کرده بودند. البته این نکته را در این زمینه باید درنظر گرفت که شرایط فعلی اینگونه نیست که وزرای پیشنهادی بتوانند برنامهای مفصل همراه با جزئیات ارائه دهند، اما خاندوزی زمانی که وزیر اقتصاد شود، باید برنامه مفصلی مبنی بر اصلاحات ساختاری همراه با اجماع نخبگان بر آن و ثبت آخرین آمارهای اقتصادی در آن برنامه، ارائه کند تا بتواند مسائل اقتصادی را اولویت و روش اصلاح آنها را نیز تعیین کند که باید برای هر یک از چالشهای مطرح شده، برنامه جداگانه مطرح شود.
وی با بیان اینکه کار خاندوزی برای رای اعتماد نسبت به سایرین راحتتر است، افزود: احساس این است که خاندوزی درک درستی از مسائل دارد، اما با توجه به شرایط سختی که این مسئولیت خطیر را قبول میکند، باید کارشناسان و نخبگان اقتصادی او را در این راه کمک کنند.
این تحلیلگر اقتصادی درباره پیشنهادهای خود به وزیر پیشنهادی اقتصاد بعد از کسب رای اعتماد، گفت: خاندوزی باید هماهنگی تیم اقتصادی دولت را در اولویت قرار دهد و جزیرهای و پراکنده رفتار نکند. برای هر یک از مسائل اقتصادی کشور نیز یک نقشه راه همراه با جزئیات، اولویت بندی، ریشه یابی مسائل و منابع لازم برای اصلاحات ساختاری داشته باشد.
شقاقی ادامه داد: آمارهای اقتصادی کشور انحراف دارد که این موضوع باعث میشود اصلاحات نیز انحراف داشته باشند که خاندوزی باید یک تیم آینده پژوهی برای مسائل اقتصادی تشکیل دهد تا این مسائل را در ماههای آینده تصویرسازی کنند که همانند دولتهای گذشته غافل گیر نشوند.
در بخشی دیگری از این گزارش، کامران ندری، درباره برنامه خاندوزی برای وزارت اقتصاد، گفت: در مجموع، به همه ضعفهای اقتصادی درباره برنامه خاندوزی اشاره شده و موارد مطرح شده قابل قبول است، اما در این زمینه اولویت بندی و نحوه تامین منابع برای اصلاحات مهم است. از سوی دیگر، با توجه به اینکه خاندوزی تجربه اجرایی ندارد، اینکه با چه تیم اقتصادی میخواهد اقتصاد را اداره کند نیز بسیار مهم است.
وی به عدم هماهنگی تیم اقتصادی دولت از نظر دیدگاههای اقتصادی اشاره و بیان کرد: خاندوزی بیشتر نگاه تئوریک دارد و با اقتصاد متعارف همسو است، اما عبدالملکی وزیر پیشنهادی کار، به اقتصاد مقاومتی اعتقاد دارد و میرکاظمی - رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت رئیسی - به مسائل اجرایی نگاه میکند که این افراد تفاوت رویکردی دارند.