با توجه به رویکرد جدید اصولگرایان مجلس که دیگر مذاکره را تابو نمیدانند و حامی دولت هستند، میتوان امید داشت در آینده نهچندان دور تلاش برای رفع تحریمها آغاز شود.
تغییر رویکرد مجلس اصولگرا در برابر اجرای برجام از منع و الزام به خروج دولت روحانی از این توافق بینالمللی به همراهی و تأکید بر اجرای آن رسیده است. اصولگرایان که با زمزمههای احتمال بازگشت آمریکا به برجام و آغاز مذاکرات وین از هیچ کوششی برای شکست این مذاکرات فروگذار نبودند و حتی قانون اقدام راهبردی را برای الزام دولت در خروج از برجام تصویب کردند، اکنون حامی مذاکرات و اجرای برجام شدهاند.
شرق در ادامه نوشت: هرچند این تغییر مواضع از سوی اصولگرایان را باید به فال نیک گرفت که بالاخره متوجه اثرات منفی ادامه تحریمها شدهاند. هرچند در چند ماه مقاومت مجلس در برابر اجرای برجام اثرات اقتصادی آن زندگی عادی مردم را مختل کرد و شاهد افزایش چندباره قیمت کالاهای اساسی بودیم و تورم همچنان بالای ۴۰ درصد باقی ماند، اما اکنون هم برای بازگشت به مسیر مذاکره دیر نیست.
دراینباره عضو هیئترئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه اجرای برجام منافع همه طرفها را تأمین میکند، گفت: دولت در جریان مذاکرات با ۴+۱ باید به ملاحظات قانون اقدام راهبردی توجه داشته باشد و طبق قانون عمل کند.
یعقوب رضازاده در گفتگو با خانه ملت، در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان درخصوص مذاکرات برجامی، گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا به مذاکرات، قواعد و قوانین توافق هستهای پایبند بوده و هیچگاه عهدشکنی نکرده است. وزرای خارجه کشورمان نیز از دولتهای قبل و در دولت جدید بارها این مباحث را اعلام کردند.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: دولت در جریان مذاکرات با ۴+۱ باید به ملاحظات قانون اقدام راهبردی توجه داشته باشد و طبق قانون عمل کند. مجلس شورای اسلامی نیز قطعا از دولت و وزیر خارجه کشورمان حمایت میکند. امیدواریم دولتمردان آمریکایی هم سر عقل بیایند؛ چراکه اجرای برجام منافع همه طرفها را تأمین میکند.
وی ادامه داد: رئیسجمهور آمریکا باید اقدامات عملی را پشت حرفهای دیپلماتیک خود قرار دهد تا نشان دهد که واشنگتن برای احیای برجام جدی است. متأسفانه آنها از آمادگی برای بازگشت به تعهدات برجام صحبت میکنند، اما هیچ اقدام عملیای برای نشاندادن و ثابتکردن عزمشان به ملت و دولت جدید ایران نشان ندادهاند و بدتر از همه این است که همزمان تحریمهای جدیدی را اعمال کردهاند.
عضو هیئترئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: جمهوری اسلامی همانگونه که پیشازاین بارها اعلام کرده، آماده بازگشت به میز مذاکرات است و بر همان شروط قبل خود اصرار دارد.
قبل از این نماینده مجلس هم بارها نمایندگان دیگر از رویکرد دفاع از مذاکرات برجامی در دولت سیزدهم، سخن گفتهاند که نشان از عزم مجلس برای حمایت از تیم مذاکرهکننده در دولت سیزدهم دارد. حتی علیرضا زاکانی که اکنون شهردار تهران است، در زمان انتخابات ریاستجمهوری با بیان اینکه مخالف مذاکره نبوده و تنشزدایی در روابط ایران و عربستان را مدنظر قرار میدهد، گفت که شرایط را مهیا کرده که ایرانیان خارج از کشور راحت به ایران رفتوآمد داشته باشند.
احمد امیرآبادیفراهانی، نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی نیز چندی پیش با تأکید بر اینکه مجلس علاقهای به ادامه تحریمها ندارد، گفت: نباید تیم مذاکرهکننده در مذاکرات عجله کند و مجلس استفاده از ابزار مذاکره را در روند مسائل سیاست داخلی قبول ندارد.
فراهانی با بیان اینکه تحریمها باید بهصورت کامل برداشته شود، افزود: باید راستیآزمایی نیز با دقت و در زمان کافی انجام شود و تیم مذاکرهکننده باید در مذاکرات خود به این مسئله مهم توجه داشته باشد.
زهره الهیان نیز در گفتوگویی در حمایت از ادامه مذاکرات در دولت سیزدهم، ضمن «فرسایشی» خواندن روند مذاکرات وین در دولت پیشین گفته است: «متأسفانه مذاکرات در دولت روحانی بدون نتیجه استمرار داشت و قطعا در دولت جدید این رویه را شاهد نخواهیم بود». اسماعیل کوثری، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی مجلس، نیز با اشاره به ادامه مذاکرات هستهای در دولت رئیسی گفته بود: «بحث اینکه مذاکره ادامه پیدا نکند، مطرح نیست».
با توجه به رویکرد جدید اصولگرایان مجلس که دیگر مذاکره را تابو نمیدانند و حامی دولت هستند، میتوان امید داشت در آینده نهچندان دور تلاش برای رفع تحریمها آغاز شود و رفع مشکلات اقتصادی مردم توسط چه اصولگرایان چه اصلاحطلبان برای مردم فرقی ندارد و مهم رفع چالشهای بینالمللی و رفع تحریمهاست.