bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۰۲۸۵۶
پایگاه خبری آمریکن پراسپکت بررسی می‌کند:

چرا آمریکا در افغانستان شکست خورد؟

چرا آمریکا در افغانستان شکست خورد؟

اکنون که ایران با موج پنجمِ شیوع گسترده ویروس کرونا دست و پنجه نرم می‌کند، تحریم‌های آمریکا علیه ایران نیز همچنان سرجای خود هستند و حتی در موارد انسان دوستانه هم که مقام‌های آمریکایی بار‌ها تاکید داشته‌اند معافیت تحریمی وجود دارد هم هنوز سخت گیری‌های قابل توجهی علیه ایران حاکم است.

تاریخ انتشار: ۱۱:۳۲ - ۰۸ شهريور ۱۴۰۰

فرارو- پایگاه خبری "آمریکن پراسپکت" در گزارشی با توجه به تحولات اخیر افغانستان، به طور خاص سعی کرده به این سوال پاسخ دهد که چرا راهبرد‌ها و سیاست‌های آمریکا در منطقه خاورمیانه، اغلب با شکست همراه شده‌اند؟ این پایگاه خبری، نظامی گریِ ایالات متحده آمریکا در برخورد با مسائل مختلف را به عنوان یکی از عوامل اصلی و مهم شکست‌های آمریکا در رابطه با چالش‌های خاورمیانه دانسته و به طور خاص از دولت بایدن خواسته تا دیپلماسی با ایران را هر چه سریع‌تر فعال سازد و از وقوع فجایع خسارت بارِ بیشتر برای آمریکا در آینده، پیشگیری کند.

آمریکن پراسپکت در این رابطه می‌نویسد: «بیستمین سالگرد تراژدی یازده سپتامبر نزدیک است. در این بحبوحه، ما شاهد اوج گیری طالبان در افغانستان هستیم که عملا حضورِ نظامی ۲۰ ساله آمریکا در این کشور را پوچ و بیهوده نشان می‌دهد. برای بسیاری از آمریکایی ها، ناکامی و شکست آمریکا در شکست دادنِ طالبان در افغانستان و یا ایجاد صلح و دموکراسیِ پایدار در این کشور (علی رغم صرف تریلیون‌ها دلار و کشته شدنِ هزاران نفر)، نوعی اثبات صحیح بودنِ اعتراضات آن‌ها به جنگ و جایگاه آن در سیاست خارجی آمریکا است. در شرایط کنونی، آمریکایی‌ها نه فقط باید در مورد اشتباهات و نقش خود در عرصه تحولات افغانستان که به مدت‌ها قبل از حمله این کشور به افغانستان در سال ۲۰۰۱ باز می‌گردد، بلکه باید رویکرد خاصِ دولت‌های ایالات متحده آمریکا به جنگ طلبی و نظامی گری را نیز مورد تامل و بازنگری قرار دهند.

به گزارش فرارو، اگرچه که ما قادر نیستیم زمان را به عقب بازگردانیم با این حال ما می‌توانیم و باید راهبرد‌های آتی خود را تغییر دهیم. عجیب آنکه هنوز هم عده‌ای در آمریکا از شکست نظامی گری در افغانستان درس نگرفته‌اند و حتی بدتر از همه اکنون خواستار پایان یافتنِ مراوات دیپلماتیک با ایران در چهارچوب مذاکرات هسته‌ای این کشور هستند. امری که در نوع خود می‌تواند تقابلات و حتی درگیری‌های نظامی بیشتر و پرهزینه‌ای را روی دست آمریکا بگذارد.

مخالفانِ تعامل و مذاکره با ایران در آمریکا، به نحو مضحکی و هچون همیشه، شعار‌های مرتبط با دموکراسی و نقض حقوق بشر را در ایران مطرح کرده و خواستار وضع تحریم‌های گسترده و شدید علیه تهران شده اند. امری که به زعم بسیاری از ناظران و تحلیلگران رویکرد مناسبی نیست، زیرا عمیقا به مردم ایران آسیب می‌رساند. نباید فراموش کرد که تاثیرات غیرانسانی این تحریم‌ها مخصوصا در بحبوحه پاندمی ویروس کرونا، بیشتر از هر زمان دیگری نیز شده اند. در این راستا، بسیاری از کارشناسان حقوق بشری و نهاد‌های بین المللی قویا از دولت آمریکا درخواست کرده اند تا حدی از تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود و مسیر برای مقابله با پاندمی ویروس کرونا در این کشور هموار شود. با این حال این درخواست‌ها هم در دولت ترامپ و هم دولت فعلی آمریکا به ریاست جمهوری جو بایدن، با بی توجهی رو به رو شده اند.

اکنون که ایران با موج پنجمِ شیوع گسترده ویروس کرونا دست و پنجه نرم می‌کند، تحریم‌های آمریکا علیه ایران نیز همچنان سرجای خود هستند و حتی در موارد انسان دوستانه هم که مقام‌های آمریکایی بار‌ها تاکید داشته‌اند معافیت تحریمی وجود دارد هم هنوز سخت گیری‌های قابل توجهی علیه ایران حاکم است. تحریم‌های کنونی آمریکا علیه ایران کَم از اعلام جنگ علیه تهران ندارند. در نتیجه این تحریم ها، میلیون‌ها نفر در ایران به دامان فقر رانده شده اند و آسیب‌های جدی که وقوع یک جنگ می‌تواند بر مردم یک کشور داشته باشد را در بسیاری از حوزه‌ها (مردم ایران) تجربه کرده اند.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پس از حضور در قدرت بار‌ها تاکید داشت که قصد دارد توافق هسته‌ای برجام با ایران را احیا کند و سعی ندارد مسیر رئیس جمهور سابق آمریکا دونالد ترامپ در اعمال فشار‌های حداکثری علیه تهران را در پیش گیرد. با این حال دولت وی نیز در پیشبردِ این دستورکارِ ادعایی خود بسیار کُند و آرام عمل کرده است. دولت بایدن پس از گرفتنِ ژست‌های تبلیغاتی بی مورد در مورد مذاکرات هسته‌ای با ایران و همچنین وقت تلف‌کردن سر این مساله که اول باید ایران به تهدات برجامی خود بازگردد (در شرایطی که این دولت آمریکا بوده که از توافق برجام به صورت یکجانبه خارج شده و به آن آسیب زده است)، سرانجام گفتگو‌های غیرمستقیم با ایران درچهارچوب مذاکرات هسته‌ای وین را (در ماه آپریل سال جاری میلادی) آغاز کرد. با این حال هنوز و با برگزاری شش دور مذاکرات فشرده، هیچ نتیجه‌ای حاصل نشده و اکنون نیز به دلیل فرآیند انتقال قدرت در ایران، مذاکرات متوقف شده است.

اگر دولت بایدن به معنای واقعی کلمه مصمم است تا مناقشه هسته‌ی ایران را با استفاده از دیپلماسی حل کند، بایستی چند قدم اساسی را در این مسیر بردارد. به عنوان مثال، با توجه به شرایط خاصی که پاندمی ویروس کرونا ایجاد کرده، آمریکا باید حسن نیت نشان دهد و تحریم‌های مرتبط با واردات کالا‌های اساسی و پزشکی و دارویی که علیه ایران وضع شده اند (از سوی دولت آمریکا) را تعلیق کند. برای تحقق این هدف، دولت بایدن می‌تواند منابع مالی بلوکه شده ایران را برای خرید واکسن توسط آن آزاد کند و با گروه اتحاد جهانی "کوواکس" جهت ارائه واکسن‌های موثرِ ویروس کرونا به ایران همکاری کند. از سویی دولت آمریکا می‌تواند با درخواست‌های ایران جهت دریافت وام از صندوق بین المللی پول نیز موافقت کند و به طور خاص تحریم‌هایی که در زمان دولت ترامپ علیه ایران وضع شده اند را نیز به نشانه حسن نیت لغو کند.

در شرایط کنونی، دولت بایدن باید بیش از هر زمان دیگری همکاری‌های بین المللی را به مثابه ستون فقرات سیاست خارجی دولت آمریکا تبدیل کند و انجام گفتگو‌های دیپلماتیک با ایران را نیز به یک اولویت اساسی و مهم برای دولت خود تبدیل نماید. در این زمینه امید‌هایی هر چند اندک مبنی بر اینکه اتخاذ دیپلماسی از سوی دولت بایدن در قبال ایران منجر به ایجاد گشایش‌هایی در روابط با تهران خواهد شد وجود دارند. با این حال، این امید‌ها بایستی با اقداماتی محسوس همراه شوند و عملا زمینه برای احیای توافق برجام هموار گردد. اگر قرار باشد تحولات چند دهه اخیر و همچنین ناکامی آمریکا در افغانستان به ما درسی داده باشد آن این است که ما باید هر آنچه در توان داریم انجام دهیم تا از گسترش جنگ و نظامی گری جلوگیری کنیم و راه حل‌های دیپلماتیک را قویا به آغوش کشیم و زمینه را برای همکاری با دولت‌های دیگر هموار سازیم.

مخالفان رئیس جمهور بایدن سعی دارد تا کلیتِ مسوولیت شکست آمریکا در افغانستان را متوجهِ وی کنند. این در حالی است که آن‌ها توجه ندارند که این "جرج دبلیو بوش" رئیس جمهور سابق آمریکا بود که جنگ در افغانستان را به راه انداخت و دو رئیس جمهوری پس از وی یعنی باراک اوباما و دونالد ترامپ نیز به جنگ در این کشور و حتی تشدید آن ادامه دادند. با این حال، ۲۰ سال جنگ و ناکامی آمریکا در افغانستان صرفا شکست یک فرد یا دولت نباید تلفی شود. این شکت یک ناکامیِ نهادی و ساختاری برای آمریکا است. از این رو، این مساله عمیقا باید بررسی شود و راهبرد‌های کلان ایالات متحده آمریکا نیز با هدفِ مطمئن شدن از عدم وقوع اتفاقات مشابه در سیاست خارجی آمریکا، بایستی دستخوش تغیرات بنیادین شوند».

برچسب ها: افغانستان آمریکا
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
از نظر من آمریکا پیروز شد هم داره همه را میدوشه هم داره نقش آدم خوبه رو بازی میکنه در تکمیل فرمایشات استاد میرزایی عراق زمان صدام در امنیت و آرامش و قدرت بود الان پاتوق تروریست ها شده لیبی قبل از قزافی در صلح امنیت و ثروتمند بود الان سیاستمداران دزد نالایق جنگ داخلی تجزیه حتی روستا ها اعلام استقلال میکنند یمن زمان صالح در صلح امنیت رشد خوب الان جنگ داخلی هر روز بمباران نسل کشی بیشتر بهار عربی باعث شد نا امنی و تروریست سراسر خاورمیانه و جهان اسلام را فرا بگیره باعث شد گروه داعش شکل بگیره جز نا امنی این بهار عربی چی داشته در پاسخ ناشناس که می‌گفت گفتگوی تمدن ها جواب نمیده باید عرض کنم که تا زمانی که یک عده دنبال ایدئولوژی افراطی شیعی یا حتی سنی سلفی باشند یا کسانی دنبال پان بازی باشند و در آسیاب کشت کشتار آب بریزند خاورمیانه در همین نا امنی باقی می‌ماند زمان آن فرا رسیده که دولت های منطقه ای کاری که اروپایی ها بعد از صد ها سال جنگ بی مورد باهم بالاخره باهم کنار اومدن و شدن قدرت جهانی ما اهالی خاورمیانه باید دست از جنگ های بیهوده ابرقدرت ثروتمند کن برداریم به ما چه که گذشتگان ما سر چی جنگ کردن مهم صلح هی هست که باید بخاطر پیشرفت و امنیت مردمانمان باید انجام بشه سایت فرارو لطفاً چاپ کن
ایازی
Germany
۱۲:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
از لحاظ استراتژیک آمریکا کاملا برنده هست فعلا و کسانی که باید بدانند این مطلب را می‌دانند. کاملا برنامه ریزی شده وقت خالی کردن میدان و دادن تمامی کشور مخصوصا با تجهیزات و ادوات نظامی به گروه تندرو طالبان بود.تجهیزاتی که ۸۰ درصد کشورهای جهان ندارند الان در اختیار گروه طالبان هست و حالا این تجهیزات مصرف خواهند شد و البته جبهه های مخالف هم باید تجهیزات بخرند و مصرف کنند و در دو سه دوره آینده ریاست جمهوری آمریکا ، البته که باز به افغانستان سر خواهد زد.همه اینها جدا از حملات آمریکا، گاه و بیگاه به نیروهای طالبان خواهد بود و تجهیزات جدیدشان را آزمایش خواهند کرد. در این میان بیچاره مردم افغانستان و کشورهای اطراف!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
برای ایجاد توازن با روسیه یک بار هم آمریکا باید در افغانستان شکست می خورد....
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
برای این که بفهمین تو تقابلِ آمریکا و خاورمیانه کدوم یکیشون شکست خورده یه نگاه بندازین به سرنوشت رؤسای جمهور آمریکا بعد از تموم شدن مأموریتشون و سرنوشتِ رؤسای جمهور یا دیکتاتورای منطقه ! کارتر چهل ساله داره میخوره و میخوابه و از تومور مغزی ام جون سالم به در برده . البته اگه همین الان و تو ٩۶ سالگی نمیره . بوش پسرم سر و مر و گنده ! اوباما و ترامپم که بهشون بد نمیگذره . خب ... الان صدام و قذافی کجان !؟ غنی شانس آورده که در رفته .میخواستین بمونه مثل مبارک بشه !؟ پیروزی یعنی چی !؟ الان اینی که عراقیا و افغانا دارن ( یه مملکتِ فشلِ بدبخت) پیروزیه !؟ پیروزی اینا باعث شده ایلان ماسک و روپرت مورداک و راکفلر و مورگان از رو برن !؟ الان گوگل ورشکست شده !؟
دیگه ناسا مریخ نمیره !؟ واکسن فایزر تعطیل شد !؟ دیگه آمریکا بوئينگ نمیسازه !؟ سازمان ملل از نیویورک منتقل شد جای دیگه !؟ سیلیکون ولی از نخبه های مهاجر خالی شده !؟ حال استنفورد و ییل و یو سی ال ای و ام آی تی و هاروارد چطوره !؟ آمریکا دیگه هالیوود نداره !؟ CNN و Fox ورشکست شدن !؟ نیویورک تایمز و واشنگتن پست تیراژشونو از دست دادن !؟ نیوزویک چی !؟ داره میمیره !؟
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
استاد بهترین کامنت رو نوشتی
naser
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
درود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
اين تحليل رو بايد استراتژيست هاي نخبه اي!!! كه براي كشور تصميم مي گيرن بخونن و يك بار حداقل در خلوت خودشون به مسير طي شده در 43 سال گذشته با ديده ترديد نگاه كنند.البته اگر صرفه بعضي در ادامه همين مسير غلط دشمن پروري خيالي نياشه.
ناشناس
Turkiye
۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
دمت گرم ای کاش بفهمن اونهاییکه در خواب و خیال فکر میکنند آمریکا روبه افوله کدام افول؟امروز کشورهای بیشتری در دنیا وابسته به آمریکا هستند تا چهل سال پیش همین یه قلم تحریم ایران ا اقتدار و اهمیت آمریکا را به دنیا ثابت کرد
سعید هاشمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
مگر شکست خورد؟ این حرکت امریکا به احتمال زیاد بخشی از نقشه های همیشگی آنان است!!!
بیشترین نمدش هم برای جهانیان این است که امریکا اگر افغانستان را ترک کند این گونه خواهد شد...
انتشار یافته: ۱۰
قلی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
برادران روس چی شدند؟! پول واکسن رو گرفتن خود جنس رو نمی دن؟ می خوان نوش دارو بعد مرگ سهراب باشه یه 10 سال دیگه واکسن بدن مثل نیروگاه اتمی بوشهر!
bato-adv
bato-adv
bato-adv