با وجود دستور دادستانی در رابطه با تعیین تکلیف سرمهای موجود در گمرک، مکاتبه اخیر گمرک ایران با سازمان غذا و دارو نشان میدهد بعد از گذشت چند هفته از این تکلیف، این سازمان هنوز اقدام موثری در این رابطه انجام نداده و ۱۳۰۰ تن سرم دیگر در یک ماه گذشته در گمرک دپو شده و گفته میشود هماهنگی با وزارت بهداشت برای ورود آنها صورت نگرفته است.
به گزارش ایسنا، واردات سرم جهت تامین نیاز داخل از اواسط مرداد ماه سال جاری شروع شد، اما مدتی نگذشته بود که اعلام شد حدود ۵۰۰ تن سرم داخل گمرک دپو شده که ۲۵۰ تن آن مربوط به پنج سال پیش است که اغلب تاریخ آن گذشته، اما ۲۸۰ تن آن از حدود یک سال اخیر وارد شده است.
در عین حال، محمولههایی از سرم در ماه گذشته به تدریج وارد شده بود که هنوز مجوز وزارت بهداشت برای ترخیص را نداشت.
به دنبال بازدیدی که معاونان دادستان تهران در شهریور از گمرک تهران و انبارهای عمومی داشتند تکالیفی جهت تعیین تکلیف سرمهای دپو شده به وزارت بهداشت محول کردند.
بر این اساس، در کنار تعیین وضعیت سرمهای قدیمی، مقرر شد در مورد سرمهایی که اخیر وارد شده بود، وزارت بهداشت با اعزام نماینده خود به گمرک و بازدید میدانی ظرف ۴۸ ساعت نسبت به تعیین تکلیف این سرمها از جهت ترخیص یا عدم ترخیص اعلام نظر و سرمهایی که مجوز وزارت بهداشت داشتند فورا توسط گمرک ترخیص شود.
اما با گذشت مدتی از دستور دادستانی، مکاتبهای که اخیرا گمرک ایران با سازمان غذا و دارو داشت نشان داد که در حال حاضر حجم بالایی از سرم در یک ماه گذشته به گمرک وارد شده، اما نه تنها در فرصت ۴۸ ساعته تعیین شده اقدامی صورت نگرفته بلکه با گذشت حدود یک ماه حجم آن به ۱۳۰۰ تن رسیده است که این جدا از آن ۵۰۰ تن سرمهای قبلی است.
ماجرا از این قرار است که چهار شرکت نسبت به واردات بیش از ۱۳۰۰ تن سرم انسانی ظرف ۳۰ روز گذشته به گمرک اقدام کردند و با وجود تسهیلاتی که گمرک برای حمل یکسره و ترخیص فوری سرم اعمال میکند این شرکتها به دلیل عدم امکان ارائه مجوز وزارت بهداشت نتوانستند سرمها را ترخیص کنند، از این رو درخواست تخلیه کالا در انبارهای گمرک را داشتند که گمرک نیز به جهت جلوگیری از فساد احتمالی کالا بر روی کامیون، نسبت به ضرورت اجازه تخلیه این محمولهها اقدام کرده، ولی تاکنون مجوز ترخیص سرم از سوی شرکتهای واردکننده به گمرک ارائه نشده است
معاون فنی گمرک در مکاتبه خود از رئیس سازمان غذا و دارو خواسته بود تا ضمن توجه واردکنندگان سرم مبنی بر انجامتشریفات گمرکی این کالا به صورت حمل یکسره با ارائه مجوزهای قانونی لازم، نماینده سازمان غذا و دارو به گمرک مراجعه و نسبت به بررسی موضوع و تعیینتکلیف سرمهای دپو شده در حداقل زمان ممکن اقدام کند.
اما یک روز پس از این مکاتبه (۱۱مهرماه)، گمرک ایران در مکاتبهای با چهار شرکت واردکننده ۱۳۰۰ تن سرم، درخواست ارائه مستندات درباره هماهنگی با وزارت بهداشت برای واردات این سرمها را داد.
اینکه چرا چنین درخواستی صورت گرفته ظاهرا به واکنش رئیس سازمان غذا و دارو برمیگردد که ظاهرا وی طی مصاحبهای اعلام کرده است «این حجم سرم انسانی، محمولههایی هستند که به سازمان غذا و دارو اعلام نشده و بدون هماهنگی با وزارت بهداشت وارد کشور شده و در گمرک تخلیه و دپو شده است.»
بر این اساس معاون فنی گمرک نیز در مکاتبهای با چهار شرکت وارد کننده ابن سرمها با اشاره به اظهارات رئیس سازمان غذا و دارو اعلام میکند که ظرف ۴۸ ساعت آتی، توضیحات مستند خود مبنی بر هماهنگی یا عدم هماهنگی قبلی با سازمان غذا و دارو برای واردات سرمهای دپو شده را جهت بررسی به گمرک ایران اعلام کنند.
اما عدم تعیین تکلیف سرمهای وارداتی اخیر که طبق دستور دادستانی باید ظرف ۴۸ ساعت صورت میگرفت در حالی با گذشت چند هفته انجام نشده که بخش دیگر یعنی مربوط به سرمهای تاریخ گذشته و دیالیزی هم با وجود مهلت تعیین شده، وضعیت مشخصی ندارد.
این موضوع نیز در مکاتبه اخیر گمرک با سازمان غذا و دارو مورد تاکید قرار گرفته و اعلام شده است با وجود ابلاغ مجوز دادستانی تاکنون اقدامی در خصوص استقرار نماینده وزارت بهداشت در گمرک امامخمینی (ره) صورت نگرفته است.
ارونقی به شانه ساز (رییس سازمان غذا و دارو) گفته که اعلام نظر نهایی در مورد ۲۵۰ تن سرم انسانی متعلق به شرکت داروسازی مربوطه نیز انجام نشده که در این رابطه نیز باید وزارت بهداشت اقدام کند.
این در حالی است که طبق دستور دادستانی در ماه گذشته، مقرر شده بود که در خصوص ۲۵۰ تن سرم تاریخ گذشته متعلق به یک شرکت که تاریخ مصرف آن سپری شده است و همچنین ۲۸۰ تن سرم مخصوص بیماران دیالیزی، وزارت بهداشت در فرصت یک هفتهای به صورت مکتوب نظر خود را اعلام و نسبت به ترخیص یا عدم ترخیص این اقلام تکلیف را مشخص کند.